Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meitä huijataan huonolla laadulla – villatakin pitäisi kestää koko ihmiselämä

Sunnuntai
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Jos on luottanut toiseen vuosikaudet, on vaikea hyväksyä sitä, että toinen yhtenä päivänä pettää. Jos on kulkenut yhdessä arjet ja juhlat, ala- ja ylämäet ja vielä käsin- ja konepesut, huojuttaa edessä oleva ero koko maailmaa.

Näin kävi hylkeenharmaan valkosomisteisen villatakkini kanssa. Sen oikeaan kyynärpäähän ilmestyi vähän aikaa sitten sentin kolikon kokoinen reikä. Olinkohan nojaillut liikaa työ-, yö- vai baaripöytiin? Mielestäni en. Syy oli villatakissa, ja tunsin itseni huijatuksi.

 

Kyse ei ollut mistä tahansa heikkotekoisesta nykyhetaleesta. Olin ostanut villatakkini nuorena tyttönä viidellä Suomen markalla Hietalahden kirpputorilta vuonna 1992. Yhteisiä vuosia meillä oli takana siis jo 23. Jos villatakin mallista, napeista ja itse neuloksen laadusta saattoi jotain päätellä, oli takilla ollut aiempaakin elämää vähintään 60-luvun alusta lähtien.

Yli viidenkymmenen palvelusvuoden jälkeen villatakin kestävyys kuitenkin petti, ja hiutunut kyynärpää kului puhki. Olin tyrmistynyt.

 

Tavaran pitäisi kestää ikuisesti tai ainakin yhden ihmisen eliniän. Olen valmis vaihtamaan ajatuksia, aatteita ja mielipiteitä, mutta en pidä siitä, että villatakki ei kestä siistin rouvasihmisen hillittyjä elintapoja vajaata neljännesvuosisataa.

Jos ostan jotain konkreettista, odotan ja edellytän, että suhteemme jatkuu elämäni loppuun asti. En halua tavaravierailijoita tekemään pikavisiittejä kotiini. En halua kokeilla, vaihtaa, uusia tai freesata. Ainakaan en halua muuttaa itseäni tai elämäntyyliäni tavaran avulla – haluan, että tavara palvelee minua.

Kyse ei ole kestävästä kehityksestä, ympäristöarvoista tai edes ihmisoikeuksista. Kyse on siitä, että ostaminen on väsyttävää, ja erityisen väsyttävää on ostaa samaa tavaraa yhä uudelleen ja uudelleen. Lisäksi uuden ostaminen on loputon rahareikä. Kuka haluaa pitkästyä ja vielä maksaa siitä?

 

Mutta mistä saa laatua, joka kestää? Kirpputorivillatakkini palveli sentään vuosikymmenet. Neuloksen pinta on pienestä reiänalusta huolimatta yhä siloinen kuin vauvan poski. Kun reikä on paikattu, takki on kuin juuri tuoreeltaan kaupan silkkipapereista kääritty.

Uusia villatakkeja sen sijaan ei tee enää mieli silitellä muutaman käyttökerran jälkeen. Niihin tuntuu tulevan nukkaa pelkästä iltatuulen hönkäyksestä. Tuntuu siltä, että nykyvaatteet tehdään paikallaan pysyville mallinukeille, ei aikuisille, jotka liikkuvat normaalia kävelyvauhtia paikasta toiseen kantaen korkeintaan viiden kilon käsilaukkua.

Eikä laadun heikkous koske tietenkään vain vaatteita ja kenkiä. Ihmiset pitävät normaalina sitä, että huonekalut, matot ja liinavaatteet uusitaan aika ajoin. Itse uskon siihen, että saman sohvan pitää kestää koko elämä. Se panee paineita sohvanvalintaan, ja hyvä niin. Ihmiselon verran pitäisi kestää mattojen, liinavaatteiden ja muiden tarvekalujen. Niin uskoivat isoäiditkin, joiden paksut lakanat ja pellavaliinat yhä vain paranevat pesussa. Koettakaapa samaa nykylakanoilla.

Kun edellytämme nykyistä enemmän tarvekaluilta, edellytämme enemmän myös itseltämme. Kun on sinut vanhan kanssa, on tyytyväinen samalla myös omaan seuraansa. Se helpottaa elämää.

Annamari Sipilä HS Kirjoittaja uskoo kaikesta pahinta,
mutta ei ota tilannetta henkilökohtaisesti.
annamari.sipila@hs.fi, Twitter: AnnamariSipila

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat