Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Astioiden alkukoti – Tapio Wirkkalan design-klassikot syntyivät Lemmenjoen suulla

Muotoilun suurmies Tapio Wirkkala (1915–1985) teki lasista ja puusta jäätä ja vettä. Hän haki syrjäisestä Lapista rauhaa ja ideoita. HS vieraili Lemmensuun kesäpaikassa, jossa harva on käynyt.

Sunnuntai
 
Aapo Huhta
Muotoilijalegenda Tapio Wirkkala kertoo, mikä häntä veti Lapissa puoleensa
Muotoilijalegenda Tapio Wirkkala kertoo, mikä häntä veti Lapissa puoleensa
Helsingin Sanomat vieraili muotoilijalegenda Tapio Wirkkalan piilopirtillä Lapissa, josta hän ammensi inspiraation lukemattomiin designklassikoihin. Tuvan seinällä on lehtileike, jossa vuonna 1985 kuollut Wirkkala kertoo itse inspiraationlähteistään. Pyysimme Wirkkalan vävyä, näyttelijä Timo Torikkaa lukemaan sen. Kuvaus ja leikkaus: Aapo Huhta

Suomalaisen muotoilun sodanjälkeisen kultakauden syntylähteillä on harva päässyt käymään. Tietä sinne ei kulje, ja kun Google Mapsilla zoomailee Inarin vaaroja ja vesiä, ei sitä löydä.

Helsingistä sinne on matkaa 1 190 kilometriä – ensin Ivaloon, sitten Inariin, sitten pätkä kitukasvuisten mäntyjen ja koivujen reunustamaa Kittiläntietä.

Solojärvellä noustaan poromiehen veneeseen. Raskaat pilvet pyyhkivät metsäisten vaarojen lakia ja perämoottorin tärinä väreilee koko vartalossa.

Matkatjokea päästään Paadarjärvelle, jossa aallot nousevat niin, että kapeassa veneessä vähän hirvittää, mutta jatkettava on. Venematka järven toiseen päähän Lemmenjoen suulle kestää hevosvoimista riippuen puolesta tunnista lähes kahteen.

Aapo Huhta HS
Lemmensuu on vanha lapinkenttä eli inarinsaamelaisten asuinpaikka. Tapio Wirkkala osti tilan kesämökikseen 1950-luvulla.
Lemmensuu on vanha lapinkenttä eli inarinsaamelaisten asuinpaikka. Tapio Wirkkala osti tilan kesämökikseen 1950-luvulla.

Päivä on jo pitkällä kun etelärannalla erottuu musta jokivene – se, jonka perässä Tapio Wirkkala istuu vanhoissa valokuvissa. Siitä tiedämme löytäneemme perille Lemmensuuhun, joka oli Wirkkalalle kesämökki, työhuone ja ehkä elinehtokin.

"Minulle Lapista on tullut paikka, joka lataa minut kuin akun", sanoi Wirkkala italialaisen Domus-designlehden haastattelussa vuonna 1981.

"Siitä on tullut kuin köysi, johon voin tarttua kun tunnen uppoavani; kun tuskastun eurooppalaiseen yltäkylläisyyteen lieveilmiöineen, egoismin ja kunnianhimon hikiseen hajuun."

Eurooppalaisesta yltäkylläisyydestä muotoilija tiesi paljonkin. Tapio Wirkkala (1915–1985) ponnahti aikansa designtähdeksi suunniteltuaan Suomen osaston Milanon triennaaliin vuonna 1951.

Karu estetiikka ihastutti ympäri maailmaa, ja pian Wirkkala seurusteli muotoilun ja nykytaiteen kärkinimien kanssa ja työskenteli Helsingin ohella niin New Yorkissa, Italian Muranossa kuin Rosenthalin posliinitehtaalla Saksassakin.

Vaikka muotoilijamestarin kerrotaan viihtyneen designseurapiireissä mainiosti, merkitsi hän kalenteriinsa Lapin-matkat kuukausia etukäteen.

Kun Wirkkalan ja hänen vaimonsa, taiteilija Rut Brykin lapset Maaria ja Sami olivat pieniä, lastattiin volkkaribussi ja käännettiin keula pohjoiseen heti, kun koulut loppuivat.

Etelään ei palattu ennen koulun alkua – mistään syystä: "Nyt on taimenen syönti parhaillaan", kerrotaan Wirkkalan kieltäytyneen, kun Urho Kekkonen lähetti yksityiskoneen matkassa kutsun Belgian kuninkaallisia tapaamaan.

Lapista tuli osa Wirkkala-myyttiä. Kansainväliset designlehdet rakensivat Wirkkalasta aikansa brändin, eksoottisen Pohjolan romantikon ja "uomo naturalen" – luonnonmiehen, joka paini karhujen kanssa aamuisin, söi kukkia ja veisti iltaisin mökkinsä pihalla täydellisiä esineitä.

(Wirkkala kertoi aikoinaan, että milanolaisen arkkitehti-kustantaja Gio Pontin kotona järjestetyillä illallisilla hänen eteensä todella kannettiin lautasellinen kukkasia. Tarinan mukaan Wirkkala pisteli ne kaikki poskeensa.)

Kuvaan sopi, että Wirkkala katosi aika ajoin Lappiin ja palasi sieltä piirustuksineen, jotka käänsivät pohjoisen luonnon lasin, posliinin ja puun kielelle.

Yöksi Paadarjärvi tyyntyy, mutta kesäyönä valo ei katoa.

Aapo Huhta HS
Wirkkalan piiput on koottu pataan.
Wirkkalan piiput on koottu pataan.

Saunatuvassa maljakko on täytetty suopursuilla, ja Wirkkalan lasiseen kuksaan on kaadettu raikasta variksenmarjamehua.

Tapiolla oli aina tapana koristella sauna, selittää tytär Maaria Wirkkala, ja lasikuksa kiersi saunojien kesken.

Nykyään Lemmensuu on Maaria Wirkkalan ja hänen miehensä, näyttelijä Timo Torikan kesäpaikka.

Isäntäväki näkee vaivaa saadakseen vieraat ymmärtämään, mikä Lemmensuussa on olennaista.

Vaikka Tapio Wirkkalan kuolemasta on jo 30 vuotta, ei häntä tarvitse Lemmensuusta etsiä.

Muotoilija on kaikkialla läsnä. Järeät pöydät ja ryhmyisestä puunrungosta pätkityt, sileiksi patinoituneet jakkarat ovat itse veistettyjä. Ikkunapenkillä lepää kuin kiven molskahduksesta hyiseen järveen syntynyt sylinkokoinen lasimalja, ja verhot on ommeltu Brykin suunnittelemista kankaista.

Silti Lemmensuu ei tunnu kotimuseolta – vaikka ei se aivan tunnu kesämökiltäkään. Siihen se on liian arvokas, hiomattomalla tavalla hienostunut.

Siitä huolimatta paikka kertoo Tapio Wirkkalasta enemmän kuin mikään museonäyttely.

Aapo Huhta HS
Vanha isäntä on Lemmensuussa kaikkialla läsnä.
Vanha isäntä on Lemmensuussa kaikkialla läsnä.

Juuri Lemmensuussa Wirkkala tarkkaili joen virtausta ja järven jäätä, jotka moni näkee Wirkkalan designklassikoiksi muodostuneissa lasiesineissä.

Wirkkalan suunnittelema vanha, huurrepintainen Finlandia-vodkapullo saa taskulämpimänkin juoman vaikuttamaan jäänraikkaalta.

Röpelöpintainen, Lemmensuussa suunniteltu Ultima thule -lasisarja näyttää jäältä, jonka sulava vesi pisaroi lasin jaloiksi.

"Ultima thule" tarkoittaa paikkaa tunnetun maailman rajojen pohjoispuolella, ja sitä Lemmensuu on varmasti ollut eurooppalaiselle designväelle.

Sen voi kuulla Gio Pontin tyttären, muotoilutoimittaja Lisa Pontin sanoissa. Hän vieraili Lemmensuussa Wirkkaloiden neljäntenä Lapin-kesänä vuonna 1961 ja kuvaili Lemmensuuta leiriksi elämisen mahdollisuuksien rajoilla.

"Ne muodot, jotka täällä herättävät kiinnostusta ja tunteita, ovat veneiden, kahvipannun, saappaiden ja kompassin eli elämisen työkalujen sekä luonnon puhtauden muodot – puiden hopeiset oksankohdat, porojen haaraiset sarvet, järveen peilautuvat tunturit, jatkuva hiljaisuus ja auringon kalteva valo", hän kirjoitti Domus-lehteen.

Hieman tärähtänein valokuvin ja runollisin sanoin Ponti kuvailee kultahiekkaista järveä, savusaunaa ja matalaovista mökkiä yksinkertaisine nukkumalavereineen.

Suomessa Pontin artikkeli oli uutinen: kymmeniä sivuja ulkomaisessa design-lehdessä, ja vielä suomalaismuotoilijasta, jolta kotimaisen lehdistön oli niin vaikeaa saada haastattelua!

Aapo Huhta HS
Pihalla laiduntavat Wirkkalan "suokurpat".
Pihalla laiduntavat Wirkkalan "suokurpat".

Metsätähti kukkii. Tuuli järveltä tarttuu turvekattojen heinään. Puolen vuosisadan aikana pihapiiri on täydentynyt. Vanhan tuvan rinnalle on noussut uusi ja isompi, joskin sekin jo kuudetta vuosikymmentä vanha.

Kuin menninkäisille rakennettu pikkuinen savusauna lämpenee enää harvoin, sillä venerannassa on puusauna. Vaimolleen Wirkkala suunnitteli tupien väliin oman pienen mökin.

Modernisaatio ei ole päässyt Lemmensuussa pitkälle: vesi haetaan lähteestä eikä sähköjä ole, vaikka vanhalla aurinkopaneelilla lataa kyllä kännykän. Siitä ei tosin ole iloa, sillä kenttää ei löydy.

"Paitsi joskus tuvan katolla seisoen", sanoo Maaria Wirkkala.

Tapio Wirkkala olisi varmaankin pitänyt Lemmensuussa puhelimensa pois päältä, jos olisi elänyt kännykkäaikaan asti. Hänelle tärkeintä oli päästä olemaan yksin, kaukana kaikesta, ajatella ja palauttaa asiat mittasuhteisiinsa. Hiljaisuus on Lapissa niin kovaäänistä, että sen voi kuulla, Wirkkalalla oli tapana sanoa.

Mutta on pakko kysyä: Miten Hangossa syntynyt ja Helsingissä Pitkänsillan pohjoispuolella kasvanut Wirkkala päätyi Lappiin?

Maaria Wirkkala kertoo isänsä nähneen vuonna 1958 Helsingin Sanomissa ilmoituksen: "Maata myytävänä Lapista veden ääreltä". Wirkkala maksoi käsirahan paikkaa näkemättä.

Kukaan ei tunnu täysin tietävän, miksi Wirkkala halusi Lappiin niin paljon, että oli valmis kauppoihin siltä istumalta. Kokenut Lapin-kävijä Wirkkala ei ollut, vaikka romanttiset Lappi-aiheet toistuivat hänen tuotannossaan jo 1940-luvun lopulla.

Aapo Huhta HS
Tuvassa on esillä Wirkkalan taidelasia.
Tuvassa on esillä Wirkkalan taidelasia.

"Luulen, että se oli joku alitajuinen kaipaus", sanoo tytär.

Jos muotoilija oli innostunut yksinkertaisesta ulkoilmaelämästä, puoliso Rut Bryk oli toista maata. Sortavalaisen kartanontyttären ja itävaltalaisen perhostutkija-taidemaalarin tytär oli syntynyt Tukholmassa, opiskellut Helsingin Taideteollisuuskeskuskoulussa ja päätynyt töihin Arabian taideosastolle.

Ennen Wirkkalan kohtaamista ei Bryk juuri ollut teltan sisäpuolta katsellut.

Kuulostaakin siltä, että Wirkkalaa vähän jännitti, kun hän vei Brykin katsomaan Lapista ostamaansa paikkaa.

Matkanteko oli siihen aikaan hidasta, Maaria Wirkkala kertoo.

Nälkäkin ehti ehkä iskeä kesken venematkan, joten hieman ennen Lemmenjoen suuta Wirkkala ehdotti vaimolleen, että aukealla järvenrannassa nautittaisiin taukokahvit.

Vanhalla lapinkentällä kyyhöttivät sodassa polttamatta jääneet matala paritupa, sauna ja aitta.

Vasta kun Bryk sanoi maiseman näyttävän mukavalta, uskalsi Wirkkala paljastaa, että juuri tämän tontin hän oli mennyt ostamaan.

Siitä huolimatta Bryk ja lapset olivat Wirkkalan kanssa Lapissa jo ensimmäisenä kesänä – ja siitä eteenpäin. Alun epäilyksistä huolimatta Bryk oppi rakastamaan Lemmensuuta ja palasi sinne joka kesä miehensä kuoleman jälkeenkin.

Ja Tapio, no: "Tapio olisi varmaan asunut pohjoisessa koko vuoden jos olisi vain voinut", Maaria Wirkkala sanoo.

Aapo Huhta HS
Rutin mökin ovessa on tekijän puumerkki.
Rutin mökin ovessa on tekijän puumerkki.

Ilta-Sanomien 50-vuotishaastattelussaan Wirkkala kertoo kesäsuunnitelmistaan näin: "Lähden juuri Lappiin ja olen siellä heinäkuun loppuun saakka. Ei se mitään lomaa ole. Teen työtä elääkseni ja ellen tee työtä, kuolen kylmään ja nälkään."

Vaikka lausunnossa on liioittelun makua, on totta, ettei Lemmensuu ollut niinkään lomapaikka vaan pikemminkin etätoimisto. Posti tuli veneellä kolmesti viikossa. Helsingin ja Lemmensuun väliä kulkivat kirjeet, työskentelymateriaalit ja prototyypit.

Ei Wirkkala työstään lomaa kaivannut, vaan kaupungin mielenhämmentäjistä, sanoo tytär. Työ oli tapa olla.

Wirkkala luonnosteli, veisti ja teki muotteja, Bryk suunnitteli kankaitaan.

"Veneen keulassa tuli usein mukana jonkun tilan pienoismalli, johon Rut suunnitteli reliefiä", Maaria Wirkkala muistelee.

Vuorokausirytmi sekoittui, niin kuin yöttömässä yössä helposti käy. Kalakeittoa saatettiin ruveta keittämään kolmelta yöllä, Wirkkala kertoo.

Ja keitosta, niin kuin monista muistakin arkiaskareista, vastasi useimmin muotoilijamaestro itse. "Rut ei ollut sillä tavalla käytännön ihminen", tytär muotoilee.

Yhden selityksen tuotteliaisuudelleen Tapio Wirkkala antoi Ilta-Sanomien haastattelussa vuonna 1981: "Rutia odotellessa on paljon aikaa piirrellä", hän vitsaili.

"Tapio oli suurpiirteinen mutta aina ajoissa, Rut oli tarkka mutta aina myöhässä", Maaria Wirkkala kuvaa.

Kahden erilaisen taiteilijan suhde ei ollut välttämättä aina helppo, mutta kummankin tuotannon kannalta se oli ehdottoman tärkeä. Vaikka molemmilla oli omat työnsä, olivat Wirkkala ja Bryk toistensa parhaat kriitikot.

"Kummankaan työ ei olisi ollut sellaista kuin se oli ilman toista", sanoo Maaria Wirkkala. "Ja Tapio tarvitsi Rutin asettamaan rajoja. Muuten hän olisi ollut täydellinen renessanssimies, hulttioitunut", täydentää Timo Torikka.

Timo Junttila
Ultima thule(1968)
Ultima thule
(1968)

Lemmensuun saunan varastossa on edelleen Wirkkalan grafiittipölkkyjä, monta eri kokoa. Niistä Wirkkala työsti taltalla, sahalla, puukolla ja kirveellä muotteja lasiesineilleen, mustan grafiittipölyn peitossa koko mies – joskus vallan ilman vaatteita, sillä pyykkääminen on mökkioloissa tunnetusti työlästä. Jännittävää olisikin tietää, mitkä klassiset Wirkkala-esineet ovat saaneet alkunsa Lemmensuun saunarannassa.

Ultima thule -lasien lisäksi ainakin Kuksa- ja Paadar-lasit, listaa Maaria Wirkkala, mutta varmasti monta muutakin. Lasien nimistä suunnittelupaikkaa ei voi päätellä, sillä monet nimet keksittiin Iittalan toimistolla.

Vihjeen saattaa kuitenkin löytää astiakaapista. Wirkkalalla oli nimittäin tapana koekäyttää kotonaan suunnittelemiaan astioita ja ruokailuvälineitä. Siksi monet mökin astioista ovat prototyyppejä.

"Jos muotti on hakattu alkukesästä, ensimmäiset versiot ehdittiin parhaassa tapauksessa lähettää tehtaalta Lappiin katsottaviksi", Maaria Wirkkala selittää.

Primavera-laseja alkaa katsoa tarkemmalla silmällä. Olisiko tuo sauma sellainen, joka on lopullisista malleista hiottu pois? Entä astiakaapin thulemaiset pikarit, menivätkö ne koskaan tuotantoon? Mikähän niiden arvo kansainvälisille keräilijöille olisikaan?

Aapo Huhta HS
Lemmensuun vanha tupa oli paikallaan jo, kun Wirkkala hankki tilan 50-luvun lopulla. Vanhoissa kuvissa Wirkkalan voi nähdä veistelemässä sen edustalla koiransa kanssa.
Lemmensuun vanha tupa oli paikallaan jo, kun Wirkkala hankki tilan 50-luvun lopulla. Vanhoissa kuvissa Wirkkalan voi nähdä veistelemässä sen edustalla koiransa kanssa.

Kun mökillä käydään pöytään, käytössä ovat röpelöiset Ultima thulet, pulleat Primaverat ja jykevät Juhlat. Maaria Wirkkala kaataa lasiin viiniä ja näyttää Torikan kanssa mallia: Lemmensuussa ei skoolata nostamalla kainosti lasia, vaan Juhlaa pidetään tiukasti jalasta kiinni ja lasit kumautetaan yhteen. Ääni on syvä kuin kirkonkelloissa.

Juhla oli Tapion lempilasi, tytär kertoo. Vaikka Wirkkala suunnitteli lasin vuonna 1958, se ei koskaan päässyt tuotantoon. Wirkkalan juhlavuoden kunniaksi siitä on nyt tehty erityissarja.

Aapo Huhta HS
Lemmensuuta emännöi Maaria Wirkkala.
Lemmensuuta emännöi Maaria Wirkkala.

Vaikka mielikuvaa Wirkkalan karhumaisesta alkuvoimaisuudesta ja yhteydestä pohjoisen luontoon käytettiin häpeilemättä myynninedistämiseen, Wirkkala oli sivistynyt mies, joka tunsi kuvataiteen historian ja seurasi nykytaiteen kehitystä. Lemmensuun kirjahyllyssä on lintukirjojen ja Aku Ankkojen lisäksi niin James Joycea kuin filosofian klassikoitakin.

Se, että Wirkkala olisi yksinkertaisesti kopioinut luontoa teoksiinsa, on liian helppo selitys, sanoo tytär.

Wirkkalan ystävä, arkkitehti Juhani Pallasmaa on samaa mieltä. "Mutta Lapin-retkillä huomasi, että hän tarkkaili ympäristöä koko ajan, pieniä luonnon detaljeja", Pallasmaa sanoo. "Sillä tavalla hän tuntui imevän itseensä aiheita. Usein ne tulivat hänen töissään uudelleen esiin geometrisoituina."

Yhtä hyvin ideat syntyivät matkoilla ja kaupungissa, sanoo Maaria Wirkkala, tai uudesta tekniikasta, geometriasta tai mielenkiintoisesta kohtaamisesta.

Mutta tärkeää oli muutos.

"Pohjoisen maisemissa voi syventyä luonnon orgaaniseen muutokseen, materiaalin olemukseen", Wirkkala sanoi dokumentissa, joka hänestä tehtiin Italian televisioon vuonna 1978.

Timo Junttila
Juhla (1956)
Juhla (1956)

Lemmenjoki on kesäiltana tyyni ja pyörteinen, kirkas ja kylmä. Telkkäemo piiskuttaa ja syöksähtelee viedäkseen huomion pois poikueestaan. Jokea pitkin veneellä kulkeminen vaatii jokaisen kiven ja matalikon muistamista ulkoa.

Wirkkalalla oli tapana istua ja katsoa veden virtausta ja pinnan väreilyä tuntikausia, tai sitä, miten kivi pyöristyy juoksevassa vedessä.

"Tapio halusi kokea kolme kevättä", sanoo Maaria Wirkkala. Ensimmäisen Venetsiassa, toisen Lemmensuussa ja kolmannen vielä pohjoisemmassa Iijärvellä, jonne Wirkkala rakennutti myöhemmin pienen, yksinkertaisen kalastusmajan.

Vuonna 1982, kolme vuotta ennen kuolemaansa, Wirkkala kirjoitti Iijärvellä muistiin ajatuksia siitä, miten hänen ideansa syntyvät. Ajatukset ovat "valveunia, välähdyksiä, joita on mahdoton onkia, peräänkuuluttaa".

Timo Junttila
Kuksa (1962)
Kuksa (1962)

Tärkeää on leikkiä idealla ennen kuin se vangitaan: "Kun idea pysyy vielä ilmassa vapaana eikä ole osunut vieraan kiikaritähtäimeen, sillä on mahdollisuus lentää ja iloita ja sitä kannustaa luomisen ilo."

"Sitä hän Lemmensuusta etsi", sanoo Maaria Wirkkala.

Aino Frilander HS, teksti
Aapo Huhta HS, kuvat

Aapo Huhta HS
Tapio Wirkkala saattoi istua tuntikausia katselemassa Paadarjärvelle. Veden liike oli hänen tärkeimpiä inspiraationlähteitään.
Tapio Wirkkala saattoi istua tuntikausia katselemassa Paadarjärvelle. Veden liike oli hänen tärkeimpiä inspiraationlähteitään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat