Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi farkut ovat siniset?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
IKON Graphics
Kuva: IKON Graphics
Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä, voit ehdottaa parempaa. Osoite: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85, 00089 Sanoma. Sähköpostiosoite: hs.sisko@hs.fi tai hs.torsti@hs.fi.

Rakkaat ystävät! Viimeksi oli puhetta siitä, miksi ihmiset ruotsalaisissa poliisisarjoissa juovat maitoa tai mehua suoraan tölkistä.

Palautteessa muistutettiin, että huonolla tavalla on myös elokuvahistorialliset juuret. Entinen elokuvaohjaaja Eila Kaarresalo-Kasari kirjoittaa:

"Amerikkalaiset elokuvat 1950-luvulla opettivat nuoren sankarin juomaan suoraan maitopullosta avoimen jääkaapin edessä, kuten esimerkiksi James Dean teki Nuoressa kapinallisessa. Sieltä ovat ruotsalaiset apinoineet tavan sarjoihinsa."

Eräs lukijamme ehdotti viime kerralla, että kahden miehen avioliitossa miniä-sana voitaisiin korvata sanalla lankia. Nimimerkki "Turha murhe" vastustaa ajatusta:

"Lankia on sanana paitsi keinotekoinen, myös kankea suussa; takavokaalit alussa ja lopussa 'sammuttavat' sen. Sitä paitsi sukulaisuuskin hämärtyy. 

Miniä on kahden eri sukupolven välinen sukulaisuus, langokset taas ovat samaa sukupolvea. Mitä tasa-arvoa se on, että minun pitäisi sanalla lankia heti kertoa poikani puolison sukupuoli? Kun kerran kirkko- tai maaherra, lauta- tai ulosottomies voi olla nainen, miksei poikani puoliso olisi miniä?"


Olemme iltaa istuessamme pohtineet, mistä farkut saivat alun perin sinisen värinsä? Ilmeisesti farkkuja on värjätty indigolla, mutta minkä takia? Ja miksi sininen on vakiintunut farkkukankaan väriksi?

– Miksei mustat


Farkkujen historia on tapana aloittaa vuodesta 1873. Silloin kauppias Levi Strauss ja räätäli Jacob Davis, kaksi Euroopasta Yhdysvaltoihin muuttanutta miestä, saivat patentin farkuille, joiden saumakohtia oli vahvistettu niiteillä.

Housuja oli aluksi kahdenlaisia: toiset valmistettiin ruskeasta purjekankaasta, toiset siniseksi värjätystä puuvillakankaasta, denimistä. Ei ole yllättävää, että denim oli materiaalina halutumpaa.

Tärkeintä ei kuitenkaan ollut housujen ulkonäkö vaan niiden käytännöllisyys, kestävyys ja mukavuus. Farkut olivat alkujaan kaivostyöläisten, maanviljelijöiden ja muiden raskasta työtä tekevien työvaate.

Myös housujen sininen väri selittyy käytännöllisillä syillä.

Levi Strauss käytti materiaalina Amoskeagin tekstiilitehtaan denimkangasta. Se värjättiin indigolla eli kasviperäisellä intiansinisellä väriaineella, koska indigo oli aikansa luotettavimpia luonnollisia värjäysaineita. Se oli edullista, ja sitä saatiin helposti indigokasveista.

Indigon tärkeintä ainesosaa indigotiinia alettiin valmistaa myös synteettisesti jo 1800-luvun lopussa.

Indigoa oli helppo käyttää, ja väriaine pysyi denimin toisella puolella eikä läpäissyt kangasta. Tämä oli sikäli tärkeää, etteivät jalat hikisinä työpäivinä värjääntyneet sinisiksi farkuista. Sininen väri peitti niin ikään myös housujen mahdolliset tahrat.

Värjäysaine oli kaiken kukkuraksi pesunkestävä. Ja vaikka farkut ajan myötä haalistuivat, niitä pystyi yhä käyttämään.

Farkkujen suosio nousi uuteen kukoistukseen toisen maailmansodan jälkeen, jolloin nuoret ottivat housut omakseen. Markkinoille tuli monenlaisia värivaihtoehtoja.

Silti sininen on pitänyt pintansa. Varmasti myös siksi, että sinisiä farkkuja on helppo käyttää. Ne sopivat yhteen monien materiaalien ja värien kanssa.


Miksi maiskuttelu ärsyttää? Olen huomannut, että kyse ei ole aina ihmisestä. Kun koira nukkuu jalkojen juuressa ja mäiskyttelee ja maiskuttelee unissaan, ei sitä voi kuunnella, vaan koira pitää ajaa tiehensä.

– Pertsa


Kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta. Ihmiset kokevat äänet eri tavoin. Toisaalta tiettyjä ääniä pidetään yleisesti epämiellyttävämpinä kuin toisia, eikä se aina suinkaan johdu äänen desibelimäärästä.

Äänistä ärsyyntyminen voi johtua monesta syystä. Se voi olla väliaikaista ääniyliherkkyyttä, jota stressi usein voimistaa. Suhde äänen tuottajaan vaikuttaa ärtymyksen määrään, samoin paikka, tilanne ja äänen toistuvuus.

Maailmalla on myös viime vuosina alettu puhua misofoniasta, joka on psyykkistä herkistymistä esimerkiksi syömiseen ja hengittämiseen liittyviä ääniä kohtaan. Aiheesta tiedetään toistaiseksi melko vähän.

Osittain kyse on luonnollisesti siitä, mitä olemme elämämme aikana oppineet. Emme syntyessämme ymmärrä ääniä vaan opimme kuulemaan ja erottelemaan niitä ikävuosien karttuessa. Koska meille on kerrottu, että maiskuttelu on huono tapa (niin kuin se onkin), koemme sen epämiellyttäväksi.

Tämä on kuitenkin kulttuurisidonnaista. Esimerkiksi Kiinassa ei katsota pahalla ihmistä, joka maiskuttelee ja röyhtäilee ruokapöydässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat