Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rinnat.fi jakaa tietoa rintojen terveydestä – sitä ennen on annettava kouluarvosana omalle vartalolle

Saadakseen tietoa syövästä rinnat.fi-sivustolla on annettava ensin vartalolle kouluarvosana.

Sunnuntai
 
Venla Rossi
Phanie Lehtikuva
Rinnat.fi-verkkosivusto muistuttaa, että nuortenkin tulisi tutkia rintansa säännöllisesti.
Rinnat.fi-verkkosivusto muistuttaa, että nuortenkin tulisi tutkia rintansa säännöllisesti. Kuva: Phanie Lehtikuva

Kolme vuotta sitten lanseerattu rinnat.fi-verkkosivusto tarjoaa tietoa rintojen terveydestä. Verkkosivu opastaa nuoria naisia tarkkailemaan muutoksia rinnoissa ja pyrkii ehkäisemään rintasyöpää.

Tiedon lisäksi käyttäjille tarjotaan asennekasvatusta. Pinkiksi stailatulla sivustolla puhutaan paljon siitä, kuinka tissejä puristellessa voi oppia olemaan ylpeä naiseudestaan ja hyväksymään itsensä juuri sellaisena kuin on.

Siksi onkin hieman hassua, että rinnat.fi vaatii käyttäjiä arvioimaan omaa ulkonäköään.

Yksilöllisiä rintojenhoito-ohjeita saadakseen on annettava tietoja itsestään. Aluksi valitaan vartalotyyppi: olenko omena, tiimalasi, päärynä vai sanomalehti? Seuraavaksi käyttäjää pyydetään arvioimaan osa-alueita ulkonäöstään. Lopuksi omalle vartalolle annetaan kouluarvosana nelosesta kymppiin.

Jää epäselväksi, miten esimerkiksi tyytyväisyys omiin hiuksiin liittyy rintasyöpään.

Rinnat.fi-verkkosivulla käyttäjät voivat myös kertoa oman mielipiteensä naiseudesta. Nyt "Miksi on kiva olla nainen" ja "Miksi ei ole kiva olla nainen" -osiot ovat kuitenkin täyttyneet viesteistä, joissa kritisoidaan itse sivustoa: "Annoin keholleni arvosanaksi 10 ja tälle sivustolle hylätyn. Vain naisille markkinoidaan jotain näin alentuvasti ja lapsenomaisesti."

Kysymys on yleisesti sen pohtimisesta, hyväksymmekö itsemme, sanoo kansanedustaja Sari Sarkomaa. Hän on sivustoa pyörittävän Promama-yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja.

"Olen itse tullut mukaan toimintaan vasta vuoden alusta, enkä ole ollut mukana nettisivujen suunnittelussa. Tällaiset asiat ovat herkkiä, ja epäilemättä nämä sivut herättävät mielipiteitä. Yhdistykselle on aina suuri harppaus siirtyä painetusta lehdestä sosiaaliseen mediaan, ja varmasti tarvitaan keskustelua siitä, miten sivuja kehitetään."

Promama-yhdistyksen tausta on Marttaliikkeessä. Raha-automaattiyhdistys myönsi järjestölle tänä vuonna 135 000 euroa.

Verkossa tapahtuvan syöpätiedotuksen lisäksi yhdistys järjestää koulutustilaisuuksia, joissa rintojen omatarkkailua opetetaan "kädestä pitäen". Myös näissä tilaisuuksissa keskustellaan suhteesta itseen, naiseuteen ja kehonkuvaan. Opastus ja koulutus perustuu niin sanottuun mamaohjelmaan.

Promama-yhdistyksen toiminnanjohtaja Ritva Passiniemi sanoo, ettei ole kuukauteen seurannut sivustolle tullutta palautetta. "Suoraan meille asti on tullut vain yksi kriittinen sähköposti." Passiniemen mukaan rinnat.fi-sivustoa oli suunnittelemassa aikanaan laaja joukko terveydenhuollon asiantuntijoita.

Miksi mukaan otettiin oman ulkonäön arvostelu ja pisteytys?

"Sivu on suunnattu noin 15-vuotiaille nuorille. Heitä rintojen omatarkkailu ei aina niin kiinnosta. Tarkoitus oli alentaa kynnystä lähteä tähän mukaan, tehdä kiinnostava kokonaisuus. Kyllä tästä ulkonäkökeskeisyydestä silloin paljon keskusteltiin, mutta ei sitten keksitty parempaakaan tapaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat