Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äidin pieni taistelija: Sairaasta pakolais­pojasta kasvoi voittoisa vapaaottelija

Täydellisessä sankaritarinassa sairas pakolaispoika treenaa itsensä vapaaottelijaksi ja tyrmää vastustajan ensimmäisessä erässä. Sen jälkeen hän heiluttaa Suomen ja Kurdistanin lippuja ja etsii katsomosta äidin.

Sunnuntai
 
Vapaaottelija Makwan Amirkhanin äiti ei nähnyt, kun poika vuosi verta
Vapaaottelija Makwan Amirkhanin äiti ei nähnyt, kun poika vuosi verta
Kahdella UFC-sarjan voitolla Makwan Amirkhani on noussut Suomen kaikkien aikojen menestyneimmäksi vapaaottelijaksi. Voitot hän omistaa äidilleen, joka hoitaa Turussa kasvimaata ja iloitsee poikansa menestyksestä. Toimittaja: Anna-Sofia Berner, kuvaus: Sami Kilpiö, leikkaus: Kristiina Marttinen

Suomalaisen vapaaottelun uusin ja suurin sankari, tuhansien pikkupoikien idoli ja kurdien kansallisylpeyden nostattaja istuu äitinsä olohuoneessa Turun Runosmäen lähiössä ja kaataa vieraille kahvimaitoa.

"Miksi sä itket matsin jälkeen, jos sä häviät?" hän kysyy sisarenpojaltaan.

"En mä tiedä."

"Haluatko sä voittaa niin paljon?"

Seitsenvuotias painija Navid Karami ei vastaa, vaan alkaa kertoa tarinaa siitä, miten hän voitti kaikkein parhaan painijan leiripainissa. Eno Makwan Amirkhani kuuntelee. Hän näkee pojassa itseään. Navid on laiha poika, joka itkee hävitessään. Sellainen Amirkhanikin oli lapsena.

Ei hän vielä 26-vuotiaanakaan mikään korsto ole. Vapaaottelija on 179 senttiä pitkä ja painaa 74 kiloa, höyhensarjaa siis. Sääret ovat sirot, ripset tummat ja kasvot kauniit. Amirkhani on entinen mallipoika ja Mr. Finland -kilpailujen perintöprinssi. Kun hän viime syksynä sai sopimuksen vapaaottelun kuuluisaan UFC-ammattilaisliigaan, moni oli epäuskoinen. Ai tuoko muka tappelija?

Irvailijoiden suut sulkeutuivat kahdeksassa sekunnissa. Niin kauan kesti Amirkhanin ensimmäinen UFC-ottelu viime tammikuussa. Hän juoksi kohti vastustajaansa, hyppäsi ilmaan ja iski polvensa tämän vatsaan. Sen jälkeen hän ahdisti vastustajan vasten taisteluhäkin seinää ja löi maassa makaavaa miestä monta kertaa. Sitten tuomari jo vihelsikin pilliin ja julisti suomalaisen voittajaksi.

Katsomossa tyrmäyksen näki 30 000 ihmistä. Ottelu oli kaikkien aikojen lyhyin UFC-debyytti. Amirkhani sai suorituksestaan 50 000 euron ottelubonuksen. Hän ilmoitti heti ostavansa rahoilla äidilleen sängyn ja muuttavansa Tukholmaan harjoittelemaan.

 

Lapsena Makwan Amirkhanin idoleita olivat toimintasankarit Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Jean-Claude Van Damme, Jackie Chan sekä tietenkin Rocky.

Sankareista otettiin mallia leikkeihin.

"Van Dammen yhdessä leffassa on kohta, jossa sen valmentaja tiputtaa kookospähkinöitä puusta Van Dammen mahan päälle. Meillä oli veljen kanssa kerrossänky, niin me tehtiin samaa. Toinen kiipesi yläsänkyyn ja tiputti sieltä jotakin painavaa toisen mahan päälle."

Yksi veljeksistä juoksi Vaasan monitoimiviheriöillä lenkkiä metrisessä hangessa. Amirkhanin serkun jalka taas sidottiin kiinni sänkyyn, ja sen jälkeen muut kiskoivat toisesta jalasta haaroja spagaattiin. Taloyhtiön saunassa pojat harjoittelivat hengityksen pidättämistä työntämällä vuoron perää päänsä vesiämpäriin.

"Jossain vaiheessa treenattiin broidin kanssa niin, että mentiin rannalle ja lyötiin kämmenillä kung-fu-iskuja hiekkaan."

Myös MakwanAmirkhanin siskonpoika Navid Karami harrastaa painia.
Myös Makwan
Amirkhanin siskonpoika Navid Karami harrastaa painia.

He halusivat samanlaiset sileät kämmenet kuin tutulla, jota sanottiin Ali Kungfuksi.

Vaasassa pikkupojat kuvasivat myös omia elokuvia. Yhden nimi oli Kuolemanretki.

"Mentiin yöllä metsään kuvaamaan sitä. Kuvattiin joku tunti, ja tultiin sitten himaan katsomaan se."

Nauhalla oli kuitenkin pelkkää pimeyttä. Pojat eivät vielä olleet ymmärtäneet valaistuksen merkitystä.

Toimintaelokuvat kertoivat Amirkhanille klassista tarinaa altavastaajasta, joka nousee vaikeuksien kautta voittoon ja näyttää epäilijöille.

Amirkhanin elämässä on riittänyt vastoinkäymisiä. Isä kuoli, kun hän oli viisivuotias. Äiti jäi yksin kahdeksan lapsen kanssa vieraaseen maahan. Lukio jäi kesken, kun kaveri kuoli. Ja niin edelleen. Taistelijaesikuville on ollut käyttöä.

Nyt hänestä itsestään on yhtäkkiä tullut sellainen. Turun Hansa-kauppakeskuksessa tummaihoinen nuori mies juoksee Amirkhanin perään hengästyneenä.

"Innostat minua. Minäkin haluan jonakin päivänä otella UFC:ssä", hän kertoo englanniksi ja näyttää liikuttuneelta.

Hetkeä myöhemmin ravintolassa mies tulee kysymään, saako hänen poikansa poseerata kuvassa Amirkhanin kanssa.

"Enää esikuvia ei tarvitse etsiä leffoista", Amirkhani sanoo ilman turhaa vaatimattomuutta.

 

Viikko sitten oli Makwan Amirkhanin toisen UFC-ottelun aika. Berliinissä katsomossa oli 8 000 ihmistä, täyden Helsingin jäähallin verran. Sisarenpoika Navid ei ollut Berliinissä, vaan katsoi ottelun televisiosta.

"Mä näin, kun sä itkit siellä", hän sanoo nyt, neljä päivää ottelun jälkeen.

Tällä kertaa Amirkhani ei itkenyt tappiota, vaan voittoa.

Ottelun alussa Amirkhani syöksyi vastustajan jalkoihin, vei tämän mattoon ja kuristi, kunnes meksikolainen taputti luovuttamisen merkiksi. Niin Amirkhanista tuli ensimmäinen suomalainen, joka on voittanut kaksi UFC-ottelua. Ja molemmat heti ensimmäisessä erässä.

Mutta siitä show vasta alkoi. Kun häkissä olisi pitänyt antaa ensimmäinen haastattelu voiton jälkeen, Amirkhani pyysi jotakuta kertomaan, missä hänen äitinsä on. Hän kiipesi häkin aidan päälle, haravoi katsomoa katseellaan ja alkoi itkeä. Kamera seurasi herkeämättä, miten hän upotti kasvonsa otteluhanskoihin ja miten hänen selkänsä tärisi nyyhkytyksistä.

Sitten äiti löytyi valokeilaan. Hän on sellainen pieni tumma nainen, joita yleensä nähdään uutiskuvissa Lähi-idän kriisialueilta. Äitikin itki.

Amirkhani putosi polvilleen kehässä ja nyyhki lisää.

"Sano jotakin, vaikka vain yksi sana. Kerro faneille, miltä sinusta tuntuu juuri nyt", juontaja sanoi englanniksi ja ojensi mikrofonin voittajalle.

"Ensimmäisen otteluni jälkeen sanoin äidilleni, että muutan Tukholmaan eivätkä he näe minua hetkeen. Sanoin, että minun on kerran yritettävä sataprosenttisesti. En vastannut puheluihin enkä viesteihin. Tämä on lahjani äidille. Kiitos."

Kamera kääntyi taas yleisöön, jonka seassa äiti lähetti pojalle lentosuukkoja.

 

Nyt Makwan Amirkhani tietää kysymättäkin, mistä hänen äitinsä löytyy. Zarin Moradi on varmasti kasvimaallaan Suomen Turussa. Ja toden totta, Rukan keltainen sadetakki erottuu kauas vihreästä maisemasta.

Moradi moittii kurdiksi poikaansa siitä, ettei tämä varoittanut vieraista.

"Puhu suomee. Sä osaat suomee", Amirkhani sanoo äidilleen.

Amirkhanin perhe tuli Suomeen Iranista vuonna 1993. Äiti, isä ja seitsemän lasta päätyivät Vaasaan. Makwan oli silloin lapsista toiseksi nuorin. Suomeen tuloon asti hän oli aina ollut sairaalloinen. Hiukset eivät kasvaneet eikä ruoka maistunut, mutta nenä vuosi aina. Hän kärsi sydänvaivoista ja ihottumista, eivätkä naapurit Iranissa antaneet lastensa leikkiä hänen kanssaan, koska pelkäsivät tartuntaa.

"Muut lapset leikkivät ulkona, tulivat ja menivät. Hän oli aina surullinen. Minä istuin hänen kanssaan ja itkin, että miksei mene paremmaksi", äiti kertoo.

Sitten perhe pääsi pakolaisina Suomeen ja Makwan lääkäriin. Pian hän oli jo painitreeneissä isoveljiensä kanssa. Isä halusi pojat heti urheilemaan.

Vappupäivänä 1994 isä kuoli auto-onnettomuudessa. Nuorin tytär oli syntynyt Suomessa, hän oli vain puolivuotias.

"Tosi raskasta oli", Moradi muistelee.

"Kun mies kuoli, minä en halunnut syödä enkä juoda. Minäkin halusin kuolla. Mutta minulla on kahdeksan lasta, sain heistä energiaa. Lapset kasvoivat, oppivat heti hyvin suomea, onneksi kaikki hyvin meni."

Nyt Moradilla on jo kahdeksan lastenlastakin. Kaikilla hänen lapsillaan on töitä tai opiskelupaikka.

Perhealbumin kuvassa on Amirkhanin perhettä Vaasassa.Isä oli vielä elossaja Makwan hänen vieressään.
Perhealbumin kuvassa on Amirkhanin perhettä Vaasassa.
Isä oli vielä elossa
ja Makwan hänen vieressään.

Ja sitten on tämä yksi, josta on puolessa vuodessa tullut kansainvälinen kuuluisuus. Jonka fanit jo tietävät, että sponsorilakanassa lukee isän nimi ja kuolinpäivä: R.I.P. Amin 01.05.1994.

"Maista mansika", äiti sanoo voittoisalle ottelijalle.

"Mitä?"

"Mansikaa!"

"Ai mitä?" poika kiusaa äitiään väärästä ääntämyksestä.

"Mansikaa. Maista, jos on valmis."

Amirkhani kurkistaa mansikkamaahan.

"Ei nämä ole vielä kypsiä."

Viime kesänä hänellä oli tapana juosta aamulenkillä tänne, nostaa kaivosta vettä ja kastella äidin kasvit. Se oli hyvää treeniä, ja kuulostaa aivan elokuvan kohtaukselta. Osalta montaasia, jossa sankari valmistautuu tärkeään koitokseen.

 

Hississä matkalla salille Amirkhani keimailee peilille. Ylhäällä hän häviää heti pukuhuoneeseen. Palatessaan matolle hänellä on yllään vain Turku Muay Thai -seuran shortsit. Hän hieroo rintakehäänsä ja virnistää.

"Mä en ole sheivannut mun rintakarvoja."

Pukuhuoneesta tulee myös Riku Immonen, yksi salin perustajista ja Amirkhanin valmentajista. Sali on vain yhdeksän kuukautta vanha, mutta sen motto on "We Make Champions" – me teemme mestareita. Se on pitänyt paikkansa.

Immonen tietää, että kamppailulajien mestareita yhdistää lähes identtinen polku. Se sama, josta elokuvat kertovat.

"Ei ne ihmiset ole miljonääriperheistä, joissa isä ja isovelikin on ammattinyrkkeilijöitä. Eivät ne ole syntyneet menestykseen."

Immonen mainitsee voittamattoman ammattinyrkkeilijän Floyd Mayweather Juniorin, jonka isä ja setä ovat myös nyrkkeilijöitä.

"Mutta senkin isä myi äidille huumeita. Kaikilla on tarinansa."

Viime vuoden heinäkuussa Immonen sai Amirkhanilta tunteellisen viestin, jossa vapaaottelija pyysi Immosta valmentajakseen: Mä oisin oikeesti valmis vaikka asumaan salilla ja treenata seuraavaan matsiin asti niin paljon kun ikinä haluat. Mä voin jopa antaa mun koko ottelupalkkioni sulle, mutta en halua heittää hukkaan tätä mitä oon rakentanu 20v.
Immonen ei oikein tiennyt, miten suhtautua dramaattiseen viestiin. Hän oli nähnyt Amirkhanin vapaaotteluita, joissa tämä oli tullut paikalle kruunu päässään tai Julius Caesariksi pukeutuneena.

"Mietin, että onkohan hän hirveä primadonna ja hukkaanko aikaani", Immonen sanoo.

Valmentaja päätti kuitenkin kokeilla. Immosen oma laji on thainyrkkeily, ja hänen tehtävänsä oli opettaa 20 vuotta paininut Amirkhani potkimaan ja lyömään. Puoli vuotta myöhemmin lopputulos nähtiin kahdeksan sekunnin ottelussa.

Valmentaja ei silti huolinut ottelupalkkiota itselleen.

Vapaaottelussa sallittuja ovat kaikkien kamppailulajien tekniikat. Alkuvaiheessa sääntöjä oli nykyistä vähemmän ja otteet olivat rajumpia. Valmentaja Immonen näki ensimmäiset vapaaottelut 1990-luvun lopussa, kun laji tuli Suomeen.

Immonen ei taivastellut otteluita, vaan niitä seurannutta yleisöä.

"Jos katsomoon olisi lentänyt pommi, niin siinä olisi koko kylän rikolliset lähteneet kerralla."

Ensimmäinen suomalainen UFC-sarjassa oli Tony Halme. Hän otteli yhden kerran ja hävisi.

Niihin aikoihin Amirkhani oli vaasalainen pikkupoika, joka toivoi, että olisi vaaleahiuksinen ja nimeltään Ville tai Kalle. Että olisi ollut niin kuin muutkin.

Nyt hän ottelee maailmalla lempinimellä Mr. Finland.

Immosen mielestä vapaaottelun hurja maine on menneisyyttä.

"Se on muuttunut ihan urheiluksi."

Urheiluksi, joka on ennen kaikkea viihdettä. UFC-kisaorganisaatio järjestelee ottelupareja sen mukaan, ketkä tuovat katsojia ja rahaa. Amirkhani saattaa olla sellainen ottelija.

"Ne näkee mussa dollarin seteleitä", mies itse sanoo.

Valmentajakaan ei enää näe primadonnaa vaan älykkään ja motivoituneen ottelijan, joka hallitsee myös show'n. Amirkhani uhoaa toimittajille ennen ja jälkeen otteluiden, näyttää tunteensa ja käyttää ahkerasti sosiaalista mediaa.

"Mutta jos hän olisi pelkkä showmies, tämä olisi väärä laji. Tässä ei kauheasti pysty leijumaan, koska seuraavassa matsissa voi aina tulla pahasti pataan."

Juuri se kamppailulajeissa kiehtoo ihmisiä, Immonen sanoo. Voiton ja tappion valtavuus.

"Jotain pikajuoksijaa ei kukaan edes kosketa urheilusuorituksen aikana. Kun se tulee maaliin, niin sillä on tukka geelissä, ja sijoitus voi olla vasta neljäs, ja silti se voi tehdä kauden ennätyksen ja juhlia sitä. Kamppailussa toinen poistuu aina häviäjänä ja jopa piestynä."

Se on nöyryyttävää – ja juuri nöyryytys tuntuu voittajasta hyvältä.

"Sä tunnet olevasi jumala tai supermies, kun sä voitat. Toisen ihmisen fyysinen kukistaminen tuntuu hyvältä. Siinä on jotakin perimmäistä."

Immonen ajattelee, etteivät ihmiset ole vuosituhansien aikana juuri muuttuneet. Hän muistuttaa, että sana areena tarkoittaa hiekkaa. "Sitä hiekkaa, johon Colosseumilla veri imeytyi."

Amirkhani on vuotanut verta vain yhdessä vapaaottelussaan. Senkin nenäverenvuodon hän yritti salata äidiltään.

 

Ulkona salin edustalla seisoskelee tatuoitu mies treenikassi vieressään ja odottaa harjoitusseuraa. Hän on seuran toinen vapaaottelija Vladimir Golubev, jonka perhe pakeni viime vuonna sotaa Ukrainasta. Golubev on vasta 17-vuotias.

Ilman maailmanpolitiikan konflikteja kumpikaan nuorista miehistä olisi tuskin päätynyt entisen turkulaisen karkkitehtaan pihalle.

UFC-voittojen jälkeen Amirkhani on heiluttanut häkissä sekä Suomen että Kurdistanin lippua. Hänen ottelijaprofiilissaan lukee, että hän on alun perin Kurdistanista.

"Eikä sitä näy edes kartassa. Ehkä ihmiset on sitten, että vittu, miksei. Eikö olisi jo aika?"

Aina Amirkhani ei ole jaksanut olla kiinnostunut juuristaan.

"Ehkä tämä on herättänyt mut, mitä Kurdistanissa just nyt tapahtuu. Mitä Isis tekee kurdeille."

Amirkhani ei ole käynyt kurdialueella sen jälkeen, kun tuli ensimmäisen kerran Suomeen. Silti kurdit ovat ottaneet hänet omakseen: Amirkhanin Facebook-sivu on täynnä viestejä kurdeilta.

"Eikä kukaan ole ikinä pussannut mua niin aidosti kuin iskän vanhat kaverit pussas mua eilen, kun oltiin isoveljen luona. Ne oli katsoneet matsin yhdessä ja itkeneet. Ei sitä, mitä tapahtui äidin kanssa, vaan sitä lippua."

Valmentaja Immosen mielestä urheilua ja politiikkaa ei pidä sekoittaa liikaa.

"Mutta miksi olisit sankari vain yhdessä maassa, jos voit olla sankari kahdessa maassa?"

Sankaruudella on kuitenkin rajansa. Kun Amirkhani taistelee häkissä maineesta ja rahasta, hänen ikätoverinsa kurdialueilla taistelevat Isisiä vastaan hengestään. Kun Amirkhani suri sotaa ääneen, hänen kaverinsa käski lähettämään aseita tai rahaa tai olemaan hiljaa.

Amirkhani oli eri mieltä.

"Mä en pysty lähtemään sotaan. Eikä musta olisi edes hirveästi apua siellä."

Sellaisia taisteluita äitikään ei haluaisi nähdä. Niitä hän lähti yli 20 vuotta sitten pakoon.

 

Kasvimaalla valmentaja Immonen kysyy Zarin Moradilta, miten paljon tämä jännitti Berliinissä poikansa ottelua.

"Mä olen aina rakastanut mun äitiä tosi paljon", Makwan Amirkhani sanoo. Äiti Zarin Moradi haluaa olla paikalla poikansa otteluissa. Niiden katsominen kotona on liian vaikeaa.
"Mä olen aina rakastanut mun äitiä tosi paljon", Makwan Amirkhani sanoo. Äiti Zarin Moradi haluaa olla paikalla poikansa otteluissa. Niiden katsominen kotona on liian vaikeaa.

"Kun hän tulee sisään, tuntuu tosi vaikealta."

"Miks sä tuut?" Amirkhani kysyy äidiltään.

"Minä tykkään. Minä haluun."

Amirkhani kertoo, että ennen perhe vastusti hänen lajivalintaansa. Olivat huolissaan, että hän menettää hampaansa ja kauniit kasvonsa.

"Kaikki noista on sanoneet mulle, että lopeta. Nyt ne sanoo, että mene, mene."

Ja Makwan Amirkhani menee. Eikä hän mene yksin.

"Pitkään aikaan minä en mennyt mihinkään", äiti sanoo.

"Minä hoidan lapset ja perheen, olen kotirouvana. Mutta nyt onneksi Makwan menee, ja minä menen perässä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat