Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salakuljettajia, hyeenoja, ryöstöjä ja toivoa – pitkä tie Eurooppaan

Eritrealaisen Kidanen vaarallinen matka Eurooppaan alkoi arkisesti, kun hän astui bussiin kotikaupungissaan.

Ann-Mari Huhtanen
Aapo Huhta

Kun ihminen aikoo paeta kotimaastaan, mitä hän tekee viimeisenä päivänään ennen lähtöä?

Ostaa bussilipun, odottaa lähtöä yksin huoneessaan, eikä puhu kenellekään.

Eritrealaisen Kidanen viimeinen päivä kotimaassaan oli kolme vuotta sitten. Aamukolmelta 14. heinäkuuta 2012 hän pakkasi mukaansa John Powellin kirjan Fully Human, Fully Alive ja valkoisen papin kaavun.

Sitten Kidane suuntasi Asmaran keskustassa olevalle kirkolle, jolta bussi Eritrean ja Etiopian rajalle lähti.

15 päivää aiemmin hän oli valmistunut Asmaran katolisesta instituutista, jossa oli opiskellut seitsemän vuotta filosofiaa ja teologiaa. Kidanesta piti tulla pappi, mutta vuotta ennen loppukokeita hän oli riitaantunut papiston kanssa. Nyt ainoa, mikä häntä odotti, oli sotilaan ura.

Kidanen oli paettava.

Tilaisuus tuli, kun Menekuseyton rajakylässä pidettiin juhlat piispa Abume Fkrea Maryam Hagosin kunniaksi. Oppilaitos järjesti opiskelijoilleen sinne kuljetuksen. Kun bussi kaarsi etelään kohti rajaa, taakse jäi kaikki se, minkä Kidane oli tuntenut 27 vuotta.

Kidane ei ollut kertonut perheelleen tai tyttöystävälleen mitään, sillä se olisi voinut vaarantaa heidät tai suunnitelman. Kidanen mukaan hallituksen tiedustelupalvelun korvat ovat kaikkialla. Vanhempia, jotka ovat keränneet lapselleen rahaa matkaa varten tai edes tienneet siitä, on vangittu. Joidenkin paenneiden perheiltä on viety oikeus omistaa maata.

Kun bussi saapui alkuillasta kylään, Kidane lähti tutkimaan ympäristöä. Tuolla, vuoren alaosassa partioivat eritrealaissotilaat. Tuolla peltojen takana olivat etiopialaissotilaat. Ainoa vaihtoehto olisi pyrkiä joenvartta ylös vuorelle ja kiertää sitä kautta Etiopiaan, hän päätteli.

Kun muut suuntasivat yöllä rukouskellojen kutsumina kirkolle, Kidane ja Dave, sattumalta tavattu opiskelukaveri, jonka hän oli maanitellut mukaansa, lähtivät rämpimään vuorta kohti.

Oli mennyt vain puoli tuntia, kun taivaalle ilmestyi valopilareita.

Eritrealaissotilaat olivat kai havahtuneet koirien haukuntaan, ja nyt he kulkivat taskulamppujen kanssa alle kilometrin päässä heistä.

Dave panikoi ja alkoi sättiä Kidanea. "Sait minut ongelmiin", hän vaikeroi.

Mutta takaisin ei ollut paluuta. Jos he kääntyisivät ja heidät nähtäisiin kylän ulkopuolella, lopputulos olisi varma: vankila.

Kaverukset syöksyivät pimeässä kasvillisuuden sekaan, jossakin korkealla vuorenrinteellä ulvoi hyeena. Pensaiden piikit painuivat lihaan, kun Kidane yritti painautua lähemmäs maata. Hän pelkäsi kiinnijäämistä, mutta sitäkin hirvittävämpi ajatus oli, että hän joutuisi jäämään kotimaahansa.

Ainoa suunta oli Eurooppa.

Kidane ei ole ainut pakolainen Saharan eteläpuolisesta Afrikasta, joka on lähtenyt riskialttiille matkalle Saharan autiomaan halki ja Välimeren yli. Käynnissä on modernin ajan suurin muuttoliike ja pahin pakolaiskriisi sitten toisen maailmansodan. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan kodistaan paenneiden määrä on noussut 60 miljoonaan.

Eritrea itsenäistyi Etiopiasta 1990-luvun alussa. Se on kuuden miljoonan asukkaan valtio Afrikan sarvessa ja vain yksi niistä maista, joista paetaan vainon, köyhyyden ja konfliktien vuoksi.

YK:n mukaan joka päivä 5 000 eritrealaista pakenee maasta. Viime vuoden puoliväliin mennessä kaiken kaikkiaan jo lähes 360 000 eritrealaista oli paennut kotimaansa sortoa, presidentti Isaias Afwerkin hallintoa ja sen diktaattorimaisia otteita.

Pienestä väkiluvusta huolimatta eritrealaisista on kahdessa vuodessa tullut syyrialaisten jälkeen toiseksi suurin pakolaisryhmä Euroopassa. UNHCR:n mukaan viime vuonna lähes 48 000 eritrealaista haki Euroopasta turvapaikkaa.

Kesäkuussa julkaistu YK:n raportti Eritrean tilanteesta on karmivaa luettavaa: Maassa ei ole toimivaa lainsäädäntöä eikä itsenäistä mediaa.

Ihmisiä voidaan pidättää tai vangita mielivaltaisesti, ilman oikeudenkäyntiä, tai lähettää asepalvelukseen määrittämättömäksi ajaksi.

Ihmisiä katoaa jäljettömiin, jotkut lopullisesti. Osa joutuu pakkotöihin, osa kidutetuiksi.

Eritrealainen Kidane kuvasi salaa kännykällä pakomatkaansa Eurooppaan
Eritrealainen Kidane kuvasi salaa kännykällä pakomatkaansa Eurooppaan
Italialainen Romina Vinci ja suomalainen Ella Kiviniemi kohtasivat Kidanen vastaanottokeskuksessa Tanskassa ja kuvasivat hänestä lyhytdokumentin.

"Meillä olisi kaikkea: maata, kultaa ja ihmisiä, jotka tekisivät kaikkensa kotimaansa puolesta", Kidane sanoo.

"Mutta jos johtamistapa on korruptoitunut, kaikki romahtaa. Meillä ei ole sijoittajia, ei kunnollista koulutusta, ei mitään. Ongelma on hallinto ja presidentti, joka taistelee kansaansa vastaan."

Kidane asuu nykyään Ikastissa Keski-Jyllannissa. Tanska myönsi hänelle turvapaikan kesäkuussa.

Kaikki Kidanen kertoma tukee YK:n raporttia. Kidanen mukaan Eritrean hallinto toimii hienovaraisesti. Se tietää, miten tappaa tai vangita niin, etteivät ulkopuoliset huomaa. Jos ihmiset protestoivat, heidät laitetaan rekkoihin ja viedään pois.

Kidanen mukaan kaksi hänen veljistään ja sisar ovat olleet vankilassa. He olivat jääneet kiinni yrittäessään paeta maasta. Nykyään veljet asuvat Israelissa, sisko on Sveitsissä.

Kidane kertoo osaavansa nimetä yli 30 vankilaa. Hänen mukaansa osa on rakennettu piiloon Italian siirtomaavallan perua oleviin maanalaisiin vesisäiliöihin. Ja jos et ole vankilassa, olet armeijassa.

Libyalaiset salakuljettajat täyttävät huonokuntoiset kalastaja-alukset aivan liian täyteen. Kuva on kuvakaappaus Todistaja-verkkodokumentista.
Libyalaiset salakuljettajat täyttävät huonokuntoiset kalastaja-alukset aivan liian täyteen. Kuva on kuvakaappaus Todistaja-verkkodokumentista.

Kun vaihtoehtoina on kaksi hengenvaarallista asiaa – matka tai paikalleen jääminen –, moni valitsee sen, johon liittyy pienikin toivo. Koska maasta poistuminen on laitonta eikä viisumeja Eurooppaan saa helposti lähivaltioistakaan, on tukeuduttava eritrealaisiin, sudanilaisiin ja libyalaisiin salakuljettajiin.

Riskit kyllä tunnetaan.

"Suurin osa perheistä on menettänyt jonkun matkalle lähteneen. Kaikilla on sukulainen tai naapuri, jonka lapsi on hukkunut Välimereen", Kidane kertoo.

Hänellä se oli serkku, joka Kidanen mukaan hukkui vuonna 2013 Lampedusan edustalla yli 300 eritrealaisen joukossa.

Välimeri on vaarallisin kaikista merireiteistä. Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n mukaan Välimerellä kuoli viime vuonna joka päivä 9 ihmistä.

Viidentoista viime vuoden aikana jo lähes 30 000 on hukkunut yrittäessään meren yli.

"Sanomme silti, että pimeässä on aina etsittävä valoa. Maahan jääminen on riski, matka on riski, mutta sen etu on, että jos selviät, moni asia muuttuu edes jollain lailla paremmaksi. Jos häviät, se kuuluu elämään. Eritreassa sen sijaan olet ikuisesti aavikolla."

Kuten matkan riskit, eritrealaiset tietävät Kidanen mukaan myös sen, että Eurooppa on kaukana paratiisista.

Eritrealainen Merhawi, johon Kidane tutustui Saharan aavikolla, ei selvinnyt Välimeren ylityksestä. Kuva on kuvakaappaus Todistaja-verkkodokumentista.
Eritrealainen Merhawi, johon Kidane tutustui Saharan aavikolla, ei selvinnyt Välimeren ylityksestä. Kuva on kuvakaappaus Todistaja-verkkodokumentista.

Sotilaiden taskulamput eivät osuneet Kidaneen ja Daveen. Seuraavana aamuna, käveltyään yli seitsemän tuntia, he olivat Etiopian puolella. Kalkkikivi oli ollut liukasta, mutta toisiaan nostelemalla ja ruohoihin tarrautumalla he olivat saaneet hilattua itsensä vuoren harjalle.

Sebéan kaupunkiin tullessaan heidän jalkansa olivat verillä, joten ensimmäisenä he suuntasivat joelle peseytymään. Siellä he tapasivat joukon etiopialaismiehiä, joilta saivat kengät. Kidanella oli jalassaan pelkät sukat, sillä hän oli antanut omansa Davelle, jonka kengät olivat tippuneet kiivetessä. Naiselta, joka letitti joella hiuksia, he saivat vettä. Sitten etiopialaiset opastivat heidät poliisiasemalle.

Seurasi kuulusteluja ja kuljetuksia asemalta ja kaupungista toiseen. Kolmen päivän päästä tästä Kidane oli kuitenkin jo YK:n pakolaisleirillä Adi Harushissa.

Dave oli jäänyt Adigratin kaupunkiin, sillä häntä epäiltiin vakoojaksi. Se, ettei katolisessa koulussa opiskellut Dave ollut joutunut käymään armeijaa, herätti epäilyksiä.

Meni viikko, ja Dave saapui leirille hakattuna ja potkittuna. He olivat nyt ehkä turvassa, mutta helpotusta 30 000 pakolaisen leiri ei tuonut. Ruokaa oli liian vähän, melua ja traumatisoituneita ihmisiä liian paljon.

Euroopassa pakolaiskysymyksestä nähdään usein vain yksi puoli: jatkuva virta meren yli. Tosiasiassa suurimman taakan pakolaiskriisistä kantaa Afrikan manner itse: Kenia ja Etiopia majoittavat talouteensa nähden toiseksi ja kolmanneksi eniten pakolaisia maailmassa. Kymmeniä tuhansia suuntaa valtioihin, joiden pakolaismäärä on ennestään suuri – ja samojen valtioiden asukkaita lähtee pakolaisina muualle.

Kansainvälinen yhteisö on antanut melko vähän apua pakolaisia majoittaville valtioille. Leirit ovat alirahoitettuja, YK:n humanitaarisen avun vetoomukset kaikuvat kuuroille korville.

Aapo Huhta HS
Tanska myönsi Kidanelle turvapaikan kesäkuussa, yhdeksän kuukauden odotuksen jälkeen.
Tanska myönsi Kidanelle turvapaikan kesäkuussa, yhdeksän kuukauden odotuksen jälkeen.

"Nukut, nouset. Nukut, nouset. Ja odotat, odotat vain. Sitä ei voi kutsua edes turhautumiseksi, se on enemmän", Kidane kuvailee kuukausiaan leirillä.

Pakolaisstatus Etiopiassa ei takaa paljoa. Töitä ehkä saisi, mutta haavoittuvassa asemassa olevia käytetään usein hyväksi ja palkat ovat kiskurimaisia. Siksi moni suuntaa Etiopiasta Etelä-Sudaniin ja sieltä Libyaan.

Kidanekin lähti, vietettyään ensin parisen kuukautta pääkaupungissa Addis Abebassa enonsa luona. Rahat matkaan hän sai Israeliin paenneelta veljeltään. Dave jäi pääkaupunkiin.

Salakuljettajat, jotka veisivät Kidanen Toyota Land Cruiserilla rajan yli Etelä-Sudaniin, löytyivät muilta eritrealaisilta kysymällä. Kidanen mukaan matkan järjestäjä oli eritrealainen, joka etsi käsiinsä etiopialaisen, jolla oli hommaan soveltuva auto. Voitot he jakoivat puoliksi, rikkaat miehet.

Etiopiassa, Sudanissa tai Libyassa salakuljettajat eivät pahemmin piilottele. Facebookista löytyy jopa sivuja, joilla kerrotaan avoimesti hinnoista ja lähtöpaikoista. Niille salakuljettajat lataavat päivittäin tietoja lähtöajoista ja sääolosuhteista. Monet sivuista ovat keränneet kymmeniätuhansia tykkäyksiä.

Matka Etiopiasta Etelä-Sudaniin maksoi 700 dollaria, mutta Kidane tietää hintojen kaikilla reittiosuuksilla sittemmin nousseen. Hinnat vaihtelevat salakuljettajaryhmästä, matkustajien kansallisuudesta ja reitistä riippuen parista sadasta tuhansiin dollareihin. Kansainväliseltä salakuljettajaverkostolta voi nyt myös ostaa koko matkan lähtömaasta Eurooppaan.

Vuoden 2013 tammikuun alussa, matkustettuaan viisi kuusi päivää sateessa maastoauton lavalla, välillä kävellen ja poliiseja rakennuksissa piilotellen, Kidane ja noin 20 muuta eritrealaista saapuivat Jubaan Etelä-Sudaniin.

Ainoa ajatus oli ollut: pääsemmekö rajan yli? Nyt se oli: mistä saamme töitä?

Jubassa Kidane vietti lähes puolitoista vuotta. Hän asui ystäviensä luona, vuokrasi varaston, josta möi tukkutavaraa, ja puhui tyttöystävänsä kanssa puhelimessa viikoittain.

Tuona aikana hän matkusti myös Burundiin Juban suurlähetystön myöntämällä passilla ja yritti löytää laillista keinoa tulla Eurooppaan. Belgian suurlähetystö kuitenkin hylkäsi viisumihakemuksen kahdesti, Kidane kertoo.

"En tiedä tarkkaa syytä sille, miksi hakemukseni hylättiin."

Aapo Huhta HS
Jos Tanska ei olisi myöntänyt turvapaikkaa, Kidane olisi hyväksynyt sen. "Olisin palannut kotimaahan taistelemaan hallintoa vastaan. Ensin minut olisi toki laitettu vankilaan, koska pakenin. Ja sen jälkeen armeijaan, kuten kaikki muutkin."
Jos Tanska ei olisi myöntänyt turvapaikkaa, Kidane olisi hyväksynyt sen. "Olisin palannut kotimaahan taistelemaan hallintoa vastaan. Ensin minut olisi toki laitettu vankilaan, koska pakenin. Ja sen jälkeen armeijaan, kuten kaikki muutkin."

Belgian Bujumburan suurlähetystö ei luovuta tietoa viisumihakemuksista ulkopuolisille, joten syytä ei voi selvittää.

Kun Etelä-Sudanin kriisi syveni, Kidane alkoi suunnitella matkan jatkamista. Jo tätä ennen Jubassa oli ollut rauhatonta. Ihmishenki oli halpa, lähes joka päivä Kidane kuuli jonkun eritrealaisen kuolleen. Hänetkin ryöstettiin useita kertoja.

Poliisille ei Kidanen mukaan kannattanut mennä: laittomasti maassa olevat voidaan lähettää takaisin Eritreaan.

"Ei ollut mitään viimeistä pisaraa. Oli vain sarja hirveitä tapahtumia", hän selittää päätöstään jatkaa eteenpäin.

Joten jälleen kerran Kidane lähti matkaan – tällä kertaa tavararekan kyydissä Khartumiin Sudaniin. Siellä hän järjesteli 1 650 dollaria maksavaa matkaansa kuukauden päivät.

Ja sitten, 13. heinäkuuta 2014, saapui ensin tekstiviesti, sen jälkeen kyyti lastauspaikkaan ja alkoi matkan toiseksi vaikein osuus Saharan halki Libyaan.

Hiekka tunki nenään ja suuhun, kun libyalaiset salakuljettajat kaahasivat dyyniltä toiselle. Kidane ja avolavan reunoilla istuvat miehet puristivat auton laitoja. He olivat köyttäneet itsensä vaatteilla kiinni toisiinsa. Naiset ja lapset, jotka oli sullottu keskelle, huusivat ja itkivät, jotkut mumisivat kipujaan puolihorroksessa.

Välillä joku tippui. Silloin kaikki huusivat "ooo", kunnes auto pysähtyi ja pudonnut nostettiin takaisin kyytiin.

Kaksi päivää tätä ennen salakuljettajat olivat pakanneet Kidanen ja 110 muuta ihmistä rekkaan kuin tavarat. Tila oli niin pieni ja ihmismäärä niin suuri, että joka puolella oli ollut ihmisjäseniä.

Jalkoja ei voinut liikuttaa, ja jos jostain ihmismassan alta oli onnistunut löytämään vettä, ihmissuut ympärillä avautuivat kuin linnunpoikasten nokat. Ja sitä ihmiseritteiden hajua. . .

Tsadissa sudanilaiset salakuljettajat vaihtuivat libyalaisiin ja rekka avolava-autoihin. Kun autot lopulta pysähtyivät Libyassa, matkustajat olivat valvoneet neljä vuorokautta putkeen ja syöneet viimeksi kaksi päivää aiemmin. Tavaroita heillä ei enää ollut, sillä salakuljettajat olivat heittäneet ne aavikolle.

Kuukauden Kidane ja muut viettivät jonkinlaisessa kontissa, johon oli tehty reikiä. Ulos ei nähnyt, mutta salakuljettajat kutsuivat paikkaa Islaviaksi. Paikkaa ei löydy kartalta. Ehkä se oli Zawilah?

Päivästä toiseen he söivät pastaa, päiväannos noin kahdeksan lusikallista. Vettä oli vähän. Öisin he kuuntelivat taisteluiden ääniä ja nukkuivat lusikassa pitkissä riveissä. "Cordello, sleep cordello", salakuljettajat huusivat iltaisin. Järjestystä.

Sitä salakuljettajat hakivat myös hakkaamalla ihmisiä puukepeillä ja metalliputkilla.

Salakuljettajiin Kidane suhtautuu ristiriitaisesti. Ilman heitä hän ei olisi päässyt minnekään, mutta heidän julmuuttaan ei voi hyväksyä. Salakuljetusta pitäisi suitsia, mutta mitä se lopulta ratkaisisi? Ei itse ongelmaa, joka on lähtömaissa.

Vaikka ei siltä kuulosta, Kidanella oli ollut tähän mennessä paljon onnea. Jokaisella matkalla joku kuolee.

Kontissa ihmiset kertoivat esimerkiksi Saharassa sattuneesta auto-onnettomuudesta. Yksi autoista ei ollut päässyt dyynin huipulle vaan luisunut takana tulevan päälle.

Seitsemän naista kuoli. Ruumiit jäivät aavikolle, sillä kenelläkään ei ollut voimia kaivaa kuoppaa.

Tapaturmaisista kuolemista sekä ampumisista on raportoitu myös Amnestylle ja YK:n pakolaisjärjestölle.

Salakuljettajat saattavat myös kiristää lisää rahaa aavikolla. Ihmisiä kidnapataan. Pakolaisten ja siirtolaisten perheiltä vaadittavat lunnaat liikkuvat 200 ja 8 000 dollarin välillä. Niiden maksaminen ei ole vapauden tae, sillä pakolaiset voidaan silti myydä rikollisjoukoille.

Jotkut taas ovat Libyaan tultuaan joutuneet pakkotyöhön maatiloille ja rakennustyömaille, järjestöt ovat raportoineet.

Myös Kidane kuuli Libyassa ollessaan kiristyksestä, jälleenmyynnistä ja pakkotyöstä.

"Olet kuin omaisuutta, jota voidaan vaihtaa", Kidane kuvailee.

Tulijat ovat Libyaan saavuttuaan motissa, sillä ympärysvaltiot Algeria, Tunisia ja Egypti ovat kiristäneet rajavalvontaansa ja viisumivaatimuksiaan. Epävakaa Libya on edelleen tärkein kauttakulkumaa meren yli Eurooppaan, koska reitti on niin vakiintunut.

Kun maareitit ovat tukossa, Välimerestä on tullut monelle ainoa reitti ulos.

Elokuussa 2014 Kidanen matka jatkui, tällä kertaa seitsemisen tuntia säiliöautossa Misrataan. Matkustajat jätettiin hylätylle, kaatopaikkana käytetylle tehdasalueelle. Alueella sai liikkua vapaasti; salakuljettajat olivat jo saaneet rahansa.

Näennäisestä vapaudesta oli vähän iloa. Vielä edellisessä paikassa, siinä kontissa, ihmiset olivat joskus jopa vitsailleet. Yksi hupailun aihe oli Facebook. Koska vaatteet olivat täynnä kirppuja, aamuisin he istuivat vierekkäin ja nitistivät kilvan pirulaisia. Sitä kutsuttiin facebuukkaamiseksi.

"Kun tapoin yhden ja vieruskaveri vastasi siihen tappamalla toisen, ikään kuin kommunikoimme. Jos näimme jonkun tekevän tätä yksin, sanoimme että aaa, olet kiireinen Facebookin kanssa", Kidane kertoo ja nauraa.

Muuten keskustelut koskivat rahaa. Se oli heikko turva, mutta edes jonkinlainen tae hengissä pysymiselle. Saithan maksettua, kaikki kyselivät toisiltaan.

Kun on nälkäinen, likainen, heikko ja väsynyt, luulisi, että sitä hakisi voimaa menneestä tai tulevasta. Mutta ne hämärtyvät. Jäljellä on nykyhetki ja seuraava raja, jonka turvallista ylitystä öisin rukoilet.

Nyt suurin osa sadoista ihmisistä vain nukkui tai makasi hiljaa. Voimia ei enää ollut, osa oli selvästikin sairaita.

Kun tehdasalueella oli kulunut neljä päivää, saapuivat salakuljettajat, jotka veisivät Kidanen lopulta Välimeren yli 1 650 dollarilla. He lastasivat ihmiset tavararekkaan, peittivät heidät ja sitoivat peitteen ympärille köyden. Jos miliisi pysäyttäisi matkalla Tripoliin, he voisivat väittää kuljettavansa heinäpaaleja. Viimeiset viikot he viettivätkin heinäladossa.

Lopulta 14. syyskuuta 2014, yli kahden vuoden matkanteon jälkeen, alkoi Kidanen matka Eurooppaan. Yön turvin ihmiset vietiin jonnekin rannikolle Tripolin lähellä ja pienillä veneillä vanhaan, huonokuntoiseen kalastaja-alukseen.

Eritrealaiset pakotettiin kannen alle ruumaan, kahteen kerrokseen. Syyrialaiset matkustajat salakuljettajat ohjasivat kannelle. Järjestöjen mukaan nämä maksavat usein ylimääräistä "turvallisemmasta matkasta".

Pelastusliivejä ei ollut, ja 750 ihmistä yhteen veneeseen oli aivan liikaa. Lisäksi libyalainen kapteeni menetti kurssin eikä löytänyt kansainväliselle merialueelle. 17 tunnin jälkeen yksi syyrialaisista otti aluksen haltuunsa ja korjasi kurssin Italian laivastolta saamiensa koordinaattien avulla.

Koko tämän ajan Kidane oli istunut toisessa kerroksessa kalansäilytyslaatikossa. Ruumassa ei ollut tarpeeksi happea ja ihmiset hikoilivat ankarasti. Kivut ovat vain tilapäisiä, hän hoki ja hellitteli ajatusta rantaan pääsemisestä.

Vielä alkumatkasta alapuolelta oli kuulunut huutoja ja itkua, mutta ne olivat tauonneet. Jossain vaiheessa Kidane heräsi horroksestaan ja alkoi muiden kanssa kantaa tiedottomassa tilassa olevia kannelle, vaikka osa siellä olleista ihmisistä yritti estellä.

Aapo Huhta HS
Kidane puhuu puhelimessa tyttöystävänsä kanssa, joka on vastaanottokeskuksessa Saksassa. He soittelevat toisilleen päivittäin ja haaveilevat naimisiinmenosta, koska silloin tyttöystävä voisi muuttaa Kidanen luo Tanskaan. Pari tapasi Eritreassa kirkossa ja on ollut toisistaan erossa vuosia.
Kidane puhuu puhelimessa tyttöystävänsä kanssa, joka on vastaanottokeskuksessa Saksassa. He soittelevat toisilleen päivittäin ja haaveilevat naimisiinmenosta, koska silloin tyttöystävä voisi muuttaa Kidanen luo Tanskaan. Pari tapasi Eritreassa kirkossa ja on ollut toisistaan erossa vuosia.

Kun oli mennyt kaksi päivää, Italian laivasto löysi heidät. Kapteeni, joka oli aikonut karata toisen veneen avulla, jäi kiinni.

Syntyi sekasorto. Ihmiset tuuppivat toisiaan, ryntäsivät toiselle puolelle kantta, ja laiva kallistui uhkaavasti. Kaikki halusivat mahdollisimman pian pois veneestä.

Meni tunteja, ennen kuin kaikki oli saatu italialaisalukseen. Kidane oli viimeinen. Numero 989.

Aluksessa oli jo ennestään merestä poimittuja pakolaisia. Selässään Kidane kantoi säkkiä, jossa olisi ollut numero 990. Jo ennen laivamatkaa heikossa kunnossa ollut eritrealainen Merhawi, johon Kidane oli tutustunut jo aavikolla, ei selvinnyt.

Ensimmäisenä laivaan päästyään Kidane pesi kätensä. Pois kuolemanhaju, pois ruumiinnesteiden pisteliäs tuoksu. Sitten hän ei ajatellut enää mitään.

Syyskuun 18. päivänä 2014 he olivat Euroopassa. Mare Nostrum -alus jätti heidät kyydistä jossain päin Italian rannikkoa. Siellä heidät opastettiin busseihin, jotka matkaisivat johonkin jo täpötäysistä vastaanottokeskuksista.

Se tarkoittaisi sormenjälkien ottamista. Siksi Kidane karkasi pysähdystauolla. Hän halusi päästä Skandinaviaan, mihin tahansa noista uutiskuvista tutuista maista, joissa ihmisillä on rauha, eivätkä he uhkaa toisiaan.

Hän oli koko ajan tiennyt, ettei elämästä Euroopassakaan tulisi helppoa, mutta vasta Roomassa leipäjonossa olevia ja kadulla nukkuvia ihmisiä katsoessaan hän tajusi sen todella.

Kuuden päivän, autokyydin, Roomassa ystävän luona nukuttujen öiden, viiden junan ja Saksassa poliisin pakoilun jälkeen hän oli Kööpenhaminassa. Öinen kaupunki ei näyttänyt miltään, Kidane ei tuntenut enää mitään.

Yhdeksän konemaisen ja neljässä eri vastaanottokeskuksessa vietetyn kuukauden jälkeen Tanska toivottaisi hänet tervetulleeksi. Mutta matkalla koetut pelot ja kauheudet kertautuisivat pakonomaisesti mielessä ja tunkeutuisivat välähdyksinä arkiaskareiden lomaan vielä pitkään.

Missään tapauksessa matka ei ollut ohi.

 

 

Kidane odottaa tällä hetkellä passin ja muiden dokumenttien saamista, jotta voisi matkustaa Saksaan tapaamaan tyttöystäväänsä. Tämä lähti matkaan kaksi vuotta Kidanen jälkeen. Myös tyttöystävä yritti tulla Tanskaan, mutta päätyi vastaanottokeskukseen Saksaan.
Kidane haaveilee, että he voisivat mennä naimisiin, elää Tanskassa ja perustaa perheen. Elokuussa Kidane jatkaa kieliopintojaan. Hän toivoo vielä joskus opiskelevansa johtajuutta sekä valtiotieteitä ja voivansa vielä jonain päivänä tehdä jotain eritrealaisten ja muiden afrikkalaisten hyväksi.
Tällä hetkellä hän täyttää päivänsä lukemalla filosofiaa ja elämäntapaoppaita, käymällä kirkossa ja auttamalla ystäviään, jotka eivät ole vielä saaneet turvapaikkaa. Kidane kaipaa kotimaataan ja kulttuuriaan joka päivä.
 

Kirjoituksen tiedot perustuvat Kidanen haastatteluun sekä Kidanen tapauksesta tehtyihin Tanskan maahanmuuttoviraston asiakirjoihin, jotka pohjautuvat Kidanen haastatteluihin sekä viranomaisselvityksiin. Näiden lisäksi jutussa on käytetty lähteinä useita IOM:n, YK:n, UNHCR:n ja Amnestyn raportteja. Kidanen sukunimeä ei julkaista turvallisuussyistä.
 

Kuuntele tarkka reittikuvaus Kidanen kertomana osoitteessa hs.fi.

Ann-Mari Huhtanen HS, teksti
Aapo Huhta HS, kuvat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat