Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteiskuntasopimuksen juuret ovat 1970-luvun Britanniassa

Sunnuntai
 
Tommi Uschanov
Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija.

Valistusfilosofi Jean-Jacques Rousseau on taas noussut pinnalle, kun neuvotellaan yhteiskuntasopimuksesta. Samoin kävi edelliskerralla, kun pääministeri Esko Aho halusi sopimusta vuonna 1991.

Sinänsä onkin totta, että käsitteen vakiinnutti Rousseaun teos Yhteiskuntasopimuksesta (1762), jossa se tarkoittaa jotain hyvin toisenlaista kuin nyt. Juuri kukaan ei sen sijaan tunnu tietävän, ettei käsitteen käyttö Ahon ja Sipilän merkityksessä ollut Ahon keksintöä. Se periytyy 1970-luvun Britanniasta.

Maailmantaloutta riivasi tuolloin hurja inflaatio. Se oli käynnistynyt, kun Yhdysvaltain dollari päästettiin kellumaan vuonna 1971 ja öljyn hinta moninkertaistui 1973. Esimerkiksi vuoden 1975 Britanniassa inflaatio oli 24,2 prosenttia, eli hintoihin tuli vuoden aikana lisää neljännes.

Tilanteessa työväenpuolueen pääministeri Harold Wilson ja kuljetusalan ammattiliiton TGWU:n Jack Jones tekivät yhteiskuntasopimuksen – jota todella nimitettiin tuolla termillä, Social Contract. Palkkavaateille asetettiin rajat, ja vastineeksi hallitus teki myönnytyksiä muilla alueilla. Maassa ei tunnettu Suomen kaltaisia keskitettyjä ratkaisuja, mutta TGWU oli tiennäyttäjä, jonka esimerkkiä monet muut liitot seurasivat.

Sopimus toimi. Vuonna 1978 inflaatiosta oli lähtenyt kaksi kolmannesta. Samalla oli tapahtunut raju sisäinen devalvaatio: reaalipalkat laskivat peräti 13 prosenttia. Talous lähti vientivetoiseen nousuun.

Kun sopimus umpeutui kesällä 1978, sitä ei neuvoteltu uusiksi. Uskottiin, että pääministeriksi noussut James Callaghan järjestäisi pian uudet vaalit suosionsa siivellä. Hän ei kuitenkaan luottanut gallupeihin, vaan päätti odottaa talven yli. Palkankorotusten hän oletti hoituvan sen aikaa yksipuolisella väliaikaismääräyksellä, joka rajoitti ne sanktioiden uhalla viiteen prosenttiin.

Se oli virhe. Autonvalmistaja Ford asetti etusijalle työrauhan ja suostui 17 prosentin korotukseen. Pää oli hetkessä auki. Öljytankkerien henkilöstö sai lakkovaroituksella 15 prosenttia. Osa ammattiautoilijoista oli lakossa kolme viikkoa ja sai haluamansa. Julkisen sektorin liitot pitivät yksipäiväisen työnseisauksen, jota seurasi monia pieniä paikallisia lakkoja – ja isoja korotuksia. Vaikka kaikkeen tähän oli osasyynä yhteiskuntasopimuksen päättyminen, sensaatiolehdet esittivät sen juuri saman sopimuksen nöyryyttäväksi epäonnistumiseksi.

Toukokuun 1979 vaaleissa valtaan nousikin peräti 18 vuodeksi konservatiivinen puolue, joka oli vielä ennen lakkoja ollut altavastaajana. Pääministeri Margaret Thatcher lähti hanakasti minimoimaan ay-liikkeen valtaa. Nykyisin ammattiliittoihin kuuluukin enää neljännes briteistä, kun niihin 1970-luvulla kuului yli puolet. Yhteiskuntasopimus jäi viimeiseksi kerraksi, jolloin ay-liike ylipäänsä kutsuttiin vallan pöytiin.

Vielä nykyäänkin Britanniassa vallitsee Thatcherin kanta yhteiskuntasopimukseen. Se on Suomen kannalta perin ironinen. Yhteiskuntasopimus merkitsee siellä suunnilleen samaa kuin täällä yya-sopimus. Se on tunkkaista menneisyyttä, josta olemme vaivoin pelastuneet.

Mikään uhraus ei ole liian suuri, jotta emme palaisi aikaan, jota luonnehti tuo kauhea sopimus. Eikä ketään, joka voidaan edes väkinäisen mielleyhtymien ketjun kautta yhdistää siihen, voi koskaan lyödä liian kovaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat