Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saako terve käyttää inva-wc:tä? Ihmisoikeus­järjestön edustaja pitää rajoituksia outoina

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Rakkaat ystävät! Viimeksi oli puhetta elokuvateattereiden äänenvoimakkuudesta.

Nimimerkki Meluhaitta kirjoittaa: "Minua ilahdutti huomata, etten ole ainoa elokuvamelusta kärsivä. Tarpeeksi kärsimystä on sinänsä ennen varsinaisen elokuvan alkua katsella mainoksia jopa neljännestunti, mutta ikävää kokemusta lisää vielä kauhean kova ääni. Olisiko teattereille liian suuri työ tai mahdotonta säätää mainosäänet pienemmälle äänenvoimakkuudelle kuin varsinainen elokuva? Ja eivätkö mainostajat tule ajatelleeksi, miten melu saattaa katsojaan vaikuttaa? Minulle ainakin tulee niin suuri vastenmielisyys pauhaten tyrkytettyjä tuotteita kohtaan, etten missään tapauksessa halua niitä!"

Heikki Suominen Lahdesta kertoo: "Olen tuottanut työelämässäni noin 500 mainosta. Yleisradio määräsi jo 60-luvulla, että mainosten huippuäänitaso pitää olla 6 desibeliä alempana kuin ohjelmalla on. Tämän takia mainosten ääntä kompressoitiin eli hiljaisia ääniä nostettiin lähelle huippuäänitasoa."

Sitten kysymyksiin.

Perhettämme jäi Tukholman-lomamatkalla mietityttämään kirjoittamaton käyttäytymissääntö. Jonotimme museossa wc:hen, joita oli käytössä yksi miehille, yksi naisille ja yksi oli inva-wc. Naisten ja miesten wc:t olivat varattuja mutta inva-wc vapaa. Tyttäremme käytti tätä vapaana olevaa wc:tä, ja pois tullessaan hän sai paikalle osuneelta, kävelykepin kanssa kulkeneelta ruotsalaisnaiselta melkoisen ripityksen. Miten siis on? Jos muut wc:t ovat varattuja ja inva-wc tyhjillään, niin pitääkö kaikkien jonottaa näihin varattuihin ja antaa tyhjän wc:n odottaa, josko paikalle sattuisi joku oikeasti sitä tarvitseva?
– Kun hätä on suurin

Oma tapakulttuuritutkani sanoo, että tietenkin tyhjää wc:tä saa käyttää – itse olen vastaavassa tilanteessa kuitenkin pyytänyt anteeksi, jos inva-wc:stä poistuessani joku on ollut jonossa.

Soitin valtakunnalliseen vammaisten ihmisten perus- ja ihmisoikeusjärjestöön Kynnys ry:hyn.

"Mitään virallista ohjetta ei ole olemassa", vastasi sieltä arkkitehti Niina Kilpelä. Hänen mielestään pahoitteluun ei ole syytä, vaikka wc:tä käyttäisikin "aiheetta". Hänen mukaansa ajatus, että esteetön wc olisi varattu vain joillekin, on outo.

Sen sijaan Kilpelä kehotti muuttamaan näkökulmaa: "Juuri esteetön wc:hän on se, joka sopii kaikille. Se on vessa siinä missä muukin. Käyttö jää hyvin vajaalle, jos päätetään, että ilman pyörätuolia ei saa sisään mennä."

Hän huomautti, että ihmisestä ei myöskään välttämättä mitenkään näy ulospäin, tarvitseeko hän esteetöntä tilaa vai ei. Wc:n käytöstä huomauttaminen on siksikin lähtökohtaisesti epäkohteliasta.

Toki on tilanteita, joissa sopii käyttää järkeä: jos kaikkiin wc-tiloihin on jonot, on kohteliasta antaa etusija sille, joka ensisijaisesti tarvitsee esteetöntä tilaa.

Kilpelän mukaan ideaalitilanne olisi, jos kaikki wc:t olisivat esteettömiä. Nyt niihin liittyy myös muita kuin jonotusongelmia: ne ovat usein lukossa ilkivallan takia tai koska niitä käytetään jopa majoittumiseen. "Se on tosi harmillista."

Meillä on ammattiryhmä lentoemännät. Heidän miespuoliset vastineensa ovat stuertteja. Toisaalta on ulosottomies, perämies jne. Näillä ei taida olla naissukupuolelle omaa vastinettaan. Itse en sinänsä kaipaa vakiintuneille nimityksille uusia sukupuolineutraaleja nimikkeitä. Voin ihan hyvin olla esimies, vaikka nainen olenkin. Mutta ovatko miehet herkkänahkaisempia tässä asiassa? Onko sellaisia emäntä-, nainen- tms. loppuisia nimikkeitä, joita myös miehet käyttävät? Vai onko miehille näissä ammateissa aina jokin oma vastineensa?
– Voiko mies olla nainen

Varmaankin miehet tuppaavat olemaan asiassa "herkkänahkaisempia", mutta se johtuu siitä, että he omaksuvat samat arvot kuin muutkin ihmiset yhteiskunnassamme.

Suomen kielessä mies on normi, nainen sukupuoli, vaikka kielestämme sukupuolta osoittavat pronominit puuttuvatkin.

Kapteeni lentää konetta, mutta naiskapteeni on nainen, joka lentää konetta. Samasta syystä esimies kuulostaa sukupuolineutraalilta mutta "mies lentoemäntänä" herättää lähinnä mielikuvia ristiinpukeutumisesta.

Naisten tullessa työelämän eri aloille osa mieserityisistä ammattinimikkeistä on säilynyt ja levinnyt kaikkien käytettäviksi. Toisin päin sama ei päde: bingoemännät korvataan tarpeen mukaan -isännillä, pankkineideistä tuli virkailijoita ja niin edelleen.

Poikkeuksena mieleen tulee oikeastaan vain kylmäkkö, joka on alkujaan viitannut naisammattiin. Nykyisin sitä näkee käytettävän miehistäkin. Tosin usein käytetään myös auki kirjoitettua versiota "kylmän puolen kokki".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat