Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi ääni on kovalla elokuvateatterissa?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä,
voit ehdottaa parempaa. Osoite: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85,
00089 Sanoma. Sähköpostiosoite: hs.sisko@hs.fi tai hs.torsti@hs.fi.

Rakkaat ystävät! Kun illat elokuussa pimenevät, pidot paranevat. Ensimmäinen kysymyksemme liittyykin sadonkorjuun aikaan.

 

Olen kiinnittänyt huomiotani siihen, että kaikissa kukkakaaliohjeissa kehotetaan poistamaan vihreät lehdet. Miksi ihmeessä? Lehdet ovat kukkakaalissa ainoa vihreä osa, ja kaalin pitäisi olla terveellistä.
 Kukkakaalin ystävä
 
Olet oikeassa ihmetellessäsi asiaa. Lehtien pois heittäminen on sikäli pöllöä, että ne ovat täysin syötäviä.

Jos lehdet eivät sovi samaan ruokaan kukintojen kanssa, ne kannattaa hyödyntää muualla. Tämä on sekä taloudellisesti että ekologisesti järkevää. Valtaosa ihmisistä ei vain ehkä ole tottunut ajatukseen.

Lehdet eivät ole kukkakaalissa kiusallaan. Ne suojaavat kaalia, kun se kerätään pellolta ja kuljetetaan kauppaan. Kaupassa osa asiakkaista repii lehdet pois jo ennen punnitusta, jotta eivät joutuisi maksamaan "turhasta".

Tosiasiassa ainoastaan huonossa kunnossa olevat lehdet kannattaa heittää biojätteeseen.

Jos kukkakaali on nuori, lehtiä voi syödä sellaisenaankin. Ne voi puhdistamisen jälkeen esimerkiksi repiä salaatin sekaan.

Lehdet voi myös höyryttää tai paistaa ne nopeasti öljyssä. Ne sopivat hyvin ainakin vihannessosekeittoon ja wokin sekaan. Jotkut tekevät niistä terveellisiä sipsejä lehtikaalisipsien tapaan.

Kukkakaali ei ole ainoa vihannes, josta käytämme usein vain kukinto-osat, vaikka lehdet, kannat ja varretkin olisivat syötäviä. Jos totta puhutaan (ja tällä palstallahan puhutaan), olen itsekin syyllistynyt haaskuuseen.

Siispä anteeksi, kukkakaali. Ja parsakaali sekä nauris, jonka vihreät lehdet ovat nekin syötäviä.

 

Olen vuosia ihmetellyt, eikö elokuvateattereita koske melurajoitukset? Mainosten aikana melutaso on erittäin kova ja itse elokuvankin äänenvoimakkuutta tulisi säätää pienemmäksi. Etenkin, jos sali on puolillaan tai salissa on vain muutamia katsojia. Tästä syystä olen harventanut elokuvissa käyntiä viime vuosina. Olen harkinnut myös korvatulppien käyttöä, jossa ei ole toisaalta järkeä, etenkin jos elokuva on suomenkielinen.
 Normaalikuuloinen
 

Elokuvan äänenvoimakkuus määritellään jo tekovaiheessa. Elokuvantekijä päättää, miten ääntä teoksessa käytetään, ja ääniraita hiotaan miksaamossa.

Finnkinon tekninen päällikkö Ari Saarinen kertoo, että Finnkinon teattereissa ääniraita ajetaan keskimäärin 3–6 desibeliä hiljaisemmalla tasolla kuin tuotantoyhtiöt suosittelevat.

Jos äänenvoimakkuutta pudotetaan enemmän, roolihenkilöiden puhe ei välttämättä kuulu kunnolla, sillä dialogi, musiikki ja äänitehosteet on miksattu yhteen.

Saarisen mukaan noin kerran vuodessa tulee vastaan elokuva, jossa tekijällä on karannut mopo käsistä.

"Esimerkiksi Interstellar ( Christopher Nolanin ohjaama tieteiselokuva vuodelta 2014) oli aikamoista jyrinää alusta loppuun. Jouduimme ajamaan sitä hiljempaa, mikä vaikutti kyllä siihen, miten hyvin dialogista sai selvää."

Se, että mainokset kuulostavat kovemmilta, johtuu osittain siitä, että niistä valtaosa on tehty tv-ympäristöön. Niiden keskimääräinen melutaso on sama kuin elokuvalla, mutta mainokset ovat usein täynnä yhtäjaksoista ääntä.

Elokuvateattereita koskevat sosiaali- ja terveysministeriön asettamat melurajoitukset. Niiden valvonnasta vastaavat ympäristökeskukset.

Helsingin ympäristökeskuksesta kerrotaan, että se on takavuosina tehnyt teattereissa tarkastusmittauksia. Niissä melutasot eivät ylittyneet. Tämän vuoksi säännöllisiä mittauksia ei tehdä, mutta ympäristökeskus kyllä reagoi, jos tietystä elokuvasta tai teatterista tulee useampia valituksia.

Ari Saarisen mukaan joidenkin toimintaelokuvien esityksissä äänentaso voi hetkittäin nousta 100 desibelin yläpuolelle, mutta raja-arvot eivät kuitenkaan ylity.

STM:n ohjeissa melun äänitaso saa käydä hetkellisesti 115 tai 140 desibelissä. Kovimmissakin toimintaelokuvissa pysytään Saarisen mukaan keskimäärin alle 85 desibelin.

Jos on herkkä voimakkaille äänille, ei ole lainkaan hölmö ajatus ottaa mukaan korvatulpat. On yksilöllistä, miten häiritseväksi äänenvoimakkuuden kokee.

Saarinen muistuttaa, että äänet ovat osa teosta.

Esimerkiksi sotaelokuvissa tekijä saattaa tarkoituksella tuoda sodan kauhut yleisön kuultaviksi.

"Jos elokuva ajetaan väkisin hiljempaa, se ei käytännössä ole enää sama elokuva. Karrikoidusti sanottuna se on vähän sama kuin jos Mona Lisalle piirtäisi viikset: se ei ole enää Mona Lisa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat