Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laatokan-loma päättyi ikävästi: mökkivieras unohti tullilomakkeen – Venäjä takavarikoi auton

Perheenjäsenten oleskelusta toimittajan Karjalan-mökillä tuli laitonta. Kesävieraiden auto päätyi Venäjän tullin takavarikkoon. Laatokasta sai sentään nauttia.

Sunnuntai
 
Lukijan kuva
Saabin matka päättyi Venäjän tullin takavarikkoon.
Saabin matka päättyi Venäjän tullin takavarikkoon. Kuva: Lukijan kuva
Toimittaja vuokrasi tontin Karjalasta ja rakennutti sille mökin.

 

En tiedä, näkyvätkö Venäjällä lomaillut vuodet olemuksessa, mutta ainakin Laatokan-mökkimme lähikaupungin torimyyjä intoutui tänä kesänä kohteliaisuuteen:

"Muistan, kun aloitte käydä täällä, kun olitte nuori ja hoikka", hän sanoi minulle iloisesti.

Aloin viettää kesiä Laatokalla viisi vuotta sitten.

Tänä kesänä mökkimme oli vieraiden suosiossa: laskimme sisätiloista parhaimmillaan 15 tuhisijaa. Löylyhuonekin oli muutettu sviitiksi, ja pari vierasta jatkoi aamu-uniaan makuupussissa pihalla.

Vieraat saapuvat mökillemme yleensä täsmällisesti kolmelta aamuyöllä. Jostain syystä kukaan tuttavamme ei usko, kuinka pitkä matka meille on: rajanylityksineen vähintään kahdeksan tuntia Helsingistä.

Tänä kesänä koettiin jopa aamukolmen ruuhka.

Odotimme yöllä suomalaisia vieraita. He soittivat ja kertoivat olevansa vain muutaman kilometrin päässä. Puhelun aikana ikkunasta kuului koputus: venäläiset ystävät sieltä vain saapuivat yllätysvierailulle – aamukolmelta.

Jussi Konttinen HS
Kesävieraille löytyi majoitustilaa muun muassa pihamaalta.
Kesävieraille löytyi majoitustilaa muun muassa pihamaalta.

Autoilevat suomalaisvieraat neuvon yleensä ajamaan Laatokalle etelästä Imatran kautta ja poistumaan pohjoisesta Värtsilästä. Tämä on kätevä tapa kiertää Karjalaa, sillä etelän huonoilla sorateillä hajottamansa auton voi korjauttaa Lahdenpohjan erinomaisessa ja edullisessa korjaamossa ja jatkaa asfalttitietä pohjoisen kautta Suomeen.

Tänäkin kesänä korjaamon karjalankielinen isäntä Aleksei Konstantinov pääsi kunnostamaan vieraiden kulkuneuvoa.

Entistä ehomman Saabin paluumatka kuitenkin katkesi kesken: se on takavarikossa Venäjän tullissa Värtsilässä. Ensi kertaa Venäjälle autolla tullut vieraamme ei ollut maahan saapuessaan huomannut täyttää tulliselvityslomaketta.

Nyt autonomistajaa uhkaa tullilain rikkomuksesta sakko, joka on "vähintään puolet mutta enintään kaksi kertaa auton arvo".

Ystäväni rötöstä tutkitaan – ei enempää eikä vähempää kuin – Karjalan tullin erittäin tärkeiden asioiden osastolla Petroskoissa.

Venäjä aikoo ilmeisesti toden teolla hyödyntää matkailunedistämisessään mainoslausetta "Tule Venäjälle, autosi on jo täällä".

Venäläinen byrokratia jakoi leväperäisesti lomailevalle tsuhnalle muitakin äidillisiä korvapuusteja.

Maahanmuuttoviraston paikallisjohtaja, lähistöllämme mökkeilevä Julia Vasiljevna nimittäin ilmoitti, etteivät vaimoni ja lapseni enää voi rekisteröityä omistamalleni mökille.

"Tutkin lakia, eikä sieltä löydy mainintaa perheenjäsenten rekisteröinnistä ulkomaalaisen omistamaan kiinteistöön", hän ilmoitti törmätessään minuun. "Olen repinyt vaimonne ja lastenne rekisteröintipaperit", hän lisäsi dramaattisesti.

Venäjän lain mukaan voin siis lomailla mökilläni aivan laillisesti – yksin.

Äkkinäisempi saattaisi tässä vaiheessa vaihtaa lomamaisemaa vähäisemmän byrokratian maahan. Tai vaatia vastavuoroisuusperiaatteella, että Suomessa matkustavien venäläisten autoja ryhdyttäisiin aktiivisemmin takavarikoimaan ja venäläisten mökinomistajien perheenjäsenten lomailu estettäisiin.

Mutta ei luovuteta vielä.

Salla Pyykkönen
Soutuvenepurjehdus keräsi yleisöä.
Soutuvenepurjehdus keräsi yleisöä.

Syy taistella on ennallaan: Laatokka.

Kolme viikkoa vierähti nopeasti Fennoskandian mahtavimpien vesien äärellä.

Veneilimme yöretkelle suurelle Kuhkaan saarelle, joka tunnetaan autioista hiekkarannoistaan.

Testasimme järvellä soutuveneeseen asennettua purjetta sillä seurauksella, että tuulen voima mursi sivukölin metallisen tukirakenteen. Laatokan kanssa ei pelleillä.

Kalastusarsenaali laajeni muikkuverkolla, joka toikin saaliiksi yhden (1) muikun ja puolensataa särkeä ja kiiskeä.

Mökillä seurusteltiin, juhlittiin ja leikittiin. Työleiriä oli vähemmän, sillä paikat alkavat olla valmiina. Siivoilimme pihamaalta rakennusjätteitä ja siirsimme taapelia loitommaksi. Perheen kaksivuotias oli innokkain laudankantaja.

Harjaannuimme viime syksynä valmistuneen saunatemppelimme käytössä. Sen kiuas on kinkkistä mallia, sillä löylyvesi pitää heittää luukkuun, josta singahtaa samalla kuuma höyrysuihku heittäjän käsille. Parhaaksi löylynheittoasennoksi on osoittautunut vaaka.

Kesämatka suuntautui Valamon luostarisaarelle, jossa tutustuimme erityisesti sivuluostareihin eli skiittoihin. Niitä on Valamossa monta: Uusi Jerusalemi, Getsemane, Nikolski, Pyhityssaari. . .

"Skiit", opetti tuttu opas Daniil sanomaan kameraa laukaistaessa cheesen sijaan.

Olimme jo lähdössä paluumatkalle mantereelle, kun saimme luvan vierailla tiukasti suljetulla Johannes Kastajan skiittasaarella. Tai osa meistä sai: saarelle ei päästetä naisia, eivätkä naiset voi olla edes saarelle kiinnittyneessä veneessä.

Pitkätukkaisen kaksivuotiaamme miehuutta epäiltiin, mutta lopulta ehdotukseni asian tarkistamisesta vakuutti oppaamme.

Seurueemme naiset joutuivat kilvoittelemaan sateessa luostarin pääsaarella ja suunnittelivat erilaisia miehiltä kiellettyjä tapahtumia.

Myös venekuskimme Leonid oli aikataulun venymisestä harmissaan.

"En halunnut lähteä tälle matkalle eikä minun olisi pitänyt lähteä!" hän huudahti ja ryskytti paluumatkan mantereelle aallokosta viis veisaten.

Venäläinen suurluostari on hermostuttava yhdistelmä ihmismassoja, tiukkoja sääntöjä ja markkinameininkiä, ja vierailun jälkeen oli ihana palata hiljentymään oman mökin rauhaan.

Tai no rauhaan ja rauhaan.

Maansiirtoa harrastava votkatehtailija-naapurimme päätti tänä kesänä siirrättää tontille kasaamaansa hiekan ja kivenlohkareet rannemmaksi.

Kysyin, aikooko hän kenties rakentaa keon päälle jotakin.

"Ei, siihen tulee kukkapenkki", hän vastasi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat