Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi fiksu keski-ikäinen mies ei kiinnosta ketään?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä,
voit ehdottaa parempaa. Osoite: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85,
00089 Sanoma. Sähköpostiosoite: hs.sisko@hs.fi tai hs.torsti@hs.fi.

Rakkaat ystävät! Viimeksi oli puhetta tasa-arvoisesta avioliittolaista ja miniä-sanasta ja muista sukulaisuustermeistä.

Erkki Tapola Tikkurilasta ehdottaa: "Kahden miehen avioliitossa miniä-sana voidaan korvata uudella: lankia. Se soveltuu hyvin miniää korvaamaan. Lankiassa on kaikua muista sukulaisnimistä, esimerkiksi langosta. Vävy pysyy vävynä."

Palstalle oli myös lipsahtanut kielivirhe, josta Mauri Komsi aivan aiheesta näpäyttää:

"Arkikäytöstä katoamisen ei pitäisi muuttaa sanan taivutusta. Nato taipuu Kotuksen sanakirjankin mukaan samoin kuin kato, lato, mato ja sato. Kytyä sanakirja ei mainitse, Kalevala kyllä. Kummankin sanan heikosta asteesta Lönnrot jätti d-kirjaimen pois, valitsemansa linjan mukaisesti: Kohta saat kokea, koito, kokea, kovaosainen / apen luista leukaluuta, anopin kivistä kieltä / ky'yn kylmiä sanoja, naon niskan-nakkeloita (Kalevala, 22. runo)."

 

Olen keski-ikäinen mies, ihan fiksu, hauska ja sosiaalinen sekä ainakin omasta mielestäni ihan ok-näköinen. Siis sellainen tyyppi, jonka seurasta luulisi kaikkien ihmisten sukupuoleen katsomatta tappelevan verissä päin. Tuntuu kuitenkin, kuin minua ei olisi olemassakaan. Minkäänlaisia yhteydenottoja ei ole kuulunut aikoihin, ja jos itse otan yhteyttä, vastaus jää saamatta tai se on hyvin muodollinen, oli sitten kyseessä kaverit tai naiset. Mikä tässä mättää?
– Timo
 

Tunne, ettei ole olemassakaan, on raskas kantaa. Mieleeni tuli muuan kipeä tilanne, jossa taisin kerran karkottaa ystävän. Olin hänelle hyvin vihainen siitä, että hän halusi seuraani vähemmän kuin ennen. Mitä enemmän niin koin, sitä enemmän hän koki suhteen velvoitteena – ja velvoitteet tappavat helposti rakkauden.

Juttelin tilanteesta lukupiirini psykologin kanssa. Hän sanoi, että on aina hyvin hämmentävä ja pettymyksiä tuottava tilanne, kun "itseymmärrys ja sosiaaliset suhteet ovat ristiriidassa keskenään".

Ikävä kyllä ammattilainenkaan ei voi näin niukoilla tiedoilla kertoa, "mikä mättää". Hän kehotti muistamaan ennen kaikkea, että suhteissa on aina kyse vastavuoroisuudesta: "Siis siitä, mitä suhteissa tapahtuu ja mitä vuorovaikutuksesta saadaan ja annetaan toiselle – ei niinkään ominaisuuksista, joita kaikki tavoittelevat."

Toisilta ei voi siksi olettaa kiinnostusta tiettyjen ominaisuuksien perusteella. Suhteessa on aina enemmän.

Psykologi ehdotti miettimään, mikä suhteesi on ihmisiin, joilta toivot kontaktia. Siitä voisi päästä liikkeelle. Ovatko he ystäviä? Vai jotain muuta?

"Jos taas suhdetta ei oikeastaan ole, vain toive sellaisesta, kannattaa miettiä kommunikointinsa tapaa: olenko selkeä toiveissani ja viestissäni? Välittyykö se, mitä todella haluan sanoa?"

Psykologi jatkoi: "Toisinaan ihmiset toivovat toisten ymmärtävän viestit pienistäkin vihjeistä – mikä olisikin ihanaa, muttei realistista – ja sitten pettyvät, kun eivät saa toivomaansa vastakaikua."

Tutultahan se kuulostaa.

 

Mieheni on ahkera ruotsalaisten poliisisarjojen katselija. Hän on pidemmän aikaa ihmetellyt sitä, kun ohjelmissa ihmiset juovat jääkaapista suoraan tölkistä maidot, mehut yms. En tahdo millään uskoa, että naapurissamme oltaisiin näin sivistymättömiä – kuvittelen tällaisen käytännön pikemmin omaan maahan jonnekin "junttien" keskuuteen. Ja tällaista tapaa halutaan vielä esitellä ulkomaille menevissä sarjoissakin? Onko tämä tosiaan maan tapa siellä? Onko tällaisessa "tölkkiperheessä" muuten käytössä jokaiselle omat tölkit, eli monta avattua tölkkiä kutakin lajia kaikille, vai juodaanko samasta kaikki (yök) ja siitä sitten tarjotaan vieraillekin (yök toisen kerran)?
– Juomalasia käyttävä tamperelainen
 

Mittavasta sivistyksestäni huolimatta olen itsekin juonut tölkistä yksin elellessäni. Jollain tapaa nautin tuosta eleestä avoimen jääkaapin edessä, ja outoa kyllä sen suoma nautinto on sukua sille, jonka kokee maistaessaan kallista juomaa oikein kauniista lasista. Vapaus!

Olet kuitenkin tietysti aivan oikeassa: tapa on paha. Moni kuvittelee, että maitoon tai mehuun syljen mukana leviävät bakteerit eivät eläisi jääkaapissa. Elävät kyllä.

Löysin internetistä viidesluokkalaisen Madelaine Baileyn viehättävän tiedeprojektin, jossa hän vertailee eri pulloista otettujen vesinäytteiden bakteerikasvustoja. Madelainen työn tulos on selvä: bakteerit suorastaan riehuvat pullossa, josta on juotu.

Mitä tulee ruotsalaisiin sarjoihin, tölkistä juominen korostaa sitä henkilöhahmojen harkittua rosoisuutta, josta pohjoismainen nykydekkari tunnetaan. Tölkkijuoja on "rento", joskus myös "välinpitämätön". Tai yksin: toiminnan kautta voidaan kertoa, että ihminen on omassa kodissaan eikä kukaan katso häntä. (Toisen kodissa kuvatunlainen toiminta taas viittaa joko juojan röyhkeään luonteeseen tai hahmojen väliseen intiimisuhteeseen.)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat