Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Faksi elää, vaikka sitä ei uskoisikaan

Sunnuntai
 
Tommi Uschanov
Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija.

Joskus teknologiat häviävät niin nopeasti, että on jälkikäteen outoa ajatellakin, miten yleisiä ne vielä aivan äsken olivat. Yksi esimerkki on faksi eli telekopio: tekstin tai kuvan siirtäminen paperilta televerkon kautta toiselle paperille.

Faksaamiseen tulee tuskin koskaan liittymään samaa nostalgiaa kuin vaikkapa vanhoihin vinyylilevyihin tai pelikonsoleihin. Faksin tarina on silti kiinnostavampi kuin luulisikaan. Tämän osoittaa yhdysvaltalainen Jonathan Coopersmith viime keväänä ilmestyneessä kirjassaan Faxed.

Siitä selviää, että skotlantilainen Alexander Bain patentoi faksin toimintaperiaatteen jo 1843, sukupolvea ennen kuin edes puhelinta oli keksitty. Toimivia laitteita alkoi ilmestyä 1800-luvun loppua kohti, mutta niitä käytettiin pitkään vain tiettyihin erityistarkoituksiin, kuten lehtikuvien ja sääkarttojen lähettämiseen.

Tämä ei ollut mikään ihme. Fakseissa käytettiin yleensä haalistuvaa erikoispaperia, jollaista nykyäänkin kiroamme kuiteissa. Analoginen signaali kohisi ja katkeili huonontaen kuvanlaatua. Kaiken lisäksi faksaaminen oli jopa sata kertaa kalliimpaa kuin saman aineiston lähettäminen postitse.

Faksin varhaishistoriassa vilahtaa Suomikin. Bostonissa piti vuonna 1937 esittää Sibeliuksen kantaatti Tulen synty, mutta paikalliselle sinfoniaorkesterille lähetetyt nuotit olivat kadonneet postissa. Ne faksattiin ensin Helsingistä Berliiniin ja lähetettiin sieltä radioteitse New Yorkiin.

Faksi oli satakunta vuotta oudossa välitilassa: se oli jo ilmaantunut, mutta ei silti yleistynyt. Sen kultakausi alkoi vihdoin 1980, kun hyväksyttiin G3-standardi, joka muutti faksien viestinvälityksen digitaaliseksi. Tämä oli samanlainen läpimurto kuin GSM myöhemmin matkapuhelimille. G3 ratkaisi eri laitteiden yhteensopivuusongelmat, paransi laatua ja laski silti samalla hintaa. Faksista tuli normaali toimistotyökalu, kuten kopiokoneesta oli tullut hieman aiemmin.

Vain viitisentoista vuotta myöhemmin internet alkoi levitä osaksi arkielämää. Faksi menetti nopeasti asemiaan ja alkoi tuntua naurettavan rajoittuneelta viestintämuodolta. Mutta vaikka sähköposti ja www ovatkin enimmäkseen syrjäyttäneet sen, maailmassa on edelleen tiettyjä faksaamisen "saarekkeita".

Joissakin maissa, kuten Yhdysvalloissa, faksilla lähetetty allekirjoitus on juridisesti pätevä, mutta sähköpostilla lähetetty ei. Tästä syystä faksia suosivat yhä eräät ammattiryhmät, kuten kiinteistönvälittäjät, lakimiehet ja lääkärit.

Faksaamisen asema on vahva myös Japanissa: lähes puolella kotitalouksista on faksi, ja uusia laitteita myydään vuosittain yli miljoona. Kesti aikansa, ennen kuin japaninkieliseen tietotekniikkaan saatiin ennakoiva tekstinsyöttö, jota ilman tuhansien kirjoitusmerkkien kieltä oli vaikea kirjoittaa näppäimistöllä. Sitä ennen oli nopeampaa panna teksti käsin paperille ja faksata se. Monet vanhemmat japanilaiset eivät ole omaksuneet mobiililaitteita lainkaan vaan pitäytyvät faksissa, jota ovat ehtineet tottua käyttämään.

Länsimaissa faksi elää ennen kaikkea monitoimilaitteissa, joissa on tulostin, skanneri, kopiokone ja tarvittaessa myös faksi. Sen sijaan ne ajat ovat lopullisesti ohi, jolloin liikemiehen työpöydällä oleva kallis ja huonolaatuinen faksi merkitsi – Coopersmithin sanoin – "pätevyyttä ja johtajuutta".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat