Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nykypolitiikan ensyklopedia

Politiikka muuttuu ja sen sanasto myös. Nykyään nämä sanat tarkoittavat mitä sattuu.

Sunnuntai
 

Luottamus

Viime hallituskaudella päätöksenteko meni miten meni. Nyt pelottaa. Siksi pääministeri Juha Sipilä (kesk) hallitusta rakentaessaan hoki päivästä toiseen luottamuksen tärkeyttä. Kuluneen viikon aikana on viimein nähty, mitä Sipilä tarkoitti. Uuden ajan luottamus on sitä, että suljetaan silmät ja ajatellaan isänmaata, tekivätpä hallituskumppanit mitä tahansa. Ihan sama, kunhan viime hallituskauden floppi ei toistu.

Vastakkainasettelu

Näin Sauli Niinistö kampanjoi 2006.
Näin Sauli Niinistö kampanjoi 2006.

Presidentinvaaleissa 2006 Sauli Niinistö kampanjoi sloganilla "Vastakkainasettelun aika on ohi". Sen jälkeen vastakkainasettelusta on tullut synti, aivan kuin vastakkain tai poikkiteloin asettuminen olisi jo lähtökohtaisesti rumaa ja väärin. Oikeasti esimerkiksi rasismia (ks. Rasismi) vastaan kuuluukin asettua. Eikä politiikkaa voi tehdä ilman vastakkainasettelua: erilaisia aatteita ja eri ryhmien etuja asetetaan vastakkain. Termiä hokemalla tämä yritetään häivyttää ja esittää politiikka kiistakysymyksistä vapaana kenttänä, jossa päätökset tapahtuvat vääjäämättömästi. Samalla voidaan syyttää kritisoijia ja uhriutua: "Äiti äiti, noi vastakkainasettelee!" Sitten keskustellaankin, kuinka keskustelu on mahdotonta näin vastakkainasettelevassa ilmapiirissä. On tietysti olemassa myös turhaa vastakkainasettelua. Jos vaikkapa työttömät ja sotaveteraanit asetetaan vastakkain, siinä ei ole mitään järkeä.

Kansa

Kansa on epämääräinen ja kuvitteellinen joukko ihmisiä, jonka avulla puhuja perustelee olevansa oikeassa. Kansa ei koskaan tarkoita kaikkia suomalaisia tai edes suomalaisten enemmistöä, vaan sitä osaa kansasta, jonka puhuja uskoo olevan kanssaan samaa mieltä.

Yhteiskuntasopimus

Olipa kerran 1700-luku, jolloin yhteiskuntasopimus oli ylevä käsite. Teoria kuvasi sitä, kuinka ihmiset asettuvat valtioksi. Nyky-Suomessa yhteiskuntasopimus tarkoittaa jotain paljon banaalimpaa. Kun keskustapääministerit Esko Aho vuonna 1991 ja Juha Sipilä vuonna 2015 puhuvat yhteiskuntasopimuksesta, he tarkoittavat maan edun ajamista. Se puolestaan tarkoittaa työnantajan edun ajamista työntekijän kustannuksella. Jean Jacques Rousseaun filosofinen perintö on typistetty tuottavuushypyksi. Valtiojärjestys muodostuu sillä hetkellä, kun työn teettämisestä tehdään työnantajille viisi prosenttia halvempaa.

Dialogi

Dialogia vaaditaan lähinnä silloin, kun halutaan itse päästä esittämään monologi. Dialogia ei missään olosuhteissa voida vaatia muille kuin itselle. Vaatimus tarkoittaa aina "antakaa minun puhua", ei koskaan "antakaa vastustajani puhua".

Kulttuurimarxilaisuus

Maailmansotien jälkeen kulttuurimarxistit olivat vasemmistoälymystöä, joka kävi luokkasotaa talouden sijaan kulttuurin rintamalla. Nykyään heistä puhuvat enää konservatiivi- ja äärioikeisto. Termi on valittu käyttöön siksi, että se tuo mieleen Karl Marxin eli Neuvostoliiton ja kuulostaa sikäli erityisen vaaralliselta. Termin käyttäjien mielikuvituksessa kulttuurimarxistit ovat mystillinen arvoliberaalien salaseura, joka puolustaa pelottavia asioita (esimerkiksi feminismiä ja maahanmuuttoa) ja hallitsee myös maltillisen oikeiston hyödyllisiä idiootteja.

Rasismi

Ketään ei saa missään olosuhteissa eikä minkäänlaisilla argumenteilla kutsua rasistiksi, sillä se synnyttää vastakkainnasettelua (ks. Vastakkainasettelu).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat