Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rottien avulla kehitettiin lääke alkoholi­riippuvuuteen – miksei sitä käytetä?

Suomessa tehtyjen rottakokeiden ansiosta on kehitetty lääkkeitä, joilla voidaan hoitaa alkoholiriippuvuutta. Harva lääkkeitä kuitenkaan käyttää.

Sunnuntai
 
Viikissä asuvien rottien luokse pääsee vain ilmasuihkun läpi
Viikissä asuvien rottien luokse pääsee vain ilmasuihkun läpi
Alkoholismia tutkitaan rottakokeilla, jota varten on jalostettu viinalle erityisen persoja yksilöitä. HS vieraili Viikin koe-eläinlaboratoriossa ja tapasi juopporotat. Toimittaja: Venla Rossi. Kuvaus: Laura Oja. Editointi: Esa Syväkuru.

Vappuna 1972 satoi lunta, kun juuri tohtoriksi väitellyt yhdysvaltalainen psykologi David Sinclair lensi Suomeen.

Hän oli lukenut tiedelehti Sciencestä, että Helsingissä oli laboratorio, jossa eivät ryypänneet ihmiset vaan rotat.

Laura Oja

Laboratorio sijaitsi Helsingin Salmisaaressa, ja sen omisti ja sitä rahoitti Alko. Siellä tehtiin niin edistyksellistä alkoholitutkimusta, että Sinclair halusi mukaan, vaikkei Alkosta pystytty lupaamaan hänelle edes palkkaa.

Ennen kaikkea Sinclair halusi nähdä rotat, nuo maailmanluokan eliöt. Niitä oli jalostettu jo monen sukupolven verran, ja vuonna 1968 Sciencessä oli kerrottu tutkija Kalervo Erikssonin havainnosta: viinaa juoneiden rottien jälkikasvu pitää viinasta, mutta raittiiden rottien poikaset eivät.

Sinclair oli tehnyt alkoholitutkimusta rotilla Cincinnatin yliopistossa Yhdysvalloissa ja huomannut, että mitä pidempään alkoholiin mieltyneet rotat ovat ilman viinaa, sitä enemmän ne juovat sitten, kun saavat mahdollisuuden.

Oli siis todennäköistä, että alkoholiriippuvuutta hoidettiin vääristä lähtökohdista: käskettiin ottaa "päivä kerrallaan", vaikka silloin riippuvaisen oli päivä päivältä vaikeampaa pysyä erossa viinasta.

 

Sinclairin kotimaassa oli samaa kuin uudessa kotimaassa. Kuten Yhdysvallatkin, kieltolain jälkeinen Suomi oli alkoholin suhteen moralistinen. Hyvä ihminen oli säästäväinen, raitis ja ahkera. Ostettu alkoholi kirjattiin 1940-luvulla viinakorttiin, Alkon "etsivät" kyttäsivät kotijuopottelua, ja pimeän viinan valmistus kukoisti maaseuduilla, joissa Alkoja ei ollut.

Suomessa juotiin eurooppalaisittain vähän, mutta juoppo oli häirikkö, ja alkoholiriippuvuutta hoidettiin lähinnä juridisin keinoin, kun muutakaan ei ollut. Väärinkäyttäjät tuupattiin viikoiksi päihdehuoltoloihin työpalvelukseen.

Artikkeliin liittyvät

Kunnes tapahtui Amerikan-ihme.

Vuosikymmen takaperin Bill Wilson oli maannut manhattanilaisessa sairaalassa ja nähnyt jumalan kasvot tai ainakin melkein. Yhtä kaikki, kirkkaus välähti Wilsonin silmissä, ja rauhantunne hyökyi jokaiseen soluun.

Wilson oli työskennellyt pörssimeklarina ja tasoitellut miinuspuolisia bisneksiään parilla viskipullolla päivässä. Alkoholista häntä yritettiin vieroittaa myrkkykoisosta ja hullukaalista uutetulla kokeellisella lääkkeellä, sillä hoitokeinoja riippuvuuteen ei tunnettu.

Vaikka lääke sai hermoliitokset eli synapsit poksumaan siten, että se aiheutti vahvoja hallusinaatioita, se ei hämärtänyt näyn selkeyttä: Wilson tulkitsi, että alkoholismista ei voi parantua omin voimin, vaan pelkästään jonkin suuremman avulla.

Hän itse oli siitä elävä todiste. Kun Wilson pääsi sairaalasta, hän ei juonut enää koskaan.

Sen sijaan hän alkoi puuhata omaa hoito-ohjelmaa.

Sen runko oli 12-askelinen portaikko, jonka opit hän löysi suoraan evankelisesta uskonlahkosta. Tämän lahkon kokouksissa hän oli käynyt jo ennen sairaalajaksoaan.

Ohjelman ensimmäinen askel kuuluu: "Myönsimme voimattomuutemme alkoholiin nähden ja että elämämme oli muodostunut sellaiseksi, ettemme omin voimin kyenneet selviytymään."

Wilson keräsi käskynsä Anonymous Alcoholics -nimiseen teokseen, josta tuli Anonyymien alkoholistien eli AA-ryhmien raamattu. Big Book, Iso kirja.

Tor Wennström lehtikuva
Kollegojen mukaan David Sinclair oli eräänlainen Pelle Peloton, joka omistautui täysin kaikelle tekemälleen tutkimukselle. Kuva on vuodelta 1997.
Kollegojen mukaan David Sinclair oli eräänlainen Pelle Peloton, joka omistautui täysin kaikelle tekemälleen tutkimukselle. Kuva on vuodelta 1997.

Kun oli tunnustanut surkeutensa ja tajunnut olevansa mieleltään heikko alkoholisti, saattoi löytää korkeamman voiman ja täysraittiudesta uuden elämän.

Viimeinen askel ohjasi valaistuneet levittämään sanaa: "Koettuamme hengellisen heräämisen näiden askelten tuloksena yritimme saattaa tämän sanoman alkoholisteille sekä toteuttaa näitä periaatteita kaikissa toimissamme."

Sitten he menivät kaikkialle maailmaan ja julistivat evankeliumin kaikille luoduille.

Suomessa toiminta alkoi vuonna 1948.

 

David Sinclair omistautui tutkimukselleen täysin.

Hänelle oli selvää, että riippuvuus alkoholiin oli neurologinen. Että kyseessä on itse hankittu, krooninen aivosairaus, johon taipumus periytyy.

Alkoholi taas on pieni ja yksinkertainen molekyyli, minkä vuoksi se voi tarttua elimistössä lähes mihin vain. Sen vuoksi sen tutkiminen on ollut niin hankalaa. Tuohon aikaan tiedettiin jo, että juodessa vapautuu endorfiineja, jotka kiinnittyvät synapseissa opioidireseptoreihin, samoihin, joissa heroiinikin vaikuttaa.

Reseptorit käynnistävät hermoimpulsseja, jotka kiitävät pitkin hermosäikeitä, aivotoiminta kiihtyy, vapautuu nautintohormoni dopamiinia ja hermotoimintaa jarruttavaa gamma-aminovoihappoa, ja sitä kiihdyttävän glutamaatin eritys vähenee.

Lopputuloksena on olo, jossa estot laskevat ja alkaa tuntua rentoutuneelta. Nousuhumala.

Riippuvaiselle käy kuin Pavlovin koirille kellon soidessa, paitsi että kello on alkoholi ja sylki endorfiinia.

Synapsit muistavat alkoholin aiheuttaman mukavan olon, vahvistuvat ja oppivat reagoimaan koko ajan pienempiin ärsykkeisiin. Samalla aivoissa erittyy koko ajan liikaa endorfiineja, dopamiinia ja gamma-aminovoihappoa, mikä saa pään hyrräämään liian levottomana.

Siitä syntyy alkoholiriippuvaisen himo saada koko ajan lisää. Tila, jossa lähes mikä tahansa voi laukaista juomisen.

Sinclair antoi rotille niin kutsuttuja opiaatinsalpaajia: naltreksonia, nalmefeenia ja naloksonia, joita oli aiemmin käytetty heroinistien vieroituksessa. Ne tarttuivat reseptoreihin, joihin alkoholin vapauttaman endorfiinin olisi pitänyt tarttua: mukavaa oloa ei päässytkään syntymään.

Juopporotat saivat lääkettä ja litkivät samalla viinaa, jota niille alati tarjottiin. Kunnes yhtäkkiä se ei enää maistunutkaan.

Tutkimuksiensa pohjalta Sinclair kehitti hoitomallin. Idea oli, että lääke – naltreksoni tai nalmefeemi, molemmat toimivat samalla periaatteella – otetaan aina ennen ensimmäistä juomaa, jolloin aivot oppivat liittämään sen alkoholiin. Potilaan ei tarvitse olla kokonaan ilman viinaa, sitä ei vain tee mieli juoda.

 

Wilsonin AA-kerhoille oli tilaus, ja ne levittäytyivät vauhdilla. Ilosanaa lobbasivat pr-asiantuntijat sekä John D. Rockefellerin ja Elizabeth Taylorin kaltaiset raittiusmieliset julkisuudenhenkilöt.

Tieteellisiä todisteita hoidon toimivuudesta ei ollut, mutta se ei haitannut. Kun Wilson esitteli ajatuksiaan ensimmäisen kerran, Yhdysvaltain lääkäreiden ammattijärjestö American Medical Association ja tieteilijät nauroivat niille. Idea kun ei ole vertaisjutustelua kummempi. Silti klinikat näyttivät auttavan tuhansia ja tuhansia.

Hoitotehonsa osoittamiseksi AA teetti tieteellisen tutkimuksenkin. Tosin siinä oli omat hankaluutensa, sillä kokouksissa kävijöistä ei pidetä kirjaa.

Fysiologi E.M. Jellinek lähetti vuonna 1946 tuhannellekuudellesadalle AA:n kävijälle kyselytutkimuksen ja sai runsaat sata vastausta. Koska naisten vastaukset olivat niin erilaisia kuin miesten, ne päätettiin jättää tutkimuksen ulkopuolelle.

Lopulta Jellinek veti 98 miesvastaajan pohjalta johtopäätöksen, että alkoholismi on kuin hevosenkenkä: asteittain paheneva sairaus, jolle ihminen ei voi mitään, kunnes hän lopulta käy pohjalla, ymmärtää raitistua ja palaa radalleen.

AA:lle se kelpasi jonkinlaiseksi todisteeksi, vaikka tieteellistä arvoa tutkimuksella ei ollut.

Vuonna 1955 Iso Kirja kuitenkin lupasi toisessa painoksessaan, että 75 prosenttia AA:n tapaamisissa kävijöistä raitistuisi. Riittäisi, kunhan he "yrittäisivät kovasti".

Kun American Medical Association nimesi alkoholismin sairaudeksi vuonna 1956, hoitokeino oli jo vakiintunut.

Viitisentoista vuotta myöhemmin, vuonna 1970, Iowan senaattori – ja entinen AA-kävijä – Harold Hughes ajoi kongressissa läpi lain, jonka avulla yritettiin tehostaa alkoholin haittojen torjuntaa. Sen jälkeen sairausvakuutusyhtiöt alkoivat korvata 12 askeleen hoitojaksoja. Todistajina mallin toimivuudesta kongressi kuuli AA:n keskushenkilöitä, muun muassa Wilsonia itseään.

Pian noin neljä viidesosaa Yhdysvaltain alkoholihoidoista pohjautui 12 askeleen malliin tai sen variaatioihin.

 

Osa sovelluksista rantautui Suomeenkin. 1980-luvun alussa täällä aloittivat Minnesota-malliin pohjaavat myllyhoitolat.

Hazeldenin sanatoriossa Minnesotassa vuonna 1949 kehitetty metodi tähtää täysraittiuteen samalla tavalla kuin AA-kerhotkin, mutta hoitoa antavat kokemusasiantuntijoiden ja vertaistukijoiden lisäksi myös terveydenhoidon ammattilaiset.

Minnesota-malli on levinnyt laajalti esimerkiksi Ruotsiin. Tosin Ruotsissa ei ole A-klinikkasäätiön kaltaista puolijulkista järjestelmää.

Suomessa Minnesota-malliin perustuvia hoitoja tarjotaan vain useissa yksityisissä hoitoloissa. Runsaan 6 000 euron hoitojaksojen avulla ovat kertoneet raitistuneensa esimerkiksi Juha Kankkunen, Samuli Edelmann ja Mikko Kuustonen.

Monilla näistä klinikoista hoitajat ovat "päihdeterapeutteja", jotka kertovat olevansa joko toipuneita alkoholisteja tai alkoholistin läheisiä – kuten malliin kuuluukin. Suomessa mikään taho ei kuitenkaan kouluta päihdeterapeutiksi eikä titteli ole Valviran suojaama. Vain Kalliolan setlementistä kerrotaan, että jokaisella heidän työntekijällään on sosiaali- ja terveysalan koulutus.

Myllyhoidon tehoa on tutkittu Suomessa vähän, vaikka jotkut klinikat markkinoivatkin itseään mahtavilla onnistumisprosenteilla.

Kalliolan klinikalla Nurmijärvellä tehdyssä väitöskirjassa arvioidaan, että vuoden kuluttua hoidon loppumisesta raittiina olisi pysynyt 14 prosenttia.

Myöskään kansainvälisistä huippututkijoista koostuva Cochrane-verkosto ei löytänyt useita tutkimuksia käsittäneessä raportissaan vuonna 2006 todisteita 12 askeleen mallin toimivuudelle, vaikka aikaa tutkia oli 70 vuotta.

Vuosikymmenet ovat kuluneet, mutta yleinen ajatusmalli on edelleen, että alkoholiriippuvuuden hoidon vaihtoehdot ovat joko tai: raivoraittius tai rapajuoppous.

Ja koska raittiusliikkeeseen kuuluivat aikoinaan Suomessa myös lääkärit, on 28 prosenttia suomalaisista lääkäreistä edelleenkin sitä mieltä, ettei alkoholiriippuvuutta voi saada hallintaan pyrkimällä kohtuukäyttöön.

Tiede on kuitenkin todistanut toista jo 1960-luvulta asti. Ilman lääkitystä kohtuuteen pääsee toki vain noin viidennes alkoholiriippuvaisista, mutta pääsee silti.

 

Alkoholiriippuvaisia arvioidaan olevan Suomessa parisataatuhatta. Riippuvuus diagnosoidaan arvioimalla, kuinka hallittua alkoholinkulutus on ja kuinka keskeinen osa elämää siitä on tullut.

Riskirajoilla juo paljon useampi. Joka viidennen suomalaisen arvioidaan olevan alkoholin riskikuluttaja, kun miehellä riskikulutuksen raja on 24 viikkoannosta tai yli 7 annosta kerralla ja naisilla 16 viikkoannosta tai yli 5 annosta kerralla.

Riippuvuus ei automaattisesti tarkoita sitä, että jonottaisi suomiviinaa Alkosta aamutuimaan, vaan 70 prosenttia alkoholiriippuvaisista käy töissä. Heille ongelma on alkoholi, mutta vain alkoholi. Muu terveys, työ ja sosiaalinen elämä ovat vielä kunnossa.

Harva kuitenkaan hakeutuu hoitoon. Suomessa arviolta kymmenen prosenttia alkoholiriippuvaisista saa ylipäänsä mitään hoitoa. Julkisella puolella ja A-klinikalla monen riippuvuus taas on edennyt niin äärimmäiseen vaiheeseen, että hoitotulokset jäävät heikoiksi.

Pikemminkin ajatus siitä, että täysraittius on ainut tapa saada juominen kuriin, voi nostaa entisestään kynnystä hakeutua hoitoon silloin, kun elämä on vielä hallinnassa eikä riippuvuuskaan kovin pitkällä.

"Meillä ei pidetä hyväksyttävänä, että joku ei halua luopua alkoholista kokonaan. Että sanoisi, että tarvitsen apua, mutta en ole vielä kypsä täysraittiuteen", sanoo Järvenpään sosiaalisairaalan johtava ylilääkäri emeritus Antti Holopainen.

Alkoholiriippuvuuden hoitoa voisikin verrata liikalihavuuden hoitoon: jos olet sairaalloisen ylipainoinen, ei laihdutustavoite tietenkään ole painoindeksi 19, vaan terveysriskien karistaminen. Siitä jotkut sitten jatkavat dieettejä normaalipainoon asti – samoin kuin noin kolmannes nal-lääkkeiden, naltreksonin ja nalmefeenin, käyttäjistä luopuu lopulta alkoholista kokonaan.

 

Nyt jo eläkkeelle jäänyt Holopainen määräsi naltreksonia potilailleen koko uransa ajan siitä lähtien, kun se oli mahdollista.

Suomessa naltreksoni tuli markkinoille vuonna 1996, kaksi vuotta sen jälkeen, kun Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkintävirasto FDA antoi luvan myydä lääkettä alkoholiriippuvuuden hoitoon vuonna 1994.

Yhdysvalloissa sitä määrättiin lähinnä harvoilla varakkaamman väestön klinikoilla, joihin saatettiin matkustaa halutun hoidon perässä halki maan. Suomessa kirjoitettiin äkkiä kymmeniätuhansia reseptejä.

Toivottiin, että se olisi ollut ihmelääke.

Kun ottaa pillerin, pystyy kyllä juomaan, mutta alkoholi ei tunnu miltään. Kummempia sivuvaikutuksia ei ole, riippuvuutta ei synny. Alkoholi menee vereen, mutta promillet ovat tyhjiä ja ilottomia.

Kuin jaffaa pöntöttäisi.

Eräs naltreksonilla juomisesta päässyt kertoo ensimmäisistä juhlista, joissa oli lääkkeen vaikutuksen alaisena:

Laura Oja
Viikissä asuvat, kesäkuussa syntyneet poikaset juovat toistaiseksi vettä. Alkoholia niille aletaan antaa elokuussa.
Viikissä asuvat, kesäkuussa syntyneet poikaset juovat toistaiseksi vettä. Alkoholia niille aletaan antaa elokuussa.

Kaksi tuoppia olutta, ei mitään. Lääke ei tuntunut missään, mutta vaikutuksen huomasi. Ei tullut lempeää, puheliasta nousua, oleminen oli vain hillittyä nyökkäilyä ja käyskentelyä. Silti lisää ei tehnyt mieli juoda, ei yksinkertaisesti tehnyt. Ei villejä jatkoja, ei sekoilua ja morkkista, vaan ensimmäisten joukossa kotiin ennen puoltayötä.

Ja mikä parasta: ei tarvinnut selitellä kaikille juhlavieraille juomattomuuttaan, ei tarvinnut paljastaa ongelmia juomisen kanssa. Se auttoi toipumaan.

 

Reseptihuumaa seurasi pettymys.

Naltreksonin hoitoteho on todistettu ja kiistaton mutta rajallinen, eikä se jostain syystä tehoa kaikkiin. Se ei ollutkaan kirkas valo silmäluomien sisäpinnalla, se ei ollutkaan ihme.

"Jos lääkäri määrää reseptin ja sanoo, että koita tuolla vähentää ja tule puolen vuoden päästä uudelleen, niin ei se oikein tahdo onnistua. Lääkkeen vaikutuksen pitäisi olla todella voimakas, ja jos se olisi, se olisi kyllä jo saanut Nobelin palkinnon", sanoo Helsingin yliopiston päihdelääketieteen professori Hannu Alho, joka toimii myös lääkärinä Sinclairin mallilla hoitavalla yksityisklinikalla.

"Mutta sillä on aika hyvä teho silloin, kun se on ohjeistettu oikein ja sitä käytetään oikein."

Antti Holopaisen johtamassa sairaalassa esimerkiksi tehtiin 1990-luvun puolivälissä kliininen ja sittemmin vertaisarvioitu tutkimus, joka pohjautui David Sinclairin ajatuksiin. Selvisi, että 78 prosenttia tutkituista onnistui naltreksonin avulla vähentämään viikkojuomisensa runsaaseen 9 alkoholiannokseen.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu kaikissa muissakin tutkimuksissa, joissa naltreksonia ja nalmefeenia on syöty Sinclairin metodin mukaisesti. Niissä tutkimuksissa, joissa lääkkeitä käytettiin raittiina, niillä ei havaittu tehoa.

Sitä, kuinka moni oikeasti saa nal-lääkkeistä avun, on vaikeampi arvioida.

Esimerkiksi vuonna 2010 Suomessa myytiin 4 000 naltreksonipakettia. Koska lääkkeitä määrätään yleensä useampi paketti kerrallaan, sen käyttäjiä voi arvioida olevan vain pienen maalaiskunnan verran.

Samana vuonna Kela maksoi naltreksonikorvauksia vain 92 ihmiselle, mutta se on tilastoharha, sillä korvauksen saamiseksi tarvitaan laajennettu lääkärintodistus eli niin kutsuttu B-lausunto.

Lausunnosta jää merkintä potilasrekisteriin, ja koska lausunto on annettu alkoholiriippuvuuden vuoksi, leimautumisen pelossa vain ani harva lääkettä käyttävä hankkii sen. B-lausutuille Kela korvaa hinnasta 35 prosenttia.

 

Vaikka Kela on hiljalleen heltynyt ja haluaa lausunnon enää vuoden eikä aiemman kolmen kuukauden välein, ylilääkäri Antti Holopainen pitää käytäntöä simputuksena.

"Eihän tässä ole mitään rationaalisia, järjellisiä tai tutkimustietoon perustuvia perusteita linjaukselle. Ei missään sairaudessa kohdella näin lääkäriä tai potilaita. Tämä on puhtaasti byrokratian sisällä vallitseva asenneongelma, lääkärin ammattietiikkaa ja ihmisarvoa loukkaavaa", Holopainen puuskahtaa.

Kelasta perustellaan B-lausunnon vaatimusta sillä, että lääkkeiden hintalautakunta on määrännyt sen käytettäväksi osana laajempaa alkoholiriippuvuuden hoito-ohjelmaa eli terapiaa. Jos lääkkeen saamiseen riittäisi tavallinen resepti, ei pystyttäisi varmistamaan, saako potilas myös terapiaa. Se taas voisi käydä Kelalle kalliiksi ilman, että rahalle saataisiin vastinetta hoitotuloksissa. (Nalmefeeni maksaa viitisen euroa tabletilta ja naltreksoni kolmanneksen siitä, mutta naltreksonin vaikutusaika on myös alle kolmannes nalmefeenin vaikutusajasta: vain nelisen tuntia.)

Professori Alhosta perustelu on huono.

"Siinä ei tavoitella mitään muuta kuin sen hetkisiä säästöjä", Alho sanoo. Hän huomauttaa, että alkoholi aiheuttaa Suomessa suorasti tai epäsuorasti 20 prosenttia terveydenhoitokuluista.

Ylipäätään minkäänlaista lääkehoitoa saa Suomessa kaksi prosenttia alkoholisteista. Heistä yli kahdelle kolmasosalle on määrätty Antabuksena paremmin tunnettua disulfiraamia, joka on tarkoitettu alkoholin käytön estoon.

"Jos lääkkeet olisivat täysin korvattavia tai jopa käsikauppalääkkeitä ja ihmiset vähentäisivät alkoholin riskikulutusta vaikkapa 20 prosenttia, niin kyllä siitä saatavat säästöt hyvinkin paikkaisivat lääkkeiden aiheuttamat kulut", Alho sanoo.

Vaikka Kela vaatiikin terapian korvattavuuden saamiseksi, ainakin nalmefeenin on tutkittu toimivan myös ilman sitä. Pelkkä terveysneuvonta riittäisi, ja sitä taas antavat terveydenhoitajat ja farmaseutit. Siitä taas olisi hyötyä ennen kaikkea niille, jotka eivät nyt edes hae hoitoa alkoholiriippuvuuteensa.

 

Kahdentoista askeleen ohjelmissa ollaan eri mieltä.

"Niin kauan kuin Suomessa puhutaan, että alkoholisti pystyy joskus juomaan, niin kauan puhutaan sellaisesta, mistä muu maailma ei puhu pätkääkään", pauhaa puhelimeen Simo Seppelin, päihdeterapeutti ja raitistunut alkoholisti, joka avasi 1990-luvun alussa Lapualle Minnesota-hoitoklinikan.

"Täällä kaikki pyörittää tätä hommaa vain, että saataisiin juoda. Ei uskalleta puhua todellisuudesta!"

Seppelin väittää, että yksikään hänen hoitolansa potilaista ei ole hyötynyt naltreksonista tai nalmefeenista.

"Ei ole minkäänlaista lääkettä päihderiippuvaiselle. Naltreksoni on juomisen mahdollistaja. Sellainenhan sopii juopoille helvetin hyvin, kun saa juoda. Alkoholisti ei voi koskaan juoda."

Toisen myllyhoitolan, Nurmijärven Kalliolan johtaja Jyrki Lausvaara on diplomaattisempi. Hän toteaa, että lääkkeet voivat toki toimia joillakin, mutta Kalliolassa pyritään raittiuteen eikä käytetä lääkkeitä.

Kuitenkin Hazeldenin keskuksessa Minnesotassa, jonka oppien pohjalta Lapualla ja Nurmijärvellä toimitaan, on käytetty naltreksonia vuodesta 2006.

 

Salmisaaren biolääketieteen laboratorio ajettiin ahtaalle 1990-luvun puolivälissä.

EU:n monopolisäädökset pakottivat irrottamaan Alkosta markkinoinnin ja valmistuksen omaksi yhtiökseen. Samalla Alkon tekemä yhteiskuntatieteellinen tutkimus siirrettiin Sosiaali- ja terveysalan tutkimuslaitokseen Stakesiin ja biolääketiede rottineen Kansanterveyslaitokseen. Järjestelyn seurauksena laboratorion rahoitus kutistui merkittävästi.

2000-luvun puolivälissä valtio alkoi suunnitella tutkimuslaitosten yhdistämisiä. Silloin kaikki näytti hetken paremmalta. David Sinclairin kanssa alusta asti työskennellyt laboratorion päällikkö Kalervo Kiianmaa toivoi, että yhteiskuntatieteellinen ja biolääketieteellinen tutkimus saataisiin vielä saman katon alle.

Toisin kävi. Syntynyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL teki nopeasti selväksi, ettei heillä ole intressejä ylläpitää laboratorioissa tehtävää perustutkimusta, onhan se tilaa, aikaa ja laitteita vievää. Eli siis kallista.

"Ongelma on, että siitä vaiheesta kun tutkimus aloitetaan, kuluu kaksikymmentä vuotta siihen että se on käytössä", Kiianmaa sanoo.

"Ehkä se on päättäjille liikaa. He tarvitsevat tiedon heti. Jossain vaiheessa minullekin joku sanoi, että meillä on nyt näitä ongelmia ja niitä pitää hoitaa. Ei tässä ole aikaa tutkia."

Kiianmaa muistaa Sinclairin karikatyyrimäisenä tiedemiehenä, jonka myssyssä välähti toinen toistaan hurjempia ideoita.

"Harvoin tieteellisessä maailmassa asiat ovat yhden ihmisen käsissä. Vaan se on ajan henki. Davidin sormet olivat todellakin ajan hermolla."

Vuonna 2009 Kiianmaan piti irtisanoa suurin osa liki paristakymmenestä alaisestaan. Itse hän jäi vuodenvaihteessa eläkkeelle ja sammutti laboratorion valot perässään. Juopot rotat annettiin Helsingin yliopistolle.

Sinclair kuoli huhtikuussa 72-vuotiaana.

Bill Wilsonin Suuressa kirjassa selitetään:

"Sellaisia onnettomia ihmisiä on. Vika ei ole heidän, he näyttävät syntyneen sellaisiksi. He ovat luonnostaan kykenemättömiä tajuamaan sellaista elämäntapaa, joka vaatii heiltä tinkimätöntä rehellisyyttä."

 

Artikkelia varten on haastateltu myös A-klinikkasäätiön nykyistä johtavaa ylilääkäriä Kaarlo Simojokea, hänen edeltäjäänsä, psykiatrian erikoislääkäri Pekka Heinälää ja yleislääketieteen erikoislääkäri Esti Laaksosta, joka väitteli kesäkuun alussa tohtoriksi alkoholiriippuvuuden hoitotulokseen vaikuttavista tekijöistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat