Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Formulatähtien sijaan Havannan rantabulevardilla kisaavat nyt taksikuskit

Sunnuntai
 
Kuuban hot rod- kuningas hyppäsi auton rattiin kuusivuotiaana
Kuuban hot rod- kuningas hyppäsi auton rattiin kuusivuotiaana
Havannassa asuva Fernando Barral peruuttaa tallista arkiautonsa, vuoden 1968 Chevrolet Chevelle Malibun. Ajaessaan hän tunnustaa rakkautensa autoihin ja kertoo, kuinka hän rakensi itselleen hot rod -auton vuoden 1932 Fordista.

"WROUW!" Fernando Barral käynnistää arkiautonsa, Chevrolet Chevelle Malibun vuodelta 1968. Se on ainoa laatuaan Kuubassa.

"Eräs merimies toi sen Kuubaan aikana, jolloin tänne saatiin vain pari autoa vuodessa ylellisyysverojen ja kauppasaarron vuoksi", hän selittää.

46-vuotias Barral ajaa auton tallistaan Playan kaupunginosassa Havannassa. Hyppäämme kyytiin, sillä Barral on luvannut avautua kielletystä harrastuksestaan. Hän on Havannan hot rod -kuningas, epävirallisten kiihdytyskilpailujen moninkertainen voittaja. Häntä on juuri haastateltu Discoveryn Cuban Chrome -sarjaan, ja hänen tuttaviaan esiintyy Tribecan elokuvajuhlilla kehutussa uudessa Havana Motor Club -dokumentissa.

Dokumenteissa ihastellaan Kuuban vanhoja amerikanrautoja, mutta tarina autovanhusten takana ei ole vain nostalginen ja eksoottinen. Tarinaan kuuluu supertähden kidnappaus, kuolleita siviilejä, aliravitsemuksen paineita ja suurvaltapoliittista kähmintää.

"Varovainen pitää olla", Barral sanoo kääntyessään kotikadultaan pitkälle suoralle. "Tällä kadulla nuoriso ajoi öisin kilpaa viime kuussa turhan usein. Heidät pidätettiin ja autot takavarikoitiin."

Takavarikko on kovanpuoleinen rangaistus. "Mutta sellaista autojen kanssa on aina ollut. Tai ainakin vuodesta 1958."

Taksikuskit odottavat asiakkaita Keskuspuiston laidalla Havannan keskustassa.
Taksikuskit odottavat asiakkaita Keskuspuiston laidalla Havannan keskustassa.


Vuonna 1958 argentiinalainen formula 1 -kuljettaja, supertähti Fangio saapui Havannaan puolustamaan Grand Prix -voittoaan. Uusintavoiton esti sissijohtaja Fidel Castro. Hänen miehensä kidnappasivat Fangion Lincoln-hotellin aulasta ennen kilpailua saadakseen Castron kapinalle maailmanlaajuista julkisuutta.

"Hän otti sen seikkailuna, ja hänestä tuli sissien ystävä", Barral tietää. "Nykyisinkin kuubalaiset autonharrastajat ovat kokoontuneet Fangion ystävät -nimellä."

Maleconin leveä rantabulevardi on kuin luotu Barralin kaltaisille kuljettajille. Täällä Stirling Moss voitti dramaattisen kilpailun kidnappauksen aikana. Yleisönä oli 150 000 kuubalaista.

Voittaja selvisi jo alkukierroksilla kauhean tragedian vuoksi. Öljyä valui radalle, ja kuubalaisen Armando Garcia Cifuentesin Ferrari sinkoutui katsomoon ja tappoi seitsemän katsojaa. Kymmenet loukkaantuivat vakavasti.

Maleconin leveällä rantabulevardilla kilpailivat aikoinaan myös formulatähdet. Castron sissit sieppasivat yhden heistä.
Maleconin leveällä rantabulevardilla kilpailivat aikoinaan myös formulatähdet. Castron sissit sieppasivat yhden heistä.

Fangio palautettiin kisojen jälkeen Argentiinan lähetystöön hyvässä kunnossa. Muutamia kuukausia myöhemmin Castro oli käytännössä jo Kuuban uusi diktaattori ja saarnasi yksityisautoilua vastaan.

"Kuinka voi olla, että Kuubassa on 300 000 autoa, mutta lapsilla ei ole puhdasta juomavettä", Castro kysyi ja kielsi ensimmäisenä autojen oston luotolla. Ihmiset saivat pitää vanhat autonsa, mutta aina vuoteen 2014 asti uuden auton ostamiseen tarvittiin hallituksen erikoislupa.

"Aluksi hän salli autokilpailut hylätyssä sotilastukikohdassa, mutta vannotti, että kukaan ei saa enää kuolla", Barral kertoo.

Havannan Grand Prix pidettiin jälleen vuonna 1960, ja Moss uusi voittonsa. Seuraavana vuonna pienemmän kilvan auto kolhaisi rakennuksen nurkkaa ja katon sortumisen vuoksi yksi ihminen kuoli. Kauppasaartokin alkoi purra, ja kilpa-autoilu loppui Kuubassa. Vai loppuiko?

 

Fernando Barral päristeli perheen kuplavolkkarilla jo kuusivuotiaana. "Isä antoi ajaa korttelin ympäri, vaikka ihmiset kiljuivat. Olin niin pieni, että he luulivat auton ajavan ilman kuljettajaa."

Fernandon isovanhemmat olivat ostaneet neljä hyvää autoa Yhdysvalloista ennen vallankumousta. Niihin tuli vuosikymmenten mittaan vikoja, ja Fernando opetteli pitämään ne ajokunnossa. Hän alkoi myös osallistua autokilpailuihin. Kuubassa ne ovat olleet vuodesta 1961 käytännössä kiihdytyskilpailuja, matkana 100–400 metriä.

"Aluksi hävisin, mutta laittomat kilpailut olivat hyvin hauskoja", hän muistelee. "Sitä vain sovittiin joku kokoontumispaikka ja kiihdyteltiin siellä."

Hän kouluttautui insinööriksi vuosina, jolloin Neuvostoliitto hajosi ja Kuuba joutui poikkeustilaan. Öljyntuonti vajosi kymmenykseen, aliravitsemus yleistyi ja Castro muistutti kansalaisia kävelyn ja polkupyöräilyn terveellisyydestä.

Fernando Barral etsii ympäri Kuubaa autonromuihin varaosia.
Fernando Barral etsii ympäri Kuubaa autonromuihin varaosia.

Barral olisi halunnut työskennellä autojen parissa, mutta ajoitus oli pahin mahdollinen. Koulutuksen ja kahden vuoden yhteiskuntapalvelun jälkeen valtiolla oli velvoite tarjota töitä, mutta tarjous vastaa harvoin koulutusta. Barralille tarjottiin konttien tarkastusta satamassa.

"Sanoin, että antaa olla, sillä Kuuba oli juuri sallinut 12-paikkaisten yksityisravintoloiden pidon. Ryhdyin yrittäjäksi."

Miten ravintoloitsija eteni hot rod -kuninkaaksi?

"Harrastukseni eli autojen kunnostaminen taisi auttaa."

Hän on palauttanut yli 50 amerikanrautaa ajokuntoon. "Mercury vuodelta 1946, Ford Thunderbirdit vuosilta 1955, 1957 ja 1958, Kuuban ainoa ajokunnossa oleva Skyliner vuodelta 1957 ja paljon muuta."

Samoina vuosina Castro päästi maahan Ladoja ja Moskvitšeja lähinnä valtiolliseen käyttöön sekä dieselmoottoreita, joiden avulla moni amerikanrauta saatiin taas tien päälle.

Noin 60 000 vallankumousta edeltävän ajan autoa on yhä liikenteessä, useimmat itäisistä ja läntisistä osista kokoon kursittuina "Frankensteinin hirviöinä". Barral kiertää kuitenkin Kuuban etäisimmätkin kolkat etsiäkseen kunnostamiinsa autoihin mahdollisimman autenttiset varaosat.

"Ostin Fordin T-mallin vuodelta 1932. Se oli niin puhki, että kunnostin rungosta uusimman hot rod -autoni. Oli hauskaa laittaa 1990-luvun tehokas V8-moottori runkoon, jossa Ford vuonna 1932 käytti ensimmäistä kertaa V8-moottoria."

T-mallin Fordilla hän on napannut uusimmat voittonsa. "Ja nykyisin voi kilpailla laillisestikin, tavallaan. Kutsumme sitä esimerkiksi moottorien testaukseksi, ja viranomaiset ovat antaneet asian olla."

Fernando Barral ja Chevrolet Chevelle Malibu vuodelta 1968.
Fernando Barral ja Chevrolet Chevelle Malibu vuodelta 1968.

Barral ajaa takaisin kotikadulleen. Hän myöntää auliisti, että kilpailuvietti on jo katoamassa.

"Yksi nuori kundi sai perinnön ja tekee sellaista kilpavarustelua BMWautoonsa, että en edes yritä vastata."

Hän keskittyy yhä enemmän näytösajoihin ja kertoo, että vuonna 1899 perustettu voiteluöljy-yritys Castrol (ei tekemistä Castron kanssa) sponsoroi häntä.

Barralin Chevrolet on taas kotitallissaan. Viimeinen kysymys: Yhdysvallat pohtii kauppasaarron täydellistä purkamista. Mitä se tarkoittaa kaltaisillesi?

Barral epäröi. "Suuria muutoksia ei ole tulossa", hän arvelee. "Turismin kasvu toki nostaa elintasoa, mutta on epätodennäköistä, että Kuubassa voisi vain kävellä autokauppaan ja ostaa uuden auton."

Miten niin? Kaikkihan on Castrojen autovastaisuuden ja Yhdysvaltain taloussaarron kaksoisotteen seurausta. Autokauppaa kuitenkin vapautettiin vuonna 2014, joskin kova verotus pitää uudet autot toistaiseksi keskiluokan ulottumattomissa. Pieni vähemmistö Kuubassa tienaa silti jo niin hyvin, että modernien autojen määrä nousee hiljakseen.

"Enpä tiedä. Kuubalaiset rakastavat autojaan, mutta polttoaineen hinta vain nousee."

Epäröinnissä on jotakin inhimillistä. Jos on päässyt autoilun saralla hyviin asemiin vaikeissa poikkeusoloissa, on vaikeaa hyväksyä, että muut voisivat päästä autoilemaan paljon helpommin.

"En edes haluaisi Havannasta uutta Panamaa", hot rod -kuningas selittää.

"Jo nyt Havannassa on ruuhkia, vaikka autonsaanti on niin vaikeaa."

Formulatähtien sijaan Havannan rantabulevardilla kisaavat nyt taksikuskit
Formulatähtien sijaan Havannan rantabulevardilla kisaavat nyt taksikuskit
Castrojen hallinnon ja Yhdysvaltain kauppasaarron vuoksi kuubalaiskuljettajat ajavat yhä vanhoilla amerikanraudoilla. "Sydämestäni rakastan ajamista", sanoo sellaisen kuljettaja. Toimittaja: Vesa Sirén, kuvaus ja leikkaus: Kristiina Marttinen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat