Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HSTV esittää: Eritrealainen pakolainen kuvasi salaa matkaansa Saharan ja Välimeren yli Eurooppaan

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Eritrealainen Kidane kuvasi salaa kännykällä pakomatkaansa Eurooppaan
Eritrealainen Kidane kuvasi salaa kännykällä pakomatkaansa Eurooppaan
Italialainen Romina Vinci ja suomalainen Ella Kiviniemi kohtasivat Kidanen vastaanottokeskuksessa Tanskassa ja kuvasivat hänestä lyhytdokumentin.

Kidane taltioi yli kaksi vuotta kestäneen matkansa Eritreasta Eurooppaan kamerakännykällään. Reitti kulki salakuljettajien avulla Etiopiasta Etelä-Sudaniin ja Sudaniin, Saharan aavikon halki Libyaan ja sieltä Välimeren yli Italiaan.

Kidane asuu nykyään Tanskassa. Tanska myönsi hänelle turvapaikan kesäkuussa.

Kidane kuvasi, jotta eurooppalaiset ymmärtäisivät, mitä kaikkea pakolaiset joutuvat matkallaan kokemaan. Kuvaaminen oli vaarallista, salakuljettajat rankaisevat siitä. Libyassa salakuljettajat takavarikoivatkin kaikkien puhelimet. Kidane sai kuitenkin piilotettua muistikorttinsa ja myöhemmin hänen onnistui napata toinen kännykkä takavarikoitujen joukosta.

Välillä myös muiden matkustajien ymmärrys oli koetuksella. Se johtui väsymyksestä ja pelosta.

"Hei hullu mies, käyttäydyt kuin turisti! Vaarannat meidät kaikki", Kidane kertoo monien sanoneen.

Italialainen kuvajournalisti ja toimittaja Romina Vinci ja suomalainen valokuvaaja Ella Kiviniemi törmäsivät Kidanen tarinaan Ranumin vastaanottokeskuksessa Tanskassa. Kidanen videoklippien ja Vincin ja Kiviniemen kuvaaman materiaalin pohjalta syntyi kuusiminuuttinen verkkodokumentti Todistaja (Evidence).

Kiviniemi ja Vinci opiskelivat keväällä molemmat kuvajournalismia arvostetussa Danish School of Media and Journalism -koulussa Århusissa. Minidokumentti on heidän kurssityönsä.

Vinci on erikoistunut ihmisoikeus- ja pakolaiskysymyksiin. Hän on muun muassa tehnyt reportaaseja pakolaisleiriltä Turkista ja raportoinut Italian Mare Nostrum -operaatiosta. Keväällä 2014 hän oli kaksi viikkoa Italian laivaston mukana Välimerellä.

Ella Kiviniemi opiskelee kuvajournalismia Tampereen yliopistossa ja työskentelee valokuvaajana.

Ranumin vastaanottokeskus oli Vincille entuudestaan tuttu paikka. Ennen dokumentin kuvaamista hän vietti siellä kaksi viikkoa ja teki artikkelia odottamisesta. Joillakin turvapaikanhakuprosessi saattaa kestää jopa kaksi vuotta.

"Monet ihmiset vastaanottokeskuksessa kokevat, että ovat kaukana kotimaastaan ja perheestään, mutta lähellä jotakin hyvää. Keskuksessa he turhautuvat, unelmat alkavat näyttää tyhjiltä", Vinci kertoo.

Myös Kiviniemen mukaan vastaanottokeskus ympäristönä on erikoinen.

"Ihmiset ovat todella ystävällisiä, mutta jo muutaman päivän päästä huomaa, kuinka kummallisessa psykologisessa tilassa he elävät. Tunteet ovat pinnassa, kaikki koettu on läsnä koko ajan. He ovat todella haavoittuvaisia", hän kuvailee.

Koska ihmiset vuodattavat tarinansa niin helposti, Kiviniemi kertoo pohtineensa paljon sitä, mikä on oikea tapa kuunnella.

Kidanen määrätietoisuus ja henkinen vahvuus tekivät molempiin vaikutuksen. Vaikein hetki dokumentin teossa oli, kun Kidanen sisar oli kateissa lähdettyään ylittämään Välimerta. Toisen tuskaa oli musertavaa katsoa.

Lopulta Vinci lähetti kuvan Kidanen siskosta vapaaehtoistyöntekijöille Italian Lampedusalle, jotka levittivät sitä. Kahden päivän päästä tuli puhelu: sisko oli turvassa ja jo Sisiliassa.

Vincin mielestä Euroopan unionin olisi muutettava turvapaikanhakua säätelevää Dublin-järjestelmää inhimillisemmäksi.

"Kukaan pakolaisista ja turvapaikanhakijoista ei valitsisi näitä vaarallisia reittejä, jos heillä ei olisi hätä ja jos he voisivat hakea turvapaikkaa lähtömaastaan tai lentää turvallisesti Eurooppaan. Tämä verenvuodatus ei lopu, jollei myös EU osallistu etsimään ratkaisua näiden esteiden madaltamiseksi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat