Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

En halua enää rakastua

Rakkaus on nyt vaikeampaa kuin Jane Austenin aikakaudella. Siispä on helpompi olla kokonaan ilman.

Sunnuntai
 
Asta Leppä
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

Äitini, parhaat ystäväni, tutut ja tuntemattomat ovat ihmetelleet samaa. Lasteni isän kuolemasta on jo kymmenen vuotta, mutta en seurustele. En ole edes etsinyt kumppania. En ole ihastunut yhden yhtä kertaa.

Olen voittanut istuvan presidenttimme viisi yksinäistä vuotta tuplasti.

Ja miksi? Koska jo ajatus rakastumisesta ahdistaa.

Siitä ei ole kuin vajaat kaksi viikkoa, kun sain kuulla taas yhden surullisen tarinan. Tuttu pariskunta, iät ja ajat yhdessä ollut, oli päättänyt erota. Mutta miksi, utelin. "Kasvoimme erillemme." "Emme puhu enää samaa kieltä." "Halusin jotakin muuta elämältä."

Hyvä on.

Samaan aikaan nuoret tuttavani kertovat seikkailuistaan netin deittipalvelu Tinderissä, tuhansien sinkkujen puuhamaassa. Kumpikin väittää kiven kovaan uskovansa Suureen Rakkauteen.

Tuon rakkauden täytyy kuitenkin olla jotakin aivan ihmeellistä, sillä toinen herroista ei pysy enää laskuissa siitä, montako naista hän on käynyt läpi.

"Yhteen aikaan niitä oli kolmekymmentä."

Päätökseni pysyä erossa rakkaudesta muuttui lopulliseksi luettuani sosiologi Eva Illouzin kirjan Why Love Hurts.

 

Miksi Jane Austenin romaanit ovat olleet niin suosittuja viime vuosikymmeninä? Miksi Fifty Shades of Greystä tuli bestseller?

Molemmilla on yhteys modernin rakkauden problematiikkaan.

Illouz esittää provosoivan väitteen: vaikka naiset olivat Austenin aikaan taloudellisesti ja poliittisesti epätasa-arvoisia, he eivät olleet niin riippuvaisia miehen katseesta kuin nykynaiset. He olivat myös emotionaalisesti vähemmän alistettuja.

Tuon ajan miehet eivät olleet vielä sitoutumiskammoisia ja pelänneet avioliittoa ja lasta kaipaavia naisia – nykytreffeillähän ei millään muotoa saa antaa vaikutelmaa, että tässä ollaan tosissaan ja että munatorveni tuuttaavat kuin sumusireeni. Pitää olla etäinen ja omillaan ja ravistella e-pilleripakettia.

Austenin miehille oli kunniaksi mennä naimisiin, koska nainut mies kohosi hierarkiassa. Myös lupauksen pito oli tärkeää. Pahimmat kriisit koettiin, jos joku purki sovitun kihlauksen tai karkasi naimisiin.

Nyt kahden toisistaan riippumattoman yksilön pitäisi sitoutua toisiinsa. Se kuulostaa paradoksilta.

Lisäksi ihmisen pitäisi kehittää itseään – elinikäinen oppiminen, henkinen kasvu ja sitä rataa. Ei ihme, että jatkuvassa kasvussa kasvetaan erilleen.

Ongelmia vahvistaa, että nykyrakkauden ihanteita ovat muovanneet romaani, elokuva ja muu populaarikulttuuri. Jos rakkaus ei roihua, suhteessa täytyy olla jotakin vikaa.

Muistan istuneeni miehen kanssa kahvilassa ja kauhistelleeni viereisen pöydän pariskuntaa. Toinen toljotti toiseen suuntaan ja toinen toiseen. Välillä lusikka kilisi. Sanaakaan ei vaihdettu.

"Meistä ei ainakaan tule tuollaisia!"

Olimme toista sukupolvea, kai vaativampaa. Tyytymättömyyden pilvi lipui niin helposti rakkauden sinitaivaalle. Kun sen pitäisi olla aina jotakin muuta. Sellaista kuin lifestyleblogien kuvissa. Suloista maalaisromantiikkaa! Mutta kun äijä vain pelaa pleikkaa, ja kesälomalla ainut ääni on vartin välein toistuva kaljatölkin sihahdus.

Illouzin mukaan rakkaussuhde on ennen muuta naisen sosiaalisen arvon mittari. Suhteen hoito on naisen intresseissä, joten naistenlehtien sivut plärätään käppyrälle: "Pitkän liiton salaisuus!" "Miten rakastut kumppaniisi uudelleen?" "Erotiikka kukoistukseen!"

Ja kuinka moni kaverini onkaan raahannut miestään parisuhdeterapiaan. Kuin kollikissaa valjaissa.

 

Nyt kumppania etsitään yksityiskohtaisen ominaisuuslistan avulla. Huuli pyöreänä kuuntelen, kun Tinder-miehet listaavat kriteereitä. "Niin, ja duckface on ihan turn-off", värisee toinen. Hän viittaa tapaan poseerata huulet törröllään.

Austenin ajalla tärkeintä oli sääty ja good character, hyvä luonne. Kumppanin piti olla hyvässä maineessa, säällinen. Kai ulkonäölläkin oli merkitystä, mutta seksikkyydestä ei puhuttu.

Seksi ja seksikkyys ovat modernin ajan kriteereitä, ennen muuta helpon kaupallistettavuutensa takia.

Miehille seksistä on Illouzin mukaan tullut uusi statuksen areena. Tämä johtuu osin siitä, että mies on menettänyt asemansa perheen päänä. Arvo haetaan nyt seksuaalisesta ja taloudellisesta menestyksestä.

Seksi on silti arka alue. Siinä särkee itsensä helposti, mieskin. Särkymisen jälkeen pitäisi muuttua yhtä riippumattomaksi ja ehyeksi kuin aiemminkin.

"Ota vaahtokylpy ja kaada lasi kuohuvaa... Lausu itsellesi: sinä pärjäät!" kehottaa naistenlehti.

 

Ystävätär moitti minua hölmöksi, kun kerroin, etten käytä Tinderiä. "Tiedätkö, kuinka monta rakkautta on syttynyt netissä? Ei se ole noloa!"

Mutta minulla on syyni.

Ensinnäkin Illouzin mukaan aina kun tarkastelemme asioita tai henkilöä harkitusti, näemme ensisijaisesti vikoja ja puutteita. Toiseksi halu syntyy enemmän pienestä kuin suuresta määrästä informaatiota: rakastumme ihmisen tapaan kiertää hiuksia sormen ympärille, emme hänen ansioluetteloonsa.

Sitä paitsi kaikesta tästä kalkyloinnista huolimatta kukaan ei oikein tiedä, miten suhteessa pitäisi olla. Miehet valittavat, että pitäisi venyä pehmoksi ja machoksi. Pitäisikö naiselle avata ovi? Pitäisikö naisen suostua siihen, että ovi avataan? Juuri tässä epätietoisuudessa piilee myös Fifty Shades of Greyn suosio. Siinä on roolit jaettu.

Ei, minusta ei ole rakkauteen. En jaksa hoitaa parisuhdetta, en jaksa olla seksikäs, en jaksa kinastella pikkuasioista, enkä jaksa pelätä tuhansien naisten puuhamaata, joka väikkyisi suhteen taustalla kuin paratiisi impyeineen.

Mutta voinhan aina kuvitella. Niin kuin Tinder-kaverinikin. Hän rakastuu aina vahvoihin naisiin, jotka eivät ole kiinnostuneita hänestä.

Fantasioissa olemme turvassa.

Asta Leppä
Palstalla arvioidaan kotimaan ja maailman
asioita, kosketusetäisyydeltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat