Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Humalaisia rajavartijoita ja flirttaileva Kekkonen – Etyk-muistot kertovat 1970-luvun Suomesta

Helsinkiläinen Tuula Venhola muistaa aina, miten Olof Palme haki hänet tanssiin.

Jussi Konttinen HS

Tuula Venhola seisoo lempipaikallaan Finlandia-talon piazzalla eli yläkerran lämpiössä ja huokaa.

Hän muistaa varsin hyvin, miltä piazza näytti 40 vuotta sitten pidetyn Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksen jäljiltä. Joka paikassa oli mansikkaa, jota Suonenjoen marjanviljelijät olivat lahjoittaneet kokoukseen.

Artikkeliin liittyvät

"Kokolattiamatot piti irrottaa ja pestä."

Venhola tuli Finlandia-taloon töihin rakennuksen valmistuttua 1971 ja vastasi varauksista ja markkinoinnista 30 vuotta.

Mansikoista huolimatta hänestä ei ole Etykin voittanutta.

"Silloin koko maailma katsoi Finlandia-taloon. Siinä pyörityksessä kukaan meistä ei täysin ymmärtänyt, miten merkittävästä asiasta oli kyse. Täällä on ollut monenlaista, mutta kyllä Etyk on ykkönen."

Kolme viikkoa Etykin alla ja aikana olivat työntäyteistä aikaa. "Jonain päivänä muistan olleeni töissä 23 tuntia. Mutta ei se edes väsyttänyt. Olimme nuoria silloin, ja se oli hirvittävän hauskaa."

Venholalla on yhä tallella Etykin laminoitu kulkulupa. Ja muistoja monista ihmisistä, kuten Ruotsin pääministeristä Olof Palmesta.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin huippukokous oli Suomen ja presidentti Urho Kekkosen tähtihetki.

Kolmipäiväinen kokous oli kuitenkin vain sinetti päätöksille, joita oli hierottu kolme vuotta kestäneissä neuvotteluissa. Niistä vastasi Suomen osalta diplomaatti Jaakko Iloniemi, nyt 83.

Alun perin Etyk oli Neuvostoliiton idea, jonka Kekkonen muunsi Suomen tarpeisiin kutsumalla mukaan Yhdysvallat ja Kanadan.

Iloniemi napattiin mukaan New Yorkista, missä hän työskenteli Suomen YK-edustuston kakkosmiehenä.

"Sain puhelun ulkoministeri Kalevi Sorsalta. Hän kertoi saaneensa tehtäväksi kysyä, olisinko kiinnostunut tulemaan valmistelemaan suurta Euroopan turvallisuuskokousta. Lupasin palata asiaan viikon kuluttua", muistelee Iloniemi.

Viikon päästä Sorsa soitti uudelleen. Iloniemi ilmoitti pysyvänsä mieluummin New Yorkissa.

Asia selvä, rupea pakkaamaan laukkujasi, Sorsa ilmoitti.

Etykin periaatteita muotoiltiin ensin suurlähettilästasolla Otaniemen Dipolissa 1972–73. Sitten Helsinki isännöi ulkoministerikokousta elokuussa 1973.

Syksyllä 1973 Iloniemestä tuli 41vuotiaana Suomen ensimmäinen Etyk-suurlähettiläs, kun neuvottelut siirtyivät Geneveen.

Mukaan lähtivät vaimo, kolme lasta ja hevonen. "Hevosen siirto vakuutti minut siitä, että Suomi on tosissaan."

Alkoi armoton diplomaattinen vääntö Euroopan turvallisuusjärjestelmästä.

Neuvostoliitto katseli Etykiä rauhansopimuksen korvikkeena, joka vahvistaisi Itä-Euroopan kuulumisen sen etupiiriin.

Sotilaallisesti alakynnessä ollut länsi näki Etykissä tilaisuuden rajoittaa Neuvostoliiton asevoimaa. Lisäksi se halusi Etykiin sen kuuluisan kolmannen korin, joka takaisi vapauksia itäeurooppalaisille.

"Neuvostoliitto ilmoitti, ettei ihmisoikeuksista neuvotella. Lopulta mieli muuttui, sillä heille tuli kiire saada kokous järjestettyä", Iloniemi kertoo.

Keväällä 1975 Iloniemi viestitti Helsinkiin, että kokous saattaisi olla mahdollista pitää kesällä. Sovittiin, että Suomi valmistautuisi järjestämään kokouksen neljän viikon varoitusajalla.

Näin tapahtui: kun Iloniemi vahvisti päivämäärät, kotimaassa pantiin iso pyörä pyörimään.

"Suomi oli aika autoritaarinen maa. Mitä käskettiin, se toteutettiin", hän kuvaa.

Hotellit peruivat varauksensa. Mannerheimintien jätit Hesperia ja Intercontinental olivat jo olemassa, mutta muuta majoitusta haalittiin Järvenpäätä myöten.

Caj Bremer
Kekkonen, Neuvostoliiton puoluejohtaja Leonid Brežnev, Länsi-Saksan liittokansleri Helmut Schmidt ja Neuvostoliiton ulkoministeri Andrei Gromyko keskustelivat Kalastajatorpalla, Suomen Kuvalehden reportteri Maarit Tyrkkö seurasi taustalta.
Kekkonen, Neuvostoliiton puoluejohtaja Leonid Brežnev, Länsi-Saksan liittokansleri Helmut Schmidt ja Neuvostoliiton ulkoministeri Andrei Gromyko keskustelivat Kalastajatorpalla, Suomen Kuvalehden reportteri Maarit Tyrkkö seurasi taustalta.

Tuula Venhola joutui soittamaan asiakkaille ja perumaan Finlandia-taloon suunniteltuja tilaisuuksia.

"Yksi asiakas ilmoitti tekevänsä minusta jauhelihaa. Soitin presidentin kansliaan, josta sanottiin, että pyydä vain sitä asiakasta soittamaan tänne."

Valmisteluja tehtiin yötä päivää. Alvar Aalto ei ollut suunnitellut Finlandia-taloa kokouskäyttöön, joten rakennukseen piti tehdä huomattavia muutoksia. Taloon rakennettiin väliaikaiset huoneet 35 maan valtuuskunnille. Salin penkkirivejä poistettiin, ja sinne sijoitettiin pitkä, 35-paikkainen pöytä valtionpäämiehille sekä kuuden kielen simultaanitulkkien kopit.

Tahollaan kokoukseen valmistautui sen keskushenkilö, 74-vuotias presidentti Kekkonen, joka oli voimansa tunnossa.

Hän oli juuri hajottanut eduskunnan ja nimittänyt maahan virkamieshallituksen – joidenkin arvioiden mukaan presidentti ei halunnut päästää Ahti Karjalaista huseeraamaan Etykissä ulkoministerinä. Ja Hymy-lehden lukijat olivat äänestäneet presidentin Suomen seksikkäimmäksi mieheksi.

Suomen Kuvalehden toimittaja Maarit Tyrkkö, nykyinen Huovinen, oli tutustunut presidenttiin haastatellessaan tätä vuonna 1973.

Pete Aarre-Ahtio
Maarit Huovinen valmistelee presidentti Kekkosta koskevien muistelmiensa toista osaa.
Maarit Huovinen valmistelee presidentti Kekkosta koskevien muistelmiensa toista osaa.

Kekkosen henkilääkäri Rikhard Sotamaa veti Tyrkön mukaan presidentin sisäpiiriin, koska katsoi tämän seuran piristävän Kekkosta.

Tyrkkö pesi presidentin jalkoja metsästysreissulla Jugoslaviassa ja oli mukana kalamatkoilla kotimaassa muun muassa Etykiä edeltäneenä viikonloppuna.

"Näissä tapaamisissa ei puhuttu koskaan politiikkaa, vaan kerrottiin hauskoja juttuja, laulettiin ja syötiin tuoretta kalaa", muistelee Huovinen.

Useimmiten mukana olivat vain adjutantti, Sotamaa ja hänen vaimonsa Aimi.

Kekkonen edellytti, että Tyrkkö pitää reissuista suunsa kiinni. "Tulin ja lähdin aina eri aikaan kuin hän. Vain äitini tiesi, missä olin."

Presidentti ja toimittaja kirjoittelivat toisilleen kuin teini-ikäiset, Huovinen luonnehtii.

"Rakastettu Maarit. Jumalauta. Minulla ei kai koskaan ole ollut ketään niin ikävä kuin Sinua oli tänään", Kekkonen kirjoitti pari viikkoa ennen Etykiä.

Tyrkön kaksoisrooli toimittajana ja ystävänä oli erikoinen. Kesällä 1975 presidentin kansliasta soitettiin Suomen Kuvalehteen. Kekkonen oli närkästynyt, koska länsilehdistö hänen mielestään väheksyi Etykin merkitystä. Hän halusi antaa haastattelun, ja tehtävän sai Tyrkkö.

Kalareissuilla Tyrkkö preppasi presidentin englantia. Huovinen näyttää paperia, johon hän on kirjoittanut käsin englannin tehtäviä. Kekkonen on kirjoittanut vastaukset, jotka Tyrkkö on korjannut.

"Hän myös luki englanniksi nauhalle puheitaan, ja soitin niitä hänelle. Se oli hyvä systeemi."

Sotamaa iloitsi, että presidentti nukkui ennen kokousta ilman unilääkkeitä.

Huovinen arvelee silti, että Kekkosta kyllä jännitti.

Caj Bremer / Caj Bremer
Suomi järjesti Etyk-vieraille "kaikkien aikojen" puutarhakutsut Kalastajatorpalla. Paavo Kilpimaa (vas.) valvoi, että Ruotsin pääministeri Olof Palme ja presidentti Urho Kekkonen saivat keskustella rauhassa.
Suomi järjesti Etyk-vieraille "kaikkien aikojen" puutarhakutsut Kalastajatorpalla. Paavo Kilpimaa (vas.) valvoi, että Ruotsin pääministeri Olof Palme ja presidentti Urho Kekkonen saivat keskustella rauhassa.

Yksi iso asia kokouksen alla oli turvallisuus. Suomi oli lintukoto, mutta John F. Kennedyn murhasta oli vajaat 12 vuotta.

Etykin takia poliisien lomat peruttiin ja 8 000 virkavallan edustajaa eri puolilta Suomea komennettiin Helsinkiin niin, että muualla maassa vitsailtiin saavan rötöstellä vapaasti.

Lehtikuvissa huonoryhtiset poliisit näyttävät hyvin 70-lukulaisilta pitkähköissä tukissaan, viiksissään ja poskiparroissaan.

Yksi ryhdikkäämpi viiksiniekka oli 31-vuotias rovaniemeläinen ylikonstaapeli Paavo Kilpimaa. Hän sai ensin koulutusta Santahaminassa. Sitten hänelle annettiin yllättävä tehtävä: hänestä tulisi kokouksen ajaksi Kekkosen henkivartija.

Kaisa Sirén
Poliisi Paavo Kilpimaa viettää eläkepäiviä Lapissa. Etykiin hän sai komennuksen Kekkosen henkivartijaksi.
Poliisi Paavo Kilpimaa viettää eläkepäiviä Lapissa. Etykiin hän sai komennuksen Kekkosen henkivartijaksi.

"En edelleenkään tiedä, miksi Kekkosen omat turvamiehet eivät hoitaneet hommaa", Kilpimaa ihmettelee.

Kilpimaan keikka alkoi lentokentältä, joka oli armeijan eristämä. Kekkonen otti jokaisen vieraansa vastaan platalla yhdessä ulkoministeri Olavi J. Mattilan kanssa. "Vieraita tuli monta päivää, ja aikaa tapettiin Helsinki-Vantaalla ihan älyttömästi. Kekkonen oli oikein rempseä ja iloisen oloinen, hyppeli ja kisaili Mattilan kanssa."

Vip-alue oli aidattu narulla.

"Yksi lehtimies tunki siihen ja lensi kyllä komeasti aidan yli."

Neuvostoliiton puoluejohtaja Leonid Brežnev saapui junalla, joten hänet otettiin vastaan rautatieasemalla.

Etykin turvatoimia pidettiin valtavina, mutta Kilpimaan mukaan se oli "Nooan aikaista hommaa".

"Se ei ollut siihen aikaan niin tärkeää. Ei meillä ollut liivejä edes. Meille ei ilmoitettu mitään, oltiin vaan lähettyvillä."

Kukaan ei ollut tullut ajatelleeksi, että turvamiesten piti syödä, joten he joutuivat anelemaan tähteitä illallisilta.

Kilpimaalla oli henkilökohtaisena aseenaan FN-pistooli ja autossa automaattiaseita. Kulkupelinä oli tummansininen siviili-Saab 99. Toista oli amerikkalaisilla:

"Heillä oli varmasti kymmeniä autoja, ja ne oli julmia vehkeitä: avomallia, viisi kuusi turvamiestä seisoi astinlaudoilla, ja sisäpuolella oli valtavasti asearsenaalia, pitkäpiippuisia ja muita."

Helsingissä nähtiin Etykin aikana pieniä Baltian maita puolustaneita mielenosoituksia, mutta poliisi ei estänyt niitä toisin kuin vuoden 1973 ulkoministerikokouksen aikana. Sen sijaan poliisi siisti jo etukäteen katukuvaa niin sanotulla rupurallilla eli keräsi pultsareita säilöön.

Ainoa vakava välikohtaus kokouksen aikana sattui Laajalahdella, kun rajavartijat ampuivat valopanoksen veneeseen, joka ei noudattanut käskyjä. Vene syttyi tuleen ja kaksi kuoli. Sekä rajavartijat että uhrit olivat humalassa.

Kilpimaan päivät Kekkosen seurassa venyivät 19-tuntisiksi, mutta enin osa ajasta kului odotteluun.

"Se oli aika raskasta, kun oli hirviät helteet."

Kuin symbolisesti kylmä sota katkesi Etykin aikana paahtavaan helteeseen.

"Katselin Finlandia-talon parvekkeelta, kun 35 valtionpäämiestä asteli portaita. Aurinko paistoi eikä taivaalla näkynyt pilven hattaraa", Venhola muistaa.

Etyk oli ensimmäinen Euroopan maiden huippukokous toisen maailmansodan jälkeen – mukana olivat kaikki paitsi Albania. Suomelle Etyk oli suurin kansainvälinen ponnistus sitten olympialaisten.

Finlandia-talolla työskenteli 900 virallista kokousedustajaa ja 2 000 toimittajaa. Lehdistökeskus oli valtava muurahaispesä, jossa kuului jatkuva kirjoituskoneiden taonta. Jokainen toimittaja yritti saada valtuuskunnista irti omaa uutista.

Finlandia-talon ilmastoinnista valitettiin, ja virvokkeet loppuivat. Koska elettiin 70-lukua, tupakansavu leijaili sakeana. Ulkopuolella poliisikoirat läähättivät tuskaisina.

Mannerheimintie oli suljettu ja Finlandia-talo eristetty verkkoaidalla, joka ristittiin Kekkosen katiskaksi.

"Aina kun tuli alueelle, tarkastettiin. Kotoa tuomani voileipäpakettikin tutkittiin ja leimattiin", muistelee Venhola.

Kansa oli kuuliaista: liikennejärjestelyistä ei valitettu, vaan autoilijat jättivät ajokkinsa viranomaisten suosituksesta kotiin. Poliisi kiitteli, että "yleisön tottelevaisuudelle on annettava arvoa".

"Tämä on ilon ja toivon päivä Euroopalle", avasi puhetta johtanut Kekkonen kokouksen.

Koska Etykin päätösasiakirja oli neuvoteltu valmiiksi, itse kokous koostui lähinnä valtionpäämiesten pitämistä puheista saniaisin koristellussa salissa.

Lisäksi johtajat tapasivat toisiaan kahden kesken. Nähtiin monta diplomaattista läpimurtoa, kun eri leirejä edustaneet valtiomiehet kohtasivat kerrankin kasvotusten.

Esimerkiksi Puolan puoluejohtaja Edward Gierek ja Länsi-Saksan liittokansleri Helmut Schmidt sopivat 120 000 saksalaisen muutosta länteen.

Kekkonen tapasi henkilökohtaisesti kaikki 34 vierastaan. Hän eli huippuhetkeään, ja se näkyi hänestä. Tuula Venhola muistaa törmänneensä presidenttiin, kun tämä astui ulos huoneestaan.

"Ovet vaan lensivät auki, ja Kekkonen tuli ryhdikkäänä ja komeana. Muistan aina hänen hiekanvärisen kesäpukunsa."

Venhola tutustui ulkoministeriön nuoriin diplomaatteihin, tanskalaisiin kokoustekniikan asentajiin ja tulkkauslaitteita jakaneisiin kesätyöntekijätyttöihin.

"Me siellä työskennelleet tunsimme suurta yhteenkuuluvaisuutta. Ulkoministeriön nuoret herrat hakivat meille naisille jäätelöä. Iltaisin oli bileitä."

Venholalle on jäänyt mieleen erityisesti yksi illanvietto, joka tapahtui hotelli Marskissa. Siellä hänet haki tanssin pyörteisiin itse Olof Palme.

"Palme oli hauska kansanmies, komea, fiksu ja tavallinen. Hänen murhansa [kymmenen vuotta myöhemmin] järkytti suuresti."

Samaan aikaan kun herrat – kaikki valtiojohtajat olivat miehiä – pitivät puheita Finlandia-talossa, rouville oli omaa ohjelmaa. Sen oli järjestänyt Suomen epävirallinen ensimmäinen nainen Anita Hallama.

Rouvat katsoivat Marimekon muotinäytöksen Suomenlinnan Walhallassa, jonka Armi Ratia oli koristellut Bökarsin kaisloilla.

Betty Ford vieraili Seurasaaressa, "polki jalkaa" kansanmusiikin tahdissa ja oli erittäin kiinnostunut seuraamaan, kuinka pellavaa loukutetaan.

Amerikkalaisten mukana olivat myös presidentin ja ulkoministerin pojat. Metsänhoitoa opiskellut Jack Ford ehätti Kuusankoskelle tutustumaan puunjalostukseen. David Kissinger täytti Helsingissä 14 vuotta.

Eniten huomiota saivat juuri Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton valtuuskunnat.

Amerikkalaisten autot olivat niin leveitä, etteivät ne mahtuneet Finlandia-talon edustan hiekkakäytävälle. Gerald Ford ja Henry Kissinger vierailivat jäänmurtaja Urholla. Kekkonen yritti hieroa murtajakauppoja, mutta niistä ei tullut mitään. Sen sijaan Ford sopi, että Suomi voi kuitata loput valtionvelkansa stipendivaihtona.

Fordin kerrotaan ruokailleen venäläisravintolassa, joka edusti hänelle eksotiikkaa. Neuvostoliittolaiset huristelivat Zilin limusiineilla.

Suurta mielenkiintoa herätti pääsihteeri Brežnevin kunto. Hän oli ilmeisesti saanut aiemmin samana vuonna sydänkohtauksen.

Kilpimaa muistaa Brežnevin ensimmäisen kokouspäivän iltavastaanotolta Presidentinlinnasta.

"Brežnev vaikutti sairaalta, ja hän lähti pois tunnin jälkeen. Venäläisillä tuli yhtäkkiä hirveä vipinä, ne juoksenteli jonnekin, kun piti saada autot eteen."

Tuula Venhola näki, kuinka Brežneviä talutettiin Finlandia-talon portaikossa.

"Hänelle oli annettu sihteerin kulmahuone, jossa oli leposohva. Muistan, kun kuljin ohi ja näin turvamiehen haukkaavan omenaa."

Istuntosalissa kiinnitti huomiota Brežnevin edessä ollut lasillinen vihreää nestettä.

Tuula Venholalle on jäänyt mieleen amerikkalaisten ja venäläisten turvamiesten ero.

"Amerikkalaiset tarkkailivat koko ajan katseellaan ympäristöä, venäläiset vain tuijottivat Brežneviä."

Toisena iltana vieraita odotti puutarhajuhla Kalastajatorpalla.

Tarjolla oli kalaa haarukkapaloina, hirvenpaistia, hyytelöityä häränkieltä, stroganovia, munuaispataa – ja jälkiruoaksi taas mansikoita.

"Ne olivat Suomen oloissa loisteliaat, ennennäkemättömät juhlat", muistelee vieraana ollut Venhola.

"Ihastuttava paikka, niin kaunis kesäilta ja ihmiset olivat vapautuneita."

Henkivartija Paavo Kilpimaa esiintyy monissa Kalastajatorpalta otetuissa valokuvissa milloin Palmen, milloin Fordin taustalla.

Päämiesten keskusteluja hän ei viiden tai kymmenen metrin päästä kuullut eikä olisi kuulemma silloisella kielitaidollaan ymmärtänytkään.

Maarit Tyrkkö oli paikalla raportoimassa Suomen Kuvalehdelle ja tapasi vanhoja tuttuja: Itävallassa haastattelemansa kansleri Bruno Kreiskyn sekä Jugoslaviassa aiemmin tapaamansa marsalkka Josip Broz Titon.

Tyrkkö kiersi kysymässä valtiojohtajilta, mitä he pitivät Etykistä. Jännityksen vuoksi hän käytti aluksi suomenkielistä lyhennettä ja kysyi "What do you think about Etyk?". Schmidt vastasi ajattelevansa viehättävää toimittajaa edessään.

Britannian pääministerin Harold Wilsonin kanssa Tyrkkö ryhtyi sanailemaan, kun Wilson kertoi tunnelmansa olevan "good".

Mitä tarkoittaa good, Tyrkkö kysyi.

Satisfied, vastasi Wilson.

Mitäs satisfied?

Excellerated.

Entäs se?

Darling, ostan teille sanakirjan, sanoi Wilson lopulta.

Kekkonen piti solmiota, jossa esiintyi joukko neuvottelevia miehiä. Tyrkkö oli ostanut sen hänelle Kuusiselta.

Juhlassa Kekkonen kuiskasi Tyrkölle: "Pitäisikö kansainväliselle lehdistölle kertoa solmion salaisuus?"

HS-arkisto
Presidentti Kekkonen puhui Etykin avajaisissa, Jaakko Iloniemi kuunteli (toinen rivi, toinen oikealta). Mukana olivat myös ulkoministeri Olavi J. Mattila Kekkosen oikealla puolella, edellinen ulkoministeri Ahti Karjalainen Mattilan takana ja Etykin pääsihteeri Joel Pekuri (eturivissä vas.).
Presidentti Kekkonen puhui Etykin avajaisissa, Jaakko Iloniemi kuunteli (toinen rivi, toinen oikealta). Mukana olivat myös ulkoministeri Olavi J. Mattila Kekkosen oikealla puolella, edellinen ulkoministeri Ahti Karjalainen Mattilan takana ja Etykin pääsihteeri Joel Pekuri (eturivissä vas.).

Etyk huipentui 1. elokuuta päätösasiakirjan allekirjoitustilaisuuteen. Se televisioitiin suorana maailman tv-kanavilla.

Jokaiselle allekirjoittajalle oli varattu oma mustekynä, mutta Kyproksen arkkipiispalle Makariokselle se ei kelvannut, vaan hän käytti omaa punakynäänsä.

Allekirjoitusvälineistä tuli myöhemmin fetisistisen keräilyn kohteita. Diplomaatti Mikko Pyhälä tallensi johtajien suttupaperit pankkiholviin. Etykin pääsihteeri Joel Pekuri piti työhuoneensa seinällä valokuvia, joissa hän ojentelee kyniä eri valtionpäämiehille. Kekkosen nuija ja kynä olivat pitkään Finlandia-talon vitriinissä.

Kun paperit oli allekirjoitettu, Kekkosella oli hetki aikaa taustajoukoilleen.

"Hän kutsui minut ja Pekurin huoneeseensa ja kysyi, että mitäs herrat juo. Otetaanko Campaa, hän ehdotti, ja niin joimme Camparit", muistelee Iloniemi.

Kaisa Rautaheimo HS
Ministeri Jaakko Iloniemi osallistuu yhä ulkopoliittiseen keskusteluun Suomessa.
Ministeri Jaakko Iloniemi osallistuu yhä ulkopoliittiseen keskusteluun Suomessa.

Sitten olivat enää lähtöseremoniat lentokentällä. Kilpimaa kulki taas Kekkosen mukana.

Päätösasiakirja säteili monella tapaa Euroopan kehitykseen. Sotaharjoituksista ja joukkojensiirroista alettiin ilmoittaa etukäteen. Itäsaksalaiset saivat tavata lännessä asuvia sukulaisiaan.

Neuvostoliitosta alkoi toisinajattelijoiden ja juutalaisten virta Yhdysvaltoihin. Suomen television katselu Virossa helpottui. Ympäri Eurooppaa – jopa Moskovassa – perustettiin Helsinki-komiteoita, jotka valvoivat ihmisoikeuksien noudattamista Neuvostoliitossa.

Iloniemen mielestä Etykin merkityksestä voi väitellä, mutta yksi on varmaa: Suomi hyötyi siitä. Se osoitti, että sillä oli oma linja, liikkumavaraa ja katetta puolueettomuuspolitiikalleen.

Etyk teki mahdottomasta mahdollista – ja seurauksena Kekkosellekin kasvoivat "hiukset". Kun hän oli Tyrkön ja kumppaneiden kanssa seuraavana viikonloppuna kalassa, hän hullutteli pitämällä päässään peruukkia.

Etyk-kesä syvensi Tyrkön ja Kekkosen ystävyyttä. Loppuvuodesta he vaihtoivat puhelinnumeroita, ja Tyrkkö pystyi soittamaan presidentille suoraan.

Lähipiiri syötti presidentille ajatuksen Nobelin rauhanpalkinnosta. Järkytys oli suuri, kun se menikin toisinajattelija Andrei Saharoville.

Syyskuun alussa Kekkonen silti paistatteli taas keskipisteenä 75-vuotispäivillään. Suomen Pankki laski liikkeelle 500 markan setelin, jossa oli presidentin kuva.

Kilpimaa palasi Rovaniemelle. Kultarannassa hän oli komennuksella vielä pari vuotta myöhemmin, jolloin Kekkonen oli enää varjo entisestään.

Venhola teki työuransa Finlandia-talossa, josta jäi eläkkeelle 2000-luvun alussa. "Käytin Etykiä häikäilemättömästi talon markkinoinnissa. Nuoremmat työntekijät valittivat, että älkää aina jauhako siitä Etykistä. Mutta oli se nyt vaan jotain."

 

Lähteenä on käytetty myös Markku Reimaan kirjaa Kekkosen katiska, Maarit Tyrkön kirjaa Tyttö ja nauhuri sekä HS:n arkistoa.

Oikaisu 26.7. klo 14.32: Etykin aikaan John F. Kennedyn murhasta oli kulunut vajaat 12 vuotta, ei kahdeksan vuotta, kuten jutussa aiemmin mainittiin.

Steve Powell Lehtikuva
Kokous on ohi ja juhlat päättyneet. Valtiojohtajien 35-paikkainen pöytä on purettu.
Kokous on ohi ja juhlat päättyneet. Valtiojohtajien 35-paikkainen pöytä on purettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat