Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paimentolaiskansa söi vanhuksensa – ehkä

Sunnuntai
 
Tommi Uschanov
Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija.

Muistatte kai massageetit? No ettepä tietenkään.

Itämaiden kirjallisuuden professori Knut Tallqvist kirjoitti sata vuotta sitten ensimmäisessä suomenkielisessä tietosanakirjassa massageettien olleen "paimentolaiskansa, joka muinoin asuskeli Amudarjan ja Sirdarjan välissä Araljärven itäpuolella. Herodotos kertoo, että naiset heillä olivat yhteistä omaisuutta. Vanhukset surmattiin ja heidän lihansa syötiin keitettynä elukanlihan ohella. Heidän jumalanansa oli aurinko, jolle uhrattiin hevosia."

Kreikkalaisen Herodotoksen Historiateos on käytännössä ainoa lähde massageettejä koskevalle tiedolle. Siinäkin heistä on vain muutama lyhyt pätkä, joiden totuudesta ei ole takeita.

Outojen tapojen lisäksi massageeteista mainitaan yleensä ainoastaan se, että Persian kuningas Kyyros II Suuri olisi kuollut taistelussa heitä vastaan vuonna 529 tai 530 ennen ajanlaskumme alkua. Tämäkään Herodotoksen kirjaama tieto ei kuitenkaan ole lainkaan varmaa.

Jos jostakin vieraasta kansasta haluaisi luoda mahdollisimman kuohuttavan stereotyypin, Herodotoksen mainitsemat tavat olisivat siihen lyömättömiä. Syövät vanhuksensa! Mihin maailma on oikein menossa?

Mieleeni tulee rinnastaa massageetit etruskeihin, joiden sivilisaatio kukoisti samaan aikaan Italiassa, neljätuhatta kilometriä massageettien asuinsijoilta luoteeseen. Myös etruskit tunnetaan arvoituksellisuudestaan, mutta heistä on sentään jäänyt paljon enemmän jälkiä: tekstiä, kuvia, taidetta.

Etruskit ovat ikään kuin kulttuurimme virallinen mystisesti kadonnut antiikin kansa. Hillittömät massageetit ovat heidän epävirallinen kilpailijansa, kuin vaarallinen piraattiversio.

Täällä Pohjolassa massageetit huomioitiin aikoinaan niin kutsutussa gööttiläisessä historiankirjoituksessa, joka oli suosiossa 1700-luvun alkuun saakka. Sen mukaan myöhäisantiikin Euroopassa mellastaneet gootit olivat alun perin pohjoismaalaisia gööttejä. Nimen takia tähän saatiin sotkettua myös massageetit: göötti mikä geetti. Olenpa nähnyt sellaisenkin teorian, jossa massageetit todistetaan nimenomaan suomalaisiksi.

Tämä näkemys ei koskaan ole saanut yksityisajattelijoita laajempaa kannatusta. Vaikka kulttuurikonservatiivit ihailivat 1900-luvun alun Suomessa sekä sotilaallista menestystä että antiikkia, olivat massageetit heillekin liian kova pala. V. A. Koskenniemi ei ikinä tehnyt runoa massageeteistä, eikä Väinö Linnan Pohjantähden opettaja Rautajärvi sanonut suomalaisia Pohjolan massageeteiksi.

Pidän massageeteistä. Heitä ei voi kaapata banaaleihin tarkoituksiin, kuten monien muiden kansojen kohdalla on käynyt. Antiikin Kreikka ja Rooma on tuotteistettu jo kauan sitten, samoin keskiaika. Myös monet meidän päiviimme säilyneet alkuperäiskansat on enemmän tai vähemmän kaupallistettu.

Mutta jos joku markkinamies päättäisi, että tehdäänpä massageeteistä seuraava iso juttu, hän olisi heti ylivoimaisen tehtävän edessä. Jotain pientä tietysti voisi aina keksiä. Vaikkapa hevosenlihapihvejä, joiden päällä on ananasrenkaasta tehty aurinko.

Tämä vain tuskin riittäisi kovin pitkälle. Massageettien teemaviikko? Massageetit ja monikulttuurisuus? Massageetit ja kilpailukyky? Ei onnistuisi. He saisivat meistä voiton kuin Kyyroksesta konsanaan.

Tommi Uschanov
tommi.uschanov@gmail.com
Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat