Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoossa asuva Fadumo Dayib pyrkii Somalian presidentiksi – ”Oletko ihan hullu”, häneltä kysytään

Dayib mietti, miksi 25 vuotta sitten sisällissotaan ajautunut Somalia junnaa aina vain paikallaan. Hän päätti tehdä asialle jotain.

Sunnuntai
 
Fadumo Dayib halusi tietää, mitä suomalaiset ajattelevat maahanmuutosta
Fadumo Dayib halusi tietää, mitä suomalaiset ajattelevat maahanmuutosta
Somalian presidentiksi pyrkivä Fadumo Dayib kyseli vastaantulijoilta Espoon Haukilahdessa muun muassa, mitä monikulttuurisuus ja maahanmuuttokriittisyys tarkoittavat ja millaisia maahanmuuttajat ovat. Toimittaja Ann-Mari Huhtanen, kuvaus: Laura Oja, leikkaus: Jani Viskari

Fadumo Dayibissa on poikkeuksellista karismaa. Se tulee esiin, kun kävelee hänen kanssaan kaupungilla. Puistonpenkillä viisikymppinen mies alkaa kertoa hänelle, kuinka haluaisi löytää vaimon. Uimarannalla nainen avautuu siitä, kuinka hänen tytärtään on solvattu verkon keskustelupalstoilla ja kuinka kipeää se on tehnyt.

Juuri nyt Dayib istuu kuitenkin Espoon Isossa Omenassa kahvilassa ja ojentaa nauraen nuorimmaistaan, jota odottelu taitaa jo pitkästyttää.

Suomensomalialainen Dayib näyttää reilusti ikäänsä (43) nuoremmalta, joten häntä ei arvaisi neljän lapsen äidiksi. Ei tosin poliitikoksikaan.

Vuosi sitten Dayib kertoi aikovansa asettua ehdolle Somalian tulevissa presidentinvaaleissa. Nykyinen presidentti Hassan Sheikh Mohamud lupasi heti valtaan noustuaan, että vuonna 2016 Somaliassa järjestetään demokraattiset vaalit.

Laura Oja
"Vieläkin jauhetaan, että somalialaiset ulos Suomesta. Lapseni käyvät läpi samaa, mitä minä 90-luvulla", Fadumo Dayib sanoo.
"Vieläkin jauhetaan, että somalialaiset ulos Suomesta. Lapseni käyvät läpi samaa, mitä minä 90-luvulla", Fadumo Dayib sanoo.

Se oli kova lupaus. Viimeksi Somaliassa järjestettiin vapaat vaalit vuonna 1967. Sen jälkeen maassa on koettu kaksi nälänhätää, sisällissota, joka pirstoi yli miljoona somalialaista eri puolille maailmaa, 14 eripuraista väliaikaishallitusta sekä presidenttejä ja pääministereitä, jotka ovat keskittyneet keskinäisiin valtataisteluihin.

Dayibista kertonut Ylen uutinen levisi myös somalialaisviestimiin, ja monelle se tuli Suomessakin yllätyksenä. Dayib ei ole koskaan ollut kiinnostunut politiikasta. Muutenkin hän on elänyt aika lailla sekä suomensomalialaisen että kantasuomalaisen yhteisön ulkopuolella.

Muutama vuosi sitten hänelle riitti.

"Kyllästyin seuraamaan sivusta sitä, että yli 25 vuotta sitten sisällissotaan ajautunut Somalia junnaa vieläkin paikallaan."

"Ja mistä tämä johtuu?" hän kysyy ja vastaa itse: "Siitä, että vuosi toisensa jälkeen vallassa ovat samat naamat, samat miehet, joilla on samat vanhat ajatukset."

Muutosta ei synny, ellei joku horjuta status quota. Miksi se en voisi olla minä, Dayib ajatteli. Eikö uusien näkemysten tuonti sisäpolitiikkaan ole diasporassa elävien velvollisuus kotimaataan kohtaan?

Dayibin esiinmarssi oli monelle sokki.

"Oletko ihan hullu", häneltä tivattiin syksyllä. "Et voi olla tosissasi."

Fadumo Dayib on näyttänyt olevansa. Kevään aikana hänestä on tullut ulkomailla yksi tunnetuimmista somalialaispoliitikoista.

Tammikuussa Dayib kertoi Helsinki-Vantaan lentokentällä suunnitelmistaan näin: "Ensimmäiseksi yritämme saada henkilötarinani mahdollisimman moneen tiedotusvälineeseen, jotta ihmiset tuntevat nimeni ja kasvoni ja tietävät, kuka Fadumo on. Apuna käytän sosiaalista mediaa, Twitteriä, Facebookia ja Youtubea."

Dayib oli lentämässä joululomien jälkeen takaisin Yhdysvaltoihin. Viime vuoden hän opiskeli Harvardin yliopistossa maisteriksi julkishallinnon alalta. Se oli osa suunnitelmaa. Harvardista hän sai eväitä johtamiseen ja hallinnollisiin prosesseihin sekä apua tulevan vaalikampanjansa suunnitteluun.

Hänen tiiminsä on pieni ja koostuu ystävistä, mutta neuvonantajaksi on lupautunut Harvardissa luennoiva Steve Jarding, joka on johtanut lukuisten yhdysvaltalaissenaattorien kampanjoita.

Harvardin nettisivuilla Dayibista kertovassa jutussa Jarding kuvailee häntä näin: "Huolimatta lopputuloksesta hänellä tulee olemaan vaikutusta tuleviin sukupolviin. –– Aina kun joku nousee ja on valmis haastamaan vallitsevaa tilaa, sillä on potentiaalisesti pysyvä vaikutus."

Kuten sanottu, pr-suunnitelma vaikuttaa onnistuneen. Näin se kävi: Harvardin mediatoimisto teki Dayibista podcastin ja jutun Harvard Gazetteen, ja yhdysvaltalaismediat kiinnostuivat. Jos älykäs ja kaunis afrikkalainen nainen julistaa tähtäävänsä epävakaan maan ensimmäiseksi naispresidentiksi, voiko muuta olettaa?

Toukokuussa naistenlehti Marie Clairessa julkaistun artikkelin jälkeen haastattelupyyntöjä alkoi tulla eri puolilta maailmaa. Muun muassa BBC, Al Arabiya ja El País ovat uutisoineet Dayibista. Arvostettu, kansainvälisiin suhteisiin ja politiikkaan erikoistunut Foreign Policy on haastatellut häntä Somalian vaaleista.

"Kysymykset alkavat usein: 'Koska olet nainen. . .' Aivan kuin sukupuoli liittyisi kaikkeen", Dayib sanoo.

Vielä tammikuussa naisten oikeudet tuntui olevan hänelle erityisen tärkeä teema. Somaliassa naisen asema on huonoimpia maailmassa. Dayib kertoo sittemmin ymmärtäneensä, että teemaan keskittymällä hän marginalisoisi itsensä ja tekisi sitä, mitä häneltä naisena odotetaan. Nyt hän korostaa ajavansa koko kansan asiaa, sillä "naisten oikeudet ovat osa isompaa ongelmaa, joka on köyhyys, epävakaus ja pysyvän rauhan puute".

Toinen yleinen kysymys Dayibin mukaan on, miten hän presidenttinä taistelisi merirosvoja vastaan. Tätä penäsi espanjalaistoimittajakin edellisiltana Skypessä. Dayib naurahtaa. "Jouduin huomauttamaan, ettei merirosvous ole enää Somalian merkittävimpiä ongelmia."

Feisal Omar Reuters
Somalia on raunioitunut pitkän sisällissodan aikana. Alueellisesti jakaantunutta maata on yritetty vakauttaa yli 25 vuotta. Kuva on pääkaupunki Mogadishusta vuodelta 2011.
Somalia on raunioitunut pitkän sisällissodan aikana. Alueellisesti jakaantunutta maata on yritetty vakauttaa yli 25 vuotta. Kuva on pääkaupunki Mogadishusta vuodelta 2011.

Klaanijärjestelmä Dayibin mielestä sen sijaan on.

Järjestelmä purettiin Somalian itsenäistyttyä vuonna 1960. Se on kuitenkin otettu takaisin käyttöön 2000-luvulla, kun Mohamed Siad Barren diktatuurin seurauksena puhjenneen sisällissodan runtelemaa, alueellisesti jakautunutta maata on yritetty vakauttaa.

Nykyisestä presidentistä äänesti parlamentti. Parlamentin puolestaan valitsi 135 klaanin vanhinta niin, että valtaosa paikoista meni neljälle merkittävimmälle klaanille. Klaanit perustuvat vanhoihin paimentolaisyhteisöihin.

Dayib ei edusta klaania eikä ole kertonut lapsilleen, mihin heidän isovanhempansa kuuluivat. Klaanit ovat hänestä syy alueiden eripuraan ja siihen, että konflikti on kestänyt näin pitkään. Siksi politiikkaa ei pitäisi tehdä klaanien perusteella.

Helppo tie se ei ole. Monelle klaani on osa identiteettiä mutta ennen kaikkea turvaverkko. Sotimisen jälkeen järjestelmä on monesti pantu takaisin kaappiin, mutta nyt hirviö saa mellastaa vapaana, Dayib selittää.

"Tiedän, että jotkut kokevat hyökkäyksen klaania kohtaan hyökkäyksenä itseään kohtaan. Mutta ajattelen siihen perustuvaa järjestelmää vampyyrinä: ihmiset saavat kaikin mokomin pitää sen kehon, mutta hampaat on irrotettava, jotta olio ei voi enää imeä vertamme."

Päättävään asemaan pitäisi nousta kykyjen, ei nepotismin, sukupuolen tai maata riivaavan korruption avulla.

"Niiden vuoksi instituutiomme kaatuvat. Neljän vuoden aikana ministeriössä voi olla neljä ministeriä, joista jokainen kansoittaa ministeriön klaanin jäsenillään. Kun ministeri vaihtuu, vaihtuu myös virkamiehistö. Ei synny hallinnollista muistia, kun aina pitää aloittaa alusta."

Alettuaan puhua politiikkaa Dayibin äänestä on kadonnut entinen lämpö. Sujuva suomi on vaihtunut englantiin. Hän puhuu hyvin artikuloiden ja korostaa sanojen painoa käsillään. Kevään aikana hän on selvästikin oppinut poliitikoksi.

Dayib kertoo ymmärtäneensä, että ehdokkuudesta ilmoitettuaan hän ei ole enää vain Fadumo: hänestä tuli tavara.

Varsinainen vaalikampanjointi voi alkaa vasta ensi vuonna. Mutta jos Dayibin presidenttikampanjalle määriteltäisiin kärki jo nyt, se olisi turvallisuus, talouskasvu ja tasa-arvo. Millä keinoin ne sitten saavutettaisiin? Miten Dayib saisi kansainvälisen yhteisön kannatteleman, rankasti velkaantuneen maan jaloilleen?

Panemalla valtion rahankäytön uusiksi.

"Jos haluamme, että meidät otetaan todesta suvereenina valtiona, on osattava elää varojen mukaisesti. Ei ole järkeä, että liittovaltion budjetista 45 prosenttia menee hallintoon, palkkoihin, matkoihin ja viiden tähden hotellissa elämiseen. Se on eniten Afrikassa, eikä meillä ole edes toimivaa valtiota!" Dayib sanoo ja viittaa IMF:n viimeisimpään raporttiin.

Talouskurin Dayib aloittaisi päättäjien palkkoja leikkaamalla. Kenialaisen Daily Nationin mukaan Somalian presidentti sijoittuu kymmenen parhaiten palkatun Afrikan valtion päämiehen joukkoon. Samaan aikaan YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman WFP:n mukaan yli 73 prosenttia somalialaisista elää alle kahdella dollarilla päivässä. Lisäksi diasporasta Somaliaan suuntautuva paluumuutto on koko ajan nostanut elinkustannuksia.

"On hyvin noloa, että mennään kansainvälisiin kokouksiin nostamaan käsiä ilmaan, koska avunantajat ja lainoittajat, kuten Maailmanpankki ja norjalaiset, ovat kieltäytyneet maksamasta. Tällä hetkellä 93 prosenttia bruttokansantuotteesta on velkarahaa. Somalian talouden pitäisi olla sen omalla vastuulla."

Mitään ei toki saada kuntoon ilman verotusta. Se taas vaatii turvallisuutta ja vahvoja instituutioita, mikä taas vaatii Dayibin mukaan sitä, että eri alueet, kuten Puntmaa ja Jubamaa alkaisivat luottaa Mogadishun keskushallintoon. Se taas vaatisi sitä, että keskushallinto sallisi niille paikallishallinnollisia tehtäviä.

Lisälääkkeeksi Dayib ehdottaa totuuskomissiota. Anteeksiantoon Dayib totisesti tuntuu uskovan, sillä hän aloittaisi neuvottelut hallitusta vastaan taistelevan al-Shabaab-terroristijärjestön kanssa. Jos järjestö luopuisi aseista ja katkaisisi yhteytensä Isisiin ja al-Qaidaan, Dayib tarjoaisi vastineeksi paikkaa hallituksesta.

"On syynsä, miksi al-Shabaab saa tukea ihmisiltä Somaliassa. Siksi jakaminen hyviin ja pahoihin ei vie pitkälle."

Aseita vastaan Dayib tarjoaisi koulutusta. Hän myös varmistaisi, että sotilaat ja poliisi saisivat palkkansa, toisin kuin nyt.

Fadumo Dayibia on kuunneltu ainakin sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi suomensomalialaisen toimittajan Wali Hashin Dayibista tekemää videota on katsottu Facebookissa yli 100 000 kertaa. Ja vaikka Dayibilla ei vielä ole kymmeniätuhansia Twitter-seuraajia, keskustelukumppaneiden laatu on korvannut määrän: hän on twiittaillut Somalian presidentinkansliankin kanssa.

Facebook-kommenttien perusteella Dayibin ajatuksilla vaikuttaa olevan paljon kannatusta, mutta kaikki eivät ole Dayibin puheista mielissään. Jokaisessa viestiketjussa on vähintään yksi suora tappouhkaus, jossa hänet uhataan raiskata, silpoa ja tappaa, jos hän astuu jalallaankaan Somaliaan. Uhkauksia on tullut myös sähköpostitse ja puhelimitse.

Jotkut pitävät Dayibia julkeana. Nainen valtion päämiehenä olisi uskonnon- ja kulttuurinvastaista, he mölyävät. Heikkoja miehiä, jotka eivät edes tunne Koraania, Dayib kuittaa.

Dayib on tähän mennessä keskittynyt puhumaan ulkomailla eläville somalialaisille sekä Somaliassa niille, joilla on pääsy sosiaaliseen mediaan. Mutta ei länsimaalaistuneen ja liberaalin diasporankaan vastaanotto ole ollut mutkaton.

Dayibin puheet ovat suututtaneet joitakin klaanimielisiä ja politiikkaan pitkään osallistuneita. Kun Dayib kävi huhtikuussa Seattlessa puhumassa somalialaisnuorten järjestämässä tilaisuudessa, häneltä tivattiin, kuka hän oikein on ja mistä tulee.

Laura Oja
Fadumo Dayib tuntee itsensä juurettomaksi. Hänet kuvattiin Espoossa, mutta ainoa hänelle tärkeä paikka Suomessa on vuonna 1995 kuolleen äidin hauta Kuopiossa. "Koen, etten päässyt sisälle suomalaiseen yhteiskuntaan, vaikka yritin."
Fadumo Dayib tuntee itsensä juurettomaksi. Hänet kuvattiin Espoossa, mutta ainoa hänelle tärkeä paikka Suomessa on vuonna 1995 kuolleen äidin hauta Kuopiossa. "Koen, etten päässyt sisälle suomalaiseen yhteiskuntaan, vaikka yritin."

Fadumo Dayib syntyi Keniassa vuonna 1972. Hänen äitinsä oli menettänyt 11 lasta. Dayib oli ensimmäinen, joka jäi eloon.

Dayibin vanhemmat tapasivat, kun äiti veljineen liftasi Kismayon satamakaupungissa Keniaan ajavan rekkakuskin kyytiin. Äitiä runsaasti iäkkäämmästä kuskista tuli Dayibin isä, ja matkalla hänen vanhempansa menivät naimisiin.

Rakkautta se ei ollut: äiti oli lähtenyt Somaliasta, jotta lapsionni paranisi. Vanhan uskomuksen mukaan viimeinen keino oli lähteä paikasta, jossa onni oli kohdellut kaltoin.

Ensimmäiset vuodet Dayib vietti Mombasassa, jossa yksinhuoltajaksi jäänyt äiti piti hotellia ja ravintolaa. Yhtenä päivänä hänen äitinsä oli lähtenyt Somaliaan auttaakseen sukuaan, ja apuun tuli isä, joka vei Dayibin ja tämän sisarukset Nairobiin ja jätti heidät toisen vaimonsa hoteisiin. Siellä asiat eivät olleet lainkaan hyvin.

"Se aika oli täynnä väkivaltaa", Dayib muistelee. "Tämä toinen vaimo löi meitä. Tai sitten hän laittoi meidät lattialle makaamaan, levitti reitemme, otti ihosta kiinni ja alkoi pyörittää sormillaan, kunnes vuodimme verta."

Lopulta äiti tuli ja vei Dayibin ja sisarukset Mogadishuun, mutta koska äiti oli bisneksiensä takia jatkuvasti liikkeellä, Dayib kiersi sukulaiselta toiselle. Koulunkäynnin sijaan Dayib hoiti tätinsä kotia ja möi kadulla jäätelöä, joten hän oppi lukemaan ja kirjoittamaan vasta 14-vuotiaana. Väkivalta jatkui.

Vasta vanhempana Dayib on ymmärtänyt, että sukulaisten viha johtui ainakin osittain siitä, että hänen isänsä kuului vihollisklaaniin.

Dayib pääsi elämään äitinsä kanssa vasta kun tämä oli pidätetty, vangittu ja sairastunut vankilassa niin vakavasti, että hänet oli täytynyt viedä leikattavaksi Nairobiin.

Dayibin mukaan vangitsemisen syynä oli se, että äidin veli oli oppositiopoliitikko, joka toimi Nairobista käsin.

Dayibin sukulaisia on edelleen mukana politiikassa. Hän ei suostu kertomaan nimiä, vaikka tietää, että viimeistään vaalivuonna joku onkii ne esiin.

"En ole heidän kanssaan missään tekemisissä, enkä tue heidän politiikkaansa", hän tähdentää.

Dayibin mukaan myös hänen äitinsä oli Somaliassa vaikutusvaltainen, varakas, jopa pelätty nainen. Dayib kertoo dollaripinoista, joiden päällä sisarukset leikkivät kuin patjoilla, mutta ei halua kertoa, millaisista liiketoimista ne olivat peräisin.

"Säästän sen tiedon muistelmiini", hän sanoo. "Se on Somaliassa laillista, Euroopassa laitonta."

Kun äiti vihdoin vapautui, dollarikasat olivat poissa. Nairobin-vuodet olivat silti onnellisia, ja Dayib oppi monta asiaa. Esimerkiksi unelmoimaan elämästä, jota hän näki televisiosarja Dallasista.

Sunnuntaisin he kävivät taksiajelulla hallinnollisessa keskuksessa ja varakkaiden asuinalueella. Samalla äiti opetti uskoa omiin kykyihin. "'Jos joku väittää, ettet pysty, koska olet nainen, muslimi, somalialainen, älä ikinä usko', äitini sanoi."

"Opin myös, että ainoa, joka on elämässä Fadumolle velkaa, on Fadumo."

Vuonna 1989 Fadumo Dayib perheineen karkotettiin Keniasta Somaliaan. Jälleen kerran syynä oli äidin veljen politiikka. Sitten puhkesi sisällissota.

Dayib päätyi sisaruksineen Suomeen vuonna 1990. Ensimmäisistä Suomen-vuosistaan hän muistaa esimerkiksi humalaisen suomalaismiehen, joka lauloi lentomatkan Moskovasta Helsinkiin, Lapinjärven vastaanottokeskuksen, jossa hän tapasi tulevan aviomiehensä, Siilinjärvellä sijaitsevan pakolaiskeskuksen, jonka pihaan parkkeerasi suomalaisia naisia, jotka halusivat kokeilla mustaa miestä, ja kuopiolaisen suomen kielen opettajan, joka karjui kuin kuuroille.

"Kun jotkut huusivat minulle 'saatana' jotain, 'perkele' jotain, luulin että he yrittivät näyttää minulle jotain tai opastaa puutarhaan. Perkele kuulosti somaliankieliseltä sanalta 'puutarhaanmenijä', ja saatana muistutti sanaa, joka tarkoittaa 'tällä tavalla, näin'", Dayib nauraa.

Suru ja ahdistus iskivät, kun hän alkoi ymmärtää kieltä. Enemmistö suomalaisista ehkä suhtautui tulijoihin suuremmitta tunteitta, etäisesti. Skinit ja uutsnatsit olivat oma lukunsa. Dayibin mukaan he odottivat usein tunnelissa, jonka kautta pakolaisten oli kuljettava kielikurssille.

"Kun menimme puhumaan poliisille skineistä, heidän vastauksensa oli, että on parempi varmistaa, ettei jää kiinni. Silloin todella opin juoksemaan."

Tämä ei herättänyt luottamusta poliisiin. Kuten ei keskuksessa järjestetty "opetustuokiokaan".

"Poliisit tulivat ja näyttivät meille kuvaa bikiniasuisesta naisesta ottamassa aurinkoa. Sitten he toistelivat englanniksi, että 'älä koske'", Dayib kertoo.

Ennen kaikkea hän kuitenkin muistaa, kuinka kovasti he ystävineen halusivat sopeutua ja sulautua joukkoon.

"Kävimme karaokebaarissa laulamassa ja juttelemassa ihmisten kanssa, jotta oppisimme kielen ja tutustuisimme suomalaisiin. Osa kävi myös diskoissa, halusimmehan olla kuin suomalaisnuoret."

Dayib oppi suomen, opiskeli lähihoitajaksi ja sairaanhoitajaksi, työskenteli Lastenklinikan sydänosastolla ja valmistui terveystieteistä Kuopion yliopistosta. Silti hänestä tuntui, ettei hän päässyt kunnolla osaksi yhteiskuntaa. Hän korostaa olevansa kiitollinen saamastaan koulutuksesta ja Suomen-passista, mutta se, että maahanmuuttokeskustelussa ollaan samalla tasolla kuin 25 vuotta sitten, tympii.

"Vieläkin jauhetaan, että somalialaiset ulos Suomesta. Lapseni käyvät läpi samaa, mitä minä 90-luvulla. Uutta on vain se, että vallassa on ihmisiä, jotka pääsivät asemaansa minun – meidän maahanmuuttajien – vuoksi", Dayib sanoo perussuomalaisten nousuun viitaten.

"Nyt me katsomme sivusta, kun puolueet tappelevat meistä keskenään ja käyttävät meitä poliittisiin tarkoituksiinsa", hän jatkaa ja viittaa sekä oikealle että vasemmalle.

"Osa taas lietsoo ja välittää valheita estäen samalla sen, että todellisia ongelmia voitaisiin alkaa ratkoa", hän sanoo joistakin perussuomalaisista.

Dayib kertoo pelkäävänsä, että tilanne kärjistyy puolin ja toisin ja johtaa väkivaltaan.

Sitten hän kertoo, mitä tapahtuu, kun jo ennestään painavaa taakkaa kantavan kamelin selkään lisätään vielä yksi heinänkorsi. Selkä katkeaa. Dayibin mukaan monissa Suomessa asuvissa somalialaisperheissä ongelmana on, että nainen pääsee elämässään eteenpäin mutta mies ei koulutuksestaan huolimatta saa töitä. Se rikkoo aviosuhteita, mutta ennen kaikkea lapsia, jotka muutenkin etsivät paikkaansa kahden kulttuurin välissä.

"Sen takia Suomesta on lähtenyt kymmeniä nuoria taistelemaan Isisin joukkoihin. Sen takia oli Tapanilan raiskaus", Dayib selittää huolissaan.

Hän ei enää näe, että asiat Suomessa muuttuisivat. Tulevaisuus on hänestä kantasuomalaisten vastuulla, erityisesti sen enemmistön, joka on hiljaisuudellaan sallinut yhä jakautuvan Suomen.

Siksi hän on päättänyt lähteä – ja ensimmäisen kerran lähtikin jo vuonna 2005. Tuolloin Dayib meni töihin Unicefille auttamaan hiv-klinikoiden perustamisessa Puntmaahan. Hän kertoo olleensa aluksi onnellisempi kuin koskaan, olihan hän kotimaassaan ja teki jotain sen hyväksi. Kunnes ongelmat alkoivat.

"Suomessa jotkut moittivat, että vein heidän työnsä, toiset taas haukkuivat sossun rahoilla eläväksi laiskaksi somaliksi. Sitten yhtäkkiä siellä kuulin samaa, mutta eri suista! Koska puhuin eri murteella enkä ollut kotoisin Puntmaasta, jotkut kollegat halusivat minusta eroon. Se oli sokki. Jos en kuulu Suomeen, mutta en kuulu Somaliaankaan, mihin oikein kuulun?"

Tilanne kärjistyi siihen, että hänen kotinsa parvekkeelle linnoittautui asemies, minkä jälkeen Dayibista alettiin levittää valheita. Se oli varoitus. Lopulta YK joutui evakuoimaan Dayibin Nairobiin.

Sieltä hän päätyi ensin Fidžille, sitten Liberiaan. Se muutti kaiken. Maa oli toipumassa toisesta sisällissodasta ja nousemassa jaloilleen. Sen johtoon oli valittu edistysmielinen Ellen Johnson Sirleaf, Afrikan ensimmäinen naispresidentti, jonka Dayibkin tapasi. Ilmassa oli toivoa ja myönteistä nationalismia.

Dayib alkoi miettiä. Miksi Somalia ei kyennyt samaan?

Seitsemän YK-vuoden jälkeen Dayib palasi Suomeen to do -listan kanssa. Siinä luki "Helsingin yliopiston tohtorikoulutus", "Harvard" ja "Somalia", joista kaksi ensimmäistä on toteutunut.

Kun lupaus demokraattisista vaaleista kolme vuotta sitten tuli, Dayib alkoi kerätä rohkeutta suunnitelmansa toteuttamiseen. Mutta onko se realistinen?

Varmaa on, että ehdolle asettuminen vaatii rahaa. Paljon. Dayib ei voisi mennä Somaliaan ilman turvallisuusjoukkoja, eikä hän aio marttyyriksi. "Minulla on visio, ja tiedän, miten se toteutettaisiin. En pelkää kuolemaa, mutta ei ole mitään syytä tehdä sitä helpoksi."

Somalian armeija ja Afrikan unionin joukot ovat onnistuneet työntämään terroristit pois suurimmasta osasta suurimpia kaupunkeja. Mogadishu ei silti ole täysin turvallinen. Heinäkuun lopussa hotelliin tehdyssä pommi-iskussa kuoli 15 ihmistä. Al-Shabaab väitti tehneensä iskun.

Dayibin laskujen mukaan jo yksi lyhykäinen matka Somaliaan turvamiehineen maksaisi 30 000 Yhdysvaltain dollaria. Tähän mennessä hän ei ole sijoittanut lanttiakaan. Suunnitelmia syksyllä alkavaan varainkeruuseen on, mutta ei vielä rikasta šeikkiä tai klaania tukemassa. Toisaalta, Dayibin nimi on tullut diasporassa tutuksi, ja sen lahjoituksilla nykyisetkin päättäjät on nostettu valtaan.

Selvää on myös, ettei Somaliassa kampanjaa tulla käymään niin kuin länsimaissa ymmärretään. Turvallisuusriskin vuoksi toritapahtumat on poissuljettu, joten on keskityttävä yliopistoihin ja paikallismedioihin. On myös sosiaalinen media, jonka voiman Dayib on jo nähnyt.

Mutta olisiko Somalia siitäkään huolimatta valmis presidenttiin, joka ei ole asunut maassa vuosikymmeniin?

Dayib miettii pitkään.

"Kaikki tälläkin hetkellä vallassa olevat ovat sidoksissa diasporaan tai asuneet diasporassa. Joko heitä on tuettu rahallisesti tai heidän perheensä asuvat ulkomailla. Ehkä kysymys kuuluu: onko Somalia valmis edistykselliseen ajatteluun?"

Tiksa Negeri Reuters
Presidentti Hassan Sheikh Mohamud lupasi vapaat vaalit vuodelle 2016.
Presidentti Hassan Sheikh Mohamud lupasi vapaat vaalit vuodelle 2016.

Jos kyse olisi vähemmän häilyvästä maasta kuin Somalia, tämän jälkeen tähän juttuun olisi tullut ehkä muutama lause, joissa olisi kerrottu, mitä Fadumo Dayib syksyltä ja ensi vuodelta odottaa. Kävi toisin.

Heinäkuun lopussa, toisen haastattelukerran jälkeen, presidentti Hassan Sheikh Mohamud ilmoitti, että kansanvaalit on peruttu. Suuri yllätys se ei toki ollut.

Neljän vuoden aikana ei ole kyetty luonnostelemaan pysyvää perustuslakia, jossa vaalimenetelmä määriteltäisiin. Ei ole ratkaistu, miten äänestäjät rekisteröidään, eikä kehitetty luotettavaa väestönlaskentamenetelmää. Kriitikoiden mukaan presidentti on käyttänyt aikansa tapellakseen pääministerin kanssa. Nyt on jo kolmas menossa.

Voice of Africa -radiokanavalle presidentti kielsi koskaan luvanneensa "yksi ihminen, yksi ääni -vaaleja kaikkialla Somaliassa". Samalla hän vahvisti, että aikoo asettua ehdolle.

Juuri ennen tämän jutun painoon menoa tilanne keikahti jälleen. Somalian verkkolehtien mukaan maan parlamentti ehdotti, että presidenttiä vastaan nostetaan virkarikossyyte korruptiosta, vallan väärinkäytöstä, ihmisoikeusrikkomuksista, oikeuslaitosten toimintaan puuttumisesta ja siitä, että hän on tahallisesti hidastanut vapaiden vaalien järjestämistä.

Vaalit siis pidetään ehkä pikemmin kuin uskottiinkaan, mutta millaiset, sitä ei tiedetä. Dayibin on siis vain odotettava.

Mutta kun päätavoite on sukupolvien päässä, odotuksella ei taida olla väliä. Annetaan Dayibin selittää.

"Lopullinen tavoitteeni ei ole valta – en minä tahdo presidentiksi hinnalla millä hyvänsä. Haluan sosiaalista muutosta, mikä vaatii, että joku kyseenalaistaa eriarvoistavat ja epäoikeudenmukaiset perinteet, normit ja kulttuurin. Jos kukaan ei tee tätä, sama nonsense jatkuu Somaliassa seuraavatkin 20 vuotta. Samalla haluan osoittaa, että jos et ole tyytyväinen, mene ja tee jotain, koska pystyt. Ja jos epäilet itseäsi, katso minua – täysin puskista tullutta neljän lapsen äitiä. Minun voittoni on, että ihmiset kuuntelevat. Ja he ovat kuunnelleet."

Ann-Mari Huhtanen HS

Laura Oja, kuvat

Korjattu 18.8. klo 00.45: Kirjoituksen aiemmassa versiossa presidentti Ellen Johnson Sirleafin nimi oli kirjoitettu virheellisessä muodossa Sirleaf Johnson.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat