Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori Esko Valtaoja kertoo, missä hän on maailman parhaita – ja kuinka maailma pelastetaan

Professori Esko Valtaoja omistaa Talvivaaran osakkeita. Pian kaivoksen jätevesien purkuputki laskee hänen mökkijärveensä. Valtaoja ei ole siitä moksiskaan, sillä hän uskoo faktoihin ja ihmiseen.

Sunnuntai
 
Esko Valtaoja kertoo, miten maailma pelastetaan
Esko Valtaoja kertoo, miten maailma pelastetaan
Avaruustähtitieteen professori ei ole luonnonsuojelija, vaikka hänen lempipaikkansa onkin Sotkamossa järven rannalla. Toimitus: Anna-Sofia Berner, kuvaus ja leikkaus: Sami Kilpiö

Turun yliopiston avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja ei ole mikään luontoihminen. Hän ei yleensä osaa nimetä lintua laulun perusteella. Kasveista hän tunnistaa voikukan, leinikin ja näsiän – ja siinä se melkein onkin. Hän ei kalasta eikä retkeile. Metsässä risut ritisevät ja itikat purevat, ja se on hänestä epämiellyttävää.

Mutta ei tähtitieteilijä Valtaoja kaupungissakaan juuri paremmin viihdy. Mieluiten hän on kesämökillään täällä Sotkamon Korvanniemellä. Mökki on vartin ajomatkan päässä Kajaanin Prismasta ja hyvin varustellusta Alkosta, mutta silti kaukana pahasta maailmasta. Korvanniemen laiturin nokassa Valtaoja on kirjoittanut pitkiä pätkiä suosituista kansantajuisista tiedekirjoistaan, joissa hämmästellään maailmankaikkeuden ja maapallon luonnon ihmeitä.

Sami Kilpiö
Kesämökillään Sotkamon Korvanniemellä Esko Valtaoja tuntee ykseyttä kosmoksen ja maapallon elämän kanssa.
Kesämökillään Sotkamon Korvanniemellä Esko Valtaoja tuntee ykseyttä kosmoksen ja maapallon elämän kanssa.

Kun Valtaoja esittelee tiluksiaan, se käy nopeasti. Päärakennus on koruton saunamökki, jonka Valtaojan vaimon Virpi Valtaojan isä piirsi 1960-luvun alussa tupakka-askin kanteen.

"Näin rantaanhan ei enää saisi rakentaa", Valtaoja sanoo.

Saunaveden pariskunta kantaa järvestä. Juomavesi taas haetaan lähteestä parinsadan metrin päästä. Ylempänä tontilla on pieni mökki, jossa Valtaojat yleensä nukkuvat. Sitten on vielä huussi ja venevaja, jota ei ole rakennettu venettä vaan lekottelua varten.

Nuasjärven aallot loiskivat vajaa vasten, kun Valtaoja osoittaa järven toisella puolen kohoavaa kukkulaa.

"Tuolla horisontissa on Losovaara. Onkohan sinne nyt 20 kilometriä linnuntietä? Siitä vasemmalle on Talvivaara, mutta se on niin matala, ettei näy tähän."

Kaivosalueen reunaan on Valtaojan arvion mukaan venevajasta matkaa parikymmentä kilometriä. Siellä jossakin on valtava avolouhos täynnä jätevettä, josta kaivosyhtiön pitäisi päästä eroon.

Kaukana vastarannalla erottuu poukama. Siihen tulee päättymään putki, jonka kautta Talvivaaran puhdistetut jätevedet halutaan laskea Nuasjärveen. Putki sai luvan huhtikuussa, ja sen pitäisi valmistua syksyllä. Luvasta on tosin valitettu hallinto-oikeuteen.

Valtaoja osoittaa vielä länteen kohti Kajaania ja itään kohti Vuokatin lomakeskusta, joka sijaitsee saman järven rannalla.

"Näin on tämä pistetty paikalleen maailmankaikkeuteen."

Asetelma on herkullinen. Muutama vuosi sitten Esko Valtaoja syytti Turun Sanomien kolumnissaan ja muutamissa haastatteluissa mediaa vääristelystä Talvivaara-uutisoinnissa. Hän totesi, että Talvivaarassa on epäilemättä mokailtu raskaasti, mutta siitä huolimatta kaivos on ollut olematon katastrofi luonnolle ja ihmiselle. Syksyllä 2012 Valtaoja suositteli Ylen haastattelussa ostamaan kaivosyhtiön osakkeita – ja noudatti omaa neuvoaan.

Kaksi ja puoli vuotta myöhemmin kaivosta operoinut Talvivaara Sotkamo on konkurssissa, Valtaojan osakkeet arvottomia ja jätevesiputkea rakennetaan kohti Valtaojan omaa mökkijärveä.

Kuinkas nyt professorin suu pannaan?

Ei kuinkaan. Velmu hymy ei ole kadonnut.

"En ole nähnyt mitään luotettavaa arviota, jonka mukaan putki todella vaikuttaisi tämän järven kalakantaan tai muuhunkaan."

Suomen ympäristökeskuksen ja Kainuun ely-keskuksen asiantuntijat arvioivat huhtikuussa HS:lle, että Talvivaaran vesillä ei pitäisi juuri olla vaikutusta isoon järveen. Aluehallintoviraston mukaan putki voi kuitenkin vaikuttaa kalastukseen. Etenkin kuhasaaliit pienenisivät. Nuasjärveen tullaan laskemaan puhdistettuja jätevesiä, joiden suurimmat ympäristöriskit liittyvät sulfaattiin eli suolaan.

"Naapurin isäntä veistelee, että saadaan kalat valmiiksi suolattuina järvestä, mutta ei sekään tietenkään pidä paikkaansa", Valtaoja sanoo.

Putkesta ei tehty ympäristövaikutusten arviointia. Eniten sitä on vastustettu, koska sen pelätään pilaavan Nuasjärven maineen. Siksi Sotkamon ja Kajaanin kaupungit ovat olleet rakentamista vastaan.

Talvivaaran maine on kieltämättä surkea. Mutta Valtaojan mielestä Talvivaarasta pidetty meteli on ollut suhteetonta.

"Pieniä Talvivaaraan sijoitetut veronmaksajien rahat ovat siihen verrattuna, mitä valtio on pannut turvetuotantoon ja maapallon tuhoamiseen turpeen polton kautta."

Hän lisää, etteivät turvetuotannon tuet ja haitat toki oikeuta Talvivaaran virheitä. Osoittavat vain, ettei mediahuomio noudattele järjen logiikkaa.

"Ja pieniähän Talvivaaran tuet ovat maataloustukiin verrattuna."

Maanviljelys on taatusti saastuttanut Suomen vesistöjä enemmän kuin yksi epäonnistunut kaivos.

Taloudellisesti kaivos on ollut katastrofi, mutta Valtaoja ei kadu osakekauppojaan. Hän pitää Talvivaaraa pohjimmiltaan hyvänä ja kannatettavana yrityksenä.

"Olen ostanut monen muunkin firman osakkeita ja nimenomaan sellaisten, jotka ovat eettisesti kannatettavia. Nyt Talvivaaran työ ei ole niin kauhean eettistä eikä kauhean kannattavaa, mutta toivon, että kumpikin kehittyy vielä parempaan suuntaan."

Se saattaa olla paljon toivottu. Mutta Valtaoja on tottunut ajattelemaan maailmankaikkeuden mittakaavassa, ja silloin Talvivaaran vaikeudet näyttäytyvät pikkuisena mutkana matkassa. Valtaojan mielestä on selvää, että joku Talvivaaran malmit vielä hyödyntää.

"Me tarvitsemme niitä, jos haluamme elää maapallolla niin kuin olemme tähän asti eläneet ja tehdä parempaa ihmisen maailmaa."

Sami Kilpiö
Esko Valtaojan mielestä ihmisellä on moraalinen velvollisuus olla tarpeettomasti rasittamatta luontoa.
Esko Valtaojan mielestä ihmisellä on moraalinen velvollisuus olla tarpeettomasti rasittamatta luontoa.

Korvanniemen laiturillakin Esko Valtaoja ajattelee, että maailma on ennen kaikkea ihmisen. Vaikka olemme yksi eliölaji muiden joukossa, se ei hänestä tee meistä samanarvoista muiden lajien kanssa.

"Me pystymme tekemään uniikkeja asioita, joita tunnetussa maailmankaikkeudessa kukaan muu ei pysty tekemään. Koko ihmisen luoma kulttuuri, kaikki ne ajatukset ja ihmeet, joita me olemme tähän maailmankaikkeuteen tuoneet: kauneus, runous, rakkaus, arkkitehtuuri, herkulliset ruokalajit. Ne tekevät meistä muita arvokkaampia."

Maailmankaikkeuden mittakaavassakin entrecôte-pihvi on siis tärkeä.

Valtaojan mielestä luonnosta on tullut monille jumalan korvike. Se on jotakin pyhää ja koskematonta, jota ei voi kyseenalaistaa. Ajatellaan, että kaikki, mikä tulee luonnosta, on hyvää ja että luonto parantaa. Että ylipäätään on olemassa jokin aito ja alkuperäinen luonto. Ei ole.

Valtaoja osoittaa mökin ikkunasta näkyvää järvimaisemaa. Siinä näkyy hirveä ympäristökatastrofi. Se ei ole Talvivaara, vaan padottu Oulujoen vesistö.

"Padot ovat muuttaneet ja tuhonneet ympäristöä paljon enemmän kuin Talvivaara ikinä tekee. Mutta toisaalta ne ovat tuottaneet meille paljon sähköä, joka olisi ehkä muuten pitänyt hankkia vielä pahemmilla keinoilla kuin nämä Oulujoen voimalat."

Valtaoja vietti lapsuutensa Kemissä. Kemijoki valjastettiin sähköntuotantoon muutama vuosi ennen hänen syntymäänsä. Valtaoja muistaa, miten Pohjolan voimaa vihattiin vuosikymmenestä toiseen sen vuoksi, että se kesytti Suomen mahtavimman virran ja tappoi lohenkalastuksen.

Valtaojan lapsuudessa raha haisi. Kemi Oy:n ja Veitsiluoto Oy:n tehtaat tupruttivat taivaalle mustaa savua.

Uimarannoilla piti väistellä epämääräisiä saasteklönttejä. Autoissa oli lyijyllistä bensiiniä. Luonnonsuojelusta ei puhuttu.

Pikkupoikana 1960-luvulla Valtaoja luki saksalaisen kirjan Serengeti ei saa kuolla, jossa kerrottiin, miten savannin villieläimet olivat vaarassa. Kirja teki vaikutuksen. Silloin hän havahtui ensi kertaa huomaamaan, että ihminen aiheuttaa haittaa ympäristölle.

Sitä seurasi ympäristömyrkyistä kertova Rachel Carsonin Äänetön kevät, jota pidetään ympäristöliikkeen synnyttäjänä, ja Rooman klubin ensimmäinen Kasvun rajat -raportti. "Havahduttiin siihen, että jotain tarttis tehdä, ja kyllähän me on tavattoman paljon tehtykin."

Nyt Valtaoja kuitenkin tarkoittaa enemmän lajitovereitaan kuin itseään. Hän oli muuttanut Turkuun opiskelemaan tähtitiedettä vuonna 1969 ja keskittynyt enemmän avaruuden asioihin kuin maapallon tulevaisuuteen. Ympäristöliike oli hänen opiskeluaikoinaan melko näkymätön.

1970-luvun lopussa nuori tutkija tosin liikkui Turun vihertävissä piireissä. Hänen tuleva lankonsa oli perustamassa Turun ensimmäistä kasvisravintolaa Versoa, ja Valtaoja autteli siellä viikonloppuisin kylmäkkönä ja apukokkina.

Heinäkuussa 1985 Ranskan tiedustelupalvelu upotti pommein Greenpeacen Rainbow Warrior -laivan ja tappoi samalla ympäristöjärjestön valokuvaajan. Turussa tähtitieteilijä Valtaoja protestoi vaihtamalla kurjat ranskalaiset punaviinit kurjiin algerialaisiin punaviineihin.

Myös kolmekymmentä vuotta myöhemmin Greenpeace vilahtelee Valtaojan puheissa taajaan. Nyt järjestö symboloi hänelle kaikkea sitä, mikä häntä luonnonsuojelussa ottaa päähän.

"Ideologinen puhtaus on sille ja monille muille järjestöille tärkeämpää kuin maailman pelastaminen."

Ideologiat ja uskomukset ovat Valtaojan suurin vihollinen. Hän ei edes äänestä vaaleissa, koska pelkää sen vaarantavan riippumattomuutensa tutkijana. Hän sanoo luottavansa faktoihin, tieteeseen ja järkeen.

Valtaojan järkeen käy siis esimerkiksi Talvivaaran kaivoksen puolustaminen. Hänen logiikkansa menee näin:

Maailmassa kaikilla ihmisillä on moraalinen oikeus samanlaiseen elintasoon, vapauteen ja hyvinvointiin kuin suomalaisilla. Maailman vaurastuminen on hänestä mainio asia. Koska maailman keskimääräinen bruttokansantuote henkeä kohti on noin viidesosa suomalaisten bruttokansantuotteesta, maailmaan tarvitaan viisi kertaa nykyistä enemmän vaurautta. Sen saavuttaminen vaatii muun muassa kaivoksia. Talvivaaran nikkelille on käyttöä, samoin kaivoksen kiistellylle uraanille. Jotta vaurastuminen voi jatkua, maailmaan tarvitaan myös nykyistä enemmän energiaa, saasteetonta energiaa. Valtaojan mukaan ydinvoima on sellaista.

"Ydinvoima, fuusiovoima ja aurinkovoima ovat ainoat mahdollisuudet. Tuulivoima esimerkiksi on rajallinen energiamuoto. Me voimme laskea, paljonko maailmassa tuuli puhaltaa."

Toinen esimerkki:

"Millä me ruokimme ihmiset niin, että saamme samalla pienennettyä rasitusta ympäristölle? Geenimuokatuilla kasveilla, hyvä yleisö. Se ei vain mene jakeluun."

Tuulimyllyt ja luomuviljely ovat Valtaojan mielestä varma resepti siihen, että planeetta tuhoutuu sadassa vuodessa.

Kansainvälinen energiajärjestö IEA on laskenut, että puolet ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen tarvittavista päästövähennyksistä voidaan saada aikaan tehostamalla energian käyttöä. Uusiutuvan energian osuus päästövähennyksistä olisi kolmannes ja ydinvoiman noin kymmenen prosenttia.

Fuusiovoiman energiakäyttöön taas on vielä matkaa. Ja suurten mittakaavojen tähtitieteilijäkin tunnustaa, että ilmastonmuutoksen torjunnassa ihmiskunnalla on vain lyhyt tähtäin. On toimittava nyt – ja se vaatimus koskee kaikkia.

"On hullua sanoa, ettei sillä ole mitään merkitystä, mitä Suomessa tehdään. Sehän on samanlainen argumentti kuin että minä taidan nyt tappaa sinut. Maailmassahan tapetaan tuhansia ihmisiä tänäänkin. Ei yksi tunnu missään."

Samaan aikaan on totta, että Kiinan päästövähennykset ovat elintärkeitä.

"Suomessa puhutaan paljon siitä, miten paljon Kiina satsaa aurinkoon ja tuuleen ja niin edelleen. Niin satsaakin, mutta se satsaa myös ydinvoimaan. Sitä ei Suomen media sano, koska se on poliittisesti epäkorrektia."

Medioista esimerkiksi HS on tosin kertonut Kiinan ydinvoimabuumista monta kertaa. Kiinan investoinnit uusiutuvaan energiaan ovat kuitenkin moninkertaiset ydinvoimainvestointeihin verrattuna.

Voisiko olla niin, että kritisoidessaan ympäristöjärjestöjä Valtaoja haukkuu väärää puuta? Eivätkö esimerkiksi öljy-yhtiöt ole suuremmassa vastuussa ilmastonmuutoksesta kuin Greenpeace?

"Öljystä eroon pääseminen on ehdottomasti kannatettava periaate. Siinä on taas se, että mikä on vaihtoehto?"

Metsähakkuiden vastustamisessa Valtaoja on ympäristöjärjestöjen puolella. Ydinvoimakysymyksessä niitä vastaan. Fennovoima-keskustelussakin on hänestä keskitytty lillukanvarsiin.

"On yks hailee, kuka siitä yhtiöstä nyt muutaman prosentin omistaa."

Venäläinen ydinvoimalakin on parempi kuin puunpoltto, turve tai hiili, jotka Valtaoja näkee ydinvoiman vaihtoehtoina.

Vaikka Valtaoja ei äänestä, vaikuttaa hän silti yhteiskuntaan esimerkiksi antamalla tämän haastattelun. Ei tähtitieteilijä ole energiapolitiikan tai kaivosteollisuuden asiantuntija, vaan huolestunut kansalainen. Tämän hän tietää toki itsekin.

"On muutama asia, jossa olen maailman parhaita asiantuntijoita. Ennen kaikkea mustien aukkojen ympäristöstä lähtevät plasmasuihkut. Ne koskettavat ehkä pariasataa asiantuntijaa maailmassa."

Valtaoja sanoo kuitenkin olevansa ammattitutkijana asiantuntija myös siinä, miten asioista otetaan selvää.

Vaikka Esko Valtaoja on suuri edistyksen ystävä, yksi hänen lempikirjoistaan on amerikkalaisen Henry Thoreaun Elämää metsässä vuodelta 1854. Kirja on puheenvuoro yksinkertaisen elämän puolesta. Kirjailija rakentaa itselleen talon metsään ja asuu siinä pari vuotta. Se saa hänet pohtimaan elämästä seuraavaa:

Pitääkö meidän aina totuttautua vaatimaan yhä enemmän mukavuutta ja ylellisyyttä, emmekö joskus voisi opetella tyytymään vähempäänkin? Pitääkö kunnianarvoisen kaupunkilaisen ohjeillaan ja esimerkillään nimenomaan opettaa, kuinka välttämätöntä on, että nuori mies hankkii ennen kuolemaansa tietyn määrän kiiltonahkakenkiä ja sateenvarjoja ja tyhjiä vierashuoneita tyhjänpäiväisiä vieraita varten?
Mitä Thoreau sanoisi älypuhelimista, mopoautoista tai Thaimaan-lomista? Siitä suomalaisesta elintasosta, johon koko maailmalla on Valtaojan mukaan oikeus.

Professorin mielestä lomamatkat ja kulkupelit ovat kapea näkemys elintasostamme. Olennaisempia ovat terveys, koulutus, vapaus.

Korvanniemellä elämä on varsin thoreaulaista. Ei kirjailijallakaan ollut metsämökistään matkaa lähimpään kylään kuin puolisen tuntia. Uutiset Valtaoja lukee naapurin maatilan postilaatikkoon tulevasta sanomalehdestä – päivän myöhässä. Sosiaalista mediaa hän inhoaa. Televisiota ei ole, vain vanha transistoriradio.

Valtaojan kesämökin modernit mukavuudet ovat aika lailla samat kuin toisen maapallon tulevaisuutta ajattelevan herran. Kolmisen vuotta sitten julkaistussa HS:n haastattelussa kerrottiin, että myös kalastaja Pentti Linkolan järvenrannan asumuksessa on vain radio ja sähköt.

Muitakin yhteistä miehillä on. Myös Linkola haukkui haastattelussa sosiaalisen median. Valtaoja on oikeastaan elänyt linkolalaisemmin kuin kalastaja itse. Hänellä ei ole lapsia, ja hänkin puhuu väestönkasvun rajoittamisen puolesta. Hänestä on moraalitonta yrittää saada suomalaisia synnyttämään nykyistä enemmän lapsia samalla, kun muulta maailmalta vaaditaan päinvastaista.

"Jos ihminen tekee tähän maailmaan kolme lasta, niin hän on jo tuhonnut luontoa enemmän kuin millään muulla tavalla olisi mahdollista."

Mutta toisin kuin Linkola, Valtaoja ei näe yksinkertaista elämää protestina kehitystä vastaan. Päinvastoin mökkielämä on hänestä vaurauden symboli. Valtaojan mielestä moni ymmärtää yksinkertaisen elämän väärin: paluuna menneisyyteen tai luontoon.

"Mitä korkeampi teknologia ja mitä enemmän vaurautta, sitä enemmän meidän on mahdollista elää aineetonta, henkistä, kulttuuriin, ajatuksiin ja muihin maailmaa rasittamattomiin asioihin keskittyvää elämää."

Ilman riittävää vaurautta Valtaojalla ei olisi varaa pitää kuukauden kesälomaa ja viettää sitä laiturinnokassa lukemassa James Joycen Finnegans Wakea kymmenen sivun päivävauhdilla.

"Tämä olisi ollut mun isoäitini sukupolvelle ihan kummallista, että ollaan vain tekemättä mitään täällä mökillä. Tämä kaikkihan on vaurautta, jota suurimmassa osassa maailmaa ei ole. Miksei muullakin maailmalla olisi tavalla tai toisella oikeutta siihen? Kunhan eivät tänne meidän mökkijärvelle tule."

Siitä ei ole akuuttia pelkoa. Valtaojan mökkiä ympäröivä metsä on suojeltu, eikä tontin lähelle saa enää rakentaa.

Professori syyttää muita siitä, että ideologia sumentaa silmät tosiasioilta. Milloin hän on itse muuttanut mieltään faktojen vuoksi?

Kysymystä seuraa harvinainen hiljaisuus. Valtaoja näyttää mietteliäältä.

"Hmm. Kerron sitten, kun keksin."

Lopulta mieleen tulee yksi asia.

"Pienenä pidin nyt virheelliseksi osoittautuneen tieteellisen teorian puolta, että maailmankaikkeus on ollut aina olemassa. Se tuntui silloin filosofisesti hyvältä."

Hänen ensimmäisinä opiskeluvuosinaan kuitenkin varmistui, että maailmankaikkeus on syntynyt alkuräjähdyksessä.

Valtaoja tunnustaa myös puolustaneensa opiskeluaikoinaan Neuvostoliittoa. Mutta sekin johtui tiedon puutteesta. Kun tietoa alkoi tulla, mieli muuttui.

Saunan jälkeen Valtaoja istahtaa kylpytakissa rottinkituoliin ja kertoo vielä yhden esimerkin.

"Pienenä minä uskoin Jumalaan!"

Sekin meni sittemmin ohi.

Valtaojalla on tapana kutsua ääliöiksi ihmisiä, jotka eivät hänen mielestään ota asioista riittävästi selvää.

"Suomessa poliittiset ääliöt rupeavat ajamaan biotaloutta, vaikka puu on yhtä paha ellei pahempi vaihtoehto kuin öljy lyhyellä tähtäimellä."

Tai:

"Mitä minua kiinnostaa, mitä joku ääliö Perä-Pohjanmaalla somettaa? Ei siinä ole mitään faktaa, ja minä olen aina vain faktojen perässä."

Ääliöys koskee kuitenkin vain yksittäisiä ihmisiä. Laajemmin Valtaojan usko ihmiseen on horjumaton. Tämänkin uskon pohjana on tosin tieto, hän väittää.

"Tiedän, kuinka hyvin me olemme pärjänneet. Mistä me olemme tulleet, mihin olemme päässeet ja minne voimme vielä päästä. Maailma on tuskin vasta alussa."

Valtaoja näkee tulevaisuuden, jossa ihmiset elävät itsensä ja luonnon herroina. Voimme muokata itseämme, elää niin pitkään kuin katsomme hyväksi, mennä kuuhun ja tähtiin, vihertää galakseja.

"Jos tämä on jonkun mielestä huono idea, niin sitten hänellä on myös erilaiset näkemykset siitä, mitä tänä päivänä kannattaisi tehdä."

Toistaiseksi idean tiellä taitaa vielä olla muutama fakta. Pitäisi esimerkiksi keksiä, mitä Talvivaaran kaivokselle tulisi tehdä. Ja miten sukupuuttoaalto estetään, miten ilmastonmuutos pysäytetään ja miten ihmisen rasitusta planeetalle pienennetään.

Tätä kaikkea ei Korvanniemen laiturinnokassa ratkaista. Voi olla, ettei edes tiede yksin riitä.

Anna-Sofia Berner HS, teksti, Sami Kilpiö, kuvat

Sami Kilpiö
Esko Valtaoja jää syksyllä eläkkeelle ja suunnittelee sen jälkeen viettävänsä Korvanniemellä puolet vuodesta.
Esko Valtaoja jää syksyllä eläkkeelle ja suunnittelee sen jälkeen viettävänsä Korvanniemellä puolet vuodesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat