Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuori Timo Soini ei halunnut ryhtyä vihan välikappaleeksi

Perussuomalaisten perustaja lupasi, ettei hän ryhdy ”vihan välikappaleeksi”. Lähiöissä hän tarvitsi kuitenkin muukalaisvastaisia voimia. Tämä siipi saattaa haastaa hänet 2017.

Sunnuntai
 
Tommi Nieminen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

Muistatteko nuoren Timo Soinin?

Ei siitä niin kauan ole.

Kun Soinista tuli perussuomalaisten puheenjohtaja, hän oli kolmekymppinen valtiotieteiden maisteri. Hän oli perkeleellisen tarmokas hoksnokkapoika ja tiesi, kuinka julkisuus toimii.

Niinpä vuoden 1997 vaalikampanjassa Soini kiersi Itä-Suomea "pientalonpoikien kylvökoneella" eli mopedilla, kuten idolinsa Smp:n Eino Poutiainen. Nuori Soini osasi imitoida niin ilmiömäisesti 1970-luvun jälkivennamolaisuutta, ettei moni ymmärtänyt, mitä oikeasti oli tulossa.

Todellisuudessa Soini katsoi tulevaisuuteen. Ensinnäkin: perussuomalaisten tulevaisuus ei ollut autioituvissa kylissä vaan kasvavissa lähiöissä.

"Meidän tehtävämme on yrittää saada tämä betonikennojen porukka uskomaan, että äänestämällä voi vielä vaikuttaa", Soini sanoi kesällä 1997.

Toinen ennustus liittyi edelliseen. Soini aavisti, että hänen poliittinen uransa tulee olemaan hutera nuorallatanssi. Juuri lähiöiden takia.

"Kyllä mä tiedän, että ulkomaalaisvastaisuudella saisi ääniä, mutta mä en voi lähteä tällaisen vihan välikappaleeksi", Soini lupasi heinäkuussa 1997.

"Tiedän, että puolueessa on ihmisiä, jotka ovat asiasta eri mieltä, ja mulle on sanottu, että sinäkin vain nuolet neekereiden takamusta."

Siitä on kahdeksantoista vuotta.

Niin kauan, ettei Soini enää toistaisi sanaa "neekeri", vaikka joku puoluetoveri sitä käyttäisi.

Niin kauan Soini on johtanut perussuomalaisia. Se on läntisessä demokratiassa epätavallisen pitkä valtakausi, ja ensi viikonloppuna Soini saa jatkokauden puoluekokouksessa Turussa.

Kuten nuori Soini pelkäsi, puolue on osin radikalisoitunut ja jakautunut.

Kärjistäen: maaseudulla on arvokonservatiivisiipi – joka on lähellä Soinin omaa maailmankuvaa ja puolustaa pientä ihmistä –, ja lähiöissä ja taantuneilla teollisuuspaikkakunnilla ovat jyrkän maahanmuuttovastaiset poliitikot.

Äänet ovat nyt kaupungeissa.

Kevään 2015 vaaleissa perussuomalaiset oli ykkönen esimerkiksi Helsingin Jakomäessä, Espoon Muuralassa, Vantaan Hakkilassa, Tampereen Leinolassa, Turun Varissuolla, Lahden Hennalassa ja Jyväskylän Vaajakoskella.

Eli nuoren Soinin sanoin "betonikennojen porukassa".

Nuori Soini lupasi olla lähtemättä ulkomaalaisvastaisten "vihan välikappaleeksi". Mutta sellainen hänestä tuli. Lähiöiden ensimmäisenä vetonaulana Soini käytti avoimen muukalaisvastaista showpainijaa Tony Halmetta, joka sai vuoden 2003 vaaleissa yli 16 000 ääntä. Halme toi puolueen Helsinkiin.

Soini sieti Halmetta, vaikka tämä oli "raskas säkki kantaa kolme ja puoli vuotta, viikottain". Halme kuoli 2010.

Kiihkokansallisia tuli lisää. Nuoren oululaisen Securitaksen vartijan Olli Immosen poliittinen herätys tapahtui Halmeen kautta, ja lopulta myös Immonen nousi eduskuntaan.

Nyt puolueessa on Soinia myötäilevä siipi. On myös äärikansallisten sisusiipi. Sen muodostavat ne poliitikot, joiden tausta on Suomen Sisu -järjestössä. Suomen Sisu perustettiin vuonna 1998, ja sen piiristä puolueeseen ovat tulleet europarlamentaarikko Jussi Halla-aho, kansanedustajat Juho Eerola ja Olli Immonen, Perussuomalainen-lehden päätoimittaja Matias Turkkila ja sittemmin puolueesta erotettu   James Hirvisaari.

Suojelupoliisi on luokitellut Suomen Sisun äärioikeistolaiseksi, mutta ei natsihenkiseksi. Tosin järjestön johtoa on Immosen puheenjohtajakaudella esiintynyt myös uusnatsien kanssa.

Perussuomalaisissa on myös nuivasiipi, maahanmuuttoa ja monikulttuurisuutta kiihkeästi patoava ryhmittymä, jossa on osin samoja henkilöitä kuin sisusiivessä. Se julkaisi vuonna 2011 Soinin linjan haastaneen Nuivan vaalimanifestin.

Sisulaisten ohella manifestin allekirjoittivat esimerkiksi eduskunnan puhemies Maria Lohela, kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala sekä puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

Puolueen nuorisojärjestön puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen julisti viime viikolla tukensa Olli Immoselle. Porin äänikuningatar, yli 9 000 ääntä saanut Laura Huhtasaari, taas on puolueen jyrkimpiä ulkomaalais- ja maahanmuuttopolitiikassaan.

Paine kasvaa. Heitä on paljon.

Voisivatko he jo nyt halutessaan kaataa Soinin?

Eivät voisi, sanoo politiikan erikoistutkija Erkka Railo Turun yliopistosta. Sitä ei kukaan näytä yrittävän, eikä se onnistuisi, sillä Soini on johtanut puolueen kahteen peräkkäiseen jytkyyn ja vielä hallitukseen.

Railo tuhahtaa – enkä nyt väittäisi, etteikö osin oikeutetusti –, että me toimittajat olemme harhaisesti ennustaneet perussuomalaisten hajoamista, vaikkei sitä ole ollut näköpiirissä. Puolueen hajoaminen kahtia on Suomen historiassa ylipäätään melko harvinaista.

"Toistaiseksi mennään purjeet liehuen, mutta tummat pilvet näkyvät jo horisontissa", Railo sanoo.

Edes Soini ei ole ikuinen. Hänet saatetaan haastaa kahden vuoden sisällä.

Perussuomalaiset antoi keskustalle ja kokoomukselle periksi maahanmuutto- ja EU-politiikassa. Eduskuntaa odottavat Kreikan kolmas tukipaketti, Välimeren turvapaikanhakijoiden kiintiöt ja budjettileikkaukset.

"Kun hallitusohjelman vaikutukset alkavat näkyä ja kansalaiset näkevät muutokset arjessaan, uskon, että perussuomalaisten kannatus tulee notkahtamaan", Railo sanoo.

"Sitten nähdään, kuinka perussuomalaiset reagoivat. Tyytymättömyys voi johtaa myös siihen, että Soini haastetaan."

Nyt puhutaan siis vuodesta 2017. Itsenäinen Suomi täyttää silloin sata vuotta, perussuomalaisten ensimmäinen hallituskausi on puolivälissä ja Soini on ollut tasan kaksikymmentä vuotta puoluejohdossa.

Näyttämö on pystyssä, jos Soinin veri silloin punnitaan.

Tommi Nieminen
Palstalla arvioidaan kotimaan ja maailman
asioita, kosketusetäisyydeltä
.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat