Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

34-vuotias Saara Jantunen tutkii Puolustusvoimissa informaatiosotaa – ja siksi häntä tytötellään

Saara Jantunen tutkii Puolustusvoimissa informaatiosotaa. Välillä hän on itse sen kohde.

Sunnuntai
 
Venla Rossi
Anni Koponen
Saara Jantusen Infosota-tietokirja ilmestyy syksyllä. Sen tekemisessä sparraajana on toiminut hänen tuttunsa, kirjailija Sofi Oksanen.
Saara Jantusen Infosota-tietokirja ilmestyy syksyllä. Sen tekemisessä sparraajana on toiminut hänen tuttunsa, kirjailija Sofi Oksanen. Kuva: Anni Koponen

Aina kun Puolustusvoimien tutkija Saara Jantunen on esillä julkisuudessa, alkaa loanheittokampanja internetissä. "Siellä se pikkutyttö taas puhuu sodasta." "Lapsinero, joka on väitellyt lukemalla kokoomuksen historian läpi." Ja paljon vitsejä korkokengistä.

Se ei ole pelkkää kateellisten panettelua. Kysymys on informaatiosodasta. 34-vuotias Jantunen on yksi harvoista aiheen asiantuntijoista Suomessa, mutta hän on myös sodankäynnin kohde.

Tutkija käyttää itseään ja kokemuksiaan esimerkkinä ensi syksynä ilmestyvässä Infosota-tietokirjassa. Siinä hän avaa, mitä informaatiosota on, ketkä sitä Suomessa käyvät ja millaisilla aseilla. Asiantuntijoiden vähättely ikään, sukupuoleen tai pukeutumiseen vetoamalla on vain yksi käytetyistä keinoista.

 

Saara Jantunen seuraa aktiivisesti sosiaalista mediaa. Se on yksi alusta, jolla informaatiosotaa käydään. Jantusella on tapana jakaa Twitterissä esimerkkejä disinformaatiosta eli valheellisen tiedon levittämisestä. "Päivän disinformaatiot" ovat olleet esimerkiksi uutisia suomen kielelläkin toimivalta Sputnik-uutistoimistolta ja Verkkomedia-sivustolta.

"Somevaikuttamisen kanavat muodostavat ekosysteemejä ja rihmastoja. Niiden avulla voidaan tuottaa mustaa propagandaa, ilman että yksittäisen poliitikon kädet likaantuvat."

Tyypillinen informaatiosodankäynnin ase on myös puheenvuorojen leimaaminen provokaatioiksi. Paljon on puhuttu myös trollaamisesta. Se on asioiden tahallista, usein aggressiivisesti sävyttynyttä sekoittamista.

Nämä ovat vanhoja retorisia keinoja, jotka on nyt otettu uuteen käyttöön. Jantusen mukaan suomalaisessa informaatiosodankäynnissä sekoittuvat monet eri ideologiat ja pyrkimykset. Keskustelussa käytetään vuorotellen niin rauhanaatteeseen kuin suomettumiseen liittyviä argumentteja.

Kysymys on tiettyjen keskustelunaiheiden polarisoitumisesta sekä siitä, ketkä ylipäätään saavat puhua esimerkiksi Venäjästä ja Ukrainan sodasta.

Kun Jantunen pyydettiin puhumaan informaatiosodasta eduskunnan ulkoasianvaliokunnalle, lähetti Putinin kannattajana tunnettu ex-kirkkoherra Juha Molari hänelle sähköpostia.

"Tarkoitus oli vaikuttaa siihen, minkälaista tietoa annan eduskunnalle."

Sähköposti ei ollut ensimmäinen laatuaan eikä viimeinen. Jantunen sanoo, että Putinin politiikkaa kannattavista aktivisteista puhuttaessa sanansa pitää asetella varovasti. Monia tutkijoita ja toimittajia vastaan on nostettu kunnianloukkaussyytteitä ja tehty kanteluja eduskunnan oikeusasiamiehelle. Tulevan kirjan käsikirjoitus onkin tarkoitus käydä läpi myös lakimiehen kanssa.

Informaatiosota on paitsi suoraa vaikuttamista, myös tutkimusta ja tiedustelua. Tutkitaan siis, miten suomalaiset reagoivat, kun heihin yritetään vaikuttaa. Samalla syntyy reaktioita, joista voidaan raportoida Venäjällä.

Tavoitteena on kaventaa Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittista liikkumavaraa. Kun Venäjän valtiojohtoinen media uutisoi Suomen tapahtumista, faktat ovat tarkoin valikoituja. Voidaan esimerkiksi kertoa, että suomalaiset ovat luvanneet olla liittymättä Natoon. Mutta ketkä suomalaiset ja missä yhteydessä? Mikäli uutista toistetaan monta kertaa, se voi synnyttää painetta toimia kuvatulla tavalla.

Yksi seuraus informaatiosodasta on Jantusen mukaan se, että suomalainen keskustelukulttuuri muuttuu entistäkin varovaisemmaksi. Esimerkiksi juuri Natosta keskusteltaessa puhujien tarkoitusperät kyseenalaistetaan herkästi. Tutkija itse sanoo suhtautuvansa sotilasliittoon myönteisesti.

"Puhun tässä nyt yksityishenkilönä. En todellakaan usko Suomen oman puolustuksen romahtamiseen Nato-jäsenyyden myötä. Nato velvoittaa vahvasti jäsenmaitaan pitämään oman tonttinsa kunnossa."

 

Mitä niihin korkokenkävitseihin tulee, niin kyllä Jantusella korkokenkiä riittää. Suomenlinnan-kodin eteisen seinää vasten on pinottu kolmisenkymmentä laatikkoa. Kengät ovat samaa kotimaista merkkiä. "Mulla on vähän lähtenyt mopo käsistä tämän harrastuksen kanssa", Jantunen myöntää.

Hän on asunut Suomenlinnassa puolitoista vuotta. Paikka muistuttaa joiltakin osin Jantusen syntymäkaupunkia Haminaa. Kummassakin ovat läsnä sekä meri että varuskunta.

Jantusen isä työskenteli Haminassa upseerina, äiti oli päiväkodin johtaja. Jantunen liikkui armeijaympäristössä pienestä asti. Kasarmilla varusmiehet lukivat hänelle Aku Ankkaa.

Isän ammatti sotilaana toi mukanaan myös sen, että naapurin lapsia kiellettiin leikkimästä Jantusen ja hänen pikkuveljensä kanssa. Välillä Jantuset asuivat myös ulkomailla. Isä toimi rauhanturvaajana Makedoniassa ja tarkkailijana Pakistanissa.

Kun perhe oli vuonna 1995 palaamassa Makedonian-komennukselta, näytettiin lentokoneessa uutiskooste Suomen viime aikojen tapahtumista. Yksi niistä oli voimaan tullut lakimuutos, joka mahdollisti naisten asepalveluksen. Uutisissa haastateltiin nuoria naisia ja kysyttiin, aikoivatko he hakeutua palvelukseen. Eräs haastateltava vastasi kyllä. Kun toimittaja uteli syytä, nainen vastasi olevansa aktiivipartiolainen. Lentokoneellinen rauhanturvaajia repesi nauramaan. 15-vuotiasta Saara Jantusta ei naurattanut.

Tuolloin hän ei vielä itse harkinnut uraa puolustusvoimissa. Päivät täyttyivät koulunkäynnin lisäksi karatesta, uimisesta ja pianotunneista. Lukion jälkeen Jantunen lähti opiskelemaan englantilaista filologiaa Hollantiin, Groningenin yliopistoon. Opintojen lomassa hän alkoi harkita armeijan käymistä. Rauhanturvaajan työt kiinnostivat.

Asiaa tarkemmin ajatellessaan Jantunen koki asepalveluksen myös velvollisuudekseen. Opiskelutoverit Hollannissa eivät oikein ymmärtäneet sitä. Maassa on ammattiarmeija, eikä puolustusvoimilla ole yhteiskunnallisesti merkittävää roolia.

"Olimme yliopiston kahvilassa lounaalla, ja selitin kaverille, kuinka aion palata Suomeen ja mennä armeijaan. Hän sanoi, ettei ymmärrä moista ollenkaan. Eihän maailmassa enää käydä sellaisia vanhanaikaisia sotia."

Lounaan jälkeen Jantunen suuntasi luennolle. Myöhässä saapunut kalpea professori kertoi, että kaksi matkustajalentokonetta on juuri Yhdysvalloissa lentänyt päin WTC-torneja.

Sodat eivät olleet hävinneet. Jantunen palasi Suomeen ja aloitti varusmiespalveluksensa. Hän ehti palvella vuoden aikana kolmessa paikassa: Mikkelissä, Utissa ja Hyrylässä.

Se oli enimmäkseen kamalaa.

"Varsinkin maaseudun osastoissa oli naisvihamielisiä asenteita. Kun minut ylennettiin kersantiksi, kukaan varusmiestovereistani ei puhunut minulle kahteen viikkoon."

Vapaaehtoisena armeijaan tulleella ei ollut oikeutta valittaa. Asenne oli, että kun olet kerran tänne omasta halustasi tullut, sinun täytyy kestää kaikki.

Ei ehkä ole ihme, että vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeutuvista naisista 25 prosenttia keskeyttää.

 

Omista kokemuksistaan huolimatta Jantunen haluaisi naiset aktiivisemmin mukaan maanpuolustustyöhön. Hän on feministi ja ajattelee, että ihmisillä pitäisi olla samat yhteiskunnalliset velvollisuudet sukupuolesta riippumatta.

Armeijan käymisestä olisi naisille myös konkreettista hyötyä, Jantunen uskoo. "Ei pidä vinkua, että marginalisoidutaan tietyillä aloilla, jos ei haluta kantaa vastuuta."

Jantunen näkee turvallisuuspoliittiset kysymykset koko yhteiskuntaa läpileikkaavina. Siksi naisten vähäinen osallistuminen on ongelma. Aktiivinen suhde maanpuolustukseen on tutkijan mielestä edellytys kaiken yhteiskunnallisen keskustelun käymiselle.

"Hyväksyn sen, että joku ei asepalvelukseen halua mennä. Tärkeää olisi kuitenkin pohtia asiaa ja tehdä päätös, eikä ajatella että tämä ei koske minua."

Armeijan jälkeen Jantunen suoritti maisterintutkintonsa loppuun Helsingin yliopistossa. Graduaiheeksi valikoitui Yhdysvaltojen armeijan viestintä, erityisesti Irakin sotaan liittyen.

"Olin silloin vielä tyypillinen humanisti, joka kirjoitti länsikriittistä diskurssianalyysiä."

Jantunen on tyytyväinen, että on päässyt työskentelemään Puolustusvoimille. Siellä sotaa tutkitaan muutenkin kuin moralisoivasta näkökulmasta.

Maanpuolustuskorkeakouluun tekemässään väitöskirjassa hän jatkoi Yhdysvaltain viestinnän analysoimista. Sodasta puhutaan siellä ylevään sävyyn, valistusajan arvoja korostaen. Luotu kuva on kaukana sodan arjesta.

"WikiLeaks ja Snowdenin tapaus ovat oireita, jotka syntyvät sanojen ja todellisuuden välisestä ristiriidasta."

Vielä joitakin vuosia sitten Jantunen sai usein kuulla, että informaatiosota on "sopivan pehmeä tutkimusaihe" naiselle ja siviilille. Ukrainan tilanne on muuttanut ilmapiiriä. Nyt Jantusta pyydetään puhumaan erilaisiin paikkoihin. Jopa Kultarantaan tuli kutsu.

Sinne tutkija asteli punaisissa korkokengissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat