Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa eurokritiikin ovat omineet nationalistit ja änkyrät

Ulkomaisten talousviisaiden Suomi-kuva tuntuu oudolta, sillä täällä eurokritiikki on jätetty änkyröille.

Sunnuntai
 
Oskari Onninen Helsingin Sanomat
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

Maa on nimeltään Finland, ja vuonna 2012 Washington Post kirjoitti, että se voisi olla ensimmäinen, joka jättää euron.

Niin ei käynyt, mutta synkässä jamassa maan talous silti on.

Se on euron syy.

"Finlandin ongelma on se, minkä kaikki odottivat menevän eurossa vikaan", kirjoitti taloustieteen nobelisti Paul Krugman kesäkuun alussa New York Timesissa.

Pian kaikki johtavat talouslehdet alkoivat tutkailla Finlandia. Forbes, Washington Postkahdesti, Bloomberg, New York Times uudelleen.

Heinäkuun puolivälissä New York Times kysyi Finlandin valtionvarainministeriltä Alexander Stubbilta, mitä mieltä hän on Finlandin talouden asiantuntijana: Eikö oma valuutta helpottaisikin Finlandin toipumista?

"Roskaa!" Stubb tuhahti.

Muuta vaihtoehtoa ei ollut, sillä Stubb edusti valtiota nimeltä Suomi.

Suomi ja Finland ovat kovin samankaltaisia, mutta yksi suuri ero niiden välillä on. Finlandin ongelmia pahentaa euro, Suomea piinaa kestävyysvaje ja velkaantuminen.

Suomessa eurokritiikin ovat omineet nationalistit ja änkyrät.

Suomalainen eurokriitikko on 1990-luvusta asti euroa verisesti vastustanut Paavo Väyrynen levittämässä kansanäänestysaloitetta rahaliittoon kuulumisesta.

Suomalainen eurokriitikko on Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen jakamassa lasipurkista markkoja sen jälkeen, kun hän on ensin polttanut EU-lipun.

Suomalainen eurokriitikko vaatii markkaa takaisin, kun Karjalaakaan ei saa.

Eivätkä he vain euroa vastusta, vaan koko Euroopan unionia ja yhteisen Euroopan ideologiaa. Heille Paul Krugman on keppihevonen, jolla vaatia takaisin Suomen Brysseliin menetettyä itsenäisyyttä. (Poikkeus on kohuekonomisti Björn Wahlroos, joka tietenkin on eurokriitikko, sillä sitä oli myös hänen oppi-isänsä Milton Friedman.)

Edistysmieliset suomalaiset eivät ikipäivänä tahdo tulla rinnastetuksi tällaiseen joukkoon. Siksi monet heistä katsovat amerikkalaisten taloustylytystä läpi sormien. Toinenkin syy on: toisin kuin Finlandille, Suomelle eurossa ei ole kysymys vain taloudesta.

Pääministeri Paavo Lipponen tiesi, mitä teki halutessaan Suomen "pöytiin, joissa päätöksiä tehdään". Hän halusi Suomen Eurooppaan, pois Venäjän vierestä.

Koko talousunioni oli Suomelle ja Euroopalle ensin ideologinen ja turvallisuuspoliittinen, vasta sitten taloudellinen projekti.

Edelleen euro on Suomelle henkinen asia, edistyksen merkki. Siksi maailman arvostetuimpien talouskommentaattoreiden palaute voidaan ohittaa olankohauksin. Kaiken maailman krugmanit eivät tunne Suomen taloutta tarpeeksi hyvin, ja euron ongelmat johtuvat siitä, ettei sen sääntöjä ole noudatettu, suomalaiset talousukkelit hokevat.

Mitä ulkomailla sitten väitetään?

No, kovin tutunkuuloisia asioita. Finlandissa työvoima on liian kallista, ja maalla on hätä, koska sen talous rakentui Nokian ja metsäteollisuuden varaan, jotka sitten romahtivat yhtä aikaa. Mutta kerta toisensa jälkeen he sanovat sen, mistä ei suomeksi saa puhua: euro on devalvoinnin estävä pakkopaita, johon Finland on sidottu.

Nyt maan ainoa vaihtoehto on palkkojen ja kustannusten laskeminen, mikä Suomessa "yhteiskuntasopimuksena" tunnetaan. Sen tekeminen on vaikeaa ja suututtaa kansalaisia, silti tuloksia voi parhaimmillaankin odottaa vasta vuosien päästä.

Jos Finlandilla olisi ollut kelluva markka, olisi käynyt kuin naapurimaa Swedenissä. Sen kruunun arvo laski talouskriisin koittaessa. Tuontitavaran hinta nousi, mutta maan kilpailukyky parani ja toipuminen on ollut nopeaa.

Tästäkin New York Timesin toimittaja kysyi Stubbilta. Että eikö Finlandille olisi käynyt samoin?

"Devalvointi on kuin dopingia. Auttaa hetken, muttei pitkällä tähtäimellä", Stubb sanoi. Taloustieteen oppien vastaisesti Suomessa kun on totuttu tuhlaamaan hyvinä aikoina, mikä on kiihdyttänyt talouden ylikierroksille. Laskusuhdanteessa taas on säästetty ja devalvoitu, kunnes on taas päästy nousuun ja toistettu samat virheet.

Kaikki kylläkin tiesivät, että Suomesta voisi tulla Finland.

"Jos Emu toteutuu, Euroopan pitäisi yhdistyä myös muuten. Nyt Eurooppa näyttää valitsevan pahimman vaihtoehdon siirtymällä yhteiseen rahaan samalla, kun kullakin jäsenmaalla on erillinen finanssipolitiikkansa", Paul Krugman huomautti Helsingin Sanomissa vuonna 1996.

Vuotta myöhemmin professori Jukka Pekkarisen johtama Emu-työryhmä listasi vastaavia uhkakuvia ja korosti, että Suomen talouspoliittisen linjan olisi muututtava, sillä eurossa ei enää voi devalvoida entiseen malliin.

Mutta taloustieteilijöitä ei taaskaan kuunneltu.

Nyt Euroopassa on monta maata, jolle eurosta on ollut taloudellisesti lähinnä haittaa, kirjoitti heinäkuussa Financial Timesin kolumnisti Wolfgang Münchau.

On Kreikka, on Portugali, on Espanja. On Italia, jonka talous ei ole käytännössä kasvanut koko euroaikana.

Ja on se talouslehtien oudolta tuntuva Finland, koska Suomessa asiasta on edelleen puhuttava englanniksi.

"Jos eurosta irrotetaan poliittiset ja taloudelliset kunnianhimot, siitä tulee jäsenvaltiolle kylmää kustannus–hyöty-analyysiä. Silloin ennen pitkää joku haluaa luopua yhteisvaluutasta", Münchau kirjoitti.

Siksi usko yhtenäiseen Eurooppaan on tärkeintä, mikä on enää jäljellä. Eurokriisi syntyi ja jatkuu niin kauan, kun valtiot pelaavat itselleen, eivätkä koko euroalueelle.

Ei ole ihme, että rahaliitto ei toimi, jos siitä puuttuu liitto.

Oskari Onninen
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.
oskari.onninen@hs.fi
Twitter: @oskarionninen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat