Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitäisikö äidin ostaa ase lasten takia?

Sunnuntai
 

"Äiti, mikä on lockdown?" kysyi ekaluokkalainen. "Me harjoiteltiin koulussa sitä."

Se oli kysymys, johon en oikeastaan halunnut vastata. Amerikkalaiskouluissa lockdown tarkoittaa sitä, että luokkien ovet lukitaan ja oppilaiden pitää olla sisällä hiiren hiljaa. Silloin koulussa tai alueella on joku, joka voi olla vaaraksi.

"Mutta kuka se sellainen on?" ekaluokkalainen intti.

Lapseni kunnallisessa koulussa Washingtonin esikaupungissa ei ole aseistettuja vartijoita. Sen sijaan läheisen yksityiskoulun edessä päivystää poliisiauto koko koulupäivän ajan. Yksityiskoulussa on poliitikkojen lapsia, ja sitä kävi aikoinaan myös presidentti Barack Obaman nuorempi tytär Sasha.

En tiedä, mitä ajatella aseistetuista vartijoista koulussa. En haluaisi, että heitä tarvitaan. Mutta se on toiveajattelua: Yhdysvalloissa on ollut lähes sata kouluammuskelua joulukuussa 2012 tapahtuneen Sandy Hookin ala-asteen joukkomurhan jälkeen. Jos lapseni kouluun tulisi joku aseen kanssa, haluaisin tietysti, että hänet pysäytetään.

Viime syksynä seurasin ystäväpariskunnan väittelyä siitä, pitäisikö heidän ostaa ase.

Äidin mielestä heillä pitäisi olla ase, jotta he voisivat puolustaa itseään ja parivuotiasta tytärtään, jos joku murtautuisi kotiin. Isän mielestä olisi todennäköisempää, että tyttö löytäisi aseen ja ampuisi vahingossa itsensä tai heidät.

Yhdysvaltain tautientorjuntaviraston mukaan keskimäärin 62 alle 14-vuotiasta lasta kuolee vuosittain vahingonlaukauksiin. Tyypillisessä tapaturmassa pieni lapsi löytää kotoa ladatun aseen ja ampuu itsensä tai sisaruksensa. Näin tapahtui viimeksi torstaina, kun 3-vuotias tyttö kuoli Washingtonissa 7-vuotiaan veljen leikittyä aseella.

Oman lapsen kohdalla tuntuu karulta ajatella tilastoja, mutta muutakaan ei voi. Onko lapsi koulussa turvassa, vaikka siellä ei ole aseistettua vartijaa? Todennäköisesti. Onko aseesta lapsiperheessä enemmän haittaa kuin hyötyä? Todennäköisesti.

Tämä on suuri ero perhe-elämässä verrattuna Suomeen: Yhdysvalloissa keskustelua hallitsevat uhat ja pelot. Eikä tämä koske vain rikollisuutta, vaan myös koulutusta ja tulevaisuutta.

Vanhempia syyllistetään valinnoista, jotka voivat saattaa heidän lapsensa vaaraan (mitä sitten tekisit, jos joku murtautuisi kotiisi?) tai sulkevat näiltä mahdollisuuksia (pääseekö poika hyvään yliopistoon, ellei hän harrasta jotain?).

Vanhemman työ määrää paitsi palkan, myös sen, kuinka turvalliselta alueelta on varaa hankkia asunto.

Onneksi on kesäloma Suomessa. Vähäksi aikaa voi unohtaa sen, mistä amerikkalaisvanhemmat eivät pääse eroon.

Menkää lapset lähipuistoon leikkimään. Todennäköisesti kaikki on hyvin.

Laura Saarikoski Twitter @SaarikoskiLaura
Tällä palstalla Laura Saarikoski
ja Reetta Räty kirjoittavat työstä,
vanhemmuudesta ja vallasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat