Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko light-juoma sokerista virvoitusjuomaa vaarallisempaa?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi. Osoite: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85, 00089 Sanoma. Sähköpostiosoite: hs.torsti@hs.fi tai hs.sisko@hs.fi.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Viime palstalla oli puhetta tuhkauurnista. Jyrki Jortikka halusi kertoa, että yksi mahdollisuus on myös lainata hautaustoimistosta tai hautausmaalta uurna, josta tuhkat sitten lasketaan kuoppaan tai mereen. Lainauurnan käyttö on ekologista ja taloudellista, Jortikka huomautti.

Ja sitten uusiin kysymyksiin.

Meillä on mökillä lähes 100 vuotta vanha kivetty kaivo. Kaivon syvyys on 4,6 metriä ja vettä on pohjalla 1,5–2,5 metriä. Nyt olen alkanut ihmetellä, miten kaivo on aikoinaan pystytty tekemään. Eikö vesi ala nousta heti kun kaivaus ehtii vesisuoneen saakka? Kiveys on kuitenkin pohjaan saakka.

– Terttu Soininen 

Tikkaremmistä löytyy toki myös kaivontekijä, jolla on kaikenlaisista kaivoista vuosikymmenien kokemus. Hänen mukaansa kaivojen kaivaminen ja kiveäminen vesisuonen alapuolelle ei ollut harvinaista, vaikka vaatikin sisua ja työvoimaa.

Yleensä vesi valuu kaivoon hitaasti tihkumalla. Kaivamisen aikana tihkunut vesi on ehditty hyvin äyskäröidä sankoihin ja nostaa pois häiritsemästä. Mikäli vesisuoni on ollut poikkeuksellisen runsas, on veden poistamiseen voitu tarvita pumppua. Yhtä kaikki, vesi on poistettu ja töitä on jatkettu.

Kaivaminen ja kiveäminen ovat vieneet luultavasti muutaman päivän. Sen jälkeen kaivon on annettu täyttyä.

Kummasta on terveydelle enemmän haittaa, sokerisesta virvoitusjuomasta vai makeutusaineita sisältävästä limsasta? Ennen vanhaan kehotettiin välttämään sokerijuomia, koska niissä on paljon kaloreita ja ne ovat haitaksi hampaille. Painoaan pudottaville jopa suositeltiin kalorittomia light-juomia. Nykyään lehdistä saa lukea kummankin juomatyypin haitallisuudesta. Vesi on toki paras janojuoma. Kohtuudella nautittuna mikään virvoitusjuoma tuskin aiheuttaa valtavaa tuhoa ihmisen elimistössä. Mutta kumpi on terveydelle haitallisempi vaihtoehto?

– Mira

Tikkaremmin ravitsemusasiantuntijan mukaan vastaus on selvä: sokeroitu virvoitusjuoma on keinomakeutettua haitallisempaa. Sokeroitu limonadi on niitä harvoja elintarvikkeita, joiden runsaan käytön on voitu sitovasti osoittaa liittyvän painon nousuun ja kakkostyypin diabetekseen.

Kontrolloiduissa kokeissa, joissa toisille koehenkilöille annettiin sokerillista ja toisille sokeritonta virvoitusjuomaa, nousi sokerillista juomaa nauttineiden paino selvästi enemmän.

Koko väestöä tarkastelevissa tutkimuksissa on välillä saatu tuloksia, joiden mukaan kevytlimonadia nauttivat olisivat keskimäärin painavampia. Tätä voi kuitenkin selittää se, että ylipainoiset siirtyvät kevytlimonadiin yrittäessään hallita painoaan.

Nykytiedon valossa light-juomissa käytetyt makeutusaineet eivät ole vaarallisia. Tikkaremmin asiantuntija muistuttaa kuitenkin, etteivät kevytlimonaditkaan ole terveysjuomia. Myös niiden juomista olisi ihanteellista rajoittaa noin pulloon viikossa, mikä tavallaan tekee tästä pohdinnasta turhaa.

Jos virvoitusjuomaa juo pullon viikossa, on melko samantekevää, onko se makeutettu sokerilla vai ei.

Paistoimme mehiläiskuhnureiden toukkia rasvassa ja söimme ne suurella ruokahalulla. Haluaisin nyt perustaa ravintolan tai muun elintarvikealan yrityksen pohjautuen hyönteisten syöntiin. Onko se sallittua?

– Lierolainen

Torsti on itsekin paistettujen toukkien ystävä. Hyönteisten kaupallinen käyttö elintarvikkeina ei kuitenkaan vielä ole Suomessa sallittua. Linjaus perustuu EU:n uuselintarvikeasetukseen ja komission suosittelemaan tulkintalinjaan.

Mutta hyviä uutisia saattaa olla tulossa. Euroopan unionissa käsitellään parhaillaan uutta uuselintarvikeasetusta, jossa hyönteisten syömiseen todennäköisesti suhtaudutaan aiempaa myönteisemmin. Uuden asetuksen oletetaan valmistuvan kuluvan vuoden aikana.

Sen jälkeen pitää myytäväksi suunnitellut lajit vielä hyväksyttää ihmisravinnoksi soveltuviksi. Hyväksyttämiseen on suunniteltu helpotuksia niille hyönteisille, joiden syömisestä on EU:n ulkopuolella pitkät perinteet.

Vaikka mehiläisten toukat hyväksyttäisiin ravinnoksi, olisi matkassa vielä yksi mutka. Kasvatusolosuhteet pitäisi vielä hyväksyttää elintarviketuotannolle sopiviksi. Toukat eivät esimerkiksi saa sisältää liikaa ympäristömyrkkyjä.

Eli toistaiseksi joudut hetken odottelemaan toukkaravintolasi kanssa. Sitä ennen toukkia voi kyllä vapaasti kasvattaa omaksi ravinnokseen: yksityistä käyttöä asetus ei estä.


Torstin remmi heittää tikkaa myös Facebookissa. Voit osallistua keskusteluun osoitteessa www.facebook.com/torstintikkaremmi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat