Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

1920-luvulla kirjoitetun runosetelin arvoitus ratkesi

Seteli oli kunnianosoitus tarkan markan kassanhoitajalle.

Sunnuntai
 
Venla Rossi
Ulla Tainion omistamassa 1900-luvun alun setelissä T. M. runoilee pääkassanhoitajalle.
Ulla Tainion omistamassa 1900-luvun alun setelissä T. M. runoilee pääkassanhoitajalle.

Helsingin Sanomat etsi heinäkuussa havaintoja Eino Santasen äskettäin kiertoon panemista runoseteleistä. Runoilija oli kirjoittanut rahaa ja taloutta käsitteleviä tekstejä 20 euron seteleihin ja maksanut niillä ostoksiaan.

Etsintäkuulutuksen tulokset eivät olleet mainittavia: toimitukseen raportoitiin yhdestä Santasen maailmalle lähettämästä runorahasta. Sen sijaan kävi ilmi, että setelille kirjoitettiin Suomessa jo 1900-luvun alussa.

Ulla Tainio toimitti HS:lle vanhempiensa jäämistöstä löytämänsä vanhan setelin. Raha on alkujaan peräisin Itävallan tasavallasta, ja siihen on kirjoituskoneella naputeltu suomenkielinen runo. Teksti on allekirjoitettu nimikirjaimilla T. M.

Kirjoitusvuosi on 1922, ja runo on omistettu henkilölle nimeltä Jenny Jaeckell. Se alkaa kysymyksellä:

"Miksi kirjoitan setelille? / Laulut on Jenny Jaeckelille / ja: kellä on, annettakoon sille!"

Otavan historia
Jenny Jaeckell oli konttoristi.
Jenny Jaeckell oli konttoristi.

Seteleitä Jenny Jaeckelillä riitti – ainakin työn puolesta. Pienen salapoliisityön jälkeen kävi ilmi, että vuosisadan vaihteessa elänyt Jaeckell oli kustannusosakeyhtiö Otavan pääkassanhoitaja – ja kaiketi tiukka täti.

"Hyvä on ollut perhesopu / Jennyllä aina ja Otavalla. / Ihmehän, ellei tora lopu, / kun mies on tohvelin alla. / Sillä kaikkihan tiedämme erään / seikan: Jennyllä on rahat. / Eikä hän anna kuin määrän perään / joten välttyvät monet pahat."

Otavalaiset olivat Jaeckellin perhe. Töölössä asunut kassanhoitaja ei koskaan mennyt naimisiin.

Jaeckell tuli Otavalle konttoriapulaiseksi 19-vuotiaana vuonna 1897. Lopulta hän oli yksi yhtiön pitkäaikaisimmista työntekijöistä. Setelirunon kirjoittamishetkellä hän oli työskennellyt Otavassa 35 vuotta. Teksti onkin selvästi juhlaruno, jossa kuulijat lopuksi yhtyvät eläköön-huutoon.

Eläkkeelle pääkassanhoitaja siirtyi vasta vuonna 1945. Samana vuonna kustantamon palvelukseen tullut Heikki A. Reenpää muistaa Jaeckellin "monumentaalisena, vaikuttavana daamina".

"Hän oli suurikokoinen, harmaantunut ja aina hyvin tyylikäs rintakoruineen. Muistan, miten nuorena miehenä menin pyytämään häneltä rahaa. Jenny katsoi minua aina erittäin tiukasti, siinä ei mitään turhia jutusteltu. Aina rahat kuitenkin löytyivät", Otavan entinen toimitusjohtaja muistelee.

Entä runon kirjoittaja, salaperäinen T. M.?

Yksi mahdollisuus saattaisi olla runoilija Toivo Lyy, jonka oikea sukunimi oli vuoteen 1930 asti Mähönen. Hän työskenteli Otavassa kielentarkastajana vuosina 1918–1924 ja tunsi varmasti Jaeckellin. Kääntäjänäkin toimineella Mähösellä oli yhteyksiä saksankielisiin maihin, mikä selittäisi setelin alkuperän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat