Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko Timo Soini todella takinkäännön Suomen mestari?

Oppositiopuolueiden puheenjohtajat ovat kilvan ilkkuneet perussuomalaisten puheenjohtajalle. Onko siihen syytä?

Sunnuntai
 
Juha-Pekka Laitinen HS, Leif Rosas Kuvankäsittely Nanna Saarhelo HS
Jos Timo Soini on mielestäsi takinkääntäjä, pue hänet uudelleen.
Jos Timo Soini on mielestäsi takinkääntäjä, pue hänet uudelleen. Kuva: Juha-Pekka Laitinen HS, Leif Rosas Kuvankäsittely Nanna Saarhelo HS

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on ollut tällä viikolla Suomen haukutuin mies. Soinia ja perussuomalaisia on syytetty takin kääntämisestä sen jälkeen, kun puolueen edustajat hyväksyivät eduskunnassa suuressa valiokunnassa Kreikan uuden tukipaketin.

Moitteissa on vinha perä. Onhan Timo Soini vuosikausia vastustanut Kreikan tukemista ja kerännyt EU:ta vastustamalla suuren kansansuosion.

Soinin peli kismitti varsinkin edellisissä hallituksissa istuneita Sdp:tä, vasemmistoliittoa, vihreitä, kristillisdemokraatteja ja Rkp:tä, jotka saivat viime kaudella kuunnella korvat punaisina Soinin ilkkumista Kreikan tukemisesta.

Ei ollut yllätys, että näiden puolueiden johtajat ovat suorastaan kilpailleet, kuka pystyisi nyt oppositiosta sanomaan happamimman kommentin Soinista.

Kisan voitti Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund, joka piti perussuomalaisten toimia "Suomen poliittisen historian suurimpana takinkääntönä".

Haglund kuitenkin haksahti.

Suomen poliittisesta historiasta löytyy paljon suurempia takinkääntöjä.

Kun Ruotsin hallitus ilmoitti syksyllä 1990, että Ruotsi hakee EU:n jäsenyyttä, myös Suomessa virisi vilkas jäsenyyskeskustelu. Jäsenyyden hakeminen oli suosittu puheenaihe seuraavissa eduskuntavaaleissa, jotka pidettiin maaliskuussa 1991.

Viimeisessä suuressa vaalikeskustelussa puoluejohtajilta kysyttiin: Kannatatteko, että Suomi anoo EU-jäsenyyttä neljän seuraavan vuoden aikana?

Sdp:n Pertti Paasio, keskustan Esko Aho ja vasemmistoliiton Claes Andersson ilmoittivat, että he eivät kannata.

Kokoomuksen Ilkka Suominen ja vihreiden Heidi Hautala äänestivät tyhjää. Rkp:n Ole Norrback kannatti jäsenyyden hakemista.

Kului vuosi. Eduskunta päätti maaliskuussa 1992 pääministeri Esko Ahon hallituksen esityksestä, että Suomi hakee EU:n jäsenyyttä. Puolesta äänestivät keskusta, Sdp, kokoomus, vihreät ja Rkp. Tosin keskustan, vihreiden ja Rkp:n rivit rakoilivat.

Jäsenhakemus oli osa vielä suurempaa takinkääntöä: Suomi siirtyi 1990-luvun alkuvuosina idästä länteen. Politiikassa hylättiin lähes kaikki se, mikä oli aikaisemmin ollut pyhää ja koskematonta, sekä hyväksyttiin paljon asioita, joita oli ennen pidetty aivan mahdottomina.

Koko kansakunnan käännöksen rinnalla tuntuu, että Timo Soinin Kreikka-kannan keikahdus on aika pieni juttu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat