Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

30-vuotiaille reissaaminen on elämäntapa – Mutta onko ihan pakko matkustaa?

Matkailu on nuorten aikuisten juttu. Pitäisi kokea ja nähdä. Mutta entä jos haluaakin mieluummin olla kotona?

Sunnuntai
 
Venla Rossi
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

"On mulla ollu tosi hauskoja hetkiä matkoilla."

Ennen kuin ehdin lauseen loppuun, tiesin jääneeni kiinni. Puolusteleva äänensävy kertoi ystävälleni, mitä mieltä oikeasti olen matkustamisesta.

En pidä siitä. Ja se vähän nolottaa. Matkustamiseen nihkeästi suhtautuva leimataan helposti pelokkaaksi tai jopa muita kulttuureja vieroksuvaksi.

Reissaaminen on nimittäin kolmekymppisen sukupolveni juttu. Vaikka jo vanhempamme kävivät interreilaamassa, on esimerkiksi reppumatkailu Aasiaan yleistynyt vasta parinkymmenen viime vuoden aikana.

Vuosituhannen vaihteen jälkeen nuorisoidoleiksi nousivat Madventures -ohjelman seikkailijat Riku Rantala ja Tunna Milonoff. Samaan aikaan halpalentoyhtiöt ovat avanneet maailman myös pienituloisille.

Reissaaminen voi olla elämäntapa. Silloin ei puhuta turisteista, vaan travellereista. Näiden omatoimimatkaajien tavoitteena on nähdä jotain muuta kuin turistirysiä ja suunnata sivuun valmiiksi tallatuilta poluilta.

 

Matkustamisesta ei usein puhuta kriittisesti. Siksi ahmin innolla kirjailija Antti Hurskaisen viime vuonna ilmestyneen esseen Matka on voimakkaiden kiertopalkinto (kokoelmasta Tapan sut – Esseitä populaarikulttuurin vaikutusvallasta). Siinä hän toteaa, että matkailun suosiossa tiivistyy meitä vaivaava kokemis- ja näkemispakko. Ja jatkaa:

"Travellerin ideaalityyppiä kuitenkin syytän siitä, etten enää halua edes teeskennellä matkustavani tai olevani matkalle erehtyessäni muuta kuin vähemmän mahakas turisti."

Hurskainen vaikuttaa kohtalotoverilta, joten pyydän esseistin kahville puhumaan lisää.

Hän kertoo, että matkaesseen kirjoittaminen tuntui kaapista tulemiselta. Hurskainen alkoi jo lukioikäisenä ärsyyntyä siitä, miten kaverit puhuivat kokemuksistaan Himalajalla tai interraililla.

"Usein matkailuintoilijat ovat tosi hyviä jutunkertojia. Siksi heillä on valta määritellä matkustamisen merkitys."

Ei tämä ihan uusi juttu ole. Kautta aikojen heimojen rohkeimmat ovat käyneet valloittamassa uusia alueita ja palanneet kertomaan niistä muille.

Esseisti ajattelee, että matkailu on avartava kokemus ainoastaan tietynlaisille ihmisille. Jotta matkoilla oikeasti oppisi ja kokisi asioita, pitää olla rohkea, spontaani ja avoin.

Hurskainen kertoo itse pitävänsä sosiaalisia tilanteita vaivaannuttavina, ja siksi matkustaminenkin on tarjonnut pettymyksiä.

 

Olen yrittänyt pitää matkustamisesta. Olen käynyt kolmella eri mantereella ja yli 20 maassa. Ja kuten sanottu, on ollut hyviä hetkiä: vierailu viidakon keskellä maya-temppeleissä, elämäni paras illallinen Barcelonassa ja hauskat häät Belgiassa.

Enimmäkseen olen silti toivonut olevani kotona. Muutun ulkomailla jotenkin hahmottomaksi. En voi tehdä asioita, joita yleensä teen, kuten töitä. Tai valmistaa ruokaa. Puhua ihmisten kanssa siten, että kaikki mahdolliset vivahteet välittyisivät. Olen jotain vähemmän, en enemmän.

Parisuhdelomailussa toisen naama alkaa usein ärsyttää jo menolennolla. Pahin on se hetki, kun kumppani loman puolivälissä katsoo hieman kärsivästi: jos et kerran halua lähteä siihen baariin tai siihen museoon, niin mitä sitten haluaisit tehdä? Silloin olen monta kertaa harkinnut lähteväni yksin kotiin kesken loman, ja kerran olen niin tehnytkin.

On totta, että matkustamalla voi saada tietoa ja oivalluksia maailmasta. Ne tiedot voisivat tosin usein löytyä myös kirjastosta tai internetistä.

Meidän aikamme keskittyy kuitenkin yksilön omaan kokemukseen. Juuri tästä matkustamisessa on kyse. Ajatellaan, että matka on elämys, joka jalostuu tiedoksi ja kenties jopa uudenlaiseksi maailmankuvaksi.

Onko niin? Esimerkiksi Immanuel Kant ei poistunut koskaan kotikaupungistaan.

Pitää soittaa vielä toiselle asiantuntijalle.

 

Matkailun kulttuurintutkimuksen professori Soile Veijola Lapin yliopiston MTI:sta sanoo, että kyse on post-turismista.

Samoin kuin traveller-kulttuuri, matkustusvastaisuus on reaktiota massaturismiin. Asenne voi olla etäisen ironinen: miksi lähteä katsomaan Eiffel-tornia, kun sen on nähnyt jo kuvissa?

"On siinä myös elitismiä. Ajatellaan, että ei lähdetä sinne turistien sekaan tunkemaan," Veijola sanoo.

Hän tosin sanoo, että ehkä matkustamisen perusteet eivät ole enää yhtä hyviä kuin ennen.

Maailma tulee nykyään myös meidän luoksemme. Muuttoliikkeen ja muun globalisoitumisen myötä Suomessa asuu koko ajan enemmän muualta muuttaneita ihmisiä.

Veijola nostaa esiin myös työelämän vaatimukset.

Minun sukupolveltani edellytetään kosmopoliittista identiteettiä. Epävarmoilla työmarkkinoilla tähän vaatimukseen on pakko vastata. Koko ajan suositumpaa on esimerkiksi vapaaehtoistyö ulkomailla. Ansioluettelossa se kertoo samaan aikaan sosiaalisista kyvyistä, kielitaidosta ja korkeasta moraalista.

Professori kuitenkin kannustaa lähtemään matkalle. Etäältä on helpompi hahmottaa kotiolojen itsestäänselvyydet.

 

Jos en halua olla travelleri, voisin tietysti yrittää olla rehellisesti turisti. Siihen rooliin kuuluu esimerkiksi jäätelön syöminen ja rennosti ottaminen.

Ne eivät kuitenkaan ole vahvuusalueitani elämässä. Neuroottiselle ihmiselle rutiineista poikkeaminen ja uusi ympäristö ei ole rentouttava kokemus, vaan aiheuttaa lisää stressiä.

On olemassa poikkeus. Paikka, johon lähden aina mielelläni. Kesämökki.

Ehkä matkustusinhossani onkin kyse siitä, että yritän olla osa väärää sukupolvea.

Olen henkisesti keski-ikäinen.

Venla Rossi
Palstalla arvioidaan kotimaan ja maailman asioita, kosketusetäisyydeltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat