Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjailija Juha Itkonen saa lopultakin kokea yhdessä soittamisen riemun Kaustisella

Kirjailija Juha Itkonen takoi lapsena pianoa – yksin ja ilottomasti. Nyt hän soittaa Kaustisella kitaraa Näppärit-ryhmässä poikansa ja satojen muiden kanssa. Tämä kirjoitus on hänen uskontunnustuksensa.

Sunnuntai
 
Juha Itkonen Johannes Tervo
Johannes Tervo
Juha Itkonen virittää kitaransa ennen Näppäreiden konserttia Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla.
Juha Itkonen virittää kitaransa ennen Näppäreiden konserttia Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla. Kuva: Johannes Tervo

Kalliopaviljonki sijaitsee nimensä mukaisesti kallion laella – niin korkealla mäellä kuin Pohjanmaalla on mahdollista. Heinäkuisena maanantaina tanssilava kylpee keskikesän auringon loisteessa. Avoimesta ikkunasta sisään saliin leijailee maaseudun tuoksua. Kaivan kitarani laukusta ja pistän nuottitelineen pystyyn.

Olen saapunut bänditreeneihin. Bändini nimi on Näppärit, ja se on vähän keskimääräistä suurempi. Kun viimeksi esiinnyimme, lavalla oli 330 soittajaa. Muusikoiden ikähaitari ulottui noin nelivuotiaasta noin seitsemänkymppiseen.

Kuvio on samanlainen joka vuosi. Kesäkuun alussa viikon mittaisella näppärikurssilla harjoitellaan vajaan tunnin mittainen ohjelmisto. Kurssin päätteeksi järjestetään päätöskonsertit. Kynnelle kykenevät kokoontuvat uudestaan heinäkuussa heittämään festarikeikan Kaustisen kansanmusiikkijuhlien päälavalla.

Väki valuu paikalle, monet vähän myöhässä niin kuin bänditreeneihin on tapana tulla. Mauno Järvelä, orkesterimme johtaja, tarkkailee silti tilannetta kasvoillaan luottavaiselta vaikuttava virne.

Johannes Tervo
Näppäri ja kitara ovat matkalla konserttiin.
Näppäri ja kitara ovat matkalla konserttiin.

"No niin. Tervetuloa. On erittäin ihanata nähdä teitä täällä näin paljon taas paikalla."

Niin onkin. Tunnen bändikavereistani nimeltä vain harvoja, mutta kasvoilta suuren osan. Vieressäni kitaraansa rämpyttävä, iloisesti puliseva näppärikin on minulle ennestään tuttu: hän on minua 50 senttiä lyhyempi mutta hallitsee instrumenttinsa osapuilleen yhtä hyvin.

Näppärimeininki on tekemistä eikä taivastelua. Nytkin ryhdymme muina miehinä harjoittelemaan kokonaan uutta biisiä. Sen ensiesitys on seuraavana päivänä muutaman sadan ihmisen edessä, ja solistiksi on saapumassa itse Paleface.

"Eikä mitä, kokeillaan läpi. Kitarat, vetäkää kaheksasosapotkua vaan koko ajan. Tää on ainoa, joka pitää tän rytmin läjässä."

Tästä se lähtee, taas kerran. Soitto soi, ääni täyttää tilan. Rinnallani komppaa kymmeniä varmakätisiä kitaristeja. Selkäni takaa korviini kuuluu viuluarmeijan osaavimman osaston rauhoittava pauhu. Se kuulostaa musiikilta, välittömästi.

Vielä muutama vuosi sitten en olisi uskonut, että Kaustisen kansanmusiikkijuhlat kuuluvat joskus jokakesäiseen ohjelmaani. Näin silmissäni jussipaitaisia viulistipappoja soittamassa jotain polkkia tai jenkkoja, musiikkia, jota en juuri tuntenut ja joka ei minua kiinnostanut.

Niin ajattelin vielä silloinkin, heinäkuussa 2012, kun ensimmäisen kerran tulin tänne. Alkukesästä vaimoni oli vienyt viulunsoittoa harrastavan vanhemman poikamme näppärikurssille. He olivat palanneet sieltä henkeä täynnä, miltei valaistuneina. Yhdessä he laulelivat lauluja, joita kurssilla oli laulettu, muun muassa Garoit Marjaz -nimistä mordvalaista kansansävelmää. Laulu oli kyllä kaunis, mutta ihmettelin silti. Kaustinen? Kansanmusiikkijuhlat? Sinnekö meidän todella oli lähdettävä?

Kun sitten astuin festivaaliporteista sisään, ajatukseni alkoivat välittömästi muuttua. Täällähän oli vaikka mitä, melkein kaikkea, eikä niissä viulistipapoissakaan ollut mitään vikaa – kun näissä oikeissa olosuhteissa kuuntelin perinteistä pelimannisoittoa, tajusin senkin.

Kuuntelin myös lukioikäisten poikien ja tyttöjen spontaaneja pikkubändejä. Timo Rautiaista soittamassa mandoliinia. Maailmallakin mainetta niittäneen Friggin energistä ja rytmikästä, lähes stadionkokoista etnorockia. Kansanmusiikkia tämäkin, siltä pohjalta ponnistavaa, ja tämänkin elämyksen olin ollut jättää väliin vain sen takia, että sitä kutsuttiin kansanmusiikiksi. Että ihminen sitten osaa olla tyhmä.

Tietenkin seurasin myös poikani keikkaa. Siinä hän seisoi, eturivissä muiden pikkuviulistien kanssa, soitti välillä yksinkertaisia kuvioita tai vain lauloi, ja minä katselin häntä ja näin miten hän nautti. Ajattelin miten mahtavaa se oli, hän sai kokea sen jo nyt, kokemuksen jota itse jouduin odottamaan melkein aikuisikään asti: yhdessä soittamisen riemun.

Opin soittamaan äitini ansiosta. Hän vei minut musiikkiopiston pääsykokeisiin, koska 80-luvun alun Hämeenlinnassa meidän sosiaalisissa piireissämme niin kuului tehdä.

Äidin mielessä instrumenttivaihtoehtoja oli tasan kaksi: viulu ja piano. Musiikkileikkikoulunopettaja piti minua liian lahjattomana molempiin, mutta pääsin kuitenkin piano-oppilaaksi.

Naputtelin Thompsonin pianokoulun ensimmäiset sivut keittiön pöytään ennen kuin isä suostui hankkimaan kotiin mustan Hellaksen, saman koruttoman mutta kelvollisen pelin, joka monen muuton jälkeen seisoo nykyisenkin olohuoneeni nurkassa.

Soitin pianoani yksin. Äiti patisti toisinaan harjoittelemaan, mutta muuten hänestä ei ollut apua, hän ei soittanut mitään, ei myöskään isä – musiikki oli minulle enimmäkseen mieluisa mutta yksinäinen harrastus, jota oletin kaikkien muidenkin lasten harrastavan yhtä yksin kuin minä.

Tilaisuuksia yhteissoittoon tarjottiin harvoin. Niistä harvoista en saanut kovin paljon irti. Kerran kipeimmän teini-ikäni keskellä muistan säestäneeni vaivalloisesti itseäni kymmenen vuotta vanhempaa tuubansoittajaa ja miettineeni sillä hetkellä vakavasti koko harrastukseni lopettamista.

Paitsi yksinäinen, harrastukseni oli järjestelmällinen. Ainakin vielä kolmekymmentä vuotta sitten opetus musiikkiopistossa eteni jämäkästi opetussuunnitelman mukaan, aina seuraavaan kurssitutkintoon tähdäten. Siinä välissä oli lyhyemmän tähtäimen etappeja, matineoita ja joulukonsertteja, ja kaikista näistä esteistä oli jotenkin selvittävä kunnialla.

Jännitin esiintymisiä vatsa kuralla. Hirveintä oli se, että pianistit joutuivat esittämään kappaleensa ulkomuistista, ilman nuotteja. Ei minua edes kiinnostanut, miltä soittoni kuulosti. Sama se. Mitä pehmeästä kosketuksesta, mitä pedaalin käytöstä, mitä diminuendoista ja crescendoista, kunhan hyvä Jumala vain en unohda – olin omin silmin nähnyt, miten joku pikkupianistiparka aina silloin tällöin kadotti kappaleensa kokonaan ja joutui poistumaan lavalta kasvot tulipunaisina, itsensä ja opettajansa ja vanhempansa nolanneena.

Pahimmillaan tällä tavalla hahmotin musiikkiharrastukseni: pelottavien yksilösuoritusten loputtomana jatkumona. Toki niistäkin oppi. Toki ne mahdollisesti kasvattivat luonnetta. Sitä paitsi löysin kyllä lopulta itsekin valon, kun lukiovuosina ymmärsin perustaa bändin toisten yksinään soittotunneilla käyneiden ja matineoissa jännittäneiden kavereideni kanssa. Koska osasimme kaikki soittaa, se kävi helposti ja nopeasti. En siis väitä, että musiikkiopistovuoteni olisivat menneet hukkaan.

Silti toisinaan mietin, miten erilaista olisi ollut, jos jo pienenä poikana olisin päässyt soittamaan niin kuin oma poikani Näppäreissä. Olisin luultavasti ymmärtänyt musiikin kokonaan toisin, niin kuin ymmärrän sen nyt: yhdessä jaettavana, mieluiten yhdessä aikaansaatuna ihmeenä.

Johannes Tervo
Orkesterin johtaja Mauno Järvelä ja hänen tyttärensä Aili yllyttävät näppäreitä soittamaan kovempaa.
Orkesterin johtaja Mauno Järvelä ja hänen tyttärensä Aili yllyttävät näppäreitä soittamaan kovempaa.

Keikkapäivän aamu yllättää perisuomalaisella kesäjuhlasäällä. Taivas on murheellisen harmaa, maahan valuu hiljaista tihkua. Kalliopaviljongissa harjoitellaan keinovalojen loisteessa.

Sali tuntuu ahtaammalta kuin eilen, yön aikana väkeä on ilmestynyt jostain lisää. Oikeita rokkitähtiäkin on liittynyt seuraan: vasemmalla puolellani viuluansa virittää Don Huonojen basistina tunnettu Jukka Puurula.

En tiedä Puurulan näppärihistoriaa. En tiedä, kuinka usein hän on mukana. Toisaalta tiedän omasta kokemuksestani, että tähän bändiin vain jotenkin luiskahdetaan sisään. Viime kesänä tulin Kaustiselle näppärikurssin ajaksi poikani huoltajaksi ja suunnittelin tekeväni töitä. Päädyin norkoilemaan treenipaikan liepeille läppärini kanssa. Kun olin istuskellut siinä pari päivää, minulta kysyttiin, halusinko kenties vaihtaa sen kitaraan. Kyllä, minä halusin.

Soittaessamme ohjelmistoamme läpi seuraan ihaillen opettajien toimintaa. He ovat suomalaisen kansanmusiikkikentän terävintä kärkeä, voisi kuvitella, että he turhautuisivat amatöörien räpeltämiseen. Silti komppiosastoamme johtava Antti Järvelä soittaa yleensä hymy huulillaan – siitäkin huolimatta, että hänen toistuviin työtehtäviinsä kuuluu muun muassa pikkupoikien sormista pudonneiden plektrojen ravisteleminen kitaroiden kaikukopista.

Satapäisen, taidoiltaan kirjavan orkesterin johtaminen vaatii taitoa, kokemusta, kärsivällisyyttä ja pelisilmää. Tällaista joukkoa johdetaan kirjaimellisesti edestä ja esimerkin voimalla, isoin elein ja ilmein. Usein suurin haaste on saada soittajat pysymään hiljaa kappaleiden välillä: jokainen kitaraa joskus soittanut tietää, että kaulassa roikkuvaa luuttua on vaikea olla näpelöimättä.

"Hiljaa", kuuluu siis yleisin komento. "Yks, kaks, kolme, hiljaa!" "Nyt hiirenhiljaa taikka jää ne luvatut jätskit saamatta!"

Toisaalta silloin kun soitetaan, soitetaan usein kovaa. "Kovempaa", opettajat yllyttävät. "Laulakaa kaikki, pankaa paljon enemmän peliin, tollainen pihinä ei kuulu sieltä mihinkään." "Saatte soittaa niin kovaa kuin pystytte. Koko ajan!"

Näppärisoitto ei tosiaan ole mitään hissuttelua. Kansanmusiikki ylipäätään ei ole. Sekin oli minulle yllätys, kansanmusiikin volyymi ja asenne, sen reipas hurmoksellinen henki – nykyajan kansanmusiikki on monessa mielessä huomattavasti enemmän rockia kuin helposti konservatiiviseksi kangistuva kitararock konsanaan. Kun Antin yllyttämänä jyskytämme menemään kalevalahenkistä Venehessä vetten päällä -biisiä, tempo on niin reipas ja asenne niin jyrkkä, että se kuulostaa melkein punkilta.

"Eteenpäin vaan, koko ajan niin ko juna. Rock'n'roll! Älkääkä te kuunnelko liikaa mitä me täällä soitetaan, täältä kulkee ääni sinne toiselle puolelle niin kauan että te ootta senkin takia jo myöhässä. Eteenpäin! Puskekaa vaan eteenpäin!"

Tällainen meininki, mistä se on syntynyt? Jostain syystä Kaustisella on soinut jo pitkään, yli kolmen vuosisadan ajan. Vahvasti uskovaisella Pohjanmaalla seutu on ollut suhteellisen avarakatseinen saareke, jossa soittaminen on ollut ainakin vähän vähemmän syntiä kuin jossain muualla.

Näppäreiden isä Mauno Järvelä syntyi vanhaan pelimannisukuun kahdeksanlapsisen perheen kuopuksena. Kotona musiikkia kuuli joka päivä. Kylillä soiteltiin erilaisissa kokoonpanoissa, pikku-Mauno muitten mukana.

Lahjakas nuori viulisti suuntasi etelään ammattimuusikon uralle, ensin Sibelius-Akatemiaan ja sitten Helsingin orkestereihin. Mieli alkoi kuitenkin halata takaisin. Vuonna 1978 kasvava perhe muutti Mannerheimintien ja Stenbäckinkadun kulmasta pellonlaitaan Perhonjoen rantaan, Järvelän kylän keskipohjalaiseen maalaismaisemaan.

Maunon vaimo Marit oli opettajana kyläkoulussa. Samassa talossa Mauno opetti kylän ja muun lähiseudun lapsia soittamaan. Kansalaisopiston soitinryhmien puitteissa mukaan pääsivät kaikki halukkaat.

Tästä lähti näppäritoiminta, joka jo 80-luvulla levisi vauhdilla pitkin Perhonjokilaaksoa. Seuraavalla vuosikymmenellä se lähti paisumaan ja irtosi kotiseudultaan. Näppärioppeja on käyty soveltamassa Suomen ulkopuolellakin: Pohjoismaissa, Yhdysvalloissa ja Etelä-Afrikassa.

"Yllättävän samanlaista se on kaikkialla", Järvelä sanoo. "Tehdään koko ajan. Yritetään löytää. Toimitaan tilanteessa. Ja kaikki pelaa, se on avainlause. Meillä se on todella konkreettista, jopa silloin kun pelataan jalkapalloa."

Tiedän tämänkin. Olen pari kertaa ollut mukana näppärikurssin aikaan Järvelän koulun kentällä järjestettävässä perinteisessä jalkapallomatsissa. Kun kentällä on yhtä aikaa satakunta ihmistä, tungosta tulee. Jotenkin ihmeellisen anarkistisesti sekin silti toimii, näppärihengessä.

Lähivuosina Mauno Järvelä suunnittelee siirtyvänsä syrjemmälle johtavan näppärin roolistaan. Sukupolvenvaihdos vaikuttaa turvatulta. Kaikki hänen lapsensa, Siiri, Anni, Alina, Esko ja Aili, ovat aktiivisesti mukana toiminnassa, viemässä sitä eteenpäin ja päivittämässä omalta osaltaan nykyaikaan.

"Jaa että miten kaikista meidän lapsistakin tuli soittajia? Sitä minäkin ihmettelen. Ei heitä mitenkään ammattiin patistettu. Mutta viuluja meilläkin kieltämättä lojui lattialla."

Keikkailu tämänkokoisella orkesterilla tuo mukanaan omat ongelmansa: näinä alati kasvavan suosion päivinä yksi Näppäreiden suurimmista haasteista on mahtua esiintymislavalle. Jotta palapeli jotenkin onnistuisi, ryhmittyminen lavalle aloitetaan hyvissä ajoin, soitinryhmä kerrallaan.

Takahuoneteltan seinällä on kartta, josta oman asemapaikkansa voi tarkistaa. Logistinen operaatio muistuttaa armeijan ajamista asemiin; panssarivaunuja vastaavat tässä metaforassa polkuharmonit, jotka kannetaan paikalle ensimmäisenä.

Aamupäivän sade on armeliaasti tauonnut. Ilma on silti lievästi sanottuna kolea. Toisaalta joukossa on sekin hyvä puoli, että siitä lähtee lämpöä: me aikuisikään ehtineet kitaristit seisomme sumpussa miksauspöydän vieressä kuin sillit purkissa. Ei jännitä lainkaan. Mitäpä tässä jännittämään, ihmisten ympäröimänä.

Ensimmäinen kappaleemme Seljanikoi esittelee heti bändimme kenties suurimman vahvuuden, täysin palkein laulavan lapsijoukon. Toinen, Non Troppi, sekoittaa Paganinin ja Prokofievin teemoja pohjalaiseen marssiin. Suomalainen häävalssi rauhoittaa tunnelman sopivasti ennen edessä olevaa räjähdystä.

Neljäs biisi, Viva Mexico, on nimittäin todellinen ässä. Räphenkiset säkeistöt, hittikertosäe, latinorytmejä: tässä nerokkaassa vedossa Näppäreiden monipuolisuus, leikkisyys ja musiikillinen avarakatseisuus ovat esillä edustavimmillaan. Lapset rakastavat tätä kappaletta. Minä rakastan sitä. Niin rakastaa yleisökin, tiedän sen jo etukäteen.

Ja katso, niin tapahtuu. Kädet alkavat läpsyä yhteen. Hymyt levenevät. Puolivälissä biisiä lavalle pomppaa vielä vieraileva tähtemme. Tunnelma on jo valmiiksi aika lailla katossa, tarkemmin sanottuna keltavihreässä muovipressussa, mutta ykkösluokan seremoniamestari kohottaa sitä entisestään.

Siirrymme Palefacen omaan kappaleeseen, siihen, jota eilen hyvissä ajoin aloimme harjoitella. Askarrellaan maailmaa on sen nimi, ja vasta nyt, kuullessani ensimmäisen kerran myös säkeistöjen sanat, tajuan mistä siinä on kyse. Paleface, minulle enemmänkin eräs aikanaan samaan aikaan Hämeenlinnassa omia unelmiaan hautonut yltiölahjakas Karri, on kirjoittanut sen nelivuotiaalle tyttärelleen. "Uudestaan saan ihmetellä maailmaa / askarrella planeettaa / silmin nelivuotiaan saan / hetken vaan."

Ei mahda mitään. Pala nousee kurkkuun, silmissä on jotain kosteaa. Ajattelen omaa nelivuotiastani kotona vesirokon kourissa. Ajattelen noin kahdeksantoistavuotiasta Karria yhtenä kesäisenä aamuyönä Hämeenlinnan torin laidalla soittamassa silloista katusoittobravuuriaan, U2:n Who's Gonna Ride Your Wild Horsesia.

Muun muassa tällaisia. Ja samaan aikaan en ajattele mitään, pelkästään tunnen, sillä musiikki on tunnetta, hetken vapautus ajatusten piinasta.

En ole yksin. En todellakaan ole. Kun katson ympärilleni, näen selvästi kohottuneessa mielentilassa olevia ihmisiä, sekä lavalla että katsomossa.

Näppärimeininkikin herättää osallistujissa niin vahvaa uskollisuutta ja intomieltä, että toiminnassa voi halutessaan nähdä jopa uskonlahkon piirteitä.

Onko tämä uskoa? En tiedä. Ei kai. Mutta jotain minulle ikuisesti ihmeellistä, jotain jumalallista on siinä, miten muutama oikeaan järjestykseen asetettu sointu voi nostaa meidät hetkeksi arjen yläpuolelle. Avata meidän sisimpämme ja samaan aikaan yhdistää meitä, tuoda meidät lähemmäs toisiamme niin kuin tässä paikassa tapahtuu tänään, tällä hetkellä, juuri nyt.

Olisin mielelläni yleisön joukossa. Vielä mieluummin olen tässä, soittamassa itse. Se on täydellistä. Se riittää uskoksi minulle.

Juha Itkonen, teksti
Johannes Tervo, kuvat

Johannes Tervo
Juha Itkonen ja hänen poikansa Jalo juttelevat konsertin jälkeen. Soittajilla on kädessään keikkapalkkioksi saatu jäätelötuutti.
Juha Itkonen ja hänen poikansa Jalo juttelevat konsertin jälkeen. Soittajilla on kädessään keikkapalkkioksi saatu jäätelötuutti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat