Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koneenkin kanssa voi kokea kiihkeän romanssin

Tietokone ei ole mikä tahansa laite, vaan rakkauden ja vihan kohde.

Sunnuntai
 
Venla Rossi Aiju Salminen
Aiju Salminen
Kuva: Aiju Salminen

Se on asia, jota moni meistä koskettaa sekä ensimmäisenä aamulla että viimeisenä ennen nukkumaanmenoa. Eikä ihan miten tahansa: kosketus on luonteeltaan hellä hipaisu. Ja kohde? Se on tietenkin älypuhelin.

Ei sitä voi kieltää. Monet meistä ovat rakastuneet laitteisiin: läppäreihin, tabletteihin, kännyköihin.

Vahvoilla tunteilla on kuitenkin kääntöpuolensa. "Toisinaan vihaan iPadiani, kun se ei anna liikutella kursoria eikä kunnolla valita tekstiä. Haluaisin tappaa sen vasaralla."

Näin twiittasi kirjailija Pasi Ilmari Jääskeläinen viime kuussa. Hän puhuu laitteesta tappamisen kohteena, ikään kuin sillä olisi sielu.

Jääskeläinen ei ole ainut, joka elollistaa koneita. Digitaalisen kulttuurin professori Jaakko Suominen Turun yliopistosta on tutkinut tietoteknistä suhdepuhetta. Ihmisten itse kirjoittamien tietotekniikkaelämäkertojen ja -muistojen pohjalta hän on hahmotellut niin sanotun koneromanssin käsitettä. Siinä on usein neljä eri vaihetta.

Himo

Teknologisia laitteita valmistavat yritykset ovat hyvin tietoisia siitä, mitä me haluamme. Mainoksissa vempaimia kuvataan "seksikkäiksi". Olennaista on muun muassa tyylikäs muotoilu.

Laitteista tulee ostotapahtuman jälkeen paitsi osa arkeamme, myös meitä itseämme. Ainakin mielikuvien tasolla.

iPod-musiikkisoittimen kehittäjä Guy Bar-Nahum sanoi jo vuosia sitten, että asiakkaat ovat valmiita maksamaan Applelle ylihintaa tuotteista, koska he kokevat olevansa Applen tuotteiden omistajina itsekin elegantteja. Eleganttius tarkoittaa seksuaalista vetovoimaa, hän tarkensi.

Ostaminen on intohimon, sitoutumisen ja unelmien osoittamista. Ja laitteet ovat myös otollisia kohteita tunteille. Suhde koneeseen on simppelimpi kuin ihmiseen: hieno uusi laite ei vaadi meiltä mitään mutta antaa kaiken, hetkeäkään viivyttelemättä.

Laitteet ovat myös erilaisten elämäntyylien symboleita. Hämärtävätkö tunteet järjen kumppania valitessa?

"Hyvä jos hämärtävät", sanoo Jaakko Suominen. Professorikin on kerran ostanut tietokoneen vain sillä perusteella, että se oli punainen. Jos nauttii estetiikasta, miksi sitä ei voisi pitää kriteerinä hankinnalle? Suurin osa käyttäjistä ei tarvitse supertehoja tai monimutkaisia ohjelmia.

Älypuhelin on myös aivan konkreettisella tasolla lupaus siitä, että sen omistaja ei koskaan ole yksin. Connecting people, kuten Nokia sen aikanaan sanoi.

Hurma

Laitteen hankkimisen jälkeen tekee mieli hypistellä. Tekee mieli asentaa uusia ohjelmia, yksilöidä. Katsoa, miten uskomattoman nopeasti kone reagoi kosketukseen.

Uuden tietokoneen tai kännykän käyttöönotto on tunteita herättävä kokemus.

"Ihmisen ensimmäinen kokemus tietokoneen käytöstä näyttäytyy usein jälkeenpäin jonkinlaisena käännekohtana, mahdollisesti lähtölaukauksena vuosikymmeniä kestäneelle konesuhteelle", Suominen sanoo. Jotkut hänen tutkimuksensa vastaajat muistavat jopa, miltä uusi tietokone tuoksui paketista otettaessa.

Kyse ei toki ole vain tietokoneista. Me puhumme muillekin laitteille, annamme niille nimiä ja manaamme niitä. Tietokone on laitteena silti erityistapaus, koska siihen liittyy lähtökohtaisesti useita piirteitä, joiden kautta se tulee ihmisen kaltaiseksi. Koneen aisti- ja ajattelukykyä on verrattu 1940-luvulta asti ihmiseen. Uuden teknologian kehittäjät ovat pyrkineet tietoisesti lisäämään koneen ihmismäisyyttä ja kykyä tunteisiin. Hyvä esimerkki tästä on Siri, Applen tuotteissa toimiva puhetunnistukseen perustuva avustaja, joka osaa erilaisten tehtävien suorittamisen lisäksi jutella, jopa vitsailla.

Tietokone tai älypuhelin voi olla myös rakkauden työkalu, ihmissuhteiden välittäjä. Koneromansseissa ei usein ole kyse vain ihmisen ja koneen välisestä suhteesta. Suomisen mukaan kertomukset tarjoavat välähdyksiä ihmisten keskinäisten suhteiden verkostosta. Niissä kontaktit ovat usein syntyneet nimenomaan tietokoneen välityksellä tai yhteydenpito hoidetaan pääosin tekniikan avulla.

Häpeä

Säännöllisesti kauhistellaan nuorison tai ylipäätään ihmisten netti-, kännykkä- tai Facebook-addiktioita.

Suominen sanoo, että hänestä erilaiset riippuvuustestit ovat lähinnä koomisia. "Suuri osa ihmisistä tekee töitä tietokoneilla ja internetin avulla. Ja monet muutkin elämän osa-alueet pankkiasioista deittailuun ovat siirtyneet yhä enemmän nettiin. Totta kai silloin käyttökin lisääntyy."

Suomisen mielestä tulisi tehdä ero englannin kahta eri riippuvuutta tarkoittavan sanan välille: meidän teknologiasuhdettamme ei kuvaa sana "addiction" (addiktio) vaan "dependency" (riippuvaisuus).

Silti teknologian käyttöön liittyy monenlaista häpeää. Vanhemmat ihmiset häpeävät, kun eivät osaa käyttää laitteita. Lapset häpeävät vanhempiaan, jotka käyttävät niitä väärin, eivät tunne esimerkiksi sosiaalisen median käytöstapoja tai hurahtavat uusiin trendeihin.

Vanhan tietokoneen tai puhelimen omistajaa taas saattaa hävettää kaivaa julkisella paikalla laitteensa esiin – varsinkin, jos se käynnistyessään pitää kiusallista vinkunaa ja hurinaa.

Myös tiettyjen ohjelmien käyttö voi tuntua nololta. Eräs Suomisen kyselyyn vastannut käyttäjä kertoo tunteistaan piirto-ohjelma Paintia kohtaan. Paintin varhainen versio oli mukana jo ensimmäisessä Windows-käyttöjärjestelmässä.

"Minulla on salasuhde Paintiin. Kyseessä on ensimmäinen käyttämäni ohjelma. Koska sen toiminnot ovat selkärangassa ja kyseinen ohjelma on palikkahelppo, en voi olla sitä käyttämättä."

Vastaaja on graafisen alan opiskelija, jonka odotetaan käyttävän hienostuneempia kuvankäsittelyohjelmia. Siksi ensirakkaus nolottaa.

Hylkääminen

Ajan myötä suhteet joskus haalistuvat. Tulee kaikenlaista kränää, eikä kumppaniin voi enää luottaa. Tai sitten vain alkaa kaivata jotain uutta.

Toisaalta Suomisen tutkimuksessa jotkut käyttäjät kertovat pitkäikäisistä teknologiasuhteista. Rakkaasta koneesta, ohjelmasta tai pelistä ei ole luovuttu, vaikka maailma ja teknologia ovat muuttuneet.

"Tällaisen suhteen korostaminen kuvaa henkilön luonteenlujuutta ja hötkyilemättömyyttä. Se on merkki tietynlaisesta moraalisesta ylemmyydentunnosta."

Teknologian vanhenemiseen kuuluu tietty "tuonelan porttiteoria", välivaihe ennen lopullista hylkäämistä. Tällöin ikääntynyt laite, joka vielä toimii, saattaa saada uuden roolin. Eräs vastaaja kertoo, kuinka vanha puhelin on siirretty bileluuriksi, jonka voi ottaa mukaan baariin.

Vanhoja tietokoneita taas säilötään kotona vilttiketjussa, "koska voihan niitä vielä tarvita".

Yhä enemmän ihmiset kokevat myös nostalgiaa vanhoja koneita tai pelejä kohtaan. Suominen huomauttaa, että välillä kyseessä on niin sanottu toisen sukupolven nostalgia.

"On mahdollista kaivata asioita, joita ei ole kokenut. Samalla tavalla kuin jotkut harrastavat fiftariautoja saattavat nykynuoret fiilistellä retropelejä ja laitteita."

Kysymys on myös tietotekniikan lähihistoriaan tutustumisesta, siitä että kasvaa osaksi jatkumoa.

Joskus nostalgia on myös henkilökohtaisen fantasian romanssi, eli rakkautta, joka säilyy vain kaukosuhteessa. Menneisyyteen palaaminen voi tuhota tunteen, kuten eräs tutkimuksen vastaaja kertoo:

"Aikanaan olin ihastunut erääseen lentokonesimulaattoriin, ja vuosia myöhemmin sain sen asennettua uudestaan. Olin yllättynyt, kuinka huonot sen ominaisuudet olivat!"

Venla Rossi HS, teksti
Aiju Salminen, kuvitus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat