Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rasismi on Venäjällä yleistä, mutta rotuoppi mahdoton ajatus

Sunnuntai
 

Suomessa virisi heinäkuun lopulla vilkas keskustelu monikulttuurisuudesta. Onko kansojen tilkkutäkki kannatettava tavoite, vai pitäisikö sittenkin suosia integraatiota, kansojen sulatusuunia? Määrääkö valtakulttuuri silloin tahdin vai syntyykö jotain uutta?

Venäjällä oli ennen Ukrainan sotaa meneillään hyvin samanlainen äärikansallismielinen liikehdintä kuin läntisessä Euroopassakin. Kontupohjassa ja Moskovan lähiöissä mellakoitiin, poliisi kirjasi rasistisia rikoksia vetelästi mutta koko ajan enemmän. Vihan kohteena olivat Kaukasian kansat ja Keski-Aasiasta tulleet siirtotyöläiset.

Siirtotyöläisten asema ei ole ainakaan parantunut, mutta julkisuudesta asia on kummasti kaikonnut. Laittoman siirtolaisuuden vastainen liike ja sen johtaja Aleksandr Belov (alun perin Potkin ) ovat vaipuneet unholaan. Tšetšeneistä värkätään hovikelpoisia, kun osatasavallan hallitsijan Ramzan Kadyrovin joukot taistelevat venäläisten rinnalla Itä-Ukrainassa.

Rasistiset puheet ovat Venäjällä hätkähdyttävän yleisiä, mutta itse rotuoppi on ajatuksena jos mahdollista vielä mahdottomampi kuin vaikkapa Suomessa. Venäjä ei ole kansallisvaltio vaan vanha imperiumi.

Neljä viidestä Venäjän kansalaisesta on etnisesti venäläisiä, ja tähän etnisyyteen vetoaminen on valtava poliittinen voima. Mutta viidennes väestöstä edustaa muita kansallisuuksia. Jokaisella on perheessään, suvussaan tai ystäväpiirissään ei-venäläisiä ihmisiä. Tästä seuraa poliitikon ongelma: kuinka käyttää venäläisyyden voimaa hyväksi loukkaamatta samalla muita?

Eräs mahdollisuus on uhriutuminen: Juuri me olemme toisten syrjinnän ja hyväksikäytön kohteita. Juuri meitä muut pommittavat, juuri me maksamme muiden hyvinvoinnin, juuri meidän lapsiamme vieraiden maiden viranomaiset vainoavat. Toinen vaihtoehto on rajat ylittävän solidaarisuuden korostaminen eli nykyinen "maanmiespolitiikka", entinen panslavismi. Kolmas oman erityisyyden korostaminen: meillä on historiallinen tehtävä, me olemme valittu kansa.

Jäljelle jää kuitenkin kysymys, mikä on tavoite, venäläisen ihanne-Venäjä. Kansojen sulatusuuni vai tilkkutäkki?

Äkkipäätään vastaus on sulatusuuni. Onhan ortodoksisen kirkon asema vahva, ja poliitikkojen puheissa vilahtelevat euraasialaisuuteen perustuvat erityiset venäläiset arvot. Täällä ei homopropagandaa hyväksytä. Aateveljiä näyttävät olevan Euroopan kansallismieliset: Marine Le Penin puolueelle heltisi yhdeksän miljoonan euron lainakin.

Tähän kuvaan ilmestyi outo särö toukokuussa, kun 57-vuotias tšetšenialainen poliisipäällikkö Nažud Gutšinov ilmoitti naivansa 17-vuotiaan Luiza Goilabijevan, eroamatta entisestä vaimostaan. Poliisipäällikön sanottiin piirittäneen morsiamen kotikylän estääkseen tätä pakenemasta.

Asiasta nousi meteli, mutta häät järjestettiin Ramzan Kadyrovin mahtikäskyllä. Venäjän lapsiasiamies Pavel Astahov tuki Kadyrovia sanomalla, että "on paikkoja, joissa naiset rupsahtavat jo 27-vuotiaina". Tätä lausuntoaan Astahov tosin joutui pyytämään pian julkisesti anteeksi.

Lopputulos oli, että vastoin omia lakejaan Venäjä hyväksyi kaksinnaimisen. Siis moniavioisuuden, ainakin jossain muussa kuin nimenomaan venäläisessä kulttuurissa. Ainakin, jos se on poliittisesti hyvä ratkaisu.

Monikulttuurinen Venäjä näyttää olevan tosiasia.

Pekka Hakala pekka.hakala@hs.fi
Leninin sanotaan nimittäneen läntisiä kommunisteja hyödyllisiksi
idiooteiksi. HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja ei ole sellainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat