Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka daami osallistui hallitusneuvotteluihin Smolnan seinältä?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Ateneumin taidemuseo
Albert Edelfeltin maalaus Mrs. John Gallatly vuodelta 1897.
Albert Edelfeltin maalaus Mrs. John Gallatly vuodelta 1897. Kuva: Ateneumin taidemuseo
Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi. Osoite: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85, 00089 Sanoma. Sähköpostiosoite: hs.torsti@hs.fi tai hs.sisko@hs.fi.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Juhani Koskinen halusi vielä palata edellisellä palstalla olleeseen kysymykseen linja-auton ajo-oikeudesta. Koskinen kirjoitti omistavansa ABCE-ajokortin ja käsittäneensä, että C-kortilla saa ajaa linja-autoa eli D-luokan ajoneuvoa ilman matkustajia niin sanotussa siirtoajossa.

Tilanne tosiaan oli pitkään näin, mutta säädöksiä muutettiin vuonna 2009. Nykyään C-kortilla saa siirtää tai koeajaa D- ja D1-luokan ajoneuvoa ilman matkustajia ainoastaan kuljettajatutkinnon suorittamisen, huolto- tai korjaustoimenpiteen tai katsastamisen sitä edellyttäessä.

Lisäksi laissa on poikkeussäädöksiä myös virkatehtävissä olevia katsastusmiehiä, poliisia, pelastusauton kuljettajia sekä tulli- ja rajavartiomiehiä varten. 

Kuka on valkopukuinen daami Smolnan seinällä? Hän osallistui tiiviisti hallitusneuvottelujen raportointiin, ja muotokuva oli näkyvästi esillä muun muassa Helsingin Sanomissa 18. 6.

– Kristina Sahlstedt

Maalaus on Albert Edelfeltin vuonna 1897 maalaama Mrs. John Gallatly.

Edelfelt-tutkija Maria Catanin selvityksen mukaan kyse oli tilausteoksesta, jonka varakas liikemies John Gallatly tilasi vaimostaan Edith Gallatlystä.

Edelfelt oli noihin aikoihin suosittu muotokuvamaalari, erikoisuutenaan nimenomaan naiset tanssiaispuvuissa. Muotokuvan hinta oli aikanaan korkea, 6 000 frangia. Saman verran Edelfelt oli saanut vuotta aikaisemmin Keisari Nikolai II:n muotokuvasta.

Edelfelt maalasi teoksen Gallatlyjen kotona Lontoon Surbiton Surreyssa. Säilyneen kirjeenvaihdon mukaan taiteilija vietti perheen kanssa myös vapaa-aikaa muun muassa kävelyillä ja kilpakanootissa Thames-joella. Kapea kanootti oli kuitenkin ongelmallinen lihavalle taiteilijalle.

Surullista kyllä, rouva Gallatly kuoli samana vuonna vain 40-vuotiaana. Ateneumin kokoelmiin maalauksen lahjoitti John Gallatlyn perikunta tämän kuoltua vuonna 1930. Ateneum puolestaan sijoitti teoksen Smolnaan vuonna 1983.

Ateneumista kerrotaan, että teoksen sijoituspaikan määräsi puhtaasti sen taiteellinen taso. Varakkaan lontoolaisrouvan osallistuminen hallitusneuvotteluihin oli näin sattumaa.

Ystävälläni ja minulla tuli puhe kuolemasta, ja ystäväni pyysi minua valmistamaan hänelle tuhkauurnan hautausta varten. Harrastan keramiikkaa, ja keraamisen uurnan tekeminen onnistuisi hyvinkin. Jos uurnasta haluttaisiin maatuva, voisin käyttää paperimassaa. Saako uurnan tehdä itse, ja pitääkö se hyväksyttää jossakin? Millaiset ovat määräykset uurnan sisätilavuudesta, ulkomitoista ja sulkumekanismista?

– Elma

Tuhkauurnan voi valmistaa itse. Ohjeet mitoista ja sopivista materiaaleista vaihtelevat kuntakohtaisesti hautaustoimen ohjesäännön mukaan. Yksityiskohdista kannattaa siis olla yhteydessä ystäväsi kotikunnan krematorioon.

Perussääntö on, että aikuiselle tarkoitetun uurnan tulisi olla tilavuudeltaan noin 4,5–5 litraa ja suljettavissa tiiviisti. Myytävissä uurnissa sulkeminen tapahtuu tyypillisesti ruuveilla, mutta myös muut mekanismit ovat mahdollisia.

Maahan laskettavien uurnien tulee olla maatuvia. Maatuvaksi voidaan laskea myös sopivalla tavalla valmistettu keraaminen uurna. Toisaalta kolumbaarioon eli uurnaholviin sijoitettavan uurnan pitää kestää kosteutta.

Sekä paperimassa että keramiikka ovat siis molemmat mahdollisia materiaaleja, riippuen sijoituspaikasta.

Viime kädessä seurakunta päättää, millaisia uurnia sen hautausmaahan saa haudata. Myös krematoriolta täytyy tarkistaa, soveltuuko uurna siellä käytettäväksi.


Torstin remmi heittää tikkaa myös Facebookissa osoitteessa www.facebook.com/torstintikkaremmi.

ikon graphics
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat