Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Modernissa pohjoismaisessa kodissa ei ole salaisuuksia – eikä paikkaa latureille

Asuntomessuilla etsitään mielihyvää juuri oikeanlaisesta keittiön puutasosta.

Sunnuntai
 
Venla Rossi
Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Villa Chili -talo sai nimensä tulevien asukkaiden puutarhaharrastuksesta. Talo kuuluu messujen värikkäimpiin. Pihalla olevassa kasvihuoneessa on kristallikruunu.
Villa Chili -talo sai nimensä tulevien asukkaiden puutarhaharrastuksesta. Talo kuuluu messujen värikkäimpiin. Pihalla olevassa kasvihuoneessa on kristallikruunu. Kuva: Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva

Aamukymmeneltä Vantaan Kivistön asuntomessualueella on hiljaista. Talot ovat niin uusia ja tahrattomia, että ne näyttävät enemmän virtuaalisilta kuin oikeilta, fyysisiltä rakennuksilta. Pienet ruohonleikkurirobotit kaartelevat pihoilla.

Jos oikein pinnistää, voi kuulla vaimeaa pulputusta viereisen pihan ulkoporeammeesta.

Rauhaa ei kestä kauan. Puoleenpäivään mennessä taloihin joutuu jo jonottamaan. Kivistön asuntomessuilla vieraili jo avajaisviikonloppuna yli 10 000 ihmistä. Monia kiinnostaa ennen kaikkea se, mitä messutalojen sisäpuolelta löytyy.

Sisustaminen on yleistynyt voimakkaasti parin viime vuosikymmenen aikana. Varsinkin 1990-luvun laman jälkeen kodin laittamiseen on alettu käyttää enemmän rahaa. Iso juttu oli Ikea, joka saapui Suomeen vuonna 1996. Ruotsalainen tavaratalo tarjosi edullisempia vaihtoehtoja ja oli jo itsessään ilmiö.

Kotia muokataan, jotta siellä olisi mukava olla. Taustalla voi olla kuitenkin esimerkiksi toive elämänmuutoksesta.

Britanniassa tutkijat havaitsivat, että yleistyneiden keittiöremonttien takana oli usein haave siitä, että perhe alkaisi tehdä enemmän ruokaa ja syödä yhdessä.

Asuntomessuilla talojen keittiöitä elävöitetään kattamalla pöytä ja sijoittamalla näkyviin erilaisia ruokatavaroita. Tänä vuonna yleisimpiä somisteita ovat limet, croissantit ja kuohuviinipullot.

Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Lakkalaine-talossa sisustukseen on haettu ryhtiä mustalla värillä.
Lakkalaine-talossa sisustukseen on haettu ryhtiä mustalla värillä.

Pohjoismaissa ja Suomessa keskusteltiin 1800-luvun lopusta 1900-luvun puoliväliin vilkkaasti asumisesta. Keskusteluissa rakentui uusi kuva perheasumisen ideaalista.

Erityisesti uudistajia huoletti hygienia. Sen nähtiin parhaiten toteutuvan tilavassa ja valoisassa asunnossa, jossa ilma pääsi virtaamaan vapaasti.

Ihanteet tiivistyivät 1920-luvun funktionalismissa ja modernissa arkkitehtuurissa. Ne olivat myös vastareaktioita porvariskotien monimutkaisiin sisustuksiin. Nuo ihanteet näkyvät yhä nykytaloissa. Vantaan messuilla asunnoissa riittää tilaa, valoa ja valkoista. Valkoinen oli funktionalistien lempiväri, joka yhdistyi puhtauteen.

Puhtaan valkoisen jälkeen tulivat värikkäät vuosikymmenet. Tämän hetken pelkistetyt sisustukset eivät enää ei tee pesäeroa porvariskoteihin, vaan niissä käsitellään 1960–1980-lukujen sisustustraumoja.

Silloin kuluttajat alkoivat hankkia kotiin aiempaa enemmän asioita vain oman mielihyvän vuoksi. Aikakautta tutkinut Minna Sarantola-Weiss toteaa väitöskirjassaan, että kansakunnan rakentamiseen kytketty rationaalisen kodinsisustajan ihanne sai 1960-luvun loppupuolella rinnalleen yhä näkyvämmän hedonistisen kuluttajan. Suosituiksi nousivat esimerkiksi pehmeät, löhöilyyn sopivat sohvat ja nojatuolit.

Pelkistettyyn ja moderniin pohjoismaiseen tyyliin liittyy puhtauden lisäksi toinenkin symbolinen asia: aitous. Avoimessa tilassa kaikki on peittelemättä näkyvillä, kodissa ei ole salaisuuksia tai piilopaikkoja. Tällainen asunto on hallittavissa yhdellä katseella.

Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Nuoren miehen ensiasunto on sisustettu kierrätystavaroilla.
Nuoren miehen ensiasunto on sisustettu kierrätystavaroilla.

Vantaan messuille on suunniteltu kolme teemareittiä. Ne ovat Äijä, Viherpeukku ja Arjen pienet ylellisyydet.

"Pieneksi ylellisyydeksi" kutsutaan messujen kohdetietoluettelossa juuri ulkoporeammeita.

Sisustaminen määritellään täällä enemmän naisten jutuksi: äijäreitin varrelle on sijoitettu vain yksi asuntokohde. Sen on sisustanut Reckless Loven laulaja, rokkari Olli Herman. Lisäksi äijille suositellaan vanhaan DC-3-lentokoneeseen tutustumista ja oluenmaistelua. "Kyllähän tänne tullaan myös uteliaisuudesta", myöntää Pertti Kärkkäinen. Hän on käynyt vaimonsa kanssa messuilla jo kymmenen vuotta.

Vaikka hienoja luksusasuntoja on hauska katsella, omaan kotiin napataan lähinnä pieniä käytännön juttuja. Kehitetään kokonaisuutta toimivammaksi.

Nykyään sisustamisen apuna on lehtiä, tv-ohjelmia ja blogeja. Asuntomessut kuuluvat samaan pakettiin: täällä pääsee katsomaan käytännössä, miltä asiat näyttävät. Mittasuhteet erottuvat, toisin kuin kuvissa.

Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Villa Chilin lastenhuone.
Villa Chilin lastenhuone.

Suhde ammattilaisten toteuttamiin sisustuksiin on Aalto-yliopiston tutkijan Heidi Paavilaisen mukaan usein jännitteinen. Niitä pidetään kliinisinä ja liian harkittuina.

Valinnanvapaus ja trendit voivat ahdistaa. Sen huomaa messuillakin.

"Voi ei, tuleeko tuo hirsipinta takaisin. Just kun me saatiin ne peittoon", tokaisee eräs kävijä Kontio Harumere -talossa.

Suomalaiset eivät yleensä helposti hurahda sisustusmuoteihin, vaikka niistä kohkataan mediassa. Me tavoittelemme Paavilaisen mukaan ajattomuutta. Sisustusta ei laiteta kerralla remonttiin, vaan yksityiskohtia uusitaan vähitellen.

Se saattaa johtaa niin sanottuun Diderot-efektiin. 1700-luvulla elänyt filosofi Denis Diderot sai aikanaan lahjaksi tupakkatakin, joka uutuudessaan paljasti työhuoneen nukkavieruuden. Yksi esine kerrallaan filosofi alkoi uusia huoneen tavaroita, jotta ne sopisivat yhteen takin kanssa. Lopulta hän ei enää tuntenut oloaan kotoisaksi työtilassaan.

Kaikki eivät edelleenkään sisusta. Ei ole varaa, tai sitten ei yksinkertaisesti kiinnosta. Jotkut saattavat uudistaa yhden kohteen kerrallaan, laittaa vaikka olohuoneen kuntoon.

"Mutta sitten on niitä, jotka harrastavat sisustamista", Paavilainen kertoo.

Silloin voidaan puhua modernista metsästäjä-keräilystä. Harrastajat keräilevät esineitä kaupoista ja metsästävät niitä messuilta tai internetistä. Pitkään etsitty asia, vaikka juuri oikeanlainen keittiön puutaso, saattaa tuottaa löytäjälleen iloa arjessa monen vuoden ajan.

Paavilainen ajattelee asuntoa käyttöliittymänä, jonka tulisi vastata arkipäivän tarpeisiin. Usein näin ei ole.

Suomalaiset kodit ovat erityisen epäkäytännöllisiä jatkuvasti liikkeessä olevien esineiden suhteen, esimerkiksi laukkujen, kenkien ja latureiden. Uusi teknologia ei ole vielä löytänyt paikkaansa. Se on luonnollista, sillä sisustuksen suuret linjat uudistuvat hitaasti.

Millaisia asioita messukävijät löysivät Vantaalta? Tampereelta saapuneet Minna ja Ilkka Hjerppe kertovat, että led-valoilla kattoon tehty tähtitaivas Panthera Tigris -talossa näytti kivalta. Liisi Korhonen ja Jarkko Ylinen taas tulivat etsimään ideoita siihen, miten lapsiperheen tavarat saa säilytettyä fiksusti. Se kiinnostaa monia.

"Just tämmösistä mä tykkään!" huudahtaa messuvieras nähdessään eräässä kohteessa portaiden alle suunnitellun lipastojärjestelmän.

Sisustuksen lisäksi suomalaisille on asumisessa tärkeää myös se, mitä on kodin ulkopuolella. Messukahvilassa istuvat Arja Suvanto ja Marja-Liisa Ahti kritisoivat sitä, kuinka lähelle toisiaan messutalot on sijoitettu.

"Ainoastaan yhden talon ikkunasta näkyi metsää."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat