Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Me kyvyttömät nisäkkäät

Sunnuntai
 
Venla Rossi

Tällä viikolla uutisoitiin, kuinka talviajan lisäksi myös sateisena kesänä on tärkeää muistaa nauttia D-vitamiinilisää. Kyllähän tällainen vähän pistää vihaksi. Aurinkoisimmissa maissa pillereitä ei tarvita. Tämä ei ole kuitenkaan ainut vitamiineihin liittyvä epäreilu seikka.

Maahanmuuttajien tumma iho tuottaa Suomen kalpeassa auringossa D-vitamiinia huomattavasti heikommin kuin kantaväestön vaalea nahka. Tätä korostaa se, että monet maahanmuuttajat pukeutuvat myös kesäisin peittävästi. Pohjoismaisten selvitysten mukaan riisitauti onkin D-vitamiinin puutteen takia yleistynyt maahanmuuttajaperheissä, varsinkin lapsilla.

Mutta ei meillä valkonaamoillakaan kovin hyvin mene, vaikkapa kasveihin ja eläimiin verrattuna. Kehomme ei kykene tuottamaan esimerkiksi C-vitamiinia, vaikka perunakin kykenee. Peruna onkin muuten suomalaisten miesten tärkein C-vitamiinin lähde.

Hieman lohtua voi löytää siitä, että nisäkkäiden joukossa on ihmisten (ja muiden kehittyneempien apinalajien) lisäksi toinenkin olio, joka ei C-vitamiinintuotantoon pysty. Se on marsu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat