Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuvottavat kasvaimet saavat tykkäyksiä lääkäreiden Instagramissa

Lääkäreiden Instagramiksi kutsuttu sovellus auttaa diagnosoinnissa, mutta maallikkokin pääsee helposti katselemaan kuvia potilaiden sairauksista

Sunnuntai
 
Figure 1 on helppo ladata, eikä sitä käyttääkseen tarvitse todistaa olevansa terveydenhoidon ammattilainen. Kuvakaappaus.
Figure 1 on helppo ladata, eikä sitä käyttääkseen tarvitse todistaa olevansa terveydenhoidon ammattilainen. Kuvakaappaus.

Nimimerkki My2kids1935 on ladannut kuvia potilaan iho-oireista. Ihottuman näköistä punaista, hilseilevää ihoa sekä syylää muistuttavia patteja on sekä kyynärpäässä että peniksessä. Nimimerkki pyytää apua: mistä voi olla kyse?

Muut käyttäjät ehdottelevat diagnooseja: Olisiko syyhy? Psoriasis? Papilloomaviruksen aiheuttama syylä? Pernarutto?

Figure 1 on kännykkäsovellus, joka on tarkoitettu lääkäreille, sairaanhoitajille ja muulle terveydenhoitoalan henkilökunnalle ja opiskelijoille.

Kanadalainen lääkäreiden Instagramiksi kutsuttu sovellus toimii noin sadassa maassa, ja sinne ladattuja kuvia katsotaan päivittäin 1,5 miljoonaa kertaa.

Joukkorahoituksen avulla rakennetun palvelun tarkka käyttäjämäärä ei ole julkinen, mutta yhtiön mukaan sovellusta on ladattu "satojatuhansia" kertoja ja esimerkiksi Yhdysvalloissa sitä käyttää jo yli 30 prosenttia kaikista terveydenhoitoalan opiskelijoista.

Sovellusta on hyvin helppo käyttää. Se ladataan kännykkään, minkä jälkeen sovellus tiedustelee nimimerkkiä sekä sitä, minkä alan ammattilainen käyttäjä on: esimerkiksi lääkäri (erikoisala), sairaanhoitaja, opiskelija, muu.

Valitsemalla "muu" ei pääse katsomaan kaikkea sisältöä, mutta sovellus ei vaadi mitään varmistusta siitä, että käyttäjä todella työskentelee vaikkapa patologina. Huijaaminen olisi helppoa.

Sovellukseen voi ladata kuvia sekä katsella, kommentoida ja lisätä niitä suosikeiksi. Kuvia voi selata aikajärjestyksessä tai vaikkapa kategorioittain: aivot, korvat, silmät, verisuonet, sydän, keuhkot, vatsa, selkä, sukuelimet ja niin edelleen.

Osa kuvien lataajista pyytää neuvoja, osa haluaa vain jakaa mielenkiintoisen tapauksen.

Nimimerkki Mechanism of Injury on ladannut kaksi kuvaa ja saatetekstin: "58-vuotias potilas oli asentamassa kipsilevyjä autotalliin, kun poika 'vahingossa' ampui tätä naulapyssyllä käteen."

Röntgenkuvassa näkyy, kuinka naula menee koko käsivarren läpi. Toisessa kuvassa on miehen käsivarsi, josta verinen naula törröttää.

Nimimerkki mgoblue317 kommentoi: "Kukapa ei rakastaisi indianalaisia!! Kansakunnan kermaa."

Kuva on saanut 20 tykkäystä. Eniten tykkäyksiä keräävät maallikon näkökulmasta hiukan sairaalloiset omituisuudet. Ilmeisesti ne kiinnostavat myös lääkäreitä.

Nimimerkki Ocidoc_23 on ladannut kaksi kuvaa teratoomasta eli itusolukasvaimesta, jossa on eri alkiokerroksista peräisin olevia kudoksia kuten ihoa, hampaita ja hiuksia. Ensimmäisessä kuvassa kasvain on kokonaisena, toisessa auki leikattuna. Se on saanut 560 tykkäystä ja innostuneita kommentteja.

"Teratoomat ovat kuvottavia, mutta silti samaan aikaan todella kiehtovia! Rakastan näitä postauksia! Kuinka tyydyttävää oli leikata se auki?"

"Vitsi, toivottavasti sovellukseen voi pian ladata videoita! Olisi ollut todella tyydyttävää nähdä tämä videolta."

Mobiiliteknologiasta ja sosiaalisesta mediasta lääkärin työssä puhunut lääketieteen tutkija Mikko Lehtovirta tutustui sovellukseen HS:n pyynnöstä. "Tosi kiinnostava, ilman muuta", hän kehuu.

Lääketieteellisen mielipiteen kysyminen kollegoilta ei ole uutta. Lääkäriliitollakin on ollut foorumi sitä varten jo iät ja ajat.

"Siellä tosin on melkein pelkästään tekstiä. Uutta tässä on kuvapainotteisuus. On sairauksia, joissa kuvallinen informaatio on olennaista, esimerkiksi infektiot. Minäkin jäin sovellukseen oikein katselemaan, että minkä kärpäsen toukkia tuossakin haavassa mönkii."

Sovelluksessa luvataan, että potilaat pysyvät tunnistamattomina. Toisinaan kuvalistassa kuitenkin vilahtavat kasvot tai arpi, joista potilaan voisi tunnistaa.

"Se on tietysti absoluuttisesti väärin", Lehtovirta sanoo.

"Tämä on sosiaalisen median aikakautta. Samaan aikaan, kun yksityisyyssäädöksiä yritetään tiukentaa, tulee enemmän ja enemmän kanavia, joissa yksityisiä asioita voi jakaa."

Yhtiö ei anna arviota, kuinka suuri osa käyttäjistä on muita kuin terveydenhuollon ammattilaisia – siis turisteja, jotka jostain syystä haluavat katsella kuvia sairauksista. Kuten vaikkapa nimimerkki Barefootmedsin lataamaa kuvaa 24-vuotiaan HIV-positiivisen naisen kädestä, joka on täynnä märkiviä paiseita.

Lehtovirta uskoo, että suurin osa käyttäjistä on aitoja ammattilaisia.

"Ainakin ladatut kuvat ja kommentit vaikuttavat pääasiassa ammattilaisten tuottamilta."

"Eikä kukaan maallikko varmaan jaksa tällaisia kauaa katsella. Nopeasti näihin kyllästyy", hän arvelee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat