Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tällainen on Suomi ulkosuomalaisen silmin

Sunnuntai
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Ulkomailla asuvalla suomalaisella on yleensä neuroottinen suhtautuminen kotimaahansa. Moni on kehitellyt päässään harhaisen kuvan siitä, millainen "todellinen Suomi" on.

Kun ulkosuomalainen lähtee Suomen-lomalle, haluaa hän ahnehtia mahdollisimman suuren annoksen omaa Suomeaan. Samalla hän tuntee tarvetta opettaa muille, mihin suuntaan Suomea pitäisi viedä. Tämä alkaa jo lentokenttätaksissa, kun lomalainen luennoi kuskille ajoreitille nousseiden uudisrakennusten ilmeisistä vioista. Seuraavaksi lomalainen äkkää tienpientareen horsmat, mikä innoittaa hänet ylistämään Suomen luontoa runonlaulaja Larin Paraskea mukaillen. Kuski heittää peilin kautta EVVK-katseen ja kääntää radiosta heviä lujemmalle. Onneksi se on Suomi-heviä.

Ulkosuomalaisen Suomi-loma rakentuu minuuttiaikataululle, koska hän haluaa kokea kaiken ja nähdä kaikki. Lomalainen saapuu tapaamisiin maaninen kiilto silmissään, ripustautuu vartiksi jokaisen kaulaan, tirauttaa pienet itkut ja pyyhkii ripsivärit muiden kauluksille.

Sen jälkeen hän avaa kysymysten sarjatulen: Mitä teille oikeasti kuuluu? Muuttaako Immos-kohu Suomea – ja mihin suuntaan? Minkälaisen todistuksen sait, ja oletko uinut paljon? Mitkä ovat Fennovoima-päätöksen geopoliittiset seuraamukset Helsingistä katsottuna? Onko mitään uusia hyviä jäätelömakuja? Vastauksia hän ei ehdi kuunnella, vaan viilettää jo seuraavaan tapaamiseen. Ovelta hän huikkaa, että "olipa ihana nähdä". Illalla hän ei muista, keitä oli nähnyt.

Suomi-vierailuun kuuluu myös mässäily, shoppailu ja elämysten metsästäminen. Aamiaiseksi lomalainen imuroi suolaisen sillipuhvetin, minkä jälkeen hän vaappuu turvonnein jaloin seuraavaan paikkaan vetämään välipalaksi karjalanpaistia. Lomalainen haluaa myös ostaa ja kokea kaikkea suomalaista. Hän haalii itselleen tusinan Artekin koivujakkaroita, metreittäin Mari-kankaita, 50 kiloa ruisleipää, 30 kiloa hapankorppuja, kaksi tusinaa Pirkka-tiskiharjoja, pussin Suffeli Puffeja ja pullon yhden tähden jaloviinaa. Seuraavaksi on hankittava kotimaiset uutuusromaanit sekä Marja-Liisa Vartion koko tuotanto, jota etsitään kissojen ja koirien kanssa antikvariaateista. Illalla hän mankuu kuuntelemaan Juliet Jonesin Sydäntä. Ei siksi, että olisi fani, vaan koska Suomessa kuuluu kuunnella Suomi-poppia ja mieluiten Tavastialla.

Lähdön hetkellä ulkosuomalaisella ja hänen matkalaukullaan on ylipainoa. Finnairin lähtöselvityksen ystävällinen virkailija mittailee katseellaan matkustajan vyötärönseutua, mutta antaa armon käydä oikeudesta. Koneessa lomalaisella on karmea Suomi-krapula, joka ei johdu jaloviinasta. Koskaan, ikinä, milloinkaan hän ei kestä enää toista samanlaista lomaa.

Annamari Sipilä HS Kirjoittaja uskoo kaikesta pahinta, mutta ei ota
tilannetta henkilökohtaisesti.
annamari.sipila@hs.fi, Twitter: @AnnamariSipila

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat