Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaverimme oli hyväksikäyttäjä, ja me emme tehneet mitään

Hävettää, että kaveriporukkamme tiesi miehen taipumuksesta eikä onnistunut estämään häntä

Sunnuntai
 
Maria Pettersson Helsingin Sanomat
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

Lehtijuttu ei jättänyt tulkinnanvaraa. Siinä lueteltiin selvästi tuomitun nimi, asuinpaikka, työ ja harrastukset. Tieto levisi nopeasti koko tuttavapiiriin. Yksi meistä oli tuomittu vankilaan.

Syytekohtia oli monta ja ne olivat kauheita. Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, seksuaalinen hyväksikäyttö, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Tuomio oli ensikertalaiselle kova, melkein kolme vuotta ehdotonta vankeutta.

Kunpa voisin sanoa, että yllätyimme täysin. Että kukaan meistä ei olisi ikinä osannut aavistaa, mitä tuttumme puuhaili, ja että hänen rikoksensa olisi hämmästyttänyt meidät kaikki.

Se ei kuitenkaan olisi totta. Emme me yllättyneet.

"Vihdoinkin", kirjoitti yksi.

Olimme hämmentyneitä, järkyttyneitä, vihaisia miehelle ja itsellemme. Yritimme purkaa ajatuksiamme Facebookissa. Olemme osallistuneet tuttavamme kanssa samoihin tapahtumiin kymmeniä, ehkä satoja kertoja. Olemme tehneet töitä hänen kanssaan, vierailleet hänen kotonaan, tavanneet hänen vaimonsa ja lapsensa, ryypänneet ja saunoneet hänen kanssaan.

Syyllinen oli tietysti ensisijaisesti mies itse, mutta tunsimme syvää kollektiivista häpeää.

"Eipä yllättänyt ollenkaan, kyllähän näistä taipumuksista on tiedetty 90-luvulta saakka", kirjoitti toinen. Se pitää paikkansa.

15 vuotta sitten olin itse teini-ikäinen, samalla tavalla kuin miehen uhrit silloin ja paljon myöhemmin. Kaverini kuiskutti bileissä, että varo tuota miestä, se jahtaa nuoria tyttöjä. Se ahdistelee, juottaa humalaan, käyttää seksuaalisesti hyväksi.

Kiitin neuvosta. Minua varoitettiin, minusta pidettiin huolta, eikä minulle käynyt kuinkaan. En kysynyt, miksi minua varoitetaan sen sijaan, että miehen käytökseen puututtaisiin.

Tuomion jälkeen joku jakoi linkin Pervocracy-blogiin, jossa esitellään teoria puuttuvasta askelmasta.

Vanhassa talossa on portaikko, ja portaikosta puuttuu yksi askelma. Talon asukkaat ja heidän ystävänsä tietävät tämän ja osaavat hypätä puuttuvan askelman yli vaikka unissaan. Rikkinäiseen portaikkoon on totuttu, ja vaikka välillä käy mielessä, että askelma pitäisi ehkä korjata, se on aika vaivalloista.

Kun joku tulee taloon ensi kertaa, häntä varoitetaan: "Hei tosta muuten puuttuu porras, varo ettet loukkaa itseäsi!"

Järjestely toimii niin kauan kun joku muistaa varoittaa talossa ensi kertaa vierailevia tai nämä sattumalta huomaavat puuttuvan askelman itse. Mutta jossain vaiheessa jotakuta luultavasti sattuu.

Me epäonnistuimme kahdesti: emme korjanneet rappusta, vaikka meidän olisi pitänyt. Emme sanoneet miehelle, että lopeta teini-ikäisiin sekaantuminen välittömästi, emme ottaneet yhteyttä poliisiin. Emme myöskään onnistuneet välittämään hiljaista tietoa eteenpäin tarpeeksi tehokkaasti, jotta olisimme suojelleet uhreja.

Syitä on helppo luetella. Olimme nuoria. Ei tuttavaansa syytä lasten ahdistelijaksi, jollei ole suoria todisteita tai uhri ei itse pyydä apua. Väärät huhut voivat vahingoittaa.

Jotkut eivät tienneet. Toiset eivät uskaltaneet kertoa, vaikka tiesivät – mies on yhteisössä tunnettu ja vaikutusvaltainen. Monilla ei käynyt edes mielessä, että kyseessä olisi poliisiasia.

Osa ajatteli, ettei asian puheeksi ottaminen ole heidän hommansa. Varmasti löytyy joku rohkeampi/asiasta enemmän tietävä/miehelle läheisempi ihminen, joka ottaa asian vastuulleen.

Muutamat lakkasivat kutsumasta miestä mukaan yhteisiin tapahtumiin, mutta eivät puhuneet hänelle suoraan.

Monet uhrit eivät halunneet tai uskaltaneet kertoa kokemuksistaan. He, jotka tiesivät uhrien tarinat, eivät kertoneet – he kunnioittivat uhrien tahtoa ja oikeutta pysyä nimettöminä.

Jotkut uhreista kertoivat. Useimmiten heitä uskottiin, mutta asialle ei silti tehty mitään. Oli helpompi olla hiljaa.

Ja lopulta kaikki kuvittelivat, että mies on parantanut tapansa. Se ei ollut totta, hän oli vain siirtynyt toimimaan muualla – siellä, minne me emme nähneet.

Melkein jokaisella isolla työpaikalla on tyyppi, joka pikkujouluissa rupeaa ahdistelemaan työtovereitaan tai alaisiaan. Juhlien alla hänelle naureskellaan, hänestä juorutaan ja varoitellaan, mutta kukaan ei sano hänelle suoraan, että mitäpä jos et näissä pikkujouluissa puristelisi ketään.

Melkein jokainen tietää jonkun, josta tulee humalassa kamala: hän alkaa ördätä ja haastaa riitaa, ja kaverien on vahdittava häntä, jottei hän saa tai anna turpaan.

Ja lähes kaikki tietävät sen yhden tyypin, joka käyttäytyy rumasti ja sanoo ilkeitä asioita ja jonka kaverit joutuvat jatkuvasti toistelemaan, että "älä välitä, se nyt vaan on tollanen".

Lapsen hyväksikäyttö on vakavampaa, mutta mekanismi on sama: yhteisö ei puutu väärintekijän käytökseen, vaikka tietää, että se on väärin. Sen sijaan, että yhteisö estäisi sikailijan toiminnan, se yrittää minimoida sikailusta aiheutuvan haitan.

Jälkikäteen puuttumattomuus tuntuu käsittämättömältä. Kun oikeuslaitos on tuominnut tuttavamme, asiassa ei ole enää mitään epäselvää: näemme kirkkaasti, mitä meidän olisi pitänyt tehdä jo kauan sitten. Hävettää pirusti.

Silti pohdin, voinko kirjoittaa tästä asiasta ollenkaan. Pelkään, että se vaarantaa yhteisömme – sanotaan nyt vaikka lentopallokerhomme (oikeasti kyseessä ei ole lentopallokerho).

Näettekös, yhteisömme on ihana ja minulle valtavan rakas. Jos asiaa alettaisiin käsitellä julkisesti, ihmiset saisivat lentopallokerhostamme väärän kuvan. He eivät mitenkään voi tietää, miten loistavia tyyppejä lentopalloilijat ovat ja kuinka hieno yhteisömme on. He tietäisivät lentopallokerhostamme vain yhden asian: siellä käytetään lapsia seksuaalisesti hyväksi. Tällainen maine ei tekisi oikeutta lentopallokerhollemme.

Tämän takia erilaiset opiskelijajärjestöt, urheiluseurat, suvut, uskonnolliset yhteisöt ja muut porukat käsittelevät ongelmat mieluummin omassa piirissään kuin julkisesti. Ne suojelevat itseään ja jäseniään, joista melkein kaikki ovat viattomia.

Mutta niin kauan kun asiasta puhutaan vain kuiskaten yhteisön sisällä, siltä voi sulkea silmät. Vaikeneminen suojelee aina hyväksikäyttäjää.

Meidän havahdutti vasta se, että tuttavamme tuomittiin oikeudessa ja siitä kirjoitettiin lehdissä. Meidän oli pakko herätä. Kyllä, tämä tapahtui meidän rakkaassa lentopalloporukassamme. Ja kyllä, me, suuri enemmistö, tarjosimme puitteet, joissa mies saattoi ahdistella tai hyväksikäyttää teinityttöjä.

Uudet ja entiset uhrit, jos luette tämän: anteeksi.

Maria Pettersson HS
Palstalla arvioidaan kotimaan ja maailman
asioita, kosketusetäisyydeltä
.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat