Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvinvoivat eivät ymmärrä Anun ja Tuomaksen arkea

Anu Peterin ja Tuomas Aatsingin arki on jatkuvaa sinnittelyä ja sumplimista. Sellainen elämä on hyvätuloisille ihan vierasta. Tutkijat haluavat tietää, mitä suomalaiset ymmärtävät köyhyydestä.

Sunnuntai
 
Anu Peteri ja Tuomas Aatsinki asuvat nyt kahdestaan Tampereella.Keittiön pöydän ääressä puhutaan usein rahasta.
Anu Peteri ja Tuomas Aatsinki asuvat nyt kahdestaan Tampereella.Keittiön pöydän ääressä puhutaan usein rahasta.

Köyhän elämä on kovaa. Eikä sitä yhtään helpota, että ihmiset ympärillä kiistelevät siitä, kenen pitäisi saada yhteiskunnan tukea ja ovatko köyhät vain laiskoja.

Muistatteko Anu Peterin? Helsingin Sanomien Kuukausiliitteeseen tehtiin hänestä iso juttu vuonna 2008. Otsikko oli Köyhän vuosi.

Peteri oli eronnut, kolmen lapsen yksinhuoltaja ja vaikeasti vammaisen lapsensa omaishoitaja. Mukaan kuvioihin tuli vuoden aikana myös uusi avomies, Tuomas Aatsinki, joka oli työtön. Viisihenkinen perhe asui rivitalossa Rovaniemellä. He saivat silloin yhteiskunnan tukea yhteensä noin 3 000 euroa kuukaudessa. Summaa nostatti tyttären saama vammaistuki ja Peterin saama korvaus omaishoitajuudesta.

Juttu sai lukijat raivostumaan. Nämäkö muka köyhiä?

Joku kiinnitti huomiota siihen, että parvekkeen pöydällä oli tuhkakuppi – näytti riittävän rahaa paheisiin. Toimitukseen sateli vihaista postia, jossa kysyttiin, ovatko toimittajat todella niin vieraantuneita kansasta, että kuvittelevat köyhyyden olevan tuollaista. Juttua riepoteltiin jopa lahden takana Virossa. Siellä pilkattiin suomalaisten toimittajien käsitystä köyhyydestä.

Mitä köyhyys sitten oikeasti on, kuka sen sanoo? Mitä me siitä tiedämme ja ymmärrämme? Miten hyvinvoivat ihmiset suhtautuvat köyhiin?

Se kiinnostaa nyt tutkijoitakin. Hyvinvointisosiologian professori Juho Saari Itä-Suomen yliopistosta on tutkijaryhmän kanssa laatinut siitä kyselyn, johon voi vastata hs.fi:ssä.

Kysymys on tärkeä juuri nyt. Hallitus tekee leikkauksia julkisiin menoihin. Yhteiskunnallisen keskustelun, poliittisten päätösten ja myös arkielämämme kannalta on olennaista ymmärtää, miten suuri on etäisyys valtaväestön ja sivuun joutuneiden välillä.

Saari sanoo, että se on kasvanut. "Me emme tiedä köyhistä tarpeeksi."

On aika mennä taas käymään Anu Peterin luona.

HS:n Kuukausiliite teki vuonna 2008 Anu Peterin perheestä jutun otsikolla "Köyhän vuosi". Lapset Elias ja Kaisa asuivat vielä silloin kotona Rovaniemellä.
HS:n Kuukausiliite teki vuonna 2008 Anu Peterin perheestä jutun otsikolla "Köyhän vuosi". Lapset Elias ja Kaisa asuivat vielä silloin kotona Rovaniemellä.

Tamperelainen lähiö ja kerrostalo. Anu Peteri sanoo eteisessä vähän kuin anteeksipyydellen, että tämä on kyllä heille vähän iso asunto. Kolme huonetta ja keittiö.

43-vuotias Anu Peteri ja hänen 38-vuotias avomiehensä Tuomas Aatsinki asuvat täällä juuri nyt kahden.

Istutaan keittiön pöydän ääreen. Mitä perheelle kuuluu, missä ovat lapset, miten raha-asiat?

Kuukausiliitteen jutussa kerrottiin, että Peteri muutti Rovaniemeltä Ouluun. Aatsinki sai siellä myöhemmin töitä, mutta joutui sitten taas työttömäksi. Peteri on työkyvyttömyyseläkkeellä muun muassa masennuksen takia. Alkuvuodesta he muuttivat Tampereelle.

Riikka -tytär jäi Ouluun ja opiskelee merkonomiksi. Hän asuu yksin, liikkuu pyörätuolilla ja pääsee omin voimin junalla tapaamaan äitiä. Esikoinen, Kaisa, on Turussa yliopistossa. Juniori, Elias, muutti jo viime syksynä tänne Tampereelle medialukioon.

Eliakselle piti tietysti jo silloin hommata asunto. Peterin on pitänyt siis maksaa kahden asunnon vuokraa. Se tekee tiukkaa.

Ollaankin heti asian ytimessä. Rahassa.

Kerrostalokolmion vuokra on 909 euroa. Se on paljon.

Paljonko perheeseen tulee nyt rahaa? Peteri kaivaa esiin kansion, josta kaikki tiedot löytyvät heti tarkasti.

Peterin työkyvyttömyyseläke on 566,59 euroa kuukaudessa. Se on tosi vähän. Summaan onkin jokin aika sitten lisätty takuueläke, 180 euroa. Ei ihme, että Euroopan neuvosto nuhtelee Suomea liian pienistä sosiaaliturvan minimietuuksista.

Tyhjät banaanilaatikot nurkassa odottavat seuraavaa muuttoa.
Tyhjät banaanilaatikot nurkassa odottavat seuraavaa muuttoa.

Aatsingin tulot ovat nousseet, hän saa ansiosidonnaista työttömyyskorvausta 848 euroa. Asumistuki on 333,92 euroa. Lapsilisä yhdestä alaikäisestä on 95 euroa, minimielatusmaksu 155 euroa. Perheen tulot ovat siis yhteensä 2 178,51 euroa kuukaudessa.

Poika ei saa opintotukea, kun on alaikäinen ja saa vielä lapsilisää, mutta opiskelijan asumislisää hän saa. Äidin osuudeksi pojan vuokrasta jää 230 euroa. Vuokriin menee siis yli puolet perheen tuloista.

Nyt ongelmia on lisännyt se, että muuton budjetti petti. Heidän on pitänyt hakea seurakunnan ruoka-apua ja toimeentulotukea, ettei vuokra vain jää rästiin.

Peterin perhe on siis yhä köyhä.

Postiluukku kolahtaa. Aatsinki hakee kirjekuoren ja näyttää sitä Peterille. "Avaa nyt, kun olet sitä niin odottanut", Peteri sanoo.

Se on sähkölasku. Huh, ei se ollut kauhea, helpotus näkyy Aatsingin kasvoilta. Uuden asunnon sähkölaskun määrä oli arvoitus, jota oli pitänyt jännittää.

Postiluukkutalot – se on sosiaali-alan ihmisten käyttämä termi taloista, joissa jännitetään joka päivä, mitä postiluukusta putoaa.

Professori Juho Saari kertoo, miten jotkut ihmiset pelkäävät avata postia. Sitä kertyy kassikaupalla. Lopulta samassa kasassa maksamattomien laskujen kanssa on häätökin.

Tätähän valtaväestö ei ymmärrä. Eikä ymmärretä, miten jatkuva huoli laskuista ja lasten tarvitsemasta pikkurahastakin syö ihmistä.

Saari puhuu Dickens-mitasta, jonka köyhyyttä kuvannut klassikkokirjailija on laatinut: Jos tulot ovat 10 puntaa ja menot 9,5, elämä on hyvää. Jos tulot ovat 10 puntaa ja menot 10,5, elämä on helvettiä.

Jatkuva niukkuus vie kyvyn toimia. Ihminen ei enää investoi koulutukseen ja työhön. Päinvastoin. Kun ihminen sopeutuu niukkuuteen, hän alkaa helposti suhtautua vihamielisesti asioihin, joita ei voi saavuttaa.

Pitkäaikainen työttömyys voi johtaa siihen, että alkaa suhtautua happamasti työhön: ei kiinnosta, huono palkka, ihan hyödytön koulutus. . . Jos saa työtä, alkavat velkojen perinnät. Laskuja kolahtelee postiluukusta. 100–150 euron laskun perintäkulut voivat olla tonnin, Saari sanoo.

Köyhyys tulee kalliiksi. Sitäkään ei yleisesti ymmärretä, sanoo Saari. Köyhä on kuin hukkuva, jonka on pakko tarttua pelastusrenkaaseen, maksoi mitä maksoi. Ei ole luottoa. Vuokrakin voi olla kalliimpi, koska köyhä on asunnon vuokraajalle suurempi riski.

Vapaasti käytettävästä rahasta on aina puute, kaikki raha menee välttämättömiin menoihin. Kun tulee hetken helpotus, ihminen voi käyttäytyä irrationaalisesti.

Saari kertoo esimerkkejä: Nainen sai 20 euroa ja osti sillä Gloria-lehden, vaikka hänellä olisi ollut tuhat muuta rahareikää. Pitkäaikaistyötön mies osti vähän rahaa saatuaan rivitaloasunnon pihalle grillin, vaikka oli ylivelkaantunut. Yksinhuoltaja, jolle jäi kerran 200 euroa ylimääräistä, hankki koiran, vaikka lemmikistä tulee lisää kuluja.

Peterilläkin on kissa.

Kahvinkeitin on rikki. Peteri valuttaa kahvia muovisuodattimella, mutta se menee tukkoon.

Peterin luona tulee puhuttua koko ajan rahasta. Peteri ja Aatsinki tietävät hinnat sentilleen ja muistavat, mitä mistäkin maksettiin.

Laskuista tärkein on vuokra. Jos se jää maksamatta, ollaan kusessa, sanoo Aatsinki. Hän ei osta mielellään mitään osamaksulla. Sen sijaan Peteri ja Aatsinki säästävät. Televisio on viisi vuotta vanha, sitä varten säästettiin rahaa lasipurkkiin. Koko ajan pohditaan hankintoja, tehdään budjetteja ja mietitään, otetaanko riski, Peteri sanoo.

Huonekalut on hankittu kirpputorilta. Uutta on vain jenkkisänky, joka ostettiin Hobby Hallista. Astianpesukonetta ei ole. Pakastin on, se on tärkeä, Aatsinki sanoo. Jos saa kerralla ison satsin leipää, se säilyy pakkasessa.

Pesukone piti hankkia osamaksulla, koska talossa ei ole pesutupaa. Kaupungista löytyy itsepalvelupesuloita, mutta koneellinen maksaa 4–6 euroa.

Peteri on löytänyt Tampereelta kampaajan, joka veloittaa leikkauksesta 25 euroa. Yli 30 euron kampaajakäynti on hänestä jo törkeän kallis. Ruoka on Lidlistä tai Euroshopperia. Tuoreet kasvikset ja hedelmät jäävät kauppaan.

Säännöllisiä harrastuksia ei ole. Kirjasto on tärkeä, koska he molemmat lukevat paljon. Elämä on hiljaiseloa. Päivärytmi on kuitenkin pysynyt. Ja tiedoksi: heillä ei ole päihdeongelmia.

Mitenkäs on matkailun laita? Pariskunta ryhtyy iloisesti muistelemaan.

Kerran he pääsivät kahdella eurolla bussimatkalle Ruotsin Ikeaan. Kerran käytiin CP-liiton järjestämällä Tallinnan-risteilyllä. Muutama vuosi sitten oli tuettu loma Ylläksellä, siinä oli 350 euron omavastuu. Viime kesänä, kun Aatsinki oli töissä, he kävivät Tallinnassa lomalla.

"Nyt mie tiiän, miltä tuntuu, kun on paljon rahaa", Aatsinki sanoo ja nauraa. Tallinnassa kaikki tuntui olevan halpaa.

Aatsingilla on 20 eurolla ostettu vanha älypuhelin. Peterillä on pitänyt omaishoitajana olla aina kännykkä. Hän pitää puhelinta auki ja vastaa, jos joku soittaa, mutta ei itse soita. Hän ei maksa pysyvästä liittymästä, vaan käyttää prepaidia.

Talossa on nettiyhteys. Aatsinki istuu nytkin sohvalla läppäri auki. Tuntikausia päivässä "kuukkeloi", kuten Peteri sanoo.

Nyt onkin tullut sähköpostia kahvipaahtimosta, josta Aatsinki haki töitä. Kirje on ystävällinen, hakijaa puhutellaan etunimellä. Valintapäätös ei valitettavasti kohdistunut sinuun. Hakijoita oli 450.

Keskustelu köyhyydestä keskittyy Suomessa kahteen asiaan: kannustinloukkuihin ja laiskuuteen, sanoo professori Saari. Olennaisempaa on hänen mukaansa resilienssin eli kimmoisuuden menetys: Ihminen on kuin nyrkkeilijä, joka kestää iskuja tietyn verran. Kun kolhuja on tullut elämässä tarpeeksi, yksikin isku lisää vie jalat alta.

Moneen kertaan kolhitut ovat hyvinvointivaltion keskeinen ongelma.

Päihdehuollon ammattilaiset tuntevat neljän A:n lain: Suomalaiselle miehelle ovat tärkeitä Asunto, Akka, Ammatti ja Ajokortti. Yhden niistä voi menettää ja selvitä siitä. Jos menettää kaksi, menettää helposti loputkin.

Saaren mukaan aina ei ole niin, että huono-osaisuus kasaantuu. Voi olla, että muut vain menevät elämässä ylöspäin, kun osa jää yhdeksännen luokan jälkeen polkemaan paikoilleen.

"Se on ihon alle menevä prosessi, siitä seuraa statusstressi."

Ihminen on statussensitiivinen olento, joka kysyy, miksi minulla ei ole tuota samaa kuin muilla. Se johtaa epäsosiaalisuuteen.

Toistuva epäonnistuminen haavoittaa ja rikkoo identiteetin. Ihminen alkaa määrittää itsensä huono-osaiseksi, hän alkaa eristäytyä ja vetäytyä. On vähemmän kivuliasta, kun ei tarvitse katsoa, kun muut käyttävät rahaa.

Saari puhuu sosiaalisesta kivusta. Ihminen on sosiaalinen eläin, joka reagoi, kun hänet suljetaan ulos laumasta. Sosiaalinen kipu näkyy aivoissa, se vain aktivoi eri kohdan kuin fyysinen kipu.

Hylkäämisen kokemus tuottaa häpeää, surua, pelkoa, vihaa ja masennusta.

Saari kertoo naisesta, joka oksensi aina, kun sai kielteisen tukipäätöksen. Ja pitkään huono-osaisuutta kokeneesta naisesta, joka purskahti itkuun, kun tutkija kysyi hänen menneisyydestään. Kun siirryttiin puhumaan nykyhetkestä, nainen itki taas. Ja kun kysyttiin tulevaisuuden näkymistä, itkuhan siitäkin tuli.

Köyhyys on emotionaalinen asia, Saari sanoo.

Anu Peteri ja Tuomas Aatsinki tietävät hinnat sentilleen ja muistavat, mitä mistäkin maksettiin.
Anu Peteri ja Tuomas Aatsinki tietävät hinnat sentilleen ja muistavat, mitä mistäkin maksettiin.

Peteriä pelottavat eniten viikonloput, jolloin tilillä on viisi euroa. Ettei poika vain soittaisi juuri silloin ja pyytäisi rahaa. Hänen on pitänyt rahoittaa myös pojan junamatkat tämän isän luo Rovaniemelle. Aatsinki pelkää sairastumista. Jos joutuisi syömään jumalattoman kalliita lääkkeitä.

Monet heidän kokemuksistaan ovat ahdistavia. Ne ovat monipolvisia tarinoita, joissa vastoinkäyminen seuraa toistaan.

Kerran Peteri oli aamulla keräämässä pulloja, kun hän joutui kahnauksiin poliisin kanssa. Siinä meni polvi rikki. Hän joutui käymään sairaalassa. Lääkäri kirjoitti paluumatkalle taksisetelin. Hienoa. Paitsi että sen käyttöön vaaditaan 9,60 euron omavastuuosuus. Eikä Peterillä ollut sitä. Hän raahautui kotiin kävellen.

Tänä talvena pojan koulusta soitti kuraattori ja haukkui äidin, kun pojalle ei ollut ostettu kaikkia kirjoja. Peteri oli hakenut niihin avustusta Oulun Pelastakaa Lapset ry:ltä ennen syyslukukautta, mutta vastaus tuli vasta tammikuussa. He eivät saaneet tukea, koska perhe oli jo muuttanut Tampereelle. Täällä taas ei sellaista avustusta saa.

Peteri inhoaa toimeentulotuen hakemista. Se on työlästä, aina vaaditaan liitteenliitteenliitteitä ja lisäselvityksiä. Sitten tulee kielteinen päätös. Taas pitää toimittaa lisää papereita. Vammaispalvelulain hän osaa jo ulkoa.

Millä he elävät väliajan, kun tukipäätökset lykkääntyvät? Pyhällä hengellä, sanoo Peteri. He käyvät leipäjonoissa. Aatsinki sanoo, ettei häntä se hävetä. Peteriä hävettää.

"Ei se hyvältä cv:ssä näytä, mutta nälkä ajaa", hän sanoo.

On hän myös dyykannut ruokaa roskiksista. Kertaakaan ei tullut lapsille vatsa kipeäksi, siitä hän piti tarkasti huolen. Ja vannotti lapsia, etteivät nämä puhu asiasta kenellekään, koska lastensuojelu oli muutenkin kintereillä koko ajan.

Peterillä on syvä epäluottamus virkavaltaa kohtaan. Sosiaalityöntekijät, viranomaiset, poliisit, ei heistä ole hänelle mitään hyötyä.

Miten systeemi, jonka tarkoitus on pitää huolta ja auttaa, voi muuttua niin vihattavaksi?

Tätä vihaa on tutkittu paljon, sanoo professori Juho Saari. Eniten vihaa herättävät tuloihin perustuvat tukien vähennykset sekä tarveharkintaiset tuet. Siis tilanteet, joissa syynätään ja kyylätään ja arvioidaan, oletko tarpeeksi sairas tai tarpeeksi köyhä saadaksesi tukea. Vaaditaan lippuja ja lappuja.

Vihaa herättää siis valtasuhde, johon hukkuvan asemassa olevan on pakko suostua. Tähän liittyy keskustelu kunnioittavasta kohtelusta.

Hyvä suhde olisi osittainen lahjasuhde, Saari sanoo. Työpaikalla se tarkoittaa, että työntekijä saa palkkaa, mutta tekee vähän enemmän kuin pyydetään. Kun hänelle tulee huono hetki, talo puolestaan joustaa. Sosiaalitoimessakin on ennen voitu joustaa ja pelata. Nyt se mahdollisuus on vähentynyt. Tehdään tarkalleen niin kuin paperissa lukee.

Ennen saatettiin antaa tukea, että perhe pääsee kerran kesässä sirkukseen. Nyt tällainen pärstäkerroin ja vastavirtaan meneminen on poistunut hallinnosta. Saari epäilee, että tilanne vain hankaloituu, kun toimeentulotukien hoitaminen siirtyy Kelaan. Paperimäärä tulee olemaan valtava, silloin vasta onkin lippua ja lappua.

"Me vaadimme näiltä ihmisiltä sellaista paperien ja arkistojen hallintaa, jota valtaväestöltä ei voi edellyttää. Annapa itse kolmen kuukauden kuitit kaikista menoistasi: bussiliput, lääkekuitit, ruokalaskut, kaikki. Täsmällisiin päätöksiin vaaditaan näitä."

Osa ihmisistä jää vaille niitä etuuksia, joihin heillä olisi oikeus.

Köyhän kannalta byrokratialoukut ovat pahempia kuin kannustinloukut. Erilaisia tukia – kuten sairausvakuutus, eläke, työttömyysraha ja toimeentulotuki – maksetaan niin eri tavoilla, että on vaikea ennakoida, milloin rahaa tulee ja minkä verran.

"Köyhällä täytyy olla hyvin kehittynyt sinnittelyn ja sumplimisen taito. Se vie valtavasti energiaa", Saari sanoo.

Peteri on itse köyhän yksinhuoltajan lapsi. Vammaisen lapsen saaminen sitoi hänet kotiin pitkäksi aikaa. Avioliitto oli erittäin vaikea ja raskas. Sellainen voisi musertaa ihmisen lopullisesti.

Peteri on kuitenkin ollut leijonaemo. Hän on aina halunnut, että hänen lapsillaan on kaikki hyvin. Että he saavat harrastaa: karatea, kuvataidetta, milloin mitäkin.

"Harrastuksista saa mukaan aikuisuuteen taitoja, valmiuksia. Parempi se on kuin pleikalla istuminen", hän sanoo.

Hän on ylpeä lapsistaan. Jokainen oppi lukemaan jo ennen kouluikää. Riikka on tehnyt uinnissa Suomen ennätyksen. Kun hänen joukkueensa voitti viestissä SM-kultaa, heidät kutsuttiin Oulun kaupungin vastaanotolle.

Samoja asioita Peteri kertoo lapsistaan kuin muutkin äidit.

Hänen vain piti aina jännittää, riittävätkö rahat kisamatkoihin.

"Ei lasten tarvitse kärsiä siitä, että minä en ole osannut järjestää elämääni. Itse olen töpeksinyt. Ei ole lapsilla isää, ei omakotitaloa eikä purjevenettä."

Kaikesta hän syyttää itseään. Eikä odota, että lapset aikuisena auttaisivat häntä.

Hän unelmoi siitä, että voisi muuttaa lähemmäs Tampereen keskustaa. Ihmisten ilmoille. Köyhät asuvat tyypillisesti kaukana kaikesta.

On Peterillä silti nytkin jotain, joka voi herättää ihastusta ja kateutta. Kerrostaloasunnon kylpyhuoneen perällä on sauna, jossa on ikkunakin.

"Sauna on ehdoton edellytys. Minä tykkään löylytellä", Peteri sanoo.

Onko se liikaa?

Adam Smith määritteli 1700-luvulla, että köyhälle on taattava sellainen elintaso, että hän pystyy käyskentelemään pyhäisin puistoissa tuntematta häpeää.

Nykyään sama asia tarkoittaa, että köyhänkin lasten on päästävä joskus huvipuistoon, professori Saari sanoo.

Suomessa tätä pidetään tärkeänä. Kun Euroopan komissio vertaili eri maiden käsityksiä köyhyydestä, Suomessa korostui statuksen merkitys. Ja statusta mitataan Suomessa kulutuksella – ei esimerkiksi koulutuksella tai syntyperällä. Pienituloiset duunarit hankkivat hienon auton ja 40 tuuman television: kulutuksella kompensoidaan koulutuksen puutetta. Halutaan pitää viimeiseen asti kiinni siitä roolista, että ollaan hyvinvoivia.

Samalla suomalaiset ovat kovia vahtimaan, ettei vain köyhän status nouse liian korkeaksi. Meillä kohkataan pakolaisten liian hyvistä lastenvaunuista ja eläkeläisen kristallikruunusta.

Miksi me olemme tällaisia?

Muissa maissa on selvemmät hierarkiat ja luokat, niissä omaa kulutusta verrataan vain omaan lähiryhmään, Saari selittää. Suomi on sen sijaan lähtökohtaisesti tasa-arvoinen maa. Täällä jokainen näkee läheltä myös parempaa elämää, ja kuluttamisen paine on silloin suurempi.

Euroopan komission tekemän vertailun mukaan suomalaiset vähättelevät köyhien määrää. Kuvittelemme, ettei Suomessa köyhiä olekaan. Kuitenkin sosiaaliturvamme minimitaso on Euroopan neuvoston mukaan Romanian tasolla. Siis huono.

Saari sanoo, että politiikkaa tehtäessä ei ole ajateltu niitä, jotka joutuvat elämään pitkäaikaisesti toimeentulotuen varassa. Nyt heitä on Suomessa 230 000, ja määrä kasvaa.

Juho Saari ennustaa, että tilanne pahenee. Kotitalouksien pakolliset menot, varsinkin vuokrat, nousevat nopeammin kuin tulot. Jos julkisten menojen leikkaukset vielä kasautuvat tietyille ihmisille, voi muodostua syviä köyhyystaskuja.

Suomalainen yhteiskunta on rakennettu niin, että se vaatii kaksi aikuista talouteen, jotta pärjättäisiin. Sellainen kotitalous on kuin pieni vakuutuslaitos: jos toiselta menee työpaikka tai hän sairastuu, toinen auttaa. Yksinasuvat ovat heikoimmassa asemassa.

Moni tulee tarvitsemaan yhteiskunnan apua, mutta kenelle se suodaan? Tutkijoita kiinnostaa erityisesti, miten hyvinvoivat suomalaiset suhtautuvat köyhiin. Onko empatiakuilu Suomessa kasvanut, emmekö enää tunne myötätuntoa köyhiä kohtaan? Entä solidaarisuusvaje: olemmeko valmiit jättämään osan suomalaisista hyvinvoinnin takaavien sosiaalivakuutuksien ulkopuolelle?

Saaren kanta on selvä. Köyhät ovat suomalaisia, kanssakulkijoitamme. Heistä huolehtiminen on eettisesti oikein, mutta se on myös kaikkien etu ja järkevää.

"Olemme samassa veneessä – yhteiskunnan toimivuus, luottamus ja kyky uudistua perustuvat siihen."

Köyhyys on Saaresta tuhlausta. Ei kannata rajata ihmisiä valtavirrasta ulos, jos tukemalla saadaan heidät mukaan.

Haastattelun jälkeen onni potkaisee Anu Peteriä. Elokuussa he taas muuttavat. Saivat Aatsingin kanssa läheltä Tampereen keskustaa kaksion, jonka vuokra on kyllä 700 euroa. Aika paljon. Mutta asunto on Iidesjärven rannalla ja pohjakerroksessa, siinä on oma ulko-ovi ja pieni piha. Juuri sitä, mistä Peteri unelmoi.

Anu Peterin lapset ovat jo nyt paremmassa asemassa kuin äitinsä. He opiskelevat ja rakentavat itselleen tulevaisuutta.

Usein huono-osaisuus periytyy. Ei tässä perheessä. Peteri ei itse osaa ylpeillä tällä, vaan hämmentyy ajatuksesta.

"Uhraukset kantavat hedelmää", hän sitten sanoo.

Kyllä, hän on saanut yhteiskunnan tukea. Se on kannattanut. Peteri pitäisi palkita hyvänä äitinä.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat