Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kannattaako sieni syödä toukkineen?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi. Osoite: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85, 00089 Sanoma. Sähköpostiosoite: hs.torsti@hs.fi tai hs.sisko@hs.fi.
IKON Graphics

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Viime palstan vastaus kivetyistä kaivoista tuotti palautetta. Matti Rissanen ja Pentti Laine huomauttivat, että kysymyksessä ja vastauksessa puhuttiin vesisuonista, vaikka maanalaiset purot ovat todellisuudessa hyvin harvinaisia. Kaivoon nouseva vesi on tavallisesti pohjavettä, joka liikkuu tasaisesti jakautuneena maan huokoisissa kerroksissa. Kaivon täyttymisnopeus riippuu siis kaivoa ympäröivän maa-aineen tiheydestä, ei siitä, osuuko kaivo "suoneen" tai ei.

Nimimerkki Erkki valottaa, että kivettyjen kaivojen kaivaminen ajoitettiin yleensä helmikuulle. Silloin pohjavesi on alimmillaan. Sydäntalvella myös maan pintakerrokset ovat roudassa, jolloin kaivon suuaukko kesti vinssien ja muiden apuvälineiden painon.

Hyönteisten syöminen puolestaan poiki hauskan jatkokysymyksen. Avataan palsta siis sillä.

Nyt kun keräämme metsistä ruokasieniä, vaikkapa herkkutatteja, niin viskaamme pois suurimman osa saaliista toukkien takia. Olemmeko emähölmöjä? Jos toukat yleisesti ottaen ovat ravintoarvoiltaan arvokasta evästä, eikö meidän näin ollen pitäisi valita juuri ne toukkaisimmat sienet sienikoriimme?
– Risto

Suomalaisissa sienissä asuvien toukkien soveltuvuudesta ihmisravinnoksi ei ole tehty tutkimusta. Niinpä Torsti vastuullisena ihmisenä suosittaa toukkien jättämistä pois lautasilta. Tikkaremmin toukkatuntija tosin huomauttaa, että käytännössä kaikki sienten ystävät päätyvät luultavasti syömään toukkia silloin tällöin. Hän arveli, että mikäli sieni itsessään on syötävä, myös siinä asuvat toukatkin ovat. Myrkkysienissä asustavia toukkia hän neuvoo välttämään.

Kysymys toukkien ravintoarvosta on kuitenkin kiinnostava. Syödessään sientä toukka tiivistää itseensä sienen proteiinia ja rasvaa. Jos kahteen kippoon keräisi toiseen sieniä ja toiseen saman verran niissä asuneita toukkia, olisi toukissa enemmän ravinteita.

Jos kuitenkin verrataan matoista sientä ja madotonta, kallistuu vaaka madottoman puolelle. Vaikka toukka tiivistää sienen ravinteet itseensä, syntyy tässä myös hävikkiä. Parhaiten ihminen saa sienen ravinteet itseensä syömällä sienen suoraan ilman väliporrasta.


Lyhtypylväisiin kiinnitetyt Jeesus tulee -julisteet olivat tuttu näky takavuosina ainakin Turussa. Muistan nähneeni niitä jo lapsuudessani 1980-luvulla ja vielä nuorena aikuisena. Julisteissa oli mustilla tai punaisilla isoilla palkkikirjaimilla painettuna suhteellisen sama sisältö: Jeesus tulee pian ja sitä varioivia tekstejä. Olikohan tämä sananjulistus vain paikallinen ilmiö? Olivatko julisteet jonkin tietyn liikkeen sananjulistusta? Kuka niitä levitti ja painatti?
– Turkulainen

Jeesus tulee -julisteita alkoi esiintyä Suomessa viimeistään 1960-luvun alussa. Eräs tikkaremmin asiantuntija muisteli, että tällaisilla julisteilla saattoi olla yhteys niin sanottuun Oulun Profetiaan. Se oli 1960-luvun alussa Oulussa vaikuttanut uskonnollinen liike, joka saarnasi pikaista maailmanloppua. Vuosien saatossa vastaavia julisteita ovat kuitenkin levittäneet useat eri uskonnolliset liikkeet.

Aktiivisia ovat olleet ainakin Yhdysvalloista vaikutteita saaneet niin sanotut evankelikaaliset liikkeet, luterilaisen kirkon piirissä viidesläisyys sekä eräät helluntailaiset järjestöt.

Kaikkien julisteiden takana ei luultavasti ole ollut edes varsinaista liikettä: kopiokoneella yksikin asialleen omistautunut ihminen saattoi tuottaa julisteita vähällä vaivalla.

Jeesus tulee -julisteita näkyi tienvarsilla etenkin 1970- ja 1980-luvuilla, mutta määrä lähti laskuun 1990-luvun mittaan. Syynä tähän on ennen muuta viestintäkulttuurin muutos. Sanomaa saattoi levittää internetissä. Kokonaan julisteet eivät ole kadonneet. Tikkaremmiläinen muistaa nähneensä sellaisen Viikissä vain muutama vuosi sitten.


Radiossa kuullaan säännöllisesti, kun joku ammattinäyttelijä lukee jotakin kirjaa tai muuta fiktiivistä tekstiä. Lukijan lisäksi kuuluttaja ilmoittaa, että ohjaus on sen ja sen. Miten ja miksi ammattinäyttelijää ohjataan lukemaan ääneen kirjaa?
– Ilkka Korpi, Inkeroinen

Luettaessa kirjaa radiossa ohjaaja seuraa näyttelijän työtä ja ohjeistaa tarvittaessa. Lukeeko näyttelijä liian nopeasti tai hitaasti, tulisiko ilmaisun olla eläytyvämpää tai lakonisempaa? Aivan kuten näytelmän ohjaaja auttaa näyttelijää löytämään tekstille sopivan ilmaisutavan. Ohjaaja päättää myös luennan editoinnista sekä taustalle lisättävistä äänistä tai musiikista.


Torstin remmi heittää tikkaa myös Facebookissa. Voit osallistua keskusteluun osoitteessa www.facebook.com/torstintikkaremmi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat