Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miljardööri ja presidenttiehdokas Donald Trump on kaikkien katkerien sankari

Räävitön Donald Trump on kostaja, joka langettaa kansan vihan pukumiesten päälle. Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivällä miljardöörillä on monimutkaisiin kysymyksiin yksinkertainen vastaus, ja siinä on vain viisi kirjainta.

Sunnuntai
 
Trump oli republikaanien vaaliväittelyn keskipiste
Trump oli republikaanien vaaliväittelyn keskipiste
Yhdysvaltain presidentiksi haluava miljardööri Donald Trump ilmoitti ensimmäisessä vaaliväittelyssä, ettei välttämättä tue republikaanien presidenttiehdokasta, jos häntä ei valita ehdokkaaksi. Kuva: Reuters

Kiinteistömoguli ja miljardööri Donald Trump tutustui 1990-luvun lopulla venäläiseen taiteilijaan, joka oli valanut pronssista löytöretkeilijä Kristoffer Kolumbuksen patsaan. Se oli korkeampi kuin Vapaudenpatsas. Trump halusi pystyttää patsaan omistamalleen tontille Manhattanin rantaan. Silloin kaikki näkisivät, kenellä on isoin.

Tarinassa ei ole muuta yllättävää kuin se, ettei patsas esittänyt Donald Trumpia.

Monien eurooppalaisten mielestä Donald Trump edustaa kaikkea sitä, mikä amerikkalaisuudessa on pahinta. Trumpissa yhdistyvät James Hirvisaaren hienotunteisuus, Vesa Keskisen tyylitaju ja Jari Sarasvuon vaatimattomuus. On kuin suuruudenhullu stand-up-koomikko pyrkisi Yhdysvaltain presidentiksi.

Trump ilmoitti ehdokkuudestaan kesäkuussa ja nousi yllättäen johtoon republikaanien keskinäisessä kisassa.

Showmiehen suosion takana on kuitenkin aito huoli: Yhdysvaltain keskiluokan pelko omasta tulevaisuudestaan.

Samasta syystä muukalaisvastaisuudella ratsastavat populistit ovat nousseet Euroopassa.

Donald Trump syntyi New Yorkissa vuonna 1946. Hänen isoisänsä oli syntynyt Saksassa ja äitinsä Skotlannissa, mikä ei ole estänyt Trumpia puhumasta rumasti siirtolaisista.

Isä Fred Trump oli vaurastunut kiinteistöalalla, ja parikymppisenä Donald pääsi mukaan isänsä bisneksiin. Hän osoittautui taitavaksi.

Trumpin näkyvimmät saavutukset ovat hänen nimeään kantavat pilvenpiirtäjät New Yorkissa ja Chicagossa. Hän on omistanut myös kasinoita, lomahotelleja, ravintoloita, vaatemerkin, hajuveden ja missikisojen oikeuksia. Tosi-tv-sarjassa Diili hän rökitti alisuoriutujia huutamalla: "Saat potkut!"

Trump ei omien sanojensa mukaan juo, polta eikä juuri nukukaan. Hän on kolmatta kertaa naimisissa, sillä työ on ollut kuulemma liian kova kilpakumppani entisille vaimoille. Trumpin heikkouksia ovat naiset ja julkisuus, vaikka kummatkaan eivät ole aina antaneet hänestä imartelevaa kuvaa.

"Ei se haittaa, mitä media minusta kirjoittaa, kunhan saan nuorta ja kaunista persettä", Trump totesi vuonna 1991.

Kuinka tällainen elostelija voi olla ehdolla presidentiksi? Siksi, että monet amerikkalaiset pitävät muita poliitikkoja vielä suurempina sikoina.

Yhdysvalloissa Washingtonin eliittiin on aina suhtauduttu epäluuloisesti, mutta viime vuosina raivo on yltynyt.

Vuoden 2008 talousromahduksen jälkeen keskiluokalla on takanaan seitsemän laihaa vuotta. Työajat ovat pidentyneet ja elinkustannukset nousseet, mutta palkat laahaavat perässä. Vaikka työttömyys on puolittunut viidessä vuodessa, uudet työpaikat ovat syntyneet pienipalkkaisille palvelualoille, jotka eivät takaa samaa elintasoa kuin ennen.

Keväällä amerikkalaiset jaksoivat vielä toivoa, että talouden hyvät uutiset tuntuisivat vihdoin heidänkin kukkaroissaan. Kesällä kärsivällisyys petti. Tuoreessa mielipidemittauksessa 65 prosenttia amerikkalaisista sanoi, että Yhdysvallat on menossa väärään suuntaan. Tyytymättömiä on enemmän kuin kertaakaan presidentti George W. Bushin kaudella.

Katkeruus selittää sekä Trumpin suosiota oikealla että sosialisti Bernie Sandersin nousua demokraattien vasemmalla laidalla.

BRENDAN MCDERMID / REUTERS
Donald Trump ilmoittautui 16. kesäkuuta mukaan Yhdysvaltain presidentinvaaliin.
Donald Trump ilmoittautui 16. kesäkuuta mukaan Yhdysvaltain presidentinvaaliin.

Mitä monimutkaisemmiksi maailman ongelmat tulevat, sitä yksinkertaisempia vastauksia niihin halutaan.

Trumpin vastaus kaikkeen on Trump.

Trump menestyisi Valkoisessa talossa, koska hän on menestynyt bisneksessä. Trump palauttaisi työpaikat Kiinasta Yhdysvaltoihin. Trump pommittaisi äärijärjestö Isisin maailman kartalta. Trump rakentaisi raja-aidan, jolla laittomien siirtolaisten tulo Yhdysvaltoihin pysäytettäisiin – ja lähettäisi vielä laskun Meksikoon!

Miten? Koska hän on Trump.

Trumpissa on samaa kuin republikaanien sankarissa Ronald Reaganissa, joka toimi presidenttinä 1981–1989. Kuten Reagan, Trump lupaa tehdä Amerikasta taas suuren. Reaganin tavoin Trump pitää johtamistyyliä tärkeämpänä kuin yksityiskohtiin paneutumista.

Mutta heissä on yksi iso ero: Reagan oli aurinkoinen, Trump on aggressiivinen.

Verkkosivusto Independent Journal Review kokosi videopätkiä Trumpin esiintymisistä, joissa hän haukkuu muita. Video on kymmenen tuntia pitkä.

Vaalikampanjan siirtyessä tv-studioihin Trumpin tukijat odottavat vesi kielellä, miten törkeästi hän tölvii muita ehdokkaita. Trump on kuin kostaja, joka langettaa kansan vihan pukumiesten päälle.

Trumpin kannattajat ovat vähemmän koulutettuja ja vähemmän kiinnostuneita asiakysymyksistä kuin republikaanit keskimäärin. He surevat paitsi Yhdysvaltain heikkoutta, myös omia hiekkaan valuneita haaveitaan.

Tavalliset työpaikat ovat kadonneet muihin maihin. Entisen hyväpalkkaisen tehdastyöläisen pitäisi vetää essu eteen ja nöyrtyä palvelemaan muita.

Pohjimmiltaan Trump vetoaa ihmisiin samalla tavalla kuin Rambon tai Teräsmiehen kaltaiset supersankarit. Trump olisi helpompi kuvitella T-tunnuksella varustettuihin trikoihin kuin Valkoisen talon tammipöydän taakse.

Fantasiamielikuvilla on ennenkin menestytty politiikassa, kuten terminaattori Arnold Schwarzenegger, showpainija Jesse Ventura ja nyrkkeilijä Tony Halme ovat osoittaneet. Yliampuvan supersankarin voima on siinä, että hän saa seuraajansa tuntemaan itsensä vahvemmiksi.

Kolumnisti David Brooks totesi The New York Timesissa, ettei Trumpin maailma jakaudu oikeistoon ja vasemmistoon, vaan menestyjiin ja luusereihin. Menestyjiä ovat Trump ja samanmieliset, luusereita poliitikkovätykset ja heidän kannattajansa.

Suomessa menestyjiä epäillään usein epäeettisyydestä, mutta Yhdysvalloissa menestys todistaa korkeasta moraalista. Rikkaita ihaillaan enemmän kuin kadehditaan.

Rahakirstu tuo Trumpille vaalitaistelussa aitoa riippumattomuutta. Muut republikaaniehdokkaat joutuvat kilpailemaan miljardööritukijoiden suosiosta. Trump on kutsunut heitä "Kochien marioneteiksi" öljyalalla rikastuneen veljesparin mukaan.

Trumpin mielestä vain hänellä on varaa sanoa, mitä hän oikeasti ajattelee.

Trumpia onkin hauska kuunnella, koska hän on niin törkeä vallanpitäjiä kohtaan. Se on ehkä alhaista, mutta tyydyttävää kuin ranskalaiset tuplajuustolla.

Mutta että presidentiksi?

Amerikkalaiset tuskin päättävät ostaa lippuja neljän vuoden Trump-show'hun. Jo ensimmäisen vaaliväittelyn jälkeen torstaina monella republikaanilla meni maku hänen äreyteensä.

Trump on ollut mielipidemittauksissa sekä suosituin että epäsuosituin ehdokas. Puolet republikaaneistakin on sitä mieltä, että hän on haitaksi puolueen maineelle.

Trumpin nousu onkin yllyttänyt muut ehdokkaat limbokilpailuun. Senaattori Rand Paul pani vaalivideollaan Yhdysvaltain verolain puusilppuriin. Entinen kuvernööri Mike Huckabee väitti sopimuksen Iranin ydinohjelmasta "marssittavan juutalaiset uunien ovelle". Senaattori Ted Cruz kutsui presidentti Barack Obamaa maailman johtavaksi islamilaisen terrorismin rahoittajaksi. Kaikkien viesti oli: huomatkaa minutkin!

Kun klovni poistuu näyttämöltä, tylsimyksenä pidetty Jeb Bush saattaa näyttää virkistävän normaalilta.

HS:n kirjeenvaihtaja: Trumpin suosio kertoo kyynisyydestä
HS:n kirjeenvaihtaja: Trumpin suosio kertoo kyynisyydestä
HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski analysoi videohaastattelussa kohuliikemies Donald Trumpin suosion syitä Yhdysvaltojen presidenttikisassa. Toimittaja: Petja Pelli, kuvamateriaali: Reuters, leikkaus: Janne Elkki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat