Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perhe on se, minkä kukin kokee perheeksi

Sunnuntai
 
Reetta Räty
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja yrittäjä.

Tutustuin talven aikana joukkoon äitejä, jotka tapaavat viikoittain Kallahdessa itäisessä Helsingissä. He tekevät yhdessä ruokaa ja käyvät zumbassa.

Naiset ovat kotoisin muualta kuin Suomesta. "Oma maa" he sanovat sellaisista paikoista kuin Somalia, Egypti, Libanon, Jemen, Algeria. Useimmat ovat asuneet Suomessa yli kymmenen vuotta.

Heidän seurassaan olen miettinyt jälleen kerran tätä suomalaista fiksaatiota: miksi pidämme ydinperhettä perheen synonyymina, vaikka se on globaalisti ja historiallisesti harvinainen tapa elää?

Yksi naisista kertoo kuin ohimennen, että kotona asuu myös hänen äitinsä. Yhdellä on viisi lasta, tosin osa lapsista on hänen siskonsa lapsia. Kesällä moni matkustaa Ruotsiin tai Britteihin tapaamaan omia lapsiaan tai laajennettua perhettä. Lähes jokainen on asunut jossain vaiheessa elämää sukulaisperheen luona.

Ihan niin kuin Suomessa ennen vanhaan: on kasvattilapsia, varavanhempia ja sukulaisia, jotka kuuluvat ihan perheen ytimeen.

Edes se, että perheenjäsenet asuvat eri maissa, ei tarkoita, että perheellä olisi vähemmän merkitystä. Usein on päinvastoin.

Vanha äiti hoidetaan kuolemaan saakka itse. Yhdysvalloissa asuvien siskojen kanssa lörpötellään Skypessä. Kun jonkun eno kuolee "omassa maassa", alkaa rahankeruu, jotta koko suku pääsisi hautajaisiin.

Kallahdessa yleisin perhetyyppi on äiti ja lapsia. Lapset ovat lähtökohtaisesti yksinhuoltajaperheistä, ovatpa he sitten kantasuomalaisia tai muualta tulleita. Vaatii lastenhoitajilta, opettajilta, sosiaalityötä tekeviltä, kavereilta, toimittajilta ja koko yhteiskunnalliselta keskustelulta herkkyyttä, että emme jatkuvasti puhuisi perheestä ydinperheenä.

Tilastotietokaan ei aina auta: jos tilastossa lukee äiti ja lapsia, se ei vielä paljasta, minkälaisen yksikön ihminen itse kokee perheekseen.

Suomen systeemi tunnistaa nykymuotoisen perheen huonosti. Vuoroviikkoasumista ei järjestelmän mukaan ole, ja perheenyhdistämisiä arvioidaan muun muassa sen mukaan, onko lapsen ero vanhemmista ollut "vapaaehtoinen".

Sosiaalinen vanhemmuus tai perhejärjestelyjen "vapaaehtoisuus" kriisioloissa eivät taivu helposti pykäliksi. Pitäisi jaksaa kuunnella ihmisiä ja uskoa, että perhe ei ole biopassi, kristillinen avioliitto tai syntymätodistus.


Tällä palstalla
Reetta Räty ja Laura Saarikoski kirjoittavat työstä,
vanhemmuudesta ja vallasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat