Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älykkyys ja rikollisuus periytyvät – ja se tuntuu pahalta

Ihmisen käyttäytyminen on suurelta osin biologista ja perinnöllistä. Tämän tunnustaminen ottaa usein lujille.

Sunnuntai
 
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

Kun olin lapsi, pelasin usein koripalloa yksin pihalla. Kun minua vanhemmat serkkupojat tulivat kerran kesässä kylään, he olivat aina parempia, koska olivat pitempiä. Harjoittelin pallotaitoja tuntikaupalla, mutta heille riitti käden nostaminen heittoni eteen.

Se oli ensimmäisiä tilanteita, kun ymmärsin, kuinka paljon biologialla on väliä.

Muutamaa vuotta myöhemmin murehdin myöhäistä puberteettiani. Mietin, riittääkö miehuuteni ja tuleeko minusta sukukypsä; onko kasvojeni luusto tarpeeksi miehekäs ja ääneni vakuuttava.

Kyse ei ole vain keskenkasvuisen epävarmuuksista. Biologialla on meille paljon väliä.

Mutta biologia on tyly. Sitä ei voi toivoa paremmaksi. Se pelaa lottoa meidän kustannuksellamme, ja monen mielestä olisi kivempi, jos ei pelaisi. Siksi uskottelemme usein, ettei sillä ole merkitystä.

Erityisen vaarallisena pidetään ajatusta, että ihmisen henkiset ominaisuudet olisivat perinnöllisiä: että synnymme erilaisilla "kyvyillä hankkia omaisuutta", niin kuin Yhdysvaltain perustuslain isä James Madison kirjoitti.

Madisonista huolimatta moderni länsimainen poliittinen filosofia on taistellut tätä ajatusta vastaan. Kerromme itsellemme, että ihminen on tyhjä taulu. Jokainen pystyy elämässään mihin tahansa.

Amerikkalainen ideaali on, että jokaisesta voi tulla presidentti, professori tai huippu-urheilija, se on vain itsestä kiinni.

Eurooppalainen versio on, että yhteiskunnan avulla tämä kaikki on mahdollista.

Käyttäytymisgenetiikan ja neuropsykologian tutkimukset ovat kuitenkin murentamassa tätä käsitystä. Geenit ja aivojemme rakenne määrittävät pitkälti kykyjämme ja käyttäytymistämme.

 

Esimerkiksi älykkyys ja aggressiivisuus vaikuttavat olevan merkittävältä osin perinnöllisiä ominaisuuksia.

Identtisiä kaksosia, tavallisia sisaruksia ja adoptoituja sisaruksia vertailleiden tutkimusten mukaan 45–80 prosenttia ihmisten välisistä älykkyyseroista on selitettävissä geeneillä.

Vaikka identtiset kaksoset on kasvatettu täysin erillään toisistaan, heidän älykkyystasonsa ovat tavallisesti paljon lähempänä toisiaan kuin kahdella "tavallisella" sisaruksella, jotka ovat kasvaneet samassa perheessä. Sisaruksilla vain puolet geeneistä on samoja, kun taas identtisten kaksosten geenit ovat satunnaisia mutaatioita lukuun ottamatta identtiset.

Amerikkalaistutkijat kokosivat yli sata aggressiivisuuden ja rikollisuuden periytyvyyttä käsittelevää kaksos- ja adoptiotutkimusta. Niiden perusteella tutkijat laskivat aggressiivisuuden periytyvyydeksi 44 prosenttia ja rikollisuuden 75 prosenttia.

Aivotutkimus kyseenalaistaa myös tyhjä taulu -ajattelua. Murhasta tuomituilla ja muilla väkivaltaisilla ihmisillä on todennäköisemmin pienemmät ja vähemmän aktiiviset aivojen etuotsalohkon osat, jotka vastaavat päätöksenteosta ja hillitsevät impulsseja.

Vertailun vuoksi: Albert Einsteinilla aivojen avaruudellisesta hahmotuskyvystä ja matemaattisista kyvyistä vastaavat alueet olivat isot ja poikkeuksellisen muotoiset.

 

Perinteisesti varsinkin vasemmisto on ollut kauhuissaan siitä, että käyttäytymistä selitettäisiin biologialla. Merkittävän poikkeuksen muodostaa homoseksuaalisuus, jonka vasemmistokin hyväksyy pitkälti synnynnäiseksi ominaisuudeksi.

Yleisesti pelätään, että biologisten erojen painottaminen käyttäytymisessä johtaisi epätasa-arvoiseen suhtautumiseen eri ihmisiin ja oikeuttaisi maailman muutkin vääryydet.

Mutta kuten Harvardin yliopiston psykologian professori Steven Pinker on huomauttanut, usko ihmisten tasa-arvoiseen kohteluun ei edellytä uskoa ihmisten täydelliseen samanlaisuuteen. Liberaalin demokratian pääarvoihin kuuluvat suvaitsevaisuus ja tasa-arvo riippumatta yksilöiden kyvyistä tai niiden perinnöllisyydestä.

Toinen keskeinen pelko liittyy ihmisen vapaaseen tahtoon, johon on ollut tapana uskoa vasemmalla ja oikealla, uskonnolliset tahot mukaan lukien. Jos biologia ohjaa merkittävästi moraalisia valintojamme, voiko ihmistä saattaa vastuuseen pahoista teoistaan? Koko oikeusjärjestelmämme perustuu ajatukseen, että ihmisellä on aina vapaus tehdä toisin.

Mutta se, että jollakulla on ollut kurja lapsuus, ei ole myöskään lieventävä asianhaara oikeudessa – sen enempää kuin aggressiiviset geenit tai vaillinainen etuotsalohkon kontrollikeskus.

 

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun tieteen kehitys on masentanut ihmistä. Aikaisempina vuosisatoina saimme tietää, ettemme olekaan maailmankaikkeuden keskipiste vaan pieni planeetta suuressa avaruudessa. Emme myöskään ole poikkeuksellisia luomakunnan kruunuja vaan periydymme apinasta.

Ehkä rimpuilumme käyttäytymisgenetiikan ja neuropsykologian tutkimustuloksia vastaan näyttää sadan vuoden päästä yhtä naurettavalta kuin kreationistit tai maakeskisen maailmankuvan edustajat näyttävät nyt.

Mutta liiallinen tuijottaminen geeneihin voi toki olla pahaksi. Enkä viittaa nyt vain natsi-Saksan pseudotieteeseen, jolla oikeutettiin kieroutuneita rotu-oppeja. Oikea tiede voi olla pahaksi hyväntahtoisellekin yhteiskunnalle. Tämä tuntuu intuitiivisesti oudolta ajatukselta, koska samastamme tieteeseen edistyksen ja kaiken muun hyvän.

Tutkimustulokset voivat passivoida monia, jos lisääntyy usko, että kova työ ja hyvä tahto eivät ehkä riitäkään etenemiseen yhteiskunnassa. On kuitenkin onni, ettemme vielä tiedä tarkasti, mille henkisille ominaisuuksille ja kyvyille kannamme alttiutta geeneissämme.

En tiedä, haluammeko edes tietää. Se on vähän kuin katsoisi koripallo-ottelun tuloksen ennen kuin katsoo pelin. Mutta joskus, kuten lapsuuteni pihapeleissä, ottelun lopputuloksesta voi esittää vahvoja arvailuja.

Pekka Vahvanen HS
Palstalla arvioidaan kotimaan ja maailman
asioita, kosketusetäisyydeltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat