Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keski-ikäiset naiset nauravat kohdunpoistolle, kuolemalle ja käsilaukuille

Esikoiskirjailija Kaisa Haatanen on harvinaisuus: keski-ikäinen, huumoria kirjoittava nainen. Hän kutsuu teostaan kalkkunakirjallisuudeksi.

Sunnuntai
 
Aapo Huhta
Aapo Huhta HS
"Keski-ikäisten naisten huumorikirjallisuus puuttuu markkinoilta, joten kaupallinen rako on olemassa", sanoo kustannusalan ammattilainen ja esikoiskirjailija Kaisa Haatanen.
"Keski-ikäisten naisten huumorikirjallisuus puuttuu markkinoilta, joten kaupallinen rako on olemassa", sanoo kustannusalan ammattilainen ja esikoiskirjailija Kaisa Haatanen. Kuva: Aapo Huhta HS

Esikoiskirjailija Kaisa Haatanen on harvinaisuus. Hän on keski-ikäinen nainen, joka kirjoittaa huumoria muille keski-ikäisille naisille. Sellaisia kirjailijoita on Suomessa ja maailmalla vähän – siitäkin huolimatta, että Suomessa kirjoja ostavat enimmäkseen keski-ikäiset naiset.

Fertiilit vuodet – mitä ihmettä niille tapahtui? Se onkin kiperä kysymys, jota on erityisen hyvä pyöritellä päässään pimeinä syysöinä 48-vuotiaana sohvalla sikiöasennossa.

Näin Haatanen kirjoittaa – tai oikeastaan kirjoittaja on hänen esikoiskirjansa päähenkilö Tytti Karakoski.

Haatanen ja Tytti ovat molemmat pian viisikymppisiä naisia, jotka käsittelevät kaupunkilaisen keskiluokkaisen sinkkunaisen arkea. Elokuun alussa ilmestyvä Meikkipussin pohjalta ei kuitenkaan ole tyypillistä sinkkukirjallisuutta.

Tänä vuonna on kulunut kaksikymmentä vuotta Bridget Jonesin ensiesiintymisestä. Hän on kirjailija Helen Fieldingin luoma hahmo, kolmikymppinen lontoolainen sinkkunainen, jonka edesottamuksista kertovat kolumnit ja kirjat aiheuttivat 1990-luvulla valtavan chick lit -innostuksen. Miljoonat nuoret ja nuorehkot naiset ympäri maailmaa alkoivat ahmia teoksia, joissa nuoret ja nuorehkot naiskirjailijat kuvaavat nuorten ja nuorehkojen naispäähenkilöiden elämää.

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin chick litin alkuperäinen kohderyhmä on keski-iässä, mutta vain harva sankari on varttunut lukijoidensa tahdissa. Fielding kirjoitti Bridget Jonesista kolmannen kirjan, jossa päähenkilö on viisikymppinen leski, mutta muuten tarjonta on kovin vähäistä.

Kaisa Haatasella on ratkaisu: kalkkunakirjallisuus, turkey lit, chick litin keski-ikäinen versio.

"Chick lit on naisen puhetta naiselle ja ystävän puhetta ystävälle, siinä on henkilökohtainen sävy. Turkey litissä keski-ikäinen nainen puhuu toiselle keski-ikäiselle naiselle", Haatanen selittää.

"Siinä käsitellään humoristisesti aiheita, jotka liittyvät nimenomaan keski-ikäisen naisen elämään. Ikä on väistämättä tuonut päähenkilölle, samoin kuin lukijalle, kypsyyttä, näkökulmaa, mahdollisesti katkeruuttakin. Päähenkilö on vetänyt muutakin kuin Sarvis-pulkkaa, hän on kokenut enemmän, nauranut enemmän ja itkenyt enemmän, elämä on jo kolhinut ja opettanut häntä hyvässä ja pahassa."

Ja siinä missä chick lit on usein hyväntuulisen höpsöä, Haatasen huumori on mustaa. Kohdunpoistohuumoria, kuten hän itse kuvailee.

Kirjan päähenkilö esimerkiksi neuvoo, miten suojata kullanvärisellä plyysillä verhoiltu Chippendale-sohvakalusto siltä varalta, että virtsa karkailee.

Elämänkokemuksen tuoma neuvo: Jos sinulta on poistettu kohtu ja sen seurauksena ilmenee ajoittaista virtsankarkailua, kannattaa omalle Chippendale-vakiopaikalleen asettaa sohvan väriin sopiva parveketuolin tyyny. Sen on syytä olla konepestävä.
Tyyli on tuttu maailmankuuluilta naishumoristeilta. Esimerkiksi brittikirjailija Caitlin Moranin ja yhdysvaltalaisen Girls-sarjan käsikirjoittaja-ohjaaja Lena Dunhamin huumori syntyy piinallisen yksityiskohtaisesta itsensä tarkastelusta ja löydösten perinpohjaisesta raportoinnista.

Fjomppakarvoista sanon vain että ensimmäisen harmaan karvan löytäminen sieltä oli niin hirveää, niin hirveää. Kenties juuri se oli elämäni pahin kokemus? Hyvät naiset: älkää katselko sinne. KOSKAAN, vaikka gynekologinne muuta väittäisikin. Pullean vatsani paras puoli on, että en näe sen yli kovin helposti.

Brittihuumori on vaikuttanut Haataseen paljon.

"Se on verbaalia, mustaa, röyhkeää ja rohkeaa haista vittu -huumoria. Pidän julmasta itseironiasta."

Tärkeää on myös se, että nauraja on keski-ikäinen nainen itse.

"Perinteisesti keski-ikäinen nainen on esitetty koomisena hahmona, jolle nauretaan. Elokuvien ja kirjallisuuden vanhapiikahahmot ovat nimenomaan naurun kohteita. Kirjallisuudessa on yllättävän vähän keski-ikäisiä naisia, jotka ovat itse toimijoita, nauravat muille ja itselleen", Haatanen sanoo.

Turkey lit eroaa chick litistä paitsi huumoriltaan, myös painotuksiltaan. Chick litissä päähenkilöt työskentelevät usein kiinnostavalla alalla kuten median, taiteen tai muodin parissa, hengailevat kavereidensa kanssa, juhlivat, murehtivat ulkonäköään ja – mikä tärkeintä – etsivät miestä, elämänsä rakkautta.

Kalkkunakirjallisuus ei pyöri samalla tavalla miesten ympärillä, Haatanen sanoo.

"Unelmien miehen metsästäminen ei monellakaan viisikymppisellä ole kiinnostuslistan kärjessä. Myös muut chick litistä tutut teemat, vaikkapa shoppaaminen, on erilaista viisi-kuusikymppisellä."

Haatasen kirjassa shoppaillaan muun muassa liian pieniä alushousuja ja Tena lady -virtsankarkailusuojia.

Viisikymppinen päähenkilö kuitenkin pohtii ulkonäköään yhtä paljon kuin chick litin sankarittaret.

"Se aihe on yhä ajankohtainen. Jos ulkonäköpaineet on kovat teineillä, niin kyllä ne on kovat keski-ikäisillä naisillakin. Kauneusleikkaukset alkavat olla arkipäivää, ja niitä tekevät eniten keski-ikäiset naiset", Haatanen sanoo.

Kaisa Haatanen on työskennellyt kirja-alalla pian 30 vuotta, ensin Akateemisessa kirjakaupassa, sitten kustantamoissa. Hänen tehtävänsä on ollut löytää kaupallisesti menestyviä kirjoja, ja sellaisia hän toivoo kirjoittavansa itsekin.

"Haluan kirjoittaa hyviä, kaupallisesti funkkaavia kirjoja. En sillä tavalla, että tekisin asiat kaupallisuuden ehdoilla, mutta pyrin kirjoittamaan lähestyttävästi."

Haatanen kirjoittaa elokuussa ilmestyvälle esikoiskirjalleen jo jatko-osaa.

Haatasesta tuli esikoiskirjailija Facebook-päivitysten ansiosta.

Hän on työskennellyt kirja-alalla niin pitkään, että suuri osa Suomen kirja-alan vaikuttajista on hänen kavereitaan Facebookissa, ja tuttavapiirissään hänet tunnetaan hauskoista, napakoista, keski-ikäisen elämää käsittelevistä statuspäivityksistä.

WSOY:n ja Johnny Knigan kokouksessa ja sen jatkoilla, kustantaja Leena Majander-Reenpään kotona salaatin ja viinipullon ääressä, Facebookissa ilahduttanut Haatanen päätettiin houkutella kirjoittamaan huumoria.

"Kirjailijat ja wannabe-kirjailijat eivät varmaan ilahdu tästä tiedosta. Jälkikäteen ajatellen statuspäivitykset ovat kuitenkin olleet kuivaharjoittelua kirjan kirjoittamista varten", Haatanen sanoo.

Haatasen kirjan päähenkilö Tytti Karakoski muistuttaa hyvin paljon kirjoittajaa. Hän on 48-vuotias, koko elämänsä kirjojen parissa työskennellyt helsinkiläinen sinkkunainen, joka harrastaa kulttuuria, fanittaa Englantia, sisustaa Chippendale-kalusteilla, inhoaa self help -kirjallisuutta, käy veljensä ja vanhempiensa kanssa kiusallisilla kesäretkillä Tammisaaressa.

Hänen kauttaan Haatanen käsittelee keski-ikäistymistä ja sitä, mitä on olla keski-ikäinen vuonna 2015.

"Pitää pysyä tormakkana työelämässä, hallita kaikki asiat joita 20 vuotta nuoremmat samoista työpaikoista kilpailevat osaavat tehdä, pyrkiä kouluttamaan ja kehittämään itseä. Samaan aikaan vänisevät, vanhenevat vanhemmat kaipaavat huomiota samalla tavalla kuin lapsiperheiden lapset, heille pitäisi olla läsnä, mutta ei kuitenkaan liikaa."

Keski-ikäisen naisen, eritoten sinkun, elämä on Haatasen mukaan myös helpottunut.

"Vielä 20 vuotta sitten viisikymppiseltä edellytettiin erilaisia asioita kuin nyt. Ennen ajateltiin, että viisikymppisenä on pitänyt olla saavuttanut elämässä kaikki, että 50-vuotiaana ollaan kukoistuksen huipulla. On oltava velaton omistusasunto, lapset on saatettu hyvin eväin maailmaan ja niin edelleen", Haatanen kuvailee.

Tilanne on muuttunut, hän sanoo, ainakin suomalaisesta suurkaupungista katsottuna. 48-vuotias perheetön nainen ei ole kummajainen.

Tai eihän Haatanen perheetön ole, hänellä on aikuisperhe – jälleen yksi 2000-luvun keski-ikäisiin liittyvä ilmiö.

"Aikuisperhe on yleistyvä perheen muoto, johon kuuluvat eläkkeellä olevat vanhemmat ja keski-ikäiset lapset. Se on liikkuva käsite. Jos joku lapsista seurustelee tai on naimisissa, hän ei ole osa aikuisperhettä. Mutta jos tulee ero, keski-ikäisestä vaimosta tulee jälleen osa aikuisperhettä, napanuora keritään takaisin."

Aikuisperheessä on omat vaikeutensa. Rooleja vastaan on vaikea rimpuilla, ja kun perhe kokoontuu yhteen, asetelma on sama kuin 40 vuotta aiemmin.

"Eläkeläisäidiltä pyydetään, että saisko lisää lihapullia."

Myös vanheneminen on 2000-luvun keski-ikäisillä erilaista kuin ennen, Haatanen ennustaa.

Hän arvelee, että kuuluu sukupolveen, joka haluaa eläkeiässä asua yhdessä ystäviensä kanssa.

"Kukaan ei tahdo vanheta yksin, mutta lähellä voi olla muitakin kuin puoliso ja lapset. Olemme jo suunnitelleet ystävien kanssa, kuinka asuminen järjestetään", Haatanen sanoo.

Ehkä vuonna 2035 on luvassa chick litin kolmas aalto, jossa kuvataan seitsemänkymppisten sinkkunaisten jännittäviä eläkepäiviä.

Maria Pettersson HS, teksti
Aapo Huhta HS, kuva

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat