Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulevatko astiat puhtaammiksi, jos vatkaa tiskivettä?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi. Osoite: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85, 00089 Sanoma. Sähköpostiosoite: hs.torsti@hs.fi tai hs.sisko@hs.fi.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Kesä on nyt kauneimmillaan, ja kaikki liikenevä aika kannattaa viettää ulkosalla. Menkäämme siis viivyttelemättä suoraan kysymyksiin.

 

Mökillä, kun tiskaamme käsin, on herännyt kysymys tiskivaahdon tärkeydestä. Vaimo muistaa nähneensä opetusfilmin, jossa puhutaan vaahdon tärkeydestä likapartikkelien sitojana ja poiskuljettajana. Itse olen sitä mieltä, että sama tiskiainemäärä antaa yhtäläisen pesutuloksen vaahdon määrästä riippumatta. Tulevatko astiat puhtaammiksi, jos vatkaan tiskivettä runsasvaahtoiseksi ennen aloittamista?
– Puhdasta asiaa
 

Tiskiaineen teho perustuu pesuaineen rasvahappojen suolojen eli tensidien muodostamiin pallomaisiin misellirakenteisiin. Niiden ulkopuoli liukenee veteen ja sisäpuoli rasvaan. Rasvaliukoinen puoli sitoo rasvaisen lian ja epäpuhtaudet, ja vesiliukoinen puoli sitoo kokonaisuuden tiskiveteen.

Selvästi tärkeintä pesutuloksen kannalta on misellien määrä. Jos tiskiainetta on liian vähän, se ei pysty sitomaan kaikkia epäpuhtauksia. Kuplat kertovatkin ennen muuta tiskiaineen riittävästä määrästä: jos likaa on enemmän kuin misellit voivat sitoa, jää tiskiveteen epäpuhtauksia, jotka haittaavat kuplintaa.

Kuplilla saattaa myös olla suoraa vaikutusta pesutulokseen, sillä kuplarakenteessa likaa nappaavia misellejä muodostuu yhtenäisinä pintoina, joiden voisi ajatella sitovan rasvoja tehokkaasti. Lopputuloksen kannalta tällä ei kuitenkaan ole merkitystä: puhdasta saa myös vähemmällä vatkauksella, kunhan ainetta vain on riittävästi.

 

Kun suomalainen on anonut poliisilta linja-auton ajokorttia, häneltä on jo 1920-luvulta alkaen vaadittu vähintään kahden vuoden kokemus kuorma-auton ajamisesta ammattimaisessa liikenteessä tai toisen palveluksessa. Viime aikoina Suomeen on tullut muhamettilaisia, joille on annettu linja-auton ajokortti ilman että he olisivat esittäneet todistusta vastaavasta kokemuksesta. Heille on pidetty parin kuukauden kurssi ja sitten annettu linja-auton ajokortti. Onko muhamettilaisilla eri laki kuin muilla kansalaisilla, ja jos on, niin miksi?
– Pentti Lahtinen
 

Tikkaremmin kokemukset linja-autokortista eivät ulotu ihan 1920-luvulle. Niin kauas kuin muistetaan, linja-auton ajokortin saamiseen on kuitenkin vaadittu jonkinlainen kuljettajantutkinto.

Nykyiset säännöt ovat vuodelta 2008. Linja-auton kuljettajantutkintoon vaaditaan aina koulutusta linja-auton kuljettamisessa. Vaatimukset ovat kaikille samat uskontokunnasta riippumatta.

Ajatus, että sääntöjä venytettäisiin vähemmistöjen kohdalla, ei siis pidä paikkaansa. Kyse on samanlaisesta urbaanilegendasta kuin alas ammuttu väite maahanmuuttajille sosiaalituella ostettavista hienommista lastenvaunuista.

Linja-auton ajokortin saamiseksi tarvittavan opetuksen määrä riippuu aiemmasta pätevyydestä.

Jos henkilöllä on B-luokan ajoneuvon kuljettamiseen oikeuttava ajokortti, niin D-luokan ajoneuvon eli linja-auton ajokortin saamiseksi hänen on saatava kuljettajaopetusta. Kuljettajaopetuksen määrä on 27 tuntia teoriaopetusta ja 40 tuntia ajo-opetusta linja-autolla.

Jos henkilöllä on C-ajokortti, niin D-luokan linja-autokortin saamiseksi vaadittava kuljettajaopetuksen määrä on 15 tuntia teoriaopetusta ja 30 tuntia ajo-opetusta linja-autolla.

Jos henkilöllä on ollut vähintään vuoden voimassa ollut kuorma-auton kuljettajan ammattipätevyys, niin opetusmäärä on 5 tuntia teoriaopetusta ja 10 tuntia ajo-opetusta linja-autolla.

Lisäksi muita kuin omaa perhettään linja-autossa kuljettavalla henkilöllä tulee ajokortin lisäksi olla myös linja-auton kuljettajan ammattipätevyys.

 

Toimisiko älypuhelinten näytönkiertotoiminto avaruudessa? Maanpinnallahan kännykkä kääntää näyttöä pysty- ja vaakasuunnan välillä sitä mukaa kun puhelinta kääntää.
– Miika
 

Ei toimisi. Näytön kääntyminen puhelimen asennon muuttuessa perustuu kännykässä olevaan kiihtyvyysanturiin. Se tunnistaa yhden 1 g:n kiihtyvyyden, jolla maapallon painovoima vetää kännykkää puoleensa, ja osaa sen mukaan päätellä, missä asennossa puhelin on.

Painottomassa tilassa kiihtyvyysanturi näyttäisi tältä osalta nollaa eikä puhelin pystyisi päättelemään asentoaan.

Näytönkierron lisäksi kiihtyvyysanturia käytetään puhelimessa muihinkin toimintoihin, kuten askellaskuriin, pelien ohjaamiseen ja paikannuksen avustamiseen. Osa saattaisi toimia painottomassakin tilassa, mutta testausta on tehty vähän.

 Torstin remmi heittää tikkaa Facebookissa osoitteessa www.facebook.com/torstintikkaremmi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat