Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luksushampurilaisista tuli koulutetun keskiluokan lempiruokaa

Gourmetburgerien suosio kertoo terveyskäsitysten muuttumisesta.

Sunnuntai
 
Venla Rossi
Sabrina Bqain HS
Laatuburgereita saa myös Hans Välimäen Midhill-ravintoloista.
Laatuburgereita saa myös Hans Välimäen Midhill-ravintoloista. Kuva: Sabrina Bqain HS

Viime vuosina niihin on törmännyt kaikkialla. Television kokkiohjelmissa. Ruokalehtien kansissa. Festareilla. Ravintolapäivässä. Hampurilaisiin tietenkin.

Sadan viime vuoden aikana hampurilainen on valloittanut maailman. Länsimaissa ruualta vaaditaan nyt kuitenkin tuoreutta, aitoutta ja laatua. Hampurilaisen kohdalla on jouduttu ajattelemaan uusiksi niin raaka-aineet kuin ruokalistan termit.

Pikaruokamielikuviin pitää saada etäisyyttä. Kun hienot ravintolat ovat ottaneet hampurilaisen listoilleen, on nimeksi vakiintunut gourmetburger.

"Vaikka ketjuhampurilaisen ja gourmetburgerin ravintosisältö olisi tismalleen sama, voi toinen tuntua terveellisemmältä," huomauttaa Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksen dosentti Mari Niva.

Hänen mukaansa käsitys terveellisestä ruuasta on viime vuosina muuttunut. Enää ei puhuta vain rasvan tai hiilihydraattien määrästä. Ihmiset liittävät terveellisyyden tuoreuteen, lähiruokaan ja itse tekemiseen.

Hampurilaisen konsepti on simppeli: jauhettua lihaa vaalean leivän välissä. Juuri yksinkertaisuutensa takia ruokalajia on mahdollista muunnella miltei loputtomasti.

 

Miksi hienompi hampurilainen on noussut ilmiöksi juuri nyt?

Ruokakulttuuri on jatkuvassa uudistumisen tilassa, Niva muistuttaa. "Koko ajan etsitään jotain uutta. Samalla vanhoille ruokalajeille annetaan uusia merkityksiä."

Tutkijan mukaan gourmetburgereiden kohderyhmä on koulutettu keskiluokka. He yhdistelevät ylä- ja alakulttuureita kaikissa kulutustottumuksissaan, olipa kyse elokuvista, musiikista tai ruuasta. Laadukas hampurilainen on täydellinen esimerkki kulttuurisesta kaikkiruokaisuudesta.

Hampurilainen liittyy kiinteästi amerikkalaiseen populaarikulttuuriin. Jokainen, joka on nähnyt Pulp Fictionin, syö hampurilaisen kanssa palasen Tarantinoa. Burgerin kautta osallistutaan johonkin ateriaa isompaan, tietyn kulttuuripiirin kuvastoon ja kollektiiviseen alitajuntaan.

 

Alkujaan Saksasta kotoisin oleva hampurilainen nousi laajempaan suosioon Yhdysvalloissa 1920-luvulta lähtien. Yksi menestyksen osatekijöistä oli samaan aikaan tapahtunut autoilun yleistyminen. Ei ole sattumaa, että ensimmäinen McDonald's oli drive in -ravintola. Tai että hampurilainen on ruoka, joka on mahdollista syödä yhdellä kädellä autoa ajaessa.

1940-luvulla samalla liukuhihnatekniikalla rakennettiin niin Fordin tehtailla autoja kuin McDonald'sissa hampurilaisia. Molemmat olivat omalla tavallaan tulevaisuuden symboleja.

Ruokaharrastajien eli foodieiden parissa hampurilainen on kärsinyt rasvaisen pikaruuan maineesta. Viidentoista viime vuoden aikana on tapahtunut vaivihkainen muutos. Kyse ei ole vain siitä, että hienot ravintolat ovat kelpuuttaneet burgerin listoilleen. Yhdysvalloissa ja Britanniassa muoti-ilmiönä ovat 2000-luvun alusta alkaen olleet laadukkaisiin hampurilaisiin keskittyneet ketjut, kuten Gourmet Burger Kitchen. Kotimainen vastine on keväällä Pietarsaaresta Helsinkiin laajentanut Friends & Brgrs.

Merkittävä ero aikaisempaan on lihan tuoreus ja laatu. Luksukseen liittyvää statusta luodaan asettelulla ja lisukkeilla: burgerin välissä voi olla marinoituja vihanneksia tai itse tehtyjä dressingejä eli kastikkeita. Pihvi valmistetaan ehkä Black angus -luomulihasta, joka tuotetaan lähiseudulla.

Etäisyyttä pikaruokaan otetaan paljon juuri kielenkäytössä. Gourmetburgerin pihvi tarjoillaan briossin tai artesaanisämpylän välissä. Seuranaan jos ei tryffeli- niin ainakin maalaisranskalaisia.

 

Paremmat purilaiset ovat kehittyneet pikaruuan rinnalle, eivät korvaamaan sitä. Hampurilaisia syödään edelleen myös McDonald'sissa, Hesburgerissa, autogrilleillä ja huoltoasemilla.

Tuntuu, että kaikki syövät hampurilaisia koko ajan. Niitä myydään trendikkäissä ruokarekoissa ja tarjotaan lounasravintoloissa, niitä ostetaan eineksinä kotiin tai grillataan itse mökin pihalla.

Perinteisessä, ketsupilla maustetussa naudanlihahampurilaisessa on kaikki, mitä ihminen luontaisesti himoaa: proteiinia ja rasvaa, suolaista ja makeaa. Symbolisesti on kuitenkin eri asia tilata Hesburgerin Megamättö kuin Hans Välimäen kehittelemä Smoky Hill Brgr harvinaisella omenapuusavustetulla pekonilla.

Hampurilaisbuumissa on kyse myös taloudellisesta tilanteesta. Hienommankin hampurilaisen kate on ravintolalle parempi kuin kokolihapihvin. Säästökeinoja ovat viime vuosina tarvinneet niin asiakkaat kuin ravintolat. Yritysten edustustilit ovat laihtuneet. Monet fine dining -ravintolat ovat joutuneet lopettamaan tai yksinkertaistaneet linjaansa. Nyt toimii rouhea bistromeininki, ei molekyyligastronomia.

 

Hampurilainen voi olla ironinen valinta, mutta monelle se on myös nostalginen juttu. Jo useamman sukupolven lapset on viety pikaruokapaikkoihin. Kun he ovat kasvaneet aikuisiksi, hampurilainen on edelleen turvallinen, lapsuuden onnellisiin hetkiin liittyvä ruoka. Identiteetinrakennukseen sopii kuitenkin pikaruokaa paremmin fiini luomuversio tai kasvishampurilainen.

Nivan mukaan lihansyöntiin liittyy länsimaissa kaksi voimistuvaa kehityssuuntaa. Osa ihmisistä kieltäytyy lihasta eettisistä syistä kokonaan. Toiset ajattelevat, että sen syömistä tulisi vähentää ja keskittyä laatuun. Tähän "vähän mutta hyvää" -ajatteluun ei sovi pikaruoka, mutta gourmetburgeri kyllä.

Yhden hampurilaispihvin tuottaminen vaatii yli 15 000 litraa vettä. Esimerkiksi Kiinassa yli puolet makeasta vedestä kuluu lihantuontantoon.

Hampurilaiseen liittyy kuitenkin kevytmielisyys. Vaikka burgeria on viilattu terveellisempään suuntaan, ei se mitään laihdutusruokaa ole. Silloin kun mennään hampurilaiselle, ei lasketa kaloreita eikä mietitä maailman tilaa. Keskitytään nauttimaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat