Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haaparannasta Hollywoodiin

Sunnuntai
 
Haaparantalainen valokuvaaja Mia Green ymmärsi vankivaihdon historiallisen merkityksen jo varhain. Hän otti tapahtumasta satoja valokuvia sekä Ruotsin että Suomen puolella.
Haaparantalainen valokuvaaja Mia Green ymmärsi vankivaihdon historiallisen merkityksen jo varhain. Hän otti tapahtumasta satoja valokuvia sekä Ruotsin että Suomen puolella.

Lähes kaikki Tornion ja Haaparannan sotavankivaihdosta kertovat kuvat ovat haaparantalaisen valokuvaajan Mia Greenin (1870–1949) ottamia. Green kuvasi satoja valokuvia sekä Ruotsin että Suomen puolella. Kaikki kuvat eivät ole kuitenkaan säilyneet, sillä osa Greenin lasinegatiiveista vietiin myöhemmin erehdyksessä kaatopaikalle.

Valokuvausta opiskellut Green muutti Skellfteåsta Haaparantaan 1895 ja avasi siellä ensimmäisen ateljeensa. Myöhemmin hän perusti valokuvaamon myös Kemiin. Ruotsinkielinen Green osasi puhua hiukan suomea.

Oli harvinaista, että naisella oli tuohon aikaan oma valokuvausliike – ja että hän ylipäänsä jatkoi työntekoa naimisiin mentyään.

Energinen Green oli tunnettu hahmo Haaparannassa. Hän oli paikkakunnan ensimmäisiä polkupyörän omistajia ja viiletti ympäriinsä kameratarvikkeidensa kanssa.

Neljän lapsen äiti oli pitkään kunnanvaltuuston jäsen. Greenin aloitteesta Haaparannan hautausmaalle pystytettiin monumentti vankikuljetusten aikana kuolleille invalideille. Hän harrasti myös hyväntekeväisyyttä ja organisoi köyhille vanhuksille vanhainkodin.

Haaparannan kaupunki on perustanut Greenin nimeä kantavan puiston, jossa on hänen muistokivensä.

Muualla Ruotsissa Mia Green ei ole kovinkaan kuuluisa – mutta hänen lapsenlapsenlapsensa on. Hän on Hollywood-tähti Eva Green, joka on näytellyt muun muassa James Bond -elokuvassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat