Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onnea, 90-vuotias Venäjä-trolli!

Sunnuntai
 
Mannerheim sodanaikaisessa propagandalehtisessä.
Mannerheim sodanaikaisessa propagandalehtisessä.

Venäjä-trollit syytävät propagandaa! Venäjän valtion propagandaa syöttävä uutissivusto Sputnik aloitti toimintansa suomen kielellä! Venäjä-trolleista on puhuttu Suomessa kohta pari vuotta, mutta samanlaisista uhista keskusteltiin jo 1920-luvun puolivälistä alkaen.

Tuolloin päättäjät huolestuivat siitä, että Neuvostoliitosta kantautuvat radiolähetykset pääsevät vaikuttamaan suomalaisten mieliin. Leningradin seudulle oli valmistunut voimakas radioasema, jonka suomenkieliset lähetykset kuuluivat Helsingissäkin jopa kidekoneella.

 

Venäjän median nykyiset Ukraina-näkemykset kalpenevat 20-luvun trolleille.

HS uutisoi vuonna 1926, että neuvostoliittolaiset radiolähetykset leimasivat suomalaiset "lahtareiksi, valkorosvoiksi ja ryöväreiksi" ja että "joka ainoa laulu, jopa torvisoittonumerokin oli omistettu punaiselle kiihotukselle".

Kuten nykyään, myös tuolloin Euroopassa paheksuttiin infosotaa.

"Venäjällä ei Euroopassa syntyneen paheksumisen vuoksi suinkaan aiota lopettaa ulkomaihin kohdistuvaa kiihotustoimintaa. Päinvastoin on sen edelleen kehittämiseksi myönnetty 560 miljoonaa ruplaa", kirjoitettiin Yleisradio-lehdessä.

Ratkaisuksi ehdotettiin muun muassa sitä, että "maat, joihin venäläinen kiihotustyö kohdistuu, yhteistoiminnassa harjoittaisivat painostusta neuvostohallituksen kiihotuksen lopettamiseksi".

Neuvostotrolleilla oli kuin olikin vaikutusta: vastaperustetun Yleisradion ohjelmatoiminnan alkamista kiirehdittiin osin heidän takiaan. 1920-luvun ja tämän päivän propagandasta löytyy vielä yksi yhteinen piirre: se on tehonnut kovapäisiin suomalaisiin varsin huonosti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat