Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä tutisee

Kesällä 1915 itärintama romahtaa ja maailmansota tulee Tornioon.

Sunnuntai
 
HS seuraa ensimmäistä maailmansotaa. Sarja jatkuu vuoteen 2018.

Mielikuvia ensimmäisestä maailmansodasta hallitsevat länsirintaman tapahtumat: juoksuhaudat, tykkituli ja kaksitasolentokoneet.

Niistä on nähty paitsi uutiskuvia myös elokuvia, joissa esiintyy urheita, viiksiniekkoja brittejä ja piikkikypäräisiä saksalaisia.

Sama toistui länsimaissa toisen maailmansodan jälkeen. Silloinkin itärintaman tapahtumat jäivät lännen varjoon.

Kesällä 1915 sota idässä oli aivan erilaista kuin lännessä, jossa rintamalinja Pohjanmereltä Sveitsiin seisoi paikoillaan ja molemmat osapuolet kaivautuivat aina vain syvemmälle. Valtavin tappioin rintama saattoi siirtyä kilometrin tai pari.

Idässä sen sijaan ei ehditty kaivaa yhtenäisiä juoksuhautalinjoja. Nääntyneet joukot marssivat satoja kilometrejä. Itä-Euroopassa – Puolassa, Itä-Preussissa ja Galitsiassa – teitä ja rautateitä oli harvassa, matkat valtavia ja satojentuhansien miesten huolto hyvin hankalaa. Eikä kukaan tuntunut tietävän, missä omat ja viholliset olivat. Jos toinen osapuoli teki läpimurron, hyökkäys saattoi jatkua vaikka miten pitkälle.

Toukokuussa 1915 Saksa ja Itävalta-Unkari käynnistivät koko rintaman levyisen hyökkäyksen kenraali August von Mackensenin johdolla.

Venäläisten puolustus romahti heti. Saksa tunkeutui syvälle Itä-Preussiin ja Liettuaan, etelässä keskusvallat valtasivat Galitsian. Venäläiset pelkäsivät jäävänsä saarroksiin ja vetäytyivät koko nykyisen Puolan alueelta.

Elokuun puoliväliin mennessä rintama ulottui Riiasta Romaniaan.

Venäjä oli menettänyt jo miljoona miestä kaatuneina ja haavoittuneina, mutta mieshukasta ei paljon piitattu. Upseereista oli valtava pula, sillä uusia ei voinut nostaa miehistöstä, josta puolet oli lukutaidottomia.

Venäjän sotatalous oli pettänyt. Joukot olivat pitkään olleet alimiehitettyjä, ja niiltä puuttui aseita. Sotilaat joutuivat odottamaan, että saisivat kiväärin kaatuneelta tai haavoittuneelta.

Ammuspula oli huutava. Rintamalle saapui patruunalaatikoita, joiden päälle oli kirjoitettu kehotus säästää ammuksia, mutta jotka oli täytetty hiekalla. Ammustehdas ei ollut kyennyt selviytymään tilauksesta. Tykeille oli vain muutama ammus päivässä.

Vetäytyvät ja antautuvat joukot tuhosivat kaiken, josta saattoi olla hyötyä etenevälle viholliselle. Hevoset ammuttiin riviin.

Vangeiksi jäi lähes miljoona venäläistä. Se on niin valtava määrä, että sellaisen vankijoukon ohimarssi kestäisi pari päivää.

Millä sellaisen määrän pystyisi ruokkimaan? Ei ihme, että vangeista pyrittiin pääsemään eroon ja heitä kuljetettiin Tornioon asti vaihdettaviksi.

Keisari Nikolai II oli sodan alussa onnistunut luomaan Venäjälle isänmaallisen ilmapiirin, jossa sota oli saanut uskonnollisia sävyjä. Pyhät slaavit olivat nujertamassa jumalattomia germaaneja.

Samalla vallankumouksen uhka oli väistynyt. Sodasta olivat innostuneet kaikki paitsi bolševikit.

Nyt oli toisin. Tappiot olivat sietämättömät. Inflaatio laukkasi. Tyytymättömyys kasvoi, ja kohta putoaisi päitä.

Voisi uskoa, että Lenin oli tyytyväinen. Tätä hän oli odottanutkin. Hän seurasi sotauutisia Bernissä. Sveitsi oli rauhan satama keskellä Euroopan myllerrystä ja Bern perin pikkuporvarillinen kaupunki.

Lenin, hänen vaimonsa Nadežda Krupskaja ja anoppi asuivat kolmisin. Leninin pitkäaikainen rakkaus Inessa Armand asui naapuritalossa.

Välillä Lenin, Krupskaja ja Armand istuskelivat sopuisasti puistossa lukemassa ja kutomassa. Lenin laati artikkeleitaan.

Vallankumouksellinen ei saanut rauhaa: hän halusi käynnistää uuden sodan, sisällissodan. Sotilaiden tulisi molemmin puolin rintamaa kääntää aseensa omia kenraalejaan vastaan. Maailmansota oli imperialistien ja kolonialistien sota, ei sotilaiden ja työläisten.

Lenin oli syvästi pettynyt saksalaisiin sosiaalidemokraatteihin, jotka olivat lähteneet mukaan sotaan. Työväenliikkeen rauhanaate oli nationalismin leimahtaessa kadonnut hetkessä.

Venäjän ja tsaarinvallan romahtaminen alkoi näyttää mahdolliselta.

Kaukana Siperian Tjumenissa profeetta Rasputin oli sopivasti kuin ihmeen kautta toipumassa puukotuksesta ja palaamassa pääkaupunkiin.

Kenraali Mannerheim taas oli selviytynyt myllerryksessä yllättävän hyvin. Hän menestyi ratsuväkidivisioonan komentajana paikassa, joka nykyisin on Ukrainaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat