Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirosanat kiinnittivät huomion – kielentutkija auttoi poliisia ratkaisemaan petoksen

Kielentutkija Ulla Tiililä etsii teksteistä kielellisiä sormenjälkiä, jotka auttavat rikosten selvittämisessä

Sunnuntai
 
Jukka Gröndahl HS
Ulla Tiililä analysoi, että petoskirjeiden maailma oli salamyhkäinen ja korruptoitunut.
Ulla Tiililä analysoi, että petoskirjeiden maailma oli salamyhkäinen ja korruptoitunut. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Kesällä 2011 kielentutkija Ulla Tiililän pienessä työhuoneessa Kotuksessa eli Kotimaisten kielten keskuksessa soi puhelin. Poliisi soitteli: voisiko Tiililä tehdä analyysia teksteistä, jotka olivat osa erästä rikostutkintaa?

Kotukseen toimitettiin nivaska paperia: fakseja, kirjeitä ja sähköposteja. Niissä useat eri henkilöt käsittelivät erään rovaniemeläisen eläkeläisen asiaa. Vanhuksella oli ollut elämänmittainen haave lomakylän perustamisesta. Kirjeissä virkamiehet, vaikuttajat sekä liikemies Carl J. Danhammer pyrkivät kaikin tavoin edistämään vanhuksen asioita.

Poliisille tapaus oli päätynyt, koska mies oli lopulta menettänyt kaikki säästönsä, 300 000 euroa. Oli syytä epäillä, että kaikki viestit oli kirjoittanut yksi ja sama henkilö.

Sen selvittämiseen tarvittiin kielentutkijaa.

Tällaista työtä, jossa tekstianalyysia käytetään oikeuden apuna, kutsutaan "forensiseksi lingvistiikaksi". Tutkijalle annetaan erilaisia tekstejä, ja hänen pitää vertailemalla pystyä jäljittämään, kuka tai keitä kirjoittajat mahdollisesti ovat.

Tiililä kertoo, että forensinen analyysi jakautuu kahteen osaan.

"Ensin teen puhdasta tekstianalyysia – tässä vaiheessa tuotan faktaa", hän kuvailee.

Rovaniemeläisen eläkeläisen huijaustapauksessa se tarkoitti käsityötä, koska tekstit olivat paperilla. Ei voinut tehdä esimerkiksi hakuja koneella, joten Tiililä alkoi alleviivata sanoja ja lauserakenteita erivärisillä kynillä.

Hän näyttää yhtä paperia; se on kirjava.

"Lukuprosesseja on tällaisessa analyysissa monta. Aluksi katson tyyliä; mistä se koostuu? Sanoista ja lauserakenteista. Onko tyyli arkista vai muodollista? Käytetäänkö murteita tai slangia?"

Tiililä etsi papereista sanastoon tai kielen rakenteisiin liittyviä toistuvia asioita, jotka kiinnittivät huomiota.

Tavallaan hän etsi kielellisiä sormenjälkiä. Kieli on kaikille yhteinen, mutta on lukemattomia tapoja sanoa sama asia, ja niistä tavoista muodostuu persoonallinen tyyli.

Persoonallisuutta näissä teksteissä riitti. Kirjeissä esimerkiksi kiroiltiin paljon.

"Jos kirosanoja on samassa aineistossa monen eri kirjoittajan tekstissä, se kiinnittää huomion. Ja kun näiden piti vielä olla viranomaistekstejä, niin se vaikutti hyvin erikoiselta."

Oudolta tuntui sekin, että niin moni viranomainen ei olisi hallinnut edes alkeellisia oikeinkirjoitussääntöjä.

Varsin erikoisia lauserakenteitakin kirjoittajilla oli. Esimerkiksi outo "kuten että": Kuten kerroin faksilla että. . .

"Yhden kerran yksi sana ei ole merkitsevää", Tiililä sanoo. "Mutta tässä oli monia sanoja ja rakenteita, jotka toistuivat tekstistä toiseen."

Tämän jälkeen Tiililä ulotti analyysin siihen, millaisen maailman tekstit loivat.

Millaisen?

"Sellaisen, jossa on vain yksi ihminen, joka esiintyy koko nimellään ja yhteystiedoillaan. Muut olivat etunimellä tai lempinimellä, eikä heille ollut yhteystietoja."

Tiililä muistelee Enkeli-Elisa-huijausta, jonka kohdalla hän teki tekstianalyysin HS:n Kuukausiliitteen toimeksiannosta.

Mediassa laajalti kerrottu "tositarina" perustui itsemurhan tehneen tytön ja tämän vanhempien kirjoituksiin, mutta ainoa henkilö, johon sai yhteyden, oli nainen, joka toimi perheen edustajana julkisuudessa. Lopulta selvisi, ettei perhettä ollut olemassa.

Myös rovaniemeläisen miehen saamissa kirjeissä oli vain yksi ihminen, joka esiintyi koko nimellään ja johon sai yhteyden. Se henkilö oli Carl J. Danhammer. Muut hahmot edustivat kuntaa, valtiota ja rahoitusalaa, mutta heidän nimensä olivat sellaisia kuin Maire, Topi, "ystävä Savosta", Peltola ja Talousneuvos.

"Näiden kirjoittajien ja vanhuksen välille rakentui hyvin manipulatiivinen vuorovaikutussuhde. Viesteissä mentiin henkilökohtaiselle alueelle. Viranomaiset yrittivät auttaa, mutta sukulaiset mustamaalattiin: he kärkkyvät vain perintöä."

Tekstien maailma oli salamyhkäinen ja korruptoitunut. Oli voitelurahoja, lahjoja ja salaisia kirjekuoria. Henkilöt myös korostivat viesteissään sitä, miten paljon vaivaa he olivat nähneet vanhuksen eteen.

Manipulatiivisesti suuntautunut vuorovaikutus, Tiililä kirjoitti raporttiinsa.

Kun tekstianalyysin ensimmäinen vaihe oli valmis, Tiililä teki arvion siitä, miten todennäköistä on, että tekstit on kirjoittanut sama henkilö.

Todennäköistä on, kuului arvio. Samankaltaisuuksia oli paljon, ja ne olivat silmiinpistäviä.

Huhtikuussa 2014 Ulla Tiililä todisti oikeudessa Powerpoint-esityksen kera. Toukokuussa 2014 Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi Danhammerin vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen, 60 tunniksi yhdyskuntapalveluun sekä maksamaan korvausta taloudellisesta vahingosta 276 895 euroa.

Danhammer valitti tuomiosta, ja tapaus ratkaistiin juhannuksen alla hovioikeudessa. Se piti tuomion muuten ennallaan, mutta poisti yhdyskuntapalvelun. Tuomio lieveni, koska Danhammer oli tunnustanut teot toukokuun lopussa.

Syyttäjä Kari Frilanderin mukaan Tiililän tekstianalyysi oli lopulta ratkaiseva tuomion kannalta.

Tiililä itse korostaa toistamiseen, ettei lingvistin tehtävä ole ottaa kantaa syyllisyyteen. Hän vain osoitti, että kirjeet ovat todennäköisesti samasta kynästä. Hänen alaansa ovat tekstit, ei poliisityö.

"Virkatutkimuksenikin liittyy arkaluontoisiin teksteihin. Siinä on aina materiaalia, jossa on peitetty tunnistetiedot. Ei minun tarvitse niitä tietää."

Nuorena tyttönä Ulla Tiililä opiskeli aluksi yliopistossa saksaa, äitinsä äidinkieltä. Opinnot keskeytyivät, kun äiti joutui auto-onnettomuuteen. Elämä seisahtui. Vaikka isä oli juristi ja äiti rattijuopon selvä uhri, paperisota viranomaisten kanssa oli hurja.

Oikeuden saaminen asiassa oli vaikeaa.

Tiililä kiinnostui silloin siitä, miten viranomaiset käyttävät kieltä. Hän palasi yliopistolle ja vaihtoi saksan suomen kieleen.

"Muistan hetken, jolloin tajusin, että virkakielen suurin ongelma ei ole se, että termit tai virkerakenteet ovat hankalia – hankala on koko asiointiprosessi: ihmisten roolit ja vuorovaikutuksen sävy."

Tiililä teki gradunsa viranomaisten ja kansalaisten dialogista. Aineistona oli vammautuneiden ihmisten kirjeitä viranomaisille. Väitöskirja käsitteli kunnallisia vammaispalvelupäätöksiä.

"Mä olen etuuspäätösfriikki", hän sanoo. "Melkein itkettää, kun saan hyvin perusteltuja päätöksiä eteeni. Kykenen liikuttumaan Kelan päätöksistä."

Tiililän mukaan kieltä ei pitäisi väheksyä, koska se on vallan keskeinen työkalu. "Aivan kaikki" pyörii kielen ja tekstien ympärillä.

"Virastot on läpikotaisin organisoitu tekstien tekemistä varten! Ja jos niissä teksteissä on vikaa, niin se vika on prosessissa, ihan kuin tehtaassa. Jos hallintoa haluttaisiin tehostaa, se tapahtuisi tehokkaimmin näihin tekstiprosesseihin keskittymällä."

Tähän pyritään myös Kotuksen virkakielikampanjassa, jota Tiililä kollegoineen paraikaa vetää. Mukana on nyt kuusi pilottivirastoa, ja onnistumisista on esimerkkejä. Kun esimerkiksi Maahanmuuttovirastossa parannettiin yhden osa-alueen viestintää, asiakaspuhelut vähenivät noin viidestä tuhannesta runsaaseen tuhanteen.

Rahaa säästyy, mutta ennen kaikkea kieltä pitää Tiililän mielestä parantaa siksi, että se on oikein.

"Toivoisin, että ihmiset eivät eksyisi byrokraattiseen viidakkoon. Että ihmisille kuuluvat etuudet eivät jäisi saamatta. Paljon puhutaan etuuksien väärinkäytöstä, mutta kokemukseni on, että ennemminkin sellaisia etuuksia jää saamatta, jotka ihmisille kuuluisivat."

Forensinen kielentutkimus on Suomessa nyt nousussa. Tiililä kertoo tekevänsä alan lausuntoja muutenkin kuin poliisin toimeksiannosta.

"Siviilijuttuja, joita kuitenkin myös pidetään forensisena kielentutkimuksena", hän selittää.

Tyypillinen tapaus on sellainen, jossa kansalainen kokee tulleensa kaltoin kohdelluksi viranomaisten taholta: päätösten perustelut ovat puutteellisia, esimerkiksi.

"Yleensä löydän näiden ihmisten materiaaleista selkeitä epäkohtia: kieli on oikeasti sellaista, että ei maallikon voi olettaa sitä ymmärtävän."

Ihmiset liittävät sitten lingvistin lausuntoja muutoksenhakupapereihin ja valituksiin, osa menee oikeusasiamiehelle asti.

"Jotkut ovat todella epätoivoisia, ja ehkä vähän yllättäen kielentutkija pystyy tarjoamaan valoa tunnelissa tai jonkinlaista lohtua, kun joku pystyy osoittamaan kokemuksille perää."

Maailmalla forensinen lingvistiikka on merkittävä ala. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on kokonaisia forensiseen lingvistiikkaan keskittyviä yrityksiä ja kielentutkijoita työskentelee vakituisesti poliisin ja FBI:n palveluksessa.

Täällä lingvisti oikeuden palveluksessa on vielä harvinaisuus. Tiililän viiden viime vuoden toimeksiannot voidaan laskea yhden käden sormilla.

Miltä Kotuksen tutkijasta tuntui, kun hän kuuli, että teksteissä seikkaillut Danhammer oli tunnustanut rikokset?

"Olihan sekin toki jännittävää", Tiililä sanoo vienosti hymyillen. Hän järjestelee värikoodeilla merkattuja papereitaan muovitaskun sisään.

"Mutta niin kuin yleensäkin, ihminen yrittää pitää virkaroolin ja villin ja kiihtyvän minänsä tasapainossa."

Anu Silfverberg, teksti
Jukka Gröndahl HS, kuva

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat